Прегледай я, и сподели как е.Погледни си и личните.
Преглед за печат
Прегледай я, и сподели как е.Погледни си и личните.
Ако имаш скенер подръка, искам само последните 1-2 страници(с източниците) и да видим дали няма да изскочи заека. :)
Прикачен файл 3004
[QUOTE] Някой трябва да сигнализира, че няколко фирми в България са абсолютни ИЗМАМНИЦИ! Това е измама за много пари и е редно да спре. [QUOTE]
Всичко си е измама и държавата си затваря очите.Ако ходиш в Плевен каквото и да купиш никой няма да ти даде и касова бележка,а в тия дни се завъртат хиляди.
То има лесно :)
Само един ядосан колега стига и да видиш как ще хвърчат касови бележки.
НАП - Плевен
064/ 89 83 36
td_pleven@ro15.nra.bg
Ако много го ядосат колегата:
Дирекция "Инспекция по труда - Плевен"
(064) 80 03 69
Ако направо го вбесят:
Пожарна-Плевен(Няма начин да дойдат и да не напишат акт. Казваш, че има прекалено много хора, не виждаш пожарогасители, табели "ИЗХОД" и план за евакуация. На 99.9% ще напишат акт за вратите)
064/802221
Ето така се вкарва ред в държавата, един път като ти се изсипят група държавни служители и всичко си идва на мястото. А имаме и още много дирекции, службички, агенции и т.н :laughing:
Няма начин да няма някоя телевизия, а те търсят сензацията :) А нека после от МЗХ да се оправдават.
Аз си мисля, че организаторите като прочетат този пост и ще вкарат всичко в ред.
Светата троица по-горе работи за всякакви некоректни търговци. Гарантирам сълзи, хленчене и поне един акт, а на пожарната са "най-хубавите".
Всъщност въпросната формула на Ламонса е предназначена :"Vit-Amino Lamons Plus · Aminoacidic and vitaminic complementary feed for mix in drinking water or milk.", демек,формула,разработена за питейна вода или прибавка към мляко.Това което са направили е,че са прибавили и една пчеличка на етикета.Аз също го ползвам,но ще ми е интересно дали са направили някакви тестове за това твърдение.
Ето още една подобна хранителна добавка.
Не съм ги ползвал ,но незнам защо на такива отвари по 26лв. литъра хич нямам вяра.Ако някой е ползвал нека сподели.
Давал съм от тези видове аминокиселини не съм видял някаква разлика освен ,че сиропа по бързо вкисва ако не го изпият
Някой знае ли защо Кобалтът стимулира майката да снася и семейството да отглежда пило? Причината е завишения синтез на Б12! Другото име на Б12 е КОБАЛАМИН поради причината, че център на молекулата на Б12 е кобалтовия йон! Това, което знам от биохимията е, че всички витамини от група Б са свързани с въглехидратната обяна. Имат и много важно отношение към метилирането, а от там с деленето на клетките и изграждането на нови тъкани. Повече кобалт->повече Б12-> делене на клетките, предаване на гени->повече пило (поколение).
Според мен по-добре е да даваме Б12 от колкото да купуваме кобалтови соли, които са скъпи и не се знае в какъв процент се усвояват от пчелите и дали въобще се превръщат в Кобаламин. За пример ви давам човека. Всеки е слушал рекламите за магнезий по телевизията. Евтините продукти с магнезий са с магнезиев оксид. Малко хора обаче знаят, че това съединение почти не се усвоява от човека и ако пият от него си хвърлят парите на вятъра. Това, което искам да кажа е, че много соли не се усвояват добре от живите организми и не си струва да рискуваме с приемането им. Същото е и при пчелите.
Б12 също има няколко различни форми. Едни от тях се усвояват по-лесно, други по-трудно. Най-усвоимия (за човека, а може би и за пчелите) е
Метил-КОБАЛАМИНА (Метил Б-12). Той дори има добавена метил група, което още повече ще стимулира майката и отглеждането на пило.
От къде да си го купите?!?
Понеже много отдавна се интересувам от биохимия, спорт, здраве, хранителни добавки ... съм намерил най-евтиния вариант. Казва се iHerb - един от най-големите магазини за хранителни добавки В СВЕТОВЕН МАЩАБ! Пазарувам хранителни добавки от него почти всяка седмица, в продължение на 6 години и нямам нито една не пристигнала пратка. Цените са около 2 ПЪТИ ПО-ЕВТИНИ от тези на същите продукти в БГ! Доставката пристига за около 10 работни дни. Ако поръчката е до 30 лв. си я вземате директно от пощата. Цената за доставка на такива пратки е от 2,2$ до към 8,9$ в зависимост от теглото (средно около 4$). Ако правите поръчка за пръв път може да ползвате код NOV505 и ще получите 5$ отстъпка (тук може да прочетете как става това). Ако някой иска да помагам с поръчки от сайта , не разбира английски, не пазарува онлайн, да ми пише на лично съобщение или на фейсбука. Ще му поръчам и ще му ги изпратя по Еконт или ще му помогна сам да си поръча.
Други добавки, които биха ви били полезни за пчелите:
-Пробиотици. Най-евтините и тези, които аз си купувам, в които има няколко вида щамове
-Мултивитамини и минерали (еквивалент по съдържание на Центрум, но в ПЪТИ! по-евтини)
-Течни колоидни минерали с голяма усвоимост - мерцедесът на минералите. Тези минерали за хелирани т.е. към тях е прикрепена аминокиселина, което повишава усвояването им от 300% до 1000%
-Метил Б12
-Витамин Б6
-Б комлекс, в пъти по-силен от продавания по аптеките
-Етерични масла от Lemongrass и Palmarosa за имитиране на Насонов хормон и ловене на роеве. Смесват се 2:1 в полза на лимоновата трева.
-Незаменими аминокиселини, BCAA
Подбрал съм ви продуктите, които са най-на сметка. Някои от тях не са най-евтините , но са близки по цена до евтините. Избрал съм ги, защото разликата в цената е малка, но за нея получавате доста по-голямо качество.
Браво колега, чудесна информация. По принцип логиката когато се дава нещо в организма се получава обратна (защитна) реакция в резултат на което се вдигат нивата на неговата "противоотрова". Може връзката между кобалта и повишената генерация на витамин Б12 да е по тази причина.
Например повече естроген - повече вителогенин. Повече танин - повече синтез на аминокиселини.
Прочетох в сайта на Ламонс обяснението им за продукта и не открих нещо да се споменават пчели, продукт предназначен за обща употреба за всички живи организми. Колега Kapanec искам да ми покажеш сертификат от производителя или вносителя за състава и за какъв вид животно е предназначен премикса, тогава ще го приема че е разработен специално за пчели. Качвам примерен сертификат за премикс които съм закупил и ползвал за пчелите въпреки че е за свине. Преди 5 години съм говорил със специалистите по хранене от Зоохранинвест и тогава нямаше премикс спецално за пчели в света. Ще се радвам някой да го е създал. Всичко се доказва с официални документи- срок на годност, номер на партида и т.н. , а не с картинка на етикета. Както писах в преден пост, витамините са нетрайни вещества, на този свинския, срока за употреба е само 180 дни, как мога да купувам премикс ако няма сертификат ?
Незнам от тук дали няма да намерите нещо полезно 5. СЪСТАВ И СВОЙСТВА НА МЕДА Прикачен файл 3016
Добро утро на всички. Четейки пучителния и изчерпателен пост на колегата "freelancer_bg" се сетих че имам амино киселини БССА около 100 бр. който не ги ползвам и са в срок на годност. Замислих се дали би било удачно да ги пласирам на пчеличките? Но си задавам въпроса в какво количество да добавям от тях на 1л. сироп или на 1 кг. медени питки? Ще съм благодарен за помощ от ваша страна. Лек ден на всички ви.
Прикачен файл 3017Прикачен файл 3018
копирано от сайт по точно от потребител
Хайде да ви открехна малко на тема белтъчини ,които са много важни и сега са най- нужни за пчелите а още ги няма в природата!
Според мен успешните варианти са 2
1 . Да сте си събрали прашец и да го сложите в питката с пудра захар и мед,което ще е супер за пчелите!
2. Варианта който аз го практикувам е да си купите от Агро Аптеките – ХИДРОПРОТ
трудно се намира но го има . това са белтъчини извлечени от костите на животни. много е ефикасен да се слага и в сиропа на 10 л -100 г.хидропрот Майките се сцепват са снасят, Стартовит и др. подобни пасти да ядат
Аз в кърмовата маса го слагам към 50-60 мг. на 1 кг. ако сложите повечко няма да вдигат питката с охота, в сиропа не е проблем. Пробвайте с 1 от вашите кошери и ми се обадете да почерпите :)
ВНИМАНИЕ!
Трябва да се дава умерено,
прекаленото му даване пчелните семейства се развиват прекалено бързо да не се изпадне в роево състояние.
Ако някой го е правил това да каже имали нещо вярно в това!!!
Има една тънкост при белтъчните добавки, за която не знам дали сте се сетили. Тя е свързана с тяхното тегло и/или с техния обем. При даването на заместители на прашеца НЕ Е ВЪЗМОЖНО постигането на такава рецепта, при която едновременно да са изпълнени изискванията за ОБЕМ (ТЕГЛО) и КОЛИЧЕСТВО на полезните аминокиселини. Ако обема е същия, то аминокиселините ще са по-малко спрямо аналогичните в прашеца. Състава също ще е различен. Може да се направи приблизително същия състав, но обема (теглото) ще станат повече, и не се знае пчелите дали ще са съгласни да ядят повече (да преяждат като прасета) .... :)
Има още един тънък момент. Дори и да успеем да създадем белтъчна храна с тегло, обем и съставки, аналогични на пчелния прашец, то дори и тогава ще имаме проблем с НЕЙНОТО УСВОЯВАНЕ от пчелния организъм. Не че нещо ще го натровим - това е почти невъзможно. Със сигурност обаче ще имаме някакъв процент на НЕПЪЛНОЦЕННО УСВОЯВАНЕ, при който неусвоените съставки ще пълнят дебелото черво на пчелите със завишен процент изпражнения.
Като цяло най-доброто постижение, което са успявали да направят учените, с голям зор едва успява да достигне до ниво 50% на полезност и усвояемост спрямо цветния прашец.
Основни изводи:
1. Няма по-добра белтъчна (протеинова) храна за пчелите от пчелния прашец.
2. Каквито и опитити да се опитваме да правим с изкуствени заместители, трудно ще достигнем 50% хранителни свойства и усвояемост.
3. Въпреки това си струва да пробваме, ако нямаме наличен собствен прашец, за който да имаме поне малко от малко някаква сигурност, че в него няма някакви зарази.
Ако отчетем факта, че зимно време пчелите не се нуждаят от белтъчни храни, а пролет, лято и есен в природата има достатъчно прашец, то тогава храненето с белтъчни храни почти се обезсмисля. То би имало някакъв минимален ефект само за пчелини, намиращи се в бедни на прашец региони. Например ако са разположени в центъра на хиляди декари, промишлено засяти с една единствена култура. Докато тя цъфти е добре, но преди и след това трябва да се дават белтъчни храни, иначе семейството няма да иска да гледа пило.
Не знам откъде стигна до този извод. Прашеца има само 25-30% протеини. Ако вземеш добавките за културисти там е бъкано с протеини изолати от 80% нагоре белтъци.
Ето моята формула която ще пробвам на пролет, пък да видим какво ще излезе. Данните не са съвсем пълни, но толкова намерих. Съставките естествено съм ги скрил. Цената за килограм е долу горе поносима. Червените клетки са на 2 аминокиселини под желания праг.
Прикачен файл 3032
П.С. Все пак има едно хипотетично предимство ако намериш и даваш добър протеинов заместител. Ще имаш по-голям процент на пчели събиращи нектар а не прашец. Пък кой знае това може да са заветните 20% печалба :)
Матеев, прав е m_pchelari. Точно обратното е. БЦАА , които съм линкнал в предния ми пост са много повече в единица обем от аминокиселините (протеините) в пращеца.
Тези неща с лошото усвояване на заместителите ги прочетох в книгата на Желязкова, а тя от своя страна цитира изследванията на редица учени. Мисля че може да и се вярва, защото при учените много силно е залегнал научния подход в изказванията им. Те по принцип не измислят и не си хвърлят думите на вятъра. Също така имат навика винаги да цитират източниците си на информация.
ПС: Учудвам се че m_pchelari крие рецептата си. Чак ми изглежда невероятно, че някой пчелар държи несподелени тайни, и го демонстрира това пред всички във форума. Не мога да повярвам. Поне да си беше мълчал. Сега очаквам да се появи и друг пчелар, който нарочно да дава фалшива информация с цел да нанесе щети на останалите.
Хе хе интересно изказване. Първо, че заместителите имат малък шанс да изместят прашеца го твърдя аз от началото на темата. Недостатъчната усвоимост на хранителните протеини от пчелите е едно (с което съм напълно съгласен), но твърдението за обема и концентрацията съвсем друго (с което вече не съм съгласен).
Второ аз рецепта нямам. Имам опити за що годе сполучлива рецепта и точно затова не показвам нещо което не се е доказало като работещо. Иначе точно тогава мога да бъда обвинен. Точно пък мен да ме обвиниш, че не споделям.... даже много пиша във форума, но не се притеснявам действа ми мотивиращо в моменти на безвремие.
По същата логика може да обвиниш и производителите на FeedBee, MegaBee и прочее защо не си споделят рецептите.
Чисто хипотетично ако достигна до работеща рецепта, кажи ми защо да не започна да я пакетирам и продавам а да я споделя във форума? Така де, то вече се пакетират и продават какви ли не боклуци за пчелите.
По отношение на фалшивата информация моята съвест е чиста, винаги ако твърдя нещо се опитвам да го докажа по някакъв начин. Пък и не подценявам пчеларите, всеки чете и анализира а не копира.
Смисъла на тази тема беше всички заедно да се опитаме да си измислим рецепти, на които СЕ ДОВЕРЯВАМЕ !!! Това означава да им знаем състава. Рецепти с неизвестен състав бол, включая и FeedBee, но понеже не им вярваме, не искаме да ги купуваме. Ако ти пуснеш на пазара поредната тайна рецепта, ха познай колко хора ще я купят - ха-ха...
Една рецепта освен това да удовлетворява състава има и изисквания да е направена от продукти (храни), които пчелите да могат да ги усвояват. Може всичко да е наред с изследванията и съставките напълно да отговарят на пчелния прашец, и въпреки това храната ДА НЕ МОЖЕ ДА СЕ УСВОЯВА !!! Например ще ти дам един цитат от стр. 51 на книгата на д-р Иванка Желязкова:
Сега разбираш ли защо не вярвам на нито един фабричен продукт, дори и ако при изследвания се докаже, че уж има верните аминокиселини.Цитат:
Като стимуланти при подхранване на медоносните пчели са използвани различни храни и отпадни продукти с високо съдържание на протеин: мляко, брашно от зърнени и бобови култури (ръж, пшеница, ориз, соя, грах, царевица и др.), яйчен белтък, костна пепел, кюспе и шрот от маслени култури, трици, дрожди, кръв и кръвен серум от животни, какавиди на мравки, казеин, албумин и много други. Голяма част от тях пчелите лошо усвояват (напр. ръженото, пшеничното и овесеното брашно) поради това, че храносмилателните сокове на пчелния организъм не могат да проникнат през плътната обвивка на скорбелените зърна. При изпичане на брашното обвивката на скорбелените зърна се разрушава, но в този вид продуктите се оказват вредни и се наблюдава висока смъртност още в ларвния стадий от развитието на пчелите.
Та ако ти имаш някаква потенциална рецепта и я споделиш във форума, бихме могли да проверим дали случайно в нея поради незнание не си сложил нещо уж полезно, пък после да се окаже вредно. Ще е от полза за тебе и за всички останали. Някой например може да открие нещо, което ти не го знаеш. Ще ти дам още един пример, който го имам от лично съобщение на Дамян Дамянов:
Дамян много чете и също може да ни е от полза, като провери дали няма някакви конфликтни една с друга съставки в нашите потенциални рецепти. Въобще най-добре е всичко да става публично, защото много глави мислят по-добре от една. Такава е и идеята на темата.Цитат:
Добавките и витамините могат да са вредни и повечето от тях не се "разбират" помежду си.
Като вкараш един витамин, то друг изчезва от системата. С минералите е същото и в крайна сметка баланса е много важен.
Виж връзките между Zn, Fe, Cu, Mg и Ca, а с витамините става още по-сложно.
Витамин D3 и Мg + Ca
Витамин C + Fe
Продължавам с още един цитат от книгата на Желязкова:
Забележете - соевото брашно има 50% несмлени остатъци (поради лошо усвояване) и въпреки това го препоръчват. Това вероятно е поради факта, че всички останали видове брашна са още по-зле (още по-лошо усвояване и още повече несмлени остатъци). Та в нашите рецепти ние трябва да го отчитаме този факт и да се опитаме да влагаме поне двойно количество аминокиселини заради лошото усвояване, но това е почти невъзможно по причина ОГРАНИЧЕНИЕ В ТЕГЛОТО. Именно поради тази причина аз изказах твърдението, че ние нямаме шанс в същото тегло да постигнем същата хранителна стойност. Ха-ха ..... количеството аминокиселини може и да ги постигнем, НО ТЕ ЩЕ СЕ УСВОЯТ НАПОЛОВИНА.Цитат:
В проучванията си руският изследовател (1963-64г.) установява, че при подхранване с пресен прашец несмлените остатъци в храносмилателната система на пчелите са 20.9%. При използване на натурално мляко, сухо мляко, пивоварни дрожди и соево брашно остатъците съответно са 23.5%, 31.4%, 27.4% и 47-51%. Тези резултати определят всеобщото мнение, че прашецът може да се замени само с белтъчни препарати, съдържащи до 60% протеин, до 20% мазнини и до 5% целулоза. Многобройните проучвания в това направление установяват, че подходящи за целта са сухото и натуралното мляко, дрождите, соевото брашно, яйцата, белтъчните хидролизати и др.
Ето един друг цитат на Желязкова за млечните продукти, които уж ги препоръчват, но те също са проблемни по отношение на пчелите.
С две думи - соята и млечните продукти се препоръчват въпреки проблемите с тях, и това ясно ни говори, че просто НЯМА ДРУГ ПО-ДОБЪР ИЗБОР НА ХРАНИ.Цитат:
Причините за по-слабите резултати при подхранването с мляко са по-ниското съдържание на белтъчини и присъствието на млечни захари (лактоза и галактоза), които ПЧЕЛИТЕ СА НЕСПОСОБНИ ДА ПРЕРАБОТВАТ.
Ами чудесно. Прав си за това което си написал. Гледах лекцията на госпожата. Не се съмнявам, че в световен мащаб няма протеин който да не е използван при тестове с пчели. Все пак това е глобален пазар за милиярди при все по-влошаваща се природа. Затова да се дават някакви примерни рецепти без да са доказани на практика е безсмислено. Ако имах толкова добра рецепта бих заснел консумацията, пилото и така нататък и тогава бих я прехвалил във форума.
Всъщност вече съм подготвил 4 кошера чиято температура ще се "напомпа" плавно до 18 градуса към 15 февруари и ще тествам няколко рецепти до които ми е стигнал пилешкия мозък (както казваш ти). Ако имам някакъв успех вярваш ли да не се похваля :)
Даването на събран прашец не се използва за направата на перга от пчелите (хитри гадинки), а се консумира от възрастните пчели. Съответно и голямата неусвояемост, което е пълно прахосване на прашеца. Соевото брашно се препоръчва може би заради увеличаването на пилото от него.
Аз бих пробвал соевото мляко. Съдържа пробиотици, липсва лактоза, най-вероятно по-малко неосвоими остатъци от соевото брашно, но това според моята осведоменост. Може да има нещо което не знам и да се окаже вредно, затова говорим хипотетично.
За пореден път ще "натрапя" търтиевото млечице,което всеки може да си го добива сам абсолютно безплатно-получава се 3 в 1.
-добиване на протеин.
-борба против вароа.
-добив на восък.
За сега го използвам само в активния сезон.Страх ме е да го добавя към тестото защото-питката се поема бавно,а става въпрос за млечен продукт.Страх ме е от вкисване.Затова го използвам само през активния сезон със сироп.
Не мисля,че пчелите през зимата се нуждаят от добавяне на протеини и белтъчини,а предимно от въглехидрати-топлина.При консумацията на захар се отделя повече топлина отколкото при консумацията само на мед.
А в меденозахарното тесто добавям само йод по 10-12капки за кг.Не съм сигурен как и дали йода действа.Слагам го заради това,че йода участва в нозестата.Йод слагам и във поилката на пролет когато тръгне бурно развитие.
Няма да ни излезе сметката с цената на протеините от търтеево млечице. Труда там е много и ако го сметнем, цената ще излезе златна. Все пак прашеца на едро струва 15-16 лв., така че ние търсим рецепта за протеинови добавки с обща цена не повече от 10 лева на килограм.
След миналогодишния експеримент, USDA препоръчват употребата на 50% от някой от предлаганите на пазара прашецови заместители + 50% прашец (съответно 10 и 4% от общото тело). Според резултатите, в краткосрочен план прашецовите заместители заместват напълно прашеца, като някои от тях дори са по-добри в увеличаването на пилото, но след няколко седмици ако не започне приток на прашец, пилото рязко намалява. Никой не знае защо и какво точно липсва във прашецовите заместители, което го има в прашеца, но едно поне е ясно - не става въпрос за недостиг на някоя аминокиселина, витамин или минерал.
Според ново изследване витамините увеличават риска от преждевременна смърт
дата : 17 април 2008 г. 15:23 ч.
Трябва да внимаваме с приема на витамини, ако те не идват с храната ни Снимка: sxc.hu
Популярните витамини, вземани под формата на таблетки от милиони хора по света с надеждата да подобрят здравето си, не им помагат и дори могат да увеличат риска от преждевременна смърт, съобщава британският в. "Дейли телеграф".
Изследователите от Университета в Копенхаген са направили 67 проучвания на 230 000 здрави хора и не са открили никакви убедителни доказателства, че антиоксидантите помагат за удължаване на живота.
Датското проучване, което е оповестено то влиятелната Библиотека Кокрейн, се отнася само да синтетичните хранителни добавки и не за витамините, които се намират в зеленчуците и плодовете.
Авторите на проучването предупреждават здравите хора, които вземат антиоксиданти, включително витамин А и Е, като превенция срещу заболявания като рак например, че вредят на естествената защита на организма си.
Приемането на витамин А вероятно увеличава риска от преждевременна смърт с около 16 процента, а това на витамин Е - с около 4. Постоянният прием на бета каротин е свързан с риск в размер на 7 процента.
Проучването не е установило някакъв значителен отрицателен ефект, причинен приема на витамин С, но в същото време не е открило и доказателства, че предотвратява болести. Милиони хора по света го пият с надеждата да предотвратят настинка.
Водещият на проучването Горан Бйелакович твърди: "Не установихме доказателства за това, че приемът на антиоксиданти спомага за намаляване на риска от смърт в по-ранна възраст нито при здрави хора, нито при пациенти с различни заболявания.
При хората в нашите тестови групи, които приемаха антиоксидантите с бета каротин и витамини А и Е установихме увеличаване на риска от смърт."
Патрик Холфорд, който е диетолог и създател на хранителните добавки на фирмата Biocare, контрира: "Антиоксидантите не са магически хапчета и от тях не може да се очаква да заличат цял живот, преминал в нездравословни навици
Когато се приемат правилно, в комбинация с диета от плодове и зеленчуци, физически упражнения и при положение, че човек е непушач те могат да играят положителна роля за здравословното състояние на организма."
Катрин Колинс от Британската асоциация на диетолозите обаче казва: "Резултатите от проучването са изключително тревожни и са показателни за това, че трябва да има по-силна и сериозна регулация на употребата на витамините и минералите."
http://www.edna.bg/za-roditeli/syvet...obidni-4627982
http://www.pharmacy-bg.com/vitamini-...ni-vitaminite/
http://www.obekti.bg/chovek/10825-%D...B8%D1%82%D0%B5
Комбинациите,сътворени от тези толкова загрижени за здравето на обикновенния човечец прозиводители,често са изключително вредни.Определени витамини се явяват антагонисти,а други направо създават нови,прекрасни канцирогени за нашият доверчив организъм.По-долу бях пуснал линк към една статия за витамините,струва си да се прочете.Има множество други фактори,които трябва да са налични за да се отключи механизма на витамина,така да се каже.В натуралните продукти,витамина си върви с тях и затова се усвоява.Когато се взима под формата на хапчета(синтетичен) и не са налице придружаващите фактори,то тогава организма се опитва да ги набави от себе си,но както се досещате се получава една имитация с ниско кпд.Неслучайно и затова се твърди,че кпд на синтетиката е 10% максимум.Ха сега сметнете ползата.
Ако добиваш т.млечице само за подхранване на пчелите не е необходимо да използваш СР на 5000 кошера,а на 10 кошера на всеки пчелин.Овен това точно ти(с толкова кошери) би следвало да се замислиш(мащабно) за добива на търтиевото млечице.
Колега няма нужда да натрапваш идеята си за търтеевото млечице. Идеята е много добра. Срещал съм състава на това млечице който беше много подходящ. Съхранението става замразяване във фризер веднага след добиване. Аз лично мисля да го пробвам тази година. Вътрешните ми рамкохранилки са малко по-къси и пускат далаци които и без това претапям загубвайки добри количества такова млечице. Ти всъщност как го добиваш, защото аз си мислех да си правя нещо като преса (тип гофретник) и така да го изстисквам.
Ако ми попадне пак файла за това млечице ще го пусна, че то вече сме се заринали от информация и забравяш къде на какво си попадал.
С последните десетина постинга изглежда навлязохме в зоната на здрача. Всеки започна да рови в интернет и да намира цитати, потвърждаващи неговата лична теория за ползата или вредата от синтетичните храни и добавки. Трябва обаче да се отбележи факта, че в интернет можеш да намериш в изобилие всякаква противоречива информация, и после лесно можеш да сглобиш уж "достоверни" доказателства за каквото си искаш твърдение - за добро или за лошо. Искам обаче да обърна внимание на факта, че е невъзможно с хората да се направят такива изследвания, каквито се правят с пчелите. Никой не може да затвори 50 000 човека в един затвор, и после от раждането до смърта им да ги храни избирателно с една или друга синтетична храна. И след това този експеримент да го повтори многократно. И поради тази причина експериментите с хора в повечето случаи НЕ СА ДОСТОВЕРНИ просто защото не е набран достатъчен по обем статистически материал. Та помислете си - експеримети с хора се правят само през последните 100 години. Това са има-няма 2 поколения, при това експериментите се правят не за целия живот и не върху цялото поколение.
При пчелите това не е така. Експериментите с тях включват ЦЕЛИ ПОКОЛЕНИЯ, при това се извършват МНОГОКРАТНО с много на брой цивилизации (кошери). При това положение статистическата достоверност е милиони пъти по-голяма спрямо експериментите, правени с хора. На такива изследвания вече може да се вярва, стига информацията от тях да е получена ПО НАУЧЕН ПЪТ с експеримент, правен с много на брой пчелни семейства.
И за да навлезем още по-дълбоко в зоната на здрача ще ви предложа още една съставка.... рибно брашно (fish meal). Рибното брашно е отпаден продукт на рибната индустрия, където 60% са отпадъци. Разработили са технология за преработката на отпадъците в рибно брашно с високо съдържание на протеин към 70% и се стремят да го пласират където могат, като тор за почва, храна на домашни животни, та напоследък и в страни като нашата в евтините салами. Има информации, че в някои тукашни саламчета има до 20% такова нещо.
Най-доброто рибно брашно е норвежко по технологията LT. Има високо съдържание на пепел и сол, така че ако се пробва за пчели ще трябва да е в малка пропорция.
http://www.norsildmel.no/portal/page..._schema=PORTAL
http://carpmania.net/zahranki-dobavk...4-ccmoore.html
Бах мама му вие какво ли не ги накарахте да ядът горките пчели,протеини и анаболи за спортисти егати кефа взимат кошера на гръб и си го носят кадето искат.Поне няма да правим ремеркета за подвижно,после брашно от вс. видове сега чакам др.откритие а те горките си искат само мед и прашец.
На пчеларя колкото му стига акъла то толкова са му силни кошерите.
Може и лайна да им дадете те също съдържат суров протеин и то без пари.
Ясно е че простотията е безгранична но явно целта е уж всеки нищо не дава, ама гледай какви рецепти то само ядрена гориво не им сипахте---какво ли ще стане ааа:laughing:
Като гледа човек то таблици то чудо, да припаднеш. Рибено брашно, хидропрот да за 60-70-80 г. можеби е ставало но за 21 век. Що неги закараме на пицария то по една пица ще им е добре.:laughing:
Проблема с неразбирането идва от това ,че много минерали ползват едни и същи ензимни системи за усвояване в организма. Да речем, че използваш целия потенциал на ензиманта система за усвояване на Цинк (Zn), т.е. я задръстиш с него. Разбира се , че в такъв случай няма как да усвоиш Медта (Cu), която ползва същата система. Така в дългосрочен план от големите дози Цинк ще се получи недостиг на Мед (Cu). Предполагам ,че това е и причината, поради която прашецовите заместители действат само за кратък период (Scutellator беше споменал за това) и след това спира пилото (получава се недостиг на нещо важно)Цитат:
Добавките и витамините могат да са вредни и повечето от тях не се "разбират" помежду си.
Като вкараш един витамин, то друг изчезва от системата. С минералите е същото и в крайна сметка баланса е много важен.
Виж връзките между Zn, Fe, Cu, Mg и Ca, а с витамините става още по-сложно.
Витамин D3 и Мg + Ca
Витамин C + Fe
Ако дозите са малки и балансирани, няма да има "неразбиране" ;)
Аве Павлов ,ти в тези малки часове да не вземаш нещо? Ясно е ,че има противници на изкуствените заместители.Та просто го заявете без да показвате ,колко сте умни.
Колега ch.atanasov--Поздрави.
Някой работят ден и нощ други никога.
Чакам до видя какви глупости ще си наприказвате и аз да взема мнение по въпроса.Но до момента нищо ново даже се връщаме назад времето. Че взимам нещо взимам ракиомицин широко спектарен народен антибиотик. Нищо лошо не съм казал но е необходимо да си зададем въпроса до колко е необходимо да се използват такива продукти и при какви случай. До момента всеки изтъква нещо което е ползвал, аз също съм ползвал и ползвам и ще ползвам за бъдеще, даже съм подготвил вече храната и когато времето ми даде възможност ще я дам на кошерите. Покажете нещо практично и елементарно по-приложимо че колегите да го ползват лесно и ефективно.
Недей така да се палиш от лека шега. Ако съм обидил някого мола - се извинявам.
Колеги,аз не съм противник на добавките,стига те да не вредят.Нека обаче помислим и върху един друг аспект - да приемем,че намерим перфектната формула за максимален форсаж на пчелите.Какво ще се получи - посредствените майки,ще се замаскират,а добрите бързо ще се издухат.Посредствените ще се издухат преди добрите.В един момент след прекалено бурно развитие напролет,може да се получи двойно по-голям спад,след прекратяване на добавките.Такива семейства ще станат удобни и за болестите.Добрите майки,от друга страна ще трябва да се сменят всяка година,защото ще бъдат форсирани като за две.Отделно стои въпроса и с адекватното разширение което ще е необходимо след такъв форсаж.Иначе ще берем чепки по дърветата.Лично аз залагам на добрия ген,заместители - само в краен случай за коригиране на липса.Бих ползвал билкови екстракти,етерични масла.Това е лично мнение.
Нека да разделим ХОБИТО от БИЗНЕСА. Хоби пчеларството е за удоволствие. С него се пилее време и пари. Бизнес пчеларството е за ПЕЧЕЛЕНЕ НА ПАРИ. В него има ИНВЕСТИЦИЯ (създаването на пчелни семейства) и след това ПРОИЗВОДСТВО (експлоатиране на тези смейства) и най-накрая се очаква ПЕЧАЛБА. Всеки един пчелар, който иска да създава удобства и комфорт на пчелите си, за мене е ХОБИ ПЧЕЛАР. Ще помоля такива пчелари да не се намесват в темата. Бизнес пчеларите от своя страна трябва да ЕКСПОЛОАТИРАТ инвестициите си колкото се може по-интензивно, ако искат да са по-добри от конкуренцията, която ВЕЧЕ ГО ПРАВИ ТОВА. Междинен път НЯМА.
Ще ви дам пример с овощните градини. Имам си една хоби овощна градинка с около 100 най-различни плодни дръвчета. Ами трябва да ви кажа, че от тях рядко получавам повече от няколко касетки с плод. Причината - ами изоставил съм я на произвола на съдбата. Една единствена година бях назначил работник, който да ги подрязва, тори, полива, пръска с химикали, подпира с колове и въобще да се грижи за тях, и през тази година мазата ми беше задръстена от продукция - може би един или два тона. Та това е разликата между хобито и бизнеса - в количеството на получената продукция. Има ли грижи и употреба на подходящи храни и лекарства, има и продукция. Няма ли го това - всичко отива по дяволите.
Същото е положението и с кравите, пилетата, земеделските култури и въобще с всичко. Не се ли грижиш за тях и не се ли опитваш да ИЗВЛЕЧЕШ МАКСИМУМА от възможностите, бизнеса ти загива.
Ще ви кажа още нещо за ЦЕНИТЕ НА МЕДА, месото, зърното и всичко останало. Пазарните цени се формират от тези производители, които вече са се научили КАК ДА ИЗВЛИЧАТ МАКСИМУМА. Те произвеждат най-много и именно те контролират цените. И ако останалите по-дребни не се научат да правят същото, те ще работят на загуба. Тази тема е един опит да се научим как да го извличаме този максимум, защото който вече го знае, обикновенно си трае. Причината - съществуващото положение с незнанието и самозаблудите на болшинството от пчеларите ги устройва знаещите и те не искат да си създават допълнителна конкуренция.
Та тази тема е за КАНДИДАТ-БИЗНЕС ПЧЕЛАРИ, желаещи да използват научни подходи за ИЗВЛИЧАНЕ НА МАКСИМУМА. Моля всички останали да не се намесват и да си практикуват хобито както си искат и както им доставя най-голямо удоволствие (пилеейки пари и време).
А това че сме изтощавали пчелите и сме им съкращавали живота, принуждавайки ги да работят свръхсилите си - ами че нали това е целта. Ако човк е дал пари за някаква производствена машина, глупаво ще е тази машина да стои без работа. Умното е да накараме тази машина да работи денонощно, а още по-умно е да я пуснем да работи на ВИСОКИ ОБОРОТИ. Ако ние не го направим, други ще го направят. И ВЕЧЕ ГО ПРАВЯТ !!! И контролират ниските цени, защото на тях им излиза сметката, а ние се жалваме по форумите и ще продължаваме да се жалваме, докато фалираме.
Ще дам пример и с цената на прашеца. Тук във форума се шири мнението, че прашеца трябва да се продава по 30, 40 или дори 50 лева. И при тези цени всички се жалват, че няма пазар. И или не произвеждат прашец, или произвеждат смешни количества. А прашеца в нашия бизнес е едва ли не отпаден продукт, който ако го събираме, няма да навредим на семействата. И ако си пречупим мисленето за 50 лева цена и осъзнаем, че на световните пазари тази цена е 15-16 лева, то тогава с учудване ще открием, че можем да продваваме цели тонове хей-така на майтап. А ако я свалим на 13-14 лева, ще се появят и изкупвачи в България и пласмента ще стане невероятно лесен.
Машината вече я имаме (семействата) и тя така или иначе си работи заради меда. Ами лошо ли ще е, ако тази машина ни дава например по 5-10 кг. прашец на кошер, което умножено по 13 лева прави 65-130 лева на година. Та това си е УДВОЯВАНЕ НА ПРИХОДИТЕ !!! А ние сме тръгнали да хленчим за субсидии по 5-6 лева на кошер - ха-ха ..... По 10 лева го дайте прашеца и пак ще стане чудо в приходите ви.
Ето това е ПРАВИЛНАТА БИЗНЕС ЛОГИКА - имаш ли машината, експлоатирай я всячески, при това на високи обороти.
И за последно ще ви дам една моя си класификация на пчеларите, която няма да се хареса на много от вас, и за която ще получа много отрицателни ръчички. За съжаление обаче тази класификация е ЛОГИЧНА и ВЯРНА и тя може да помогне на начинаещите да отсеят плявата от истински ценните постинги в този форум.
НЕДЕЛНИ ПЧЕЛАРИ - това са тези пчелари, които работят някъде другаде, и през почивните дни пчеларстват с цел да си докарат някой друг лев над заплатата.
МЛАДИ НЕДЕЛНИ ПЧЕЛАРИ - това са пчеларите, които имат шанса да станат професионалисти, ако правят нещата по верния начин.
СТАРИ НЕДЕЛНИ ПЧЕЛАРИ - това са ХОБИ пчеларите. Те водят НЕЕФЕКТИВНО ПЧЕЛАРСТВО щом като цял живот не са успели да си докарат доходи от пчеларстване, по-големи от заплатата си в другото работно място.
ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ - това са пчеларите, които си докарват доходи само и единствено с пчеларстване. Те вече са овладели ПРАВИЛНИ ПЧЕЛАРСКИ ТЕХНОЛОГИИ, които им позволяват сами да гледат 200, 300 или дори 500 кошера. Някои от тях включват семейството си да им помага, и така могат да достигнат до над 1000 кошера. Ако започнат и да наемат работници, и успеят да ги управляват и контролират, НЯМА ГОРНА ГРАНИЦА за броя на кошерите и за получаваните доходи.
МЛАДИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ - имали бол пари, купили много кошери и семейства. Аз съм в тази категория. Дали тези пчелари ще успеят да овладеят и контролират сложността на занаята ще се разбере след време.
СТАРИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ - имат много кошери и ги контролират дълги години. Това са хората, в които трябва да се вслушваме. Те наистина са овладели ПРАВИЛНИТЕ ПЧЕЛАРСКИ ТЕХНОЛОГИИ и наистина дълги години ПРАВЯТ УСТОЙЧИВ И СТАБИЛЕН БИЗНЕС от това. В пчеларските технологии на тези хора има много неща, които хоби пчеларите не ги знаят или не ги осъзнават.
Та най-лошата категория е СТАРИ НЕДЕЛНИ ПЧЕЛАРИ - техните мнения във форума трябва да се приемат с подозрение, защото те често водят до НЕЕФЕКТИВНО ПЧЕЛАРСТВО от бизнес гледна точка. Същото важи и за другите видове пчелари, които доброволно се класифицират като ХОБИ ПЧЕЛАРИ. Тяхната цел не е големи доходи, а ДОСТАВЯНЕ НА УДОВОЛСТВИЕ. Следователно от бизнес-гледна точка техните методи на пчеларстване също са НЕЕФЕКТИВНИ и винаги водят до ПИЛЕЕНЕ НА ВРЕМЕ за сметка на полученото удоволствие.
Най-добрата категория е СТАРИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ - от тях трябва да попиваме всяка една казана дума и да се учим колкото се може по-бързо.
МЛАДИТЕ ПЧЕЛАРИ, независимо дали са неделни или професионални, това са ПЧЕЛАРИ УЧЕНИЦИ. Техните мнения може и да са ценни, но може и да са плод на САМОЗАБЛУДА. Много често тези пчелари са ЕКСПЕРИМЕНТАТОРИ, но част от експериментите са с отрицателен резултат. Добре е да знаем какво мислят и правят тези пчелари, но на цитираните положителни резултати не трябва сляпо да се вярва. Най-добре е резултатите да се проверяват и да се търсят допълнителни информации или мнения по дадения въпрос.
Много е важно всеки един пчелар да си направи собствена сметка дали работи на печалба или загуба. В тази сметка трябва да включи и ЗАГУБАТА НА ЛИЧНО ВРЕМЕ, като времето се оценява поне по 5 лева на час. Ако се включи и времето в сметката и се окаже, че се работи на загуба, то тогава става въпрос за ХОБИ ПЧЕЛАРИ, работещи ЗА УДОВОЛСТВИЕ. Техните методи на пчеларстване може и да са верни от позицията на кефа, който си доставят, но са ГРЕШНИ от позицията на бизнеса. Ако от пчеларството ще се прави бизнес, то той трябва ДА Е ПЕЧЕЛИВШ, за да остават доходи за изхранване на жената и децата. Нещо повече - трябва да остават и излишни пари, които да се използват за РАЗШИРЯВАНЕ НА БИЗНЕСА с нови кошери и семейства. И това разширяване няма горна граница. И колкото по-бързо се прави, толкова по-далеко може да се стигне в рамките на един живот.
В заключение:
Най-важният компонент в една БИЗНЕС ПЧЕЛАРСКА ТЕХНОЛОГИЯ е количеството на ВЛОЖЕНОТО ВРЕМЕ !!! Естествено са важни и другите компоненти, но по тях здравата логика на повечето пчелари работи правилно. По отношение на времето обаче много пчелари не осъзнават неговата цена, а то всъщност е НАЙ-СКЪПИЯТ КОМПОНЕНТ от технологията. И хоби пчеларите го ПИЛЕЯТ този компонент, и дори се опитват да накарат и другите пчелари да го пилеят както тях.
Всичко това го изписах с цел да покажа КОРЕННАТА РАЗЛИКА между технологиите на хоби и бизнес пчеларите, и да помоля хоби пчеларите да не се месят в теми, в които се обсъждат бизнес пчеларски технологии. С молба всеки един пчелар да си реши дали е ХОБИ или БИЗНЕС пчелар и за в бъдеще да не се меси в обсъжданията на пчеларите от другата група. В общия случай тя не се интересува от неговото мнение. Аз например си мълча и не се меся, когато става въпрос за любовта към пчелите. Уважавам тази група пчелари и нека те да си практикуват хобито си колкото си искат, но нека и те да не се месят в бизнес темите и да не се опитват да ни натрапват идеологията си.
Пожелавам ви успех,но не забравяйте,че света в момента се дължи на мислителите които извличаха МАКСИМУМА от всичко.
Всеки има правото да разсъждава и да действува по собствен си начин в тази голяма игра, наречена ЖИВОТ. Природата (или Бог) нарочно са създали различията между нас, като по този начин всъщност се прави проверка кой как ще се справи. Няма рецепта кое е правилно и кое - не. Бъдещето е единственият съдник.
Отлична класификация, обхващата целия пчеларски спектър!
Ако имаше и начин всеки доброволно да си избере в коя група се причислява и тези групи да се отразяват в профила (вместо сегашните: наблюдател; автор; почетен автор и т.н.), ще се спести много време в пресяване на безмислените и безполезни мнения от т. нар. ''почетни автори'', дето влизат във форума само да убиват време (най-ценният ресурс на планетата!) и да бръщолевят ''врели-некипели''... Защото в много случаи, юзер с 6 мнения по същество може да е много по-ценнен и полезен от такъв с 4006 мнения, пишещ предимно в теми за зайци, ловджии, готвачи, цветари (давам само примери, никой да не го приема лично!). Аз, например дори бих добавил тези от групата на ''стари неделни пчелари'' в моя ''игнор лист'', така че въобще да не се ''срещам'' с тях.
Надявам се да няма обидени! ;)
Нека да се върнем към темата. Най-после се сдобихме с презентацията на лекцията на д-р Желязкова, за което искам да и благодаря, че ни я предостави за публично ползване. Изкам да благодаря и на Иван Кожухаров, който си направи труда да се свърже с Желязкова и да я помоли да ни я даде тази презентация. Разгледайте я внимателно - в нея има много полезна информация, включая и конкретни дози на влагане на конкретни хранителни съставки.
Прикачен файл 3046
Даа, това е думичката което е по-правилно да бъде заменена с "ОПТИМУМЪТ".
Ако един човек вади прехраната си от пренасяне на камъни с едно магаре от точка А до точка Б, то би било разумно магарето да бъде натоварвано с работа дотолкова, че да може и утре да си върши работата.
Защо не преименувате тогава темата на БИЗНЕС ТЕМА, в която да имат достъп да пишат само такива пчелари с над определен брой кошери или мислещи се като такива.
Вие зобители се г-н Матеев? Сутрин, обед и вечер вземате по една шепа стимуланти за да работите по 24 часа.
Никой не отрича добавките в менюто на пчелите,но това трябва да е в рамките на разумното, а не са сметка на всичко и най вече за здравето на пчелите.
Казвате че една машина /не жив предмет / трябва да работи колкото е възможно по дълго време на високи обороти, но човекът които я управлява / живо същество/ дали колко време ще издържи без прекъсване да я обслужва?.
По същата ваша логика за експлоатация на макс може да помислите за осветление на пашата така пчелите ви ще работят денонощно, продуктите които произвеждат ще може да си позволите да ги продавате на половината от сегашните пазарни цени.Дали след това няма да ви удари синдрома на избягалият кошер, но вие имате пари да и закупите нови пчелни пакети и това ще ви е последната грижа.
Ще ви дам и аз един пример с едни картофи.Една малка част от нивата бе наторена с лайна -овчи и даде много по голяма и качествена продукция от другата част торена със съвременни скъпи Торове.
Матеев е прав за него си,колегата Кубио също.Интересно ми е,аз като направя 200 бройки изведнъж ще почнете да ме уважавате ли?Бройките не правят човека,неговата съвест го прави.Няма смисъл от философски спам в тази бизнес тема.Всички обаче би следвало да помислим върху последния коментар на скутелатор,който много обича да го извърта по неговия си начин,че чак ти иде да го треснеш с нещо.
Бройката на семействата е критерий само ако си СТАР ПЧЕЛАР. Един вид дълги години си пчеларствал и просто толкова си могъл да постигнеш. Повече не можеш, защото ПИЛЕЕШ ВРЕМЕ в технологията си. А както всички знаят, времето е лимитирано до 10-12 часа в денонощие. Повече никой не е успявал да го постигне, особенно ако го прави ежедневно.
При млади пчелари критерий е не абсолютната бройка на кошерите, а какъв ръст (какъв процент нарастване) има спрямо предишната година. Колкото по-голям е този ръст, толкова по-бързо ще се достигне тавана от 300-400 кошера, над който вече се минава на следващото ниво - наемане на работници. На това следващо ниво предизвикателствата са други, но кадърните хора могат да се справят.
Най-важен критерий според мене за всеки един пчелар е ТАВАНА, до който той е достигнал. Ако няколко години подред даден пчелар има един и същи брой на кошерите, то тогава той е достигнал до ТАВАНА НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ВЪЗМОЖНОСТИ. Та именно този таван е критерий кой стар пчелар е по-добър и кой - по-лош. Този таван обаче е критерий и за това, че дадения пчелар се е ПРОВАЛИЛ в опитите си за разрастване например чрез наемане на работници или чрез преосмисляне на технологията си и въвеждането на някаква по-нова.
Истински добрите пчелари ЦЯЛ ЖИВОТ СЕ РАЗРАСТВАТ. На всяко едно ново стъпало те се сблъскват с нови предизвикателства, и успяват да ги разрешат. Тука вече не са достатъчни само пчеларските познания, а познанията във всички останали сфери на живота и бизнеса. И критерий за сравняване на истински добрите пчелари е СКОРОСТА НА РАЗРАСТВАНЕ !!!
Аз лично за 2 поредни години постигнах 2 пъти по 100% ръст (два пъти удвояване на кошерите). При това обаче достигнах до някакъв таван (вече ми е много трудно да се справям и да контролирам количеството), в резултат на което за следващата година планирам по-малък ръст и отделянето на по-голямо внимание на ЕФЕКТИВНОСТТА (със същите количества кошери да се постигне по-голям краен продукт). И ако се справя с това, ще продължа с ръста дотогава, докато достигна до собствения си окончателен таван или докато умра.
Естествено има и още една група пчелари - достигнали са много, но след това са го загубили или драстично са го намалили. Това се получава тогава, когато НЕ СЕ КОНТРОЛИРА СКОРОСТА НА РАЗРАСТВАНЕ !!! Това вече е от ТЕОРИЯТА НА РИСКА - с по-малък риск нещата стават по-бавно, но и гафовете са по-малко. Тука няма единна формула за това дали трябва да се рискува повече или по-малко. Хубаво е да се знае теорията на вероятностите най-малкото заради това правилно да се преценява нивото на риска, с което бихте се чувствували комфортно, и бихте спали спокойно.
А за който не му се задълбочава в подробностите, добре е да знае поне следното:
Всеки се изкачва в служебната йерархия и в живота като цяло дотогава, докато достигне до собственото си НИВО НА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ. На това ниво той се справя много зле и с много гафове, поради което е препоръчително да се върне една стъпка назад и да изкара остатъка от живота си на предишното комфортно за него ниво. Естествено има и алтернативата отново да стане УЧЕНИК на стари години, но това малко хора го правят.
Както и Матеев каза, ние сме създадени различни. Различни са нещата които ни удволетворяват, по различен начин гледаме на природата.
Виж последния абзац на пост №468 :
http://pchelari.com/forum/showthread...1833#post41833 ,
както и пост №10 :
http://pchelari.com/forum/showthread...2343#post42343
Колега,благодаря.Аз скутелатора го разбрах какво иска да каже,но нарочно наблегнах на това,защото другите ще се направят на разсеяни и ще го пропуснат да им мине покрай ушите.Това което мисля за себе си е - да си избера подходящото магаре за моя терен.То ще е свикнало с храната наоколо,а аз няма да се чудя какво да му давам да яде.
Ако един пчелар иска да има много продукция (мед и прашец), то тогава е 100% сигурно че той трябва да има много на брой пчели с голяма продължителност на живота. Тоест този пчелар наистина ще направи ДОБРО НА СЕМЕЙСТВОТО. При това положение твърдения от типа "ще уморите пчелите", "ще ги изтощите" и всякакви подобни са чиста проба МАНИПУЛАЦИЯ на общественото мнение. Също така не е вярно и твърдението "аз на моите пчели нищо не им давам". Това също е лъжа, измама или най-малкото - манипулация. Имам такъв познат пчелар, който наистина нищо не им даваше и така умори всичките си семейства, закупени по програмите.
Вярното твърдение трябва да бъде "Аз ще подхранвам пчелите по ПРАВИЛНИЯ НАЧИН - когато трябва, колкото трябва и с каквото трябва, щото да им осигуря дълъг живот и безупречно здравословно състояние, а от там и висока производителност на техния труд".
В случая спора не е дали да ги храним или не - всички хранят. Спорът е кога, как и с какво да ги храним. Отговорите на тези въпроси всъщност са част от ТЕХНОЛОГИЯТА НА ПЧЕЛАРСТВАНЕ, а тя както вече всички знаете е различна при различните пчелари. Всеки си е направил собствена технология съгласно собствените си знания или самозаблуди. И правилното за един е неправилно за друг, защото другия има различни паши, различна система кошери, вкарани в зимата семейства с различна сила и т.н. и т.н.
Здравейте Г–н Матеев! Класификацията Ви за пчеларите е вярна –с много малки изключения.Имам малък въпрос относно ВРЕМЕТО което губи всеки един пчелар на пчелина.Вие го оценявате на ,,поне по 5 лв./ч." Вие плащате ли поне по толкова на вашите пчелари? Защото простата сметка дава следното– 10ч. .5лв.=50лв. .30д.=1500лв заплата/ раб.ден на пчеларя е ненормиран,затова слагам средно 10ч./Че това за Габрово е депутатска заплата.Ще се радвам за вашите пчелари ако това е истина!Макар да не ми се вярва.Така ,че най–важния фактор –ВРЕМЕТО отпада,затова при мен не участва в ценообразуването на пчелните продукти.Това писане е по повод Вашият пост 150,но е много дълъг и затова не го цитирах.Отговора не езадължителен,той е ясен за всеки,но ако желаете може и да отговорите.
Не знам дали някой ще оспори, че стимулирането на яйцеснасянето на майката води до намаляване на големината на яйцата, а от там върху продължителноста на живота на пчелите. Не знам "извличането на максимума" от нея дали не е някъква самозаблуда. Единственото подхранване което правя /вече/ е да сложа пити с прашец напролет.
[QUOTE=Гогол;53322]...... Имам малък въпрос относно ВРЕМЕТО което губи всеки един пчелар на пчелина.Вие го оценявате на ,,поне по 5 лв./ч." Вие плащате ли поне по толкова на вашите пчелари? Защото простата сметка дава следното– 10ч. .5лв.=50лв. .30д.=1500лв заплата/ раб.ден на пчеларя е ненормиран,затова слагам средно 10ч./Че това за Габрово е депутатска заплата .........QUOTE]
Да, наистина плащам 4-6 лева на час на моите пчелари в зависимост от знанията, опита и от това дали е работник или началник. И ако един човек наистина ми работи 30 дена по 10 часа на ден, наистина ще вземе 1500 лева. А когато работи само 22 дена по 8 часа, тогава ще вземе 600-800 лева. Миналата година по време на сезона много пъти съм ги молил работниците да работят по повече от 8 часа (това става само доброволно) и когато са се съгласявали, са го правили. И наистина е имало месеци, в които някои хора са вземали по 1200 лева, че и нагоре.
Самозаблуждаваш се, че времето ти е безплатно. Ами че тогава защо не работиш без пари за комшията или за мене?
Също така ако не си сложиш труда в твоя мед, то тогава себестойноста ти сигурно е 50 стотинки килото. Ами че тогава аз съм съгласен да изкупувам от тебе неограничени количества мед по цена 1 лев. Ти ще си на огромна далавара, аз също.
Нещо повече - след като труда ти е нула и себестойноста на меда 50 стотинки, ами защо не си увеличиш кошерите на 10 000 бройки. На практика с този нулев труд ти нямаш лимит по пътя към висините. Произвеждай по 1000 тона мед на година, аз ще ги изкупувам по лев килото и всичко се връзва идеално и за двамата.
Имам няколко въпроса.
Какви точно аминокиселини са нужни на пчелите?
Могат ли да се използват аминокиселини от рода на тези http://www.fitneshrani.com/pro-nutri...re-10-x-30-gr/
Става въпрос за суроватъчен протеин и раното пролетно подхранване.
Също така имат ли нужда от омега 3 и омега 6 масни киселини, грешка ли ще бъде ако се добавят при приготвянето на питките за февруари?
Да попитам с даването на питки с каквито и да е добавки януари-февруари какво целите като краен резултат? Семействата ви са гладни, тръгвате да ги развивате, за ваше успокоение или нещо друго?
Аз лично целя семейството да започне да се развива по-рано. Не е за отхвърляне обаче фактора СОБСТВЕНО УСПОКОЕНИЕ, защото самото даване на питките всъщност си представлява и един КРАТЪК ЗИМЕН ПРЕГЛЕД. На този преглед се проверява дали семейството е живо, колко е голямо кълбото, има ли болести или подмор или мишки или дупки от кълвачи и т.н. Проверява се всичко, което може да се види без разместване на рамките, и ако трябва - предприемат се и някакви действия.
Аз ги давам,в края на февруари.Целта е ясна,ранно развитие на семействата.Надпревара с времето,малко преди да почне прашеца в природата ги стимулираме
Аз по принцип не съм привърженик на ЗИМНОТО подхранване. Едно добре зазимено пчелно семейство с около 10-12кг мед след спирането на пилото(времето в различните райони е различно) и заемащо 5-9 междурамия няма какво да го мислим до края на февруари началото на март взависимост от предстоящата паша. Различни са нещата при късните или слаби отводки, семейства. Аз ги правя по на 5 пити а и искам да снасят до късно, да не преработват късно захарен сироп и няма как да се запасят с необходимото количество мед. На тях края на януари поставям питка собствено производство. Рецептата е следната: смляна захар, мед, чай (бабини зъби, подъбиче, шипка и глог), прашец(собствено производство) в съотношение 5:1:0.5:0.2. Не мога да разбера защо се притеснявате да давате собствен прашец на кошерите си. Който е запознат с събирането на прашец знае , че прашеца събиран от пчеларя изобщо не влиза в кошера и като съм сигурен от какво се събира АБСОЛЮТНО нищо не ме притеснява да го консумирам и влагам в питките, които приготвям.
Понеже някои се присмяха на споменатото от мен рибено брашно (fish meal) ще цитирам някои неща по-скоро като инфо за колеги-експериментатори.
Ето какво пише в тази книга: http://books.google.bg/books/about/E...AJ&redir_esc=y
Ето какво пише тук: http://www.google.com/patents/WO1994017674A1?cl=enЦитат:
The sources, costs and compositions of various pollen substitutes are compared. Pacific herring meal is cheaper, and its protein content higher than that of any other pollen substitute that has been considered. It may be readily diluted to the 23% protein level considered optimal for honeybee brood rearing by adding cane sugar, and it is particularly rich in lysine and arginine, and in B vitamins. Preliminary trials by the author, using small patties placed on the brood nest, indicated that fish meal was readily accepted. Colonies remained in good condition throughout the trials.
Откъси и от други изследвания:Цитат:
Typically, substitutes proposed to date include one or more of the following proteins:- soy flour, lactic yeast, brewers' yeast, torula yeast, skimmed milk powder, casein, and fish meal. U.S. Patent 4,386,107 describes a pollen substitute in which a mixture of lactic yeasts, vegetable protein and egg protein is proposed. However, it has been found that while some proteins appear useful, others of similar composition inexplicably have been
unsuitable or even fatal. For example fish meal has been reported to be satisfactory while meat meal, linseed meal and peanut meal have not. Pea-protein and rapeseed meal have given discouraging results.
Прикачен файл 3057
Прикачен файл 3059
[QUOTE=Mateev;53251]Нека да разделим ХОБИТО от БИЗНЕСА. Хоби пчеларството е за удоволствие. С него се пилее време и пари. Бизнес пчеларството е за ПЕЧЕЛЕНЕ НА ПАРИ. В него има ИНВЕСТИЦИЯ (създаването на пчелни семейства) и след това ПРОИЗВОДСТВО (експлоатиране на тези смейства) и най-накрая се очаква ПЕЧАЛБА. Всеки един пчелар, който иска да създава удобства и комфорт на пчелите си, за мене е ХОБИ ПЧЕЛАР. Ще помоля такива пчелари да не се намесват в темата. Бизнес пчеларите от своя страна трябва да ЕКСПОЛОАТИРАТ инвестициите си колкото се може по-интензивно, ако искат да са по-добри от конкуренцията, която ВЕЧЕ ГО ПРАВИ ТОВА. Междинен път НЯМА.
Най-добре и форума да се раздели на две - ПРО и ХОБИ , за да са доволни всички и всеки да си знае мястото и да няма сърдити.
Все пак това е пчеларски форум, не е училище по пчеларство...
Тук всеки трябва да се запита един въпрос - дали заразената пчела (да речем с нозема или ам. гнилец) може да има в кошничките си незаразен прашец?
Както късата памет оправдава себе си с чиста съвест, така и незнанието дава увереност в своята непредпазливост.Цитат:
For the first time, we report the molecular detection of picona-like RNA viruses … in pollen pellets collected directly from forager bees. Pollen pellets from several uninfected forager bees were detected with virus, indicating that pollen itself may harbor viruses. The viruses in the pollen and honey stored in the hive were demonstrated to be infective, with the queen becoming infected and laying infected eggs after these virus-contaminated foods were given to virus-free colonies.
Явно не си ме разбрал правилно.
Напълно те разбирам, но тогава аз им правя добро на моите пчели в които досега не съм имал симптоми на отбелязаните от теб болести. Отнемам им част от "възможно" заразеният прашец, и им давам една мнооого малка част от него, както съм писал на една много малка част от семействата.
Задаването на тоя въпрос ще те вкара в един друг списък, на "лошите хора".
А иначе поне два пъти съм го поставял и винаги реакцията е била "неописуема".Имаме прилагателни "професионален" и "хоби" ,но съществителното ни се губи.
И понеже написаното е извън темата "спам" истинския модератор би го преместил на подходящото място или при интерес и от други колеги би отворил и тема за обсъждането му.
А това е вече в темата за модераторите , но ...
Всичкия прашец е със патоенен товар (или е по-правилно да кажа нестерилен). Както е и със всяко едно нещо, което ни заобикаля. Бактериите и вирусите са буквално навсякъде.
При изолирана популация пчели, откъм нови патогени и генетичен материал, вероятността пчелар с един кошер да открие болест в пчелина си е статистически нулева. Ако кошерите са два, вероятността единия от двата да развие заболяване е значително по-голяма. Ако кошерите в пчелина са 50, вероятността някое от семействата да развие болестно състояние в рамките на една година (нямам в предвид да се зарази, патогените винаги са си били там!) е съвсем реална. При пчелар с 1 000 семейства, тази статистическа вероятност е почти 100%. Нивото на санитарен контрол (или липсата му), което е адекватно за пчелар с 10 пчелни семейства, при пчелар с 1 000 семейства не върши работа.
Цитат:
Practical Application: Keep an eye on your yards for failing colonies. Don’t let them get robbed out. If I find a hive that is really sick from something that I don’t recognize, I simply kill the bees and burn the frames. I consider that cheap insurance to keep whatever the heck it was from spreading to the rest of my operation
Цитат:
Practical Application: We may not notice that a colony is fighting infections, but the metabolic cost of ramping up the immune response, and the insidious toll on forager lifespan may take a big hit out of colony buildup and honey production
Цитат:
Practical Application: Mix it up in large operations. Avoid having all colonies in a yard coming from the same mother. If you raise your own queens, make sure that they get to mate with a diversity of drones
Цитат:
Practical Application: Manage each yard of bees as its own population, and be careful about mixing sick yards with healthy ones.
Цитат:
Practical Application: A number of beekeepers have found that it is worthwhile to reduce the numbers of colonies per yard. The overall return per yard may actually be greater with fewer colonies.
http://scientificbeekeeping.com/sick...s-and-plagues/Цитат:
Practical Application: More than 200 tons of honeybee-collected pollen is used annually for bumble bee rearing worldwide. This pollen, unless irradiated, is a likely vector for insect and plant viruses worldwide. It is unwise to feed non-irradiated pollen!
[QUOTE=Mateev;53335]Благодаря за отговора,г–н Матеев!Ценя конкретността и вярвам в написаното от Вас.Но остава неясно, как в сезона,при 2 пчелина с по 1000 кошера,роевия нагон се усеща във въздуха,пчеларя/ите си взема шапката в 17.00 ч. и си тръгва,а Вие оставяте сам на пчелина за да приберете някой и друг излязъл рой.Нелогично и необяснимо ,плюс това им се молите да останат.Законодателят е предвидил и затова има ненормиран работен ден.Това определение ти развързва ръцете за всякакви комбинации.Но се полага и съответното заплащане.Относно Вашият пост#167–Без пари работя/помагам/ САМО НА ПРИЯТЕЛИ.Труда не ми е безплатен,но времето не е решаващо за неговата цена.Вашите виждания са пречупени през призмата за бързо,първоначално натрупване на капитали,на каквато и да е цена,откъдето идва и различието в МИСЛЕНЕТО ни.ПРОСТО ИМАМЕ РАЗЛИЧНА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА. Ако прецените ,че написаното е спам,изтрийте поста.
Малко информация:
Добавките за пчели не трябва да имат манган, а доста голяма част от тях имат и то не в малки количества. Тези добавки са за всичко друго, не не и за пчели!
Мангана кара пчелите да излязат за нектар по-млади, а това скъсява живота им много. Не само, че събират по-малко мед, но и пчелите стават по-агресивни.
Ето защо доста от добавките не са за пчели, а за разни бозайници. И доста от тях съдържат и селен, а той е отровен за пчелите.
Прикачен файл 3563
Вчера разглеждах това http://pchelar.com/node/775
Не съм фен на добавките и не разбирам от тях, но ми се стори доста интересно. За съжаление тук няма снимка не етикета за да може да се прочете съдържанието, но съм чел само пложителни отзиви от използването на на "неутрализаирана" бирена мая. Днес ако минавам през магазина ще помоля да качат опис на съдържанието или снимка от близо.
http://apteka.framar.bg/30062650/%D0...BE%D0%BC%D0%B0
В тая има манган и то не малко.
Пост 120 в тази тема:http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=432&page=12 - състав.
В румънската мая има манган и селен,освен това някои от минералите са в милиграми други в проценти, което ми се струва некоректно и сякаш е разредена 10 пъти .
А цената от 5.50 лв не ви ли смущава. Деактивирана бирена мая се продава в една друга фирма, имаше линк вьв форума на цена 20 лв за килограм.
Колегата pojara го е качил.
http://pchelari.com/forum/showthread...ll=1#post55972
Виж му срока на годност :)
Не! ;)
Нормално, все пак това не е правено за пчели. Не знам дали е разредено, но описанието е преписвано от някъде и няма как да съдържа това което пише.
"14 минерала, 16 аминокиселини, 17 витамина" - сметни ги и кажи дали ти излизат. Аз не мога да ги изкарам дори и да сметна различните форми.
Нормално, все пак това не е правено за пчели. Не знам дали е разредено, но описанието е преписвано от някъде и няма как да съдържа това което пише.
"14 минерала, 16 аминокиселини, 17 витамина" - сметни ги и кажи дали ти излизат. Аз не мога да ги изкарам дори и да сметна различните форми.[/QUOTE]
Ще те замерят с камъни търговците като те видят в магазините!
Да, но само в магазините които продават продукти като лъжат клиентите си. Тези които работят съвестно ще са доволни, че продуктите им се купуват.
Не е нормално да мамиш клиентите си. Купувам всичко което ми е нужно само от коректни фирми. Много фирми съм ги задраскал и колкото и да ми званят и да ми предлагат отстъпки, то никога няма да работя с тях. Много бързо се разчува когато една фирма започне да прави номера, но има и такива фирми които никога няма да включат колко клиенти губят.
Аз го копирах от сайта им http://www.agsira.ro/despre_produs.html явно те са го преписвали от някъде.
Мисля да подкарвам "Бабините зъби"... за пчеличките ;), за мене още не съм решил inlove;
Колебанието ми е от къде и какви "зъби" да купя. Трибестана е ненужно скъп, пък и аз пчели ще вдигам, не самолети.
Затова отидох на сайта, който колега беше предложил и намерих това:
http://www.iherb.com/Now-Foods-Sport...c=84&sr=1&ic=3
Като гледам обаче, това са твърди хапове, а не капсули с прашец вътре. Дали ще е проблем? Какви "зъби" използвате за пчеларски цели (разбира се)?
Я ме светнете ,за какво се използва екстракта от Бабини зъби , че съм невежа ?
http://www.vemo-feedadditives.com/bg.../vemoherb-bees
това е екстракт от "Бабини зъби"
За вдигане на половата мощ на мъжете ...... :tres:
Има обаче едно изследване (докторат на Български учен), в което се доказва че същата билка повишава яйценосната дейност на майката, при това 2 пъти повече отколкото това може да го направи Стартовита. Някъде из форума беше публикувано това изследване, но нещо не мога да го намеря.
Колеги, хубаво трябва да се гледа колко са сапонините, а не колко мg(g, kg) са в опаковка.
http://www.iherb.com/Now-Foods-Sport...c=84&sr=1&ic=3
http://s3.postimg.org/syvq6gqv3/image.jpg
Примерно този на Now Foods има 81 грама активно вещество, а останалите 99 грама са пълнеж. На опаковката пише 45% сапонини.
Един грам активно вещество струва приблизително 0.57 лева (без доставката до България)