То пък нямаше по 1 кг, та си купих 0,5 кг за 4,80 лв. На кутията пише, че е годна до септември 2014 г. Няма шанс да я изразходя дотогава. Сега остава да отмеря 1,16 г за един кошер.:D
Преглед за печат
То пък нямаше по 1 кг, та си купих 0,5 кг за 4,80 лв. На кутията пише, че е годна до септември 2014 г. Няма шанс да я изразходя дотогава. Сега остава да отмеря 1,16 г за един кошер.:D
Ако съм разбрал правилно това е дозата за третиране на един кошер ли?Цитат:
Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR
Да, за 33 мл захарен сироп, примерно.Цитат:
Първоначално публикувано от Николай Христов-nikberk
Колеги да попитам,при третиране с ОК,чрез впръскване с пулверизатор,всяка пита ли се пръска или като вдигна капака и отгоре върху корпуса да пръсна?
И двата варианта се използват.
Аз лично не се занимавам да вадя пита по пита, но и третирам само когато времето е достатъчно топло. Зависи по кой метод си решил да третираш - попитай този който ти го е препоръчал.
Пръскай от близо, в междурамията. В смисъл, не да правиш фон над питите, а да концентрираш струята в междурамията. Ако си пропуснал периода без пило, трябва да повториш упражнението след 15 дни.
Защо трябва да е с ниско захарно съдържание?Тази година мисля за пръв път да третирам с ОК.В пчеларския магазим ми коментираха че трябва да направи третиране 3 пъти през 7 дена,захарен сироп по 5 мл. на междурание с пчели.Но не съм питал за концентрацията на сиропа.От теб разбирам че трябва да е с ниско съдържание.Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator
Понеже нямам мини-кантар, да попитам: 35 грама киселина на колко милилитра отговаря приблизително? Целта е да отмеря нужното количество със спринцовка.
Оксаловата киселина е сухо кристално вещество подобно на ситна захар. Как ще работиш със спринцовка с него ?
Моята е течна в шише.
Колегата ти е отговорил.Ако е течна,значи е разтворена във вода,остава въпроса какво количество в колко вода?Въпроси на които едва ли и ти можеш да отговориш,затова иди до пчеларския магазин/би трябвало да има/ и си купи ОК на кристали/сол/.Цитат:
Първоначално публикувано от Диян Димитров
Няма да ида. Купих си един литър в шише. Пише не етикета 99 % чиста за анализ. Не може като не знаеш отговора и да ме пращаш до пчеларския магазин-ще си го търся. Като цяло избягвам да купувам от пчеларските магазини неща, които обикновено ги има на други места. За пример ще дам пирончетата за рамки-ми че те като златни ги продават, пакетирани на грамаж като черен хайвер.
Буци е прав, питай търговеца пак, щото тия 99% нещо ми съмнеят.Цитат:
Оксаловата (1,2-етандиова) киселина има следната формула Н2С2О4. Кристализира из водни разтвори, като големи безцветни призматични кристали, които съдържат две молекули вода. Тя е отровна и предизвиква парализа на нервната система. Разтваря се във вода и етанол, слабо в етер т.т. 101°C(хидрат), 189°C(безводна), сублимира при 157°C. При загряване с глицерин образува мравчена киселина. Среща се в свободно състояние в листата на цвекло и като калиев хидрогеноксалат в киселец и ревен. Калиевия и амониевия оксалат са разтворими във вода, а калциевият е силно неразтворим. Промишлено се получава при загряване на безводна натриева основа и въглероден оксид в автоклав при 160-200°C и 0.8-1MPa. Образува се натриев оксалат. Оксаловата киселина се освобождава лесно след това при реакция със сярна киселина. Използва се за почистване на метали и като междинен продукт при химични синтези. Поради избелващото си действие се използва в текстилната и кожухарската промишленост. В бита намира приложение за почистване на петна от ръжда или кръв върху бели тъкани (за предпочитане памучни).Осаловата киселина се използва за борба с вароатозата по пчелите.
Оксаловата киселина не е полезна за организма, защото намалява Ca в него, като образува калциеви съединения, неразтворими във вода. Това води до появата на камъни в бъбреците.
Летална доза при хора (орален прием): 600мг/кг.
Абе да не си взел, мравчена киселина, пък да я мислиш за оксалова?
Много си прав колега за пироните за рамки 1,4/30 ги продават като златни.За 1 кг. 12/14 лв.
И мравчена киселина имам. Грамотен човек съм, чета ги тези етикети.
Явно трудно приемаш съвети.Не остава нищо друго освен да си решиш проблема сам.
1 литър вода е точно 0,999975 килограма, но измерена при температура 4 градуса. За течност с друга плътност, грамажа е различен. Не знам това до колко ще ти е от полза, но 1 мл = 22 капки.Цитат:
Първоначално публикувано от jojonov
Съвсем лесно приемам съвети. Не приемам оксаловата киселина на кристали, защото имам флуид...
Няма как оксаловата киселина да е течна и да е 99% чиста! Аз също ползвам лабораторна такава и тя е с кристална структура. Въпроса при теб е: в какво съотношение е разтворена с вода, най-вероятно?Цитат:
Първоначално публикувано от jojonov
Флуида е ратвор!
9. ФИЗИЧЕСКИ И ХИМИЧЕСКИ СВОЙСТВА НА ОКСАЛОВА К-НА
Физическо състояние Твърдо
Цвят Бял
Точка на топене 157°С
Точка на кипене 189,5°С
Разтворимост във вода разтворима.
Ако това на шишето е вярно 99%,помисли, то значи че в разтвора на 1 литър има 990 гр. ОК и 10 мл. вода.
??????????????????????????????
За да отговори човек правилно на даден въпрос, е необходимо да бъдат изпълнени поне две условия:
-да е достатъчно компетентен
-да е разбрал правилно въпроса
Не ме разбирайте грешно! В никакъв случай не искам да обидя хората, които чистосърдечно искат да помогнат, но при които се е получило така, че желанието е надхвърлило възможностите им.
По-скоро давам жокер, как да се измъкнат от неловката за тях ситуация!
И така- информацията, че това е “99% чиста за анализ” оксалова киселина не е достатъчна, за да се каже каква е концентрацията на ОК в разтвора.
Най-общо казано, за нуждите на химичния анализ е важно да се знаят количествените и качествените характеристики на реактивите и химикалите. Тук става дума за химическата чистота на основното вещество, която е качествена характеристика, и към която би трябвало да е посочено още какви примеси се откриват в останалия 1% и в какви граници варират те .
На етикета би трябвало да има изписана още информация, пряка или косвена, касаеща количеството на оксаловата киселина. Ако няма такава, точната концентрация лесно може да се определи чрез обемно титруване във всяка една химична лаборатория.
Успех.
Видях в един пчеларски магазин кристална ОК и взех , че моята нали течна . Ама като я прибирам в шкафчето и поглеждам оная течната и тя течната се превърнала в кристална. Сега имам оксалова киселина кристална за 2 живота :)
Колеги какво мислите за изпаряване на ОК с Мъглообразовател. Ще става много по бързо а и ефекта би трябвало да е същият. Въпросът е в какво да се разтвори ОК: вода или спирт или парафин. А може да има вече и изпробвана рецепта.
Много ще се зарадвам на такава рецепта, но все още не съм чул за такава. Ако някой има мога дори да платя за подобна информация. Проблема на оксаловата според мен е че преминава в твърдо състояние много бързо и има вероятност да запуши дюзата мигновено.
Според gordyan вече се правят тестове за работа на мъглообразувател с ОК и през пролетта се очаквали точни инструкции.
Аз съм ползвал ОК но в комбинация с тимол 15 гр.ОК 15 гр. тимол разтворени в 100 мл.спирт за 25 семейства.Задръствания не съм имал.
Много интересно.
Какъв спирт използваш?
Сам ли реши експериментираш или разбра от някъде за тази рецепта?
Колко пъти третираш и през колко време?
Пробвал ли си та третираш така при наличие на пило? Имам подозрение, че вредата на оксаловата върху пилото е мит.
http://medtambova.ru/forbeekeer/inventory/64-varamor
В таблицата има печатна грешка за температурата да се чете 40-50 градуса по Целзий. Според мен няма нужда от загряване, тимола се разтваря много добре в спирта, а за ОК трябва да пробвам, но нямам налична.
Аз,ги къпя с разтвор на ОК по рецептата на Skutellator,с пулвелизатор ,като вадя да гледам питите до завъртам да пръска на широко и така по гърбовете им,като не вадя пити завъртам на струя и между рамките.И в давата случая по 5-6мл .Началото на септември третирах,онзи ден на 22.10 отново ,нито един кошер нямаше НИКАКВО пило,но пчелите бяха много спокойни и изглежда да са ок.
Много благодаря за информацията.
Колеги, дибидюс се обърках с тези концентрации. Тази година за сефте мисля да третирам и с ОК. Добре, прочетох, видях на киното и изведнъж осъзнавам, че има големи различия в препоръчаните концентрации. Та ако е възможно да коментирате различните информации - напр. на ТТИТТО - 35 г оксалова киселина дихидрат в 1л вода. След разтварянето на киселината се добавя 1 кг захар. В други източници обаче препоръчват 75 гр. на 1 кг захар и 1 л. вода. Кое е вярното?
Ще третирам междурамията със спринцовка, тъй като нямам възможност да вадя всяка рамка и да я пуловеризирам, както препоръчва Любо Григоров. Последно, тази година третирах с мравчена киселина, но имам млади майки и в средата на октомври се срещаше още пило. Затова изчаках ноември за ОК, ама дано и пчелите да гледат календара.
На всякаде препоръчват 35гр. ОК на 1литър разтвор.Назад в темата за разтвора (дали да е 1 към 1,или на 900мл вода 100гр захар) е доста писано. Аз също за 1ва година третирам с ОК ,и с пулвелизатора за миене на прозорци ми е по удобно отколкото със спринцовка.Мога да избирам,дали да пръскам на широко,или на струя като със спринцовката,и отпада съда от който трябва постоянно да зареждаш спринцовката-може да го разлееш все пак е киселина.
Колега, благодаря за отговора!
Прочетох внимателно темата - може навсякъде в темата да препоръчват това, но освен форума има и други източници, които казват друго - освен във форума - http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=2, гледам и тук: http://nbps.press.bg/br28/2.htm и по-точно: "... Оксаловата киселина /ОК/ може да бъде приложена в периоди без пило чрез пулверизиране или чрез накапване. В първия случай 30 g оксалова киселина дихидрат се разтварят в 1 000 ml вода. Питите се наръсват от двете страни с 3-4 ml разтвор с пулверизатор. При накапването се използва захарен разтвор /75 g ОК за 1 l захарен сироп/ - по 5 ml за всяко междурамие...", както и този клип: http://www.youtube.com/watch?v=rV2cycUvbLk Затова потърсих мнение от практикуващите.
Просто искам да съм наясно преди да напръскам, че ако направя беля, после ще е късно. Ако някой може, да вземе отношение по тези въпроси:
1. Ползвал ли е разтвор чрез накапване с 30-35 гр ОК и ако да, засякъл ли е какъв е ефекта - падат ли кърлежи.
2. Ползвал ли е разтвор чрез накапване със 75 гр ОК и ако да, засякъл ли е има ли проблеми - падат ли пчели и майки.
При малко разминаване не бих се колебал, но от 30 до 75 все пак разликата е доста...два пъти и половина!
PS: Сега видях в германски сайтове и двата варианта: 2% (при на с 35 гр ще се получи 1,7%) и 3,5%. Дали пък някой не бърка тегловни с обемни части...
http://www.wild-und-honigbienen.de/T...behandlung.pdf
и
http://www.youtube.com/watch?v=2GaVa6EBIs8
Отговора ще го намериш тук
http://scientificbeekeeping.com/the-...ral-miticides/
Ние ползваме единствено рецептата която съм описал (няма да я срещнеш другаде)
Благодаря за отделеното внимание! Благодаря и за линка със статията. Макар че ползвах автоматичен превод, бих казал, че ми беше доста полезна.
Щом е изпробвана на практика, ще ползвам твоята рецепта. Придържам се към резултатите от практиката. Например по начина, описан от Любо Григоров пък третирам с мравчена киселина (вече е късно) и нямам ни подмор, ни загубена майка. А колко опитни пчелари ме предупреждаваха, че ще остана без кошери, без майки и т.н.т. Еми всяко си иска технологията и съответната технологична дисциплина.
72 часа след третиране с ОК с накапване, 50 мл на семейство:
Прикачен файл 450Прикачен файл 451Прикачен файл 452Прикачен файл 453Прикачен файл 454
И аз третирах вчера моите семейства чрез напръскване на питите, но днес забелязах доста подмор пред кошерите.
Разтвора беше от 3% оксалова киселина и малко захар (100гр захар на 1000мл вода).
Средно на рамка отиде 10мл разтвор, да не би да съм се попрекалил с количеството?
Преди третирането не се виждаше акар по пчелите.
ефекта го чакайте след около седмица,киселината попада в хемолимфата на пчелата и от там акара я смуче и си уврежда хоботчето.умира след няколко дни от глад :pilot:
Аз все съм си мислел че е заради киселинността, ОК е 70 пъти по-токсична за акара отколкото за пчелите ( доста голям марджин, дори и сравнено със синтетичните акарициди). Досега не съм намерил научнна статия която да обяснява точния механизъм на действие, но при всички случаи е контактен ( да, това поне е доказано), като по този начин е и разпростанението на между пчела на пчела, а не чрез трофилаксис, както някои спекулират.
Миналата неделя ги накапах за втори път, близо 2 месеца след първото. В петък ги проверих, имаше съвсем малко паднали акари и никакъв подмор.
Тази година ползвах рецептата на scutellator и подмор да чукна на дърво засега няма, за разлика от миналата година, когато ползвах захарен разтвор 1:1 и 75 гр ОК .
Нјаколко години насм в-рши третман с ОК.Задоволен с-м. Подмор нјамам в-опште никога на пчели, а на акара зависи, к-де како ама има помалко.
Кристализираната киселина растварам в сироп 1:1, т.е. 600мл вода+ 600гр захар= 1л сироп, којто е потребен за да се разтвори 35гр киселина. С този раствор накапвам по 5мл по улица (между две рамки) по пчелите, само к-де има пчели.Трјабва да се работи полека и внимателно. Да не заборавим, важно е и да в-ншната температура когато се работи третман б-де от 5_10*Ц, да би са пчелите били в к-лбо. Желаем Ви успех.
Вярно ли е това че след третиране с оксалова киселина, пчелите временно спират да се хранят?Срещнах такъв коментар,но не знам дали е истина.Тоест колегата искаше да каже че е несъвместимо подбудително подхранване и третиране с ОК,защото пчелите спирали да вземат сиропа.Аз не съм забелязал нещо такова.
Ползвам рецептата на Scutellator 900:100:35. Почти навсякъде пише 5мл на рамка и неповече от 50мл на семейство. Интересно ми е какво правите за ЛР ако са с два корпуса. Аз накапвам и двата (махам горния). При този случай 50мл на стига. Оправям се със 70мл на семейство. Ранди Оливер дава, че превишаването на 50мл не е проблем. При мене 70мл отива само ако и двата корпуса са покрити с пчели (20 рамки). Ако майката е във втори корпус и пилото е горе, става ли само горе да се третира или е по-добре и в първия корпус да се третира въпреки липсата на пило? Мисля си, че акара е повече покрай пилото.
Идеалното е да се дава ХХХмл на 1кг пчели. Това обаче на практика е неприложимо.
Някой пробвал ли е този тип везни:
http://olx.bg/nay-niska-tsena-nova-p...i-dr-i53870650
Идеята ми е с нея да си отмервам количството оксалова киселина(35 гр.).
Точно тези не съм, но трябва да ви кажа, че съм впечатлен от точността на различните видове подобни китайски везни, които съм купувал от eBay по простата причина, че са по долар-два парчето. Имам поне 5-6 вида от различни модели и периодично ми се налага да ползвам една или друга за някоя дреболия. Наскоро ми потрябваха пак заради меренето на количеството инвертаза в захарния сироп. Тогава и аз се замислих дали са добри и си понаправих малко експерименти с дребни предмети - стотинки, капачки за буркани и т.н.
Накратко - останах ВПЕЧАТЛЕН. Всичките без изключение показваха ЕДНО И СЪЩО !!! Имаше дребна разлика само в най-младшия разряд (стотна от грама). Явно поне на този тип китайски изделя може да им се има вяра.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw...0.01g&_sacat=0
Да, точно тази която е на първите две снимки си я купих, само че от и-бей, 7 лева с включени две батерийки ААА, и доставка. Само че моята е до 500 гр., а тази пише че е до 100. По спецификация се води джобна-бижутерийска, има капаче като на калкулатор - тефтерче.
Аз ОК си я тегля на по-голям електронен кантар, правя я в 5 литрова туба и там +/-5гр. смятам че няма голямо значение, докато това го взех за инвертазата, че нали го дават че мери през 1/10 от грама.
Благодаря за мнението и на двамата. Вече нямам колебание за качеството на везните. Притесняваше ме ниската цена.
Здравеите колеги!Колко дълго и как мога да съхранявам оксалова кисилина?Благодаря!!!
Отдавно учих, ама чини ми се че киселините нјамат потребителен срок;).
Моля за рецепта на Оксалова киселина чрез опушване, какво количество ОК се слага (за течна ОК) и долу горе какво количество пушек (колко натискания ) са достатъчни за опушване на 1 семейство.
Ако ми позволиш да те поправя, няма течна оксалова киселина. Може да има разтвор на оксалова киселина и някаква течност. Съответно процентен разтвор на ОК.
Само да попитам едно време използвало ли се е ОК.Понеже при разговор с един колега на който баща му е бил пчелар в държавен пчелин ми обяснява че едно време са накапвали и опушвали ама не знае с какво
Не, Американците са измислили всичко, нищо че европейците са имали 30 години прединина с вароатозата.
Американците са изпробвали и цитрусовата, млечната, мравчената, те са измилили и тимола, третирането с Асунтол (поради което Байер го спират на пазара, само за да пуснат след няколко години същата активна съставка под други тъгровски наименвания - Чекмайт и Перицин на 10 пъти по-висока цена), третирането с Маврик, Тактик, Нафралин и много други неща. А междувременно американските пчелари са изпробвали и хиляди други домашни рецепти, комбинации и препарати против акара, някои от които са убивали или акарите заедно със семейства, или нито едното от двете. Е, тогава просто е нямало Интернет и всеки си е експериментирал сам със пчелите си.
Последното третиране с ОК смятам да направя чрез накапване директно върху междурамията без да вдигам рамките.
Гледам рецептата :"Накапване - 35 гр. ОК на 1 кг. захар +1 л. вода/5 мл на междурамие - прилага се веднъж годишно когато няма пило.
Начин на дейстие - при облизване на пчелите една друга активната субстанция попада в хемолимфата и от там попада в акарите. Защитни средства – ръкавици."
Но така на 1.6л. разтвор се слагат 35 гр. ОК, а на scutellator рецептата на 1л. са 35 гр. ОК.
Да ли е достатъчно или да увелича малко ОК ?
здравеите и от мен,днес и аз направих едно третиране с ОК ,разтворена в рестилирана вода.напръсках абсолютно всички пити с пулвелизатор.понеже за пръв път третирам с тази киселина баят хубаво ги напръсках всички пити,дано не съм смачкал някоя маикадокато съм прехвърлял питите,остана ми разтворена ОК,та се чудя дали да не добавя след 20 дена малко захар да им капна по малко между рамките,но се притеснявам да не им доиде много.
А ако третирам повече тази година този разствор да го изхвърля ли или може да се съхранява така
Рецептата на scutellator е 900 ml вода, 100 gr. захар и 35 gr. OK. Миналата седмица я изпробвах и понеже съм с мрежесто дъно още на другият ден видях резултата, имаше на картона десетки кърлежи, а бях сложил лентички преди месец. Може би ОК е по-ефективна от лентите.
Сетих се още нещо,scutellatorа натъртваше ( явно за да ни го набие judge; ), че разтвора трябва да е малко захарен ( сладък ).
Колега kapanec,благадаря за бързият отговор изхвърлям разтвора а кошерите няма да ги отварям скоро ,дано днешното пръскане им е достатъчно
tanasko , любопитен съм колко кошера третира по този начин ?
Имам 6 третирах ги всички
Аз в разтвора захар не сложих,защото го гледах на ещо като семинар.
Там обясняваха че за напръскването ОК серазтваря във вода а за накапването в захарен сироп
Да, но неговата рецепта е за изпаряване и за това разтвора трябва да е малко захарен за не го взимат пчелите и да им създава стомашни проблеми при няколкократните третирания.
В този момент (когато температурата е около 10 градуса и няма пило) пише че се прилага накапване където сироп трябва да е захарен за да може пчелите да се оближат и за да няма стомашни проблеми се третира само 1 път. Чудя се обаче каква рецепта да приложа защото намерих 4.
1 75г. ОК на 1л. сироп
2 75г. ОК на 1.6л. сироп
3 35г. ОК на 1л. сироп
4 35г. ОК на 1.6л. сироп
Мисля да ползвам 3тата защото при нея концентрацията на ОК е по средата.
4.5gr.ОК на 100млл. захарен сироп 1/1. и накапваш.
С това навярно с запознати много пчелари, но едно напомняне не би ни навредило.
http://snimki.be/view.php?id=82467
А сега де,тотално се обърках вече.Бях решил края на ноември като отдаде по хубаво време ~10°да напръскам с ОК за последно,но те много рецепти станаха.Ако може да се направи отделна тема само със рецепти за различните болести и паразити по пчелите,но без коментари.
Кратко и ясно:
Оксалова за напръскване - 900 мл вода, 100 гр. захар, 35 гр. ОК; Приложение - 5 мл на междурамие.
Оксалова за накапване при температура 5 градуса - 1 литър вода, 1 кг. захар, 75 гр. ОК; Приложение - 5 мл. на междурамие.
Това е статия от в."ПЧЕЛИ".Какво ще кажете за този разтвор чрез накапване?
Добре,къде тук е разликата между накапкване и напръскване -с 5 мл.разтвор на междурамие??? Според ммен само убъркваме колегите който ще третират за първи път с ОК.Аз използвам еднолитров пулвелизатор, пръска и на.струя и и на метла,при 1натискане изпръсква 1 милилитър,впръсквам по пет струи в междурамие. Е НАКАПКВАМ ИЛИ НАПРЪСКАМ??? Къде е разликата,дори да извадя питата и да ги напръскам на метла разтвора ми е същия.Ако има много акар се слага 50 или 75 гр ОК на литър.Това е.
Напръскването и накапването с оксалова са две съвсем различни неща. Пръска се лятото август, септември когато пчелите не са на кълбо. Затова се и пулверизира защото пчелите не са кълбо и за да се постигне контактния ефект на оксаловата трябва да се напръскат колкото може повече пчели. Освен това е много неефективен метод! Освен, че не се убиват акарите в пилото след 3-4 третирания през 6-7 дена като цяло се унощожават около 50% от акарите. Пише го в любимия сайт на скутелатора на Ранди Оливър.
Накапването е съвсем друг филм. Накапва се със спринцовка при наличие на кълбо, когато температурата е 5 градуса. Накапаните пчели се движат в кълбото и разнасят оксаловата много по-ефективно. Освен това тогава няма пило и ефекта клони към 99%.
Много важно нещо - може да пръскаш август 3-5 пъти докато накапването е САМО веднъж на поколение пчели!
Напръскването е за поддържането на акара в допустими граници а не за изчистване на кошера, докато накапването през декември се води "пролетно" третиране - акара се изчиства на 99%!
От сайта на Ранди Оливър:
Цитат:
Spring/Summer dribble (brood present)
The most impressive thing beekeepers notice the first time they use oxalic (as a summer treatment on badly-infested colonies with “curlywing” virus) is the remarkable change in the appearance of the bees. A week following treatment, the dull, listless, “demoralized” looked noticeably bright and peppy, and curlywing was nowhere to be seen. I know that “peppy” is not a scientific term, but you’ll see what I mean.
Gregorc and Planinc (2001) found that in summer 3.4% in 48% sucrose worked best. There was no observed harm to bees or buildup. Three treatments in August 9 days apart gave 44% mite kill.
Ellis and Aliano found that three weekly summer dribbles of 40 ml of 3.5% w:w per single box of bees resulted in a 60% reduction in mites (although the control experienced a 41% reduction without treatment); for the similar treatment with Sucrocide, the mite population increased by 35%! Ellis feels that the brood acts as a “robust buffer” of mites that prevents treatment under those conditions from being very effective.
Asking around, the jury’s still out, in my opinion as to whether OA summer treatment is worthwhile, due to relatively low efficacy, and demonstrated damage to the brood (see below). The later in the season, and the smaller the brood nest, the more effective the treatment is. In the short term, though, it sure causes a major drop of mites!
Прикачен файл 2263
Последно третиране за тая година, рецептата на Скутелатор .
m_pchelari, лично аз никъде не видях да се споменава разтвор на ОК в 10% захарен разтвор. Моля те не сравнявай две несравними неща. Всяка различна рецепта има различна ефективност и различна степен на вреда върху пчелите
Явно навсякъде положението е еднакво ужасно.
ДА, да ама не. Само при вас е така. Сега като гледам снимките и ви се чудя. Киселини, тимоли, витамини, сиропи и т.н., накрая пчелите умрели от глад, пълни с акар на килограм. Егати - шок и ужас. Удрям се в челото и си викам: да се... и в пчеларят. Аз защо ли ги нямам тия проблеми? Да вярно. Аз съм от по - незнаещите, на който мненията не се зачитат защото не изнасям информация. :help: :boi:
Радвам се за теб, че нямаш грижи с акара. Успех със зимуването и през новия сезон.
Колкото до зачитане на мнението, то трябва да съдържа някаква информация, тема, позиция и т.н. за да се разсъждава около него, но напоследък явно издразнен от някои "фактори" във форума мненията ти са предимно язвителни забележки.
И при мен няма проблем с акара въпреки,че август виждах доста пчели да пълзят пред кошерите,но...Имам една"смахната" практика-края на юли началото на август да осиротявам някои семейства,като ги оставям да си произведът свищева майка.В резултат се явява един период от 15- 20 дни без пило,което нарушава развитието на акара.Освен това пчелите през безмайчния период почиват.......Всеки може да си представи 2-3 кг не-амортизирани пчели и млада майка,какво могат да сътворят.
А старата майка ползваш ли?Дай ако обичаш малко повече информация,ще е по полезна от празното дърдорене.Благодаря.
Трябва ли да обяснявам за лястовичките и пчелоядите...естественно,че не се лишавам от услугите на "старата" миналогодишна майка-интерпретации много.И за да съм по темата-третирам само късна есен 4,5гр ОК на 100млл захарен сироп1/1 через накапване.
Колеги, някой третирал ли е против акара с ОК с мъглообразувател (газова пушалка)? По инфо от Gordian се третира еднократно като 35 гр. ОК се разтвори напълно в 500 мл дестилирана вода, след което се натиска три пъти помпата за опушване на всеки един кошер.
Тези семеиства които неосиротяващ какво става с тях ,а и в осиротените в пилото им акара продължава да се развива докато пронесе новата маика че дреме върху пчелите ,тези пчели които щадиш и оставяш да почиват ще умрат по бързо защото ще станат нектара сабирачки а точно те ще отгледат зимните пчели отглеждане то на които се забавя с тази бесмислена смърт.
Колега ZAYO ,аз не съм третирл ,но наскоро от форума ми дадоха следната рецепта:25г. ОК разтворена в 100мл. вода , за 20 семейства.
В този период на годината вече има пчелояди.Аз имах късна самосмяна тази година,но така и не можаха да се сдобият с оплодена майка,тя така и не се завръщаше от брачен полет.Накрая придадох купена оплодена и си спасих семейството(бе от най-добрите през сезона).Ти как се справяш с този проблем какъв процент успешно оплодени майки имаш?
Нещо се преплетоха май работите.Колега Iskren , за ОК и на мен ми се видя много ,но ми я дадоха в темата за : газова пушалка направи си сам.Аз само я препредавам.
Не знам дали е много при положение, че имам някакъв спомен за 2 гр. на семейство при изпаряване със сръбския изпарител, който е като плочка която се загрява. Сега като смятам и по рецептата за накапване идва по 1.75 гр. на семейство.
Така е (2 гр)има и показани изпарители купешки и напр.сам и тука,
и наразни места...