От едномайчините какъв ти е добива? И ако в акацията си с 3 магазина, колко акация вадиш като стоков мед? Ако не е тайна.
Преглед за печат
Навсякъде пускам усмивки, защото не виждам причина да споря с теб. Пак ти казвам : имаме различно виждане и за слабите семейства, и за помощните такива.
Няма нужда да ми цитираш професори разни, опита ми говори: много пчели ( силно семейство ), много мед. А и не съм писал, че метода, по който работи Виктор не е добър, за да ме убеждаваш в противното.
пп. Кажи, като налиташ пчели от два кошера има ли проблем и как се решава. Не съм го правил.blush;
г-н Дончев цитирах само цитат не цялата статия и преполагам че това поражда недоразумения.
Брой лесно се постига ама пълни магазини не е толкова лесно.
И не само майката е важна за силата на едно пчелно семейство.
Трябва броя да е постигнат от едно семейство затова на Виктор схемата е по добра тя имитира естествена самосмяна/единственият биологичен естествен случай с две майки/ в едно семейство /между другото това е първият случай за който чета от българин приложен на практика /не че няма и други ама си траят/.Докато с франкенщайнчетата само добавяме пчели/наподобява кражби и налитане -приети за аномалии в литературата/ дори и да сменим майката става биологична какафония не че не се прави с добър ефект ама много по различно и не е за тази тема.
П.П.Имах в предвид работата с два плодника през магазините с ротации на плодниците спрямо силата на семейството и пашата.
Донякъде в постовете си искам да кажа, че тези маневри са само губене на ресурси. Няма да ги изброявам. Значи влизаме си в пчелина, преброяваме си кои са ни силните семейства и кои слабите. Х - силни и У- слаби. Силните си продължаваме да ги засилваме, а слабите им отчитаме причините и вземаме мерки. В най - добрия случай е само смяна на майката. В останалите - горелка. Както казва един познат на всички пчелар - един от братята Кисьови - мършата си е мърша.
От страни пак може да се налита. Може да се подсилва с пило и пчели. Само смяната на майката ще е малко по кофти. Вероятно за сметка на хамалогията.
Обмяна на феромони, това пък аз не го разбирам.
Тази година на ремаркето имаше бради от съседни кошери захванати една за друга.
Съжалявам че не го снимах.
Според мен, рано напролет, трябва да преценим каква е причината едно семейство да е слабо в края на март примерно...и ако сме убедени, че майката му е добра, въпреки че е с малко пчели по някаква причина, то трябва да и дадем шанс на майката, и да го подсилим с по 1 пита запечатано пило, и да го наблюдаваме как се развива.
Прикачен файл 9061
По-ниския (синия) след слънчогледа на два пъти ми изчезва младата майка (в долния плодник). Накрая събрах всичко в едно със старата майка. Така че, за мен снеглеровата табла трябва да се затваря по някой път. Или да е с плътна преграда. Или да се свали от страни.
Според мен Жорката имаше друго на предвид.
Всичко си е до годината! При мен има едно презастъпване рапица и акацията. 12 -20 април рапицата е цъфнала,1-ви 15-ти май я следва акацията.1-но магазинче от рапицата и 1-2 от акация като за старт на годината се отчитат. Но както всеки един от нас е установил- година с година не си приличат.
Това с помощното отгоре за догодина съм намислил за ЛР8. Да видя каква ще е хамалогията.
Но ще става по-високо. Ще видим.
Да прочетох го.
Просто и ефикасно и за жалост се явява необходимост особено ако няма ясна представа защо е така и има съмнения за заболявания /но с вирусите си е трудна работа/.Трябва ред и дисциплина.
Говори се че при горецитирания Влад Цепеш /Дракула/ нищо чудно да си е българин като се има в предвид че Влахия си е част от 1и2Български царства е бил сложил златна чаша в столицата си Търговище на центъра да пият вода с нея и никой не я е откраднал.
Аз така разсъждавам : Винаги има семейства, които не дават продукция или е по-малко от мнозинството ( по различни причини ). Ако това са 30 бр., това ми дава 30 тенекии мед по-малко. 30 х 25 х 4.20.....и.т.н. С 30-40 бр. помощни смятам да доведа тази загуба до минимум.
Ти,русофоба да приложиш руски методики??? И да видя,няма да повярвам.Освен акоо.....оооо .......Не,не вярвам.
Апропо,ти не си зле само с математиката,зле си от всякъде.Затова отправям апел към колегата Виктор– Викторе,обяснявай подробно,ако трябва използвай картинки като обясняваш на Чанко,че той много трудно възприема.Причина–прекале но бързо нарастване на под черепното вещество но без образуване на гънки.
Колкото и да ти се обяснява резултата ще е един и същ.Пак ще ревеш,че нещо не се получава при теб.Дано през 2018 г. ти се получат нещата и да спреш да ревеш,дори и с тези нукчета,които ще разнасяш като бебета из целия си ''пчелин''Пожелавам ти успех в иззимуването на тези бебчета и после гладко разнасяне из пчелина!
Друг анекдот разказва, че Влад искал всички власи да се трудят, а на просяците и бедните гледал като на крадци и разбойници. Затова, един ден всички бедняци, просяци и болни били поканени в замъка му в Търговище на прием. След като ги нахранил и напоил ги попитал, дали искат вече никога да не бъдат бедни. След като получил положителен отговор, заповядал залата да бъде заключена и подпалена. Никой не оцелял.
Не хапи ръката дето може да ти отвори очите.;)
Нещо не ти вярвам, с тия двумайчени с-ва да вадиш по 1 маг. рапица или нарочно премълчаваш нещо. Другия вариант е да не можеш да се възползваш навреме(пълноценно) от силата на семействата ти. Първите пакети тази година ги дадох в началото на рапицата и колегата в последствие ми каза, че е извадил по един магазин рапица от тях. За мене реално ако наистина имаш силни семейства и времето отдаде на рапицата да даде нектар, за тези 20 дена не трябва да падаш под 30 кг от кошер.
Добре де да оставим настрана горелките и слабите семейства.
Правиш нук-отводка и помагаш на семейства които са около 4-5кг./плодник с магазин/12так.
Тия нукове ще свършат ли работа за пашата и за дълготраен ефект и след това с добро презимуване и влизане в следващия сезон с добро семейство и процент на успеваемост.Май това е въпроса с тия нукове.
Ще ти кажа един по - страшен. Той, ако знаеш е живял принудително в Турция /разменено дете за мир/. Та веднъж дошли едни турци по работа при него и го познавали. Влезли вътре и той ги зачакал да му дадат уважение., но те си седели и нищо. Запитал ги - защо не си сваляте чалмите? Ние не си ги сваляме - бил отговора. Тогава Влад заповядал - забийте им ги с пирони за главите. От тази история тръгва и гонението му от турците и убиването му.
Тъй , като има хора , които не познават тематиката .
Един историята , друг пчеларството .
Явно , аз няма да се прехвърля в пушалката . ;)
Даскале де забрави математиката.Все пак сме в темата помошно.:bigsmile:
Ако таз двурамкова отводка със септемврийска майка изкара до края на февруари,още в началото на март се превръща в основно семейство.Т.е. изваждам майката на презимувал кошер във отводка,а във кошера връщам презимувалата отводка(майка) с пчелите и пилото и.Демек,подменям стара майка с нова и старата се превръща в помощна.От тук до края на сезона,на кошера с младата майка не му трябва помощ.....
Добре стига теория.
Имам 50ина пчелни семейства имам и 20ина помощни 5-6 рамкови от 4см. дърво +2 см. фибран.Че вършат работа вършат отнемам пило пенсионирам там стари майки залагам маточници за заплождане от семейства изпаднали в роево и т.н..Моето мнение че вършат работа ама са по ефективни ако всеки нук си е към основното семейство за манипулации и замени.И в тоя ред на мисли е още по ефективно отгоре над основния кошер да са си майка и дъщеря.
Да не скучаете.
"Много е важно е да се посрещне усиленото нектароотделяне със силни пчелни семейства. Колкото повече пчели има в кошера, толкова повече мед се добива.
Начините за постигане на това биват няколко:
1. Подсилване с люпещо се пило. На избрано за събиране на нектар семейство, се придават няколко пити със запечатано и люпещо се пило, взето от средно семейство.
2. Подсилване (подсипване) с пчели. На семейство, което следва да се подсилва, на прилетната дъска и пред нея се простира някаква кърпа. От семейство, което няма да участва в приноса на нектар, се вземат няколко пити с пило и пчелите върху тях и се изтърсват върху кърпата на подсилваното семейство. Питите с пилото се връщат в старото семейство. Младата пчела се насочва и влиза безпрепятствено в новия кошер, а старата - се връща обратно. Предварително трябва да се намери майката на подсилващото семейство и да се отдели в единия край на кошера, за да не се пренесе погрешно и изтърси в подсилвания.
3. Подсилване с помощно семейство се прави, като предварително до всеки кошер, който се прецени, че ще се използва за медосбор, се поставя на разстояние до 50 см. помощен кошер, който е по-слаб и от него ще бъде използвана летящата пчела. По време на най-големия нектаропото, към 10 часа преди обяд, помощният кошер се отмества на повече от 1 м. встрани. Всички, излетели от него пчели ще влязат след прибиране от пашата в съседния кошер и ще останат в него. Натоварената с нектар и прашец пчела бива приемана безпроблемно във всеки кошер. След приключване на пашата от силния кошер може да се вземат пити със запечатано пило или пчели и да се подсили помощния кошер. По този начин в основния се предотвратява роенето, а другият се подсилва и става годен вече за събиране на нектар. Тази възможност при пчелното семейство се използва винаги при правилното и рентабилно пчеларстване."
доц. д-р. Б. Първулов
"Принципите на рентабилното пчеларство са:
- в главната паша да участват само силни пчелни семейства, като след това се използват и за създаване на отводки;
- силните семейства се създават, чрез събиране на две в един кошер разделени с Ханеманова решетка или до всяко силно да има помощно семейство;
- да се работи винаги с млади майки и силни семейства. Подсилването трябва да се извършва 5-6 дни преди цъфтежа на основните медоносни растения. "
Източник:
Кника: Уроци по пчеларство
Автор: доц. д-р Б. Първулов
Аз все си мислех, че ще прочета нещо такова:
При 150 кошера направени в три групи по 50 се проведе ..........
Първата група показа ......
Втората група показа ......
Аз дето съм от село си правя опити всяка година с няколко кошера по групи да видя какво ще стане, а професорите не могат, за що ли?
Аз ще ти кажа. Казвал съм го и преди. Тия професори, доценти и писатели са чели една книга и това е тази май?
Прикачен файл 9063
Атанасов правил ли си по мащабно това дето е описал доцента.
Слънчо, тази е прочетох преди 20 години от нямане какво да правя, а след 5-6 години купих първите си пчели.
Това исках да кажа де. Именно тази книга е накарала много хора да започнат нещо. Едни да станат професори, други доценти, трети да я преписват и да ни я предлагат като техни знания и опит. А и много като теб и мен, да си купят кошер и да започнат да отглеждат пчели. Аз лично съм я чел над 6-7 пъти и знам картинките и някои пасажи наизуст. :bigsmile: Дори един от авторите е с моята фамилия, тоест аз с неговата.;)
От два сезона темата е табу.Какво става с тези помощни, има ли смисъл от допълнителната работа? Тръгнал съм в тази посока и не откривам много информация. Има предположения, намерения и като започнеш да вадиш по 100 кила от кошер и споделянето свършваcrying;crying;crying;
Дадох само пример с него, но колко има сега не знам, а и не ме интересува. Предполагам, че ги има. Не случайно направи две организации, но пък като ме подсети се чудя какво ли се получава в тях? Да бе. Що ли пък да се интересуваме? Че какви сме ние? Едната организация не се интересува от нас, другата хич и накрая - ние се борим за българското пчеларство.
Има смисъл. И това в никакъв случай не е допълнителна работа. Напротив тя е задължителна. Най- малкото защото осигурява разрояване, резервни майки, пчели......Въпросните килограми с години се преекспонират. Всеки добив зависи най-вече от броя на пашите. Сетне от способностите на пчеларя да ги усвои.
Миналия сезон пробвах с 25 кошера и 25 помощни от тях, но направих някои кардинални грешки и резултата не беше чак УАУ, ама ако пък не беше и това от тези кошери нямаше да извадя . В крайна сметка въпреки грешките изкарах мед колкото от другите,а сега имам зазимени и 10 резервни от помощните!
За пило също може да ги ползваш и за каквото имаш нужда. Така имаш много повече варианти и е пъти по лесно. Добива не е толкова голям, ако от нормален кошер вадя по 30кг. от този обединен с помощно 45, но бонуса е в облекчаването на работата. А при мен няма тайни, пролетно време ги деля а преди слънчогледа ги обединявам, така се спира роевото и през годината работят 2 майки което дава повече работна пчела за основната ми паша.
Нещо не ви разбирам. Имате, примерно, 50 основни семейства и 50 помощни. Отваряте 100 капака, бъркате в 100 кошера, ако се налага подхранване - 100 кошера, преглед - под 100 капака, местене на рамки, обединяване, рамки и основи под 100 капака, .... и твърдите, че работата е по-малко и било по-лесно? В крайна сметка, на колко кошера делите добива си, за да получите среден резултат за сезона? Единствено снеглеровата дъска внася някакво облекчение, но това не е помощно, по-скоро двусемейно/двумайчино в различните техники на използване.
Че то точно и на вас двамата, ако трябва да ви се обяснява? Отиде работния ден.......
Аз не бъркам в кошерите и храня само ако някой има нужда и то предимно с твърда храна. След акацията деля кошера със снеглеровата дъска и вход на 180 градуса (4 дена работа) като младата майка е от горе. Отварям ги да видя само дали е оплодена и повече никакво отваряне. Юли махам дъската и вкарвам семейството в слънчогледа. През останалото време никаква работа. Някой път едното семейство се е объркало, но остава другото и кошера пак е в медосбора. И си правя още 50 допълнителни малки пчелни семейства да има за продаване ако се яви някой и тях също ги ползвам за много неща. Но аз ротации не правя, прегледи не правя защото видях че колкото по малко работиш с кошерите вадиш повече мед!
По време на пролетното и есенното подхранване и третиране са 50+10 запасни.
Пробвал съм с двумайчини семейства. Лично аз нямам усещането, че си заслужава цялата хамалогия.
Може би аз не правя нещата както трябва. Но като сложа чертата по-добре да си гледам отделно семайствата.
Мисля че качествените и млади майки си заслужават повече внимание и те са ключът към по-добрите добиви.
Иначе пусто любопитство постоянно правя някакви опити с проверени и недотам изпитани методи и мероприятия.
Ехааа, гледам аз съм бутнал темата преди две + години.blush; И тогава и сега слабо участие, технологиите са секретни. Тогава писах, че по различни причини има изоставащи семейства и ми се губят 20-30 тенекии мед на сезон. Въпроса е решен по начина, който смятах да пробвам. Някои се чудеха, как ще разнасям резервите / помощни /семейства, ами лесно стана : привечер го грабвам / нука / и го слагам до семейство, което ще бъде подсилено. Това става , когато се напълни с пчели / не ме питайте за срокове / .След Х време го местя, като летящите му пчели подсилват съседното семейство. Отново е поставено някъде, където ще подсилва след време. Някои останаха да зимуват, заедно със новите -създадени през 2019г. Сега имам резерви / помощни / с майки 2018г. и 2019г.
A кажи колко е голям нука ти–нормален ЛР,ДБ или нормален нук? ИЛИ Е ОСМАК независимо каква система? Нормалния нук не може да ти даде толкова летящи (т.е. принасящи) пчели за да се почувства осезателно в добива на мед на основното с-во. Нещо не се срещат нещата с подобни кондики. Правех ги тия неща, но с помоща на осмак ДБ.Разнасях ги като теб- на този,на онзи ,на другия ,на трети, ама почна да дотяга.Да ,наистина даваха.Стигал съм до 90-120 кг от такъв кошер.Но тогава си струваше.Хамалогия=на пари.А сега какво?Хамалогия =на2-3 т. мед складирани в гаража.Я го продадеш,я не.Тъй ли е Чанко? Със снеглерова дъска е по -приемливо откъм хамалогия.
Какво искаш да кажеш с тези две изречения? На тях двамата,дето са на ти с проблематиката им трябва един работен ден( 8 часа),а за другите сигурно ще трябва цяла работна седмица.
Ха сега добре дошъл блудни сине отново тук при първородната майка закрилница.Малко патетично ,но аз така го приемам и затова така го пиша.Не знам от кога си отново тук (мен ме нямаше доста време по други причини) но добре си дошъл!Искрено.Мисля,че когато спорим за нещо си ,двамата,без намесата на доброжелатели винаги ни остава някакъв плюс и за двама ни.Весело изкарване на празника Тянко!
Понеже се правиш, че си забравил, какво си писал за мен ще ти отделя две изречения. За две години не си разбрал идеята ми, защото май не четеш наред. Никъде не съм писал, че ще си вдигам добивите с помощни нукове- 5 рамки ДБ. Подсилвам изоставащи семейства, които без тази помощ не биха дали продукция. При необходимост обединявам, като оставям майката на нука. И най-важното -не ми дреме в момента дали ще имам 5 -10-20 % смъртност, застрахован съм 40%.
пп. и не се кахъри за моя мед.
Аз съм с ДБ 10. Плодника си стои на стойката и изобщо не го пипам. Покрият ли и последната рамка с пчели, слагам магазин а като запълнят и него, следващия. Миналата година, пък и тая, кълбенцата бяха толкова малки, че постоянно им слагах питка от страх да не загинат. В края на май имах плодник и три а на които сложих и четири магазина плътно покрити с пчели. Това което направиха за десетина дена, при цъфнала драка от стотици декари непосредствено над пчелина, просто не е за вярване. А хамалогията е, че ротирах един два пъти магазините, но само магазините а те са по-леки от ЛР корпусите и не виждам кое му е сложното и тежкото.
Аз ги гледам по съшият начин, да не съм луд да правя ротации. Заради кръста направих хибридна система като ползвам бонусите на ДБ и ЛР и всичко е много по лесно и по леко.
Аз със ДБ 10/8 плодник върху плодник,като основно работя със плодникова рамка.Имам и зареднени магазини отдолу на някой места.Тежко става когато има мед,ама тежи когато го има :)