Аз не съм модерен пчелар.
Едно нещо няма значение от кого и кога е писано важно е да върши работа.
Метода от Виктор 555 съм го чел описан от руски пчелари постигнали добри резултати.И мисля че е в пъти по добър от това дето си го замислил /ама като ти се търчи с пити с пило и пчели между кошерите- не съм аз човека дето ще те разубеждава/.
Аа! Аз за отказване не мисля ,но за една комфортна зона от по малка бройка може би да! Казвам и какво ме е накарало да пчеларство по този начин.По въздушен път от мен на 200м.-1,5км.зона има 1000-1400 пчелни семейства . Всеки един от нас колкото и да си обича пчелите ги гледа и цел за закърпване на семейния бюджет. А в пчеларската литература пише да не се правят такива струпвания защото логично няма нектар за всички кошери. Е то тогава какво ми остава да търся начин с които да съм пред другите ми съседи.
Този пост е редактиран от Трендафил Дончев; 08.12.2017 в 21:15.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Виж не искам да те накисвам важно е в кошерите да има повече мед а не повече пчели
ще използвам цитат от статия на проф. А. Губин от преди много време май царство сме били тогава или малко след това ама едва ли след Вълко Червенков.
,,Досега, между силните и слабите семейства, се наблюдава само чисто количествена разлика: в силните семейства пчелите са повече, в слабите семейства по-малко. Затова се заключи:
ако свържете две слаби семейства, ще получите едно добро, силно семейство. Няма съмнение, че броят на пчелите е важно, но не можем да пренебрегнем факта, че самите пчели в слаби семейства не са като в силните, и че поради това, че не е само в броя на пчелите, но и тяхното качество. Качествената разлика между пчелите не е толкова малка, както мнозина мислят,,.
И тогава толкова са разбирали колкото и сега. Да помислим малко. Ако тези две семейства са слаби, то защо са слаби? Ако ги обединим и какво - ще получим повече пчели както казва някой си там, но какво от това? Какво получаваме? Ами точно това - много пчели и толкова. Ако отговорим на първия въпрос който зададох ще разберем, че семействата са слаби защото са им слаби майките. А след като са слаби майките и да ги съберем ще се получи какво? Едно семейство с много пчели, но със слаба майка. Тоест пак слабо семейство. Ако се вземат други мерки, то тогава резултата ще е друг, но тук за такива за сега не става дума.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))