Слънчо, тази е прочетох преди 20 години от нямане какво да правя, а след 5-6 години купих първите си пчели.
Слънчо, тази е прочетох преди 20 години от нямане какво да правя, а след 5-6 години купих първите си пчели.
Това исках да кажа де. Именно тази книга е накарала много хора да започнат нещо. Едни да станат професори, други доценти, трети да я преписват и да ни я предлагат като техни знания и опит. А и много като теб и мен, да си купят кошер и да започнат да отглеждат пчели. Аз лично съм я чел над 6-7 пъти и знам картинките и някои пасажи наизуст.Дори един от авторите е с моята фамилия, тоест аз с неговата.
![]()
От два сезона темата е табу.Какво става с тези помощни, има ли смисъл от допълнителната работа? Тръгнал съм в тази посока и не откривам много информация. Има предположения, намерения и като започнеш да вадиш по 100 кила от кошер и споделянето свършва![]()
Дадох само пример с него, но колко има сега не знам, а и не ме интересува. Предполагам, че ги има. Не случайно направи две организации, но пък като ме подсети се чудя какво ли се получава в тях? Да бе. Що ли пък да се интересуваме? Че какви сме ние? Едната организация не се интересува от нас, другата хич и накрая - ние се борим за българското пчеларство.
Има смисъл. И това в никакъв случай не е допълнителна работа. Напротив тя е задължителна. Най- малкото защото осигурява разрояване, резервни майки, пчели......Въпросните килограми с години се преекспонират. Всеки добив зависи най-вече от броя на пашите. Сетне от способностите на пчеларя да ги усвои.
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Миналия сезон пробвах с 25 кошера и 25 помощни от тях, но направих някои кардинални грешки и резултата не беше чак УАУ, ама ако пък не беше и това от тези кошери нямаше да извадя . В крайна сметка въпреки грешките изкарах мед колкото от другите,а сега имам зазимени и 10 резервни от помощните!
Ехааа, гледам аз съм бутнал темата преди две + години.И тогава и сега слабо участие, технологиите са секретни. Тогава писах, че по различни причини има изоставащи семейства и ми се губят 20-30 тенекии мед на сезон. Въпроса е решен по начина, който смятах да пробвам. Някои се чудеха, как ще разнасям резервите / помощни /семейства, ами лесно стана : привечер го грабвам / нука / и го слагам до семейство, което ще бъде подсилено. Това става , когато се напълни с пчели / не ме питайте за срокове / .След Х време го местя, като летящите му пчели подсилват съседното семейство. Отново е поставено някъде, където ще подсилва след време. Някои останаха да зимуват, заедно със новите -създадени през 2019г. Сега имам резерви / помощни / с майки 2018г. и 2019г.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))