Стига с тази топлина бе колега. Пчелите нямат проблем с топлината. Колкото по-малко е семейството процента на летящите му пчели пада.
Преглед за печат
Точно с топлината имат проблем. И зима и лято и винаги.
Това изследване с какви кошери е проведено? За тръвна ще изкарат съвсем различни стойности от лежак. С карника ще изкарат съвсем различни стойности спрямо лигустика.
Прави ли ви впечатление, че в книгите никога не пише за какви пчели и кошери се отнася написаното? Четем и вярваме на написаното. Пък то не се отнася за пчелите и кошерите в нашия пчелин.
Това изследване което публикува тук и изводите от него потвърждават тезата на колегата. необходими са определен брой пчели за поддръжката на температурния режим на кошера и други дейности, над този брой съответно пропорционално ще расте и количеството летящи, пчели които може да отдели семейството като относителен дял. При 30000 не може да отдели по-голям процент без да наруши нормалното протичане на дейностите и поддръжката на температурния режим вътре. Предполагам, че изследванията са правени с определен вид кошер имам предвид при еднаква система кошер.
Добро утро.
Може би не забелязахте една уловка. В общата популация са включени яйцата, ларвите и запечатаното пило, затова процента на летящите пчели е малък. Ако се направи преизчисление само спрямо живите пчели в кошера процентите са други.
Също така не става ясно дали семейството е развиващо се (в него преобладават младите пчели) или е в период на упадък (в него преобладават старите пчели).
Всяка една промяна в скороста на снасяне на яйцата удря в броя на младите пчели след 42 дена и в броя на старите след 63 дена. В резултат на това се наблюдават най-различни съотношения между млади и стари пчели. Пашата или нуждата от вода/нектар/прашец допълнително изкривяват тези съотношения (младите стават летящи или старите стават кошерни).
Това според мен е най - тъпото изследване. Колко пчели излитат днес и колко утре? Все едно колко пъти аз ще си излезна от къщи днес и колко утре? Според нуждата.
Колеги, аз предпочитам да имам по-малко на брой, но по-добре отгледани, по-качествени и с по-дълъг живот пчели, т .е броя пчели да е за сметка на дълъг живот а не на прекомерно снасяне от майката. Както казва Старостенко качественото отглеждане на пилото е в обратна пропорционалност на неговото количество. Количествените натрупвания, водят до качествени изменения, тук важи този принцип. Според Старостенко цитиран от Шапкин, коефициента на изхранване на пилото при стандартните кошери е 65 %, а при хралупите 95%.
С този японски кошер така или иначе ти нищо не можеш да направиш като пчеларски операции, освен да го гледаш отстрани и да философстваш във форума. Това ли ти е концепцията - ГЛЕДАМ и ФИЛОСОФСТВАМ?
Най-важните пчеларски операции при тебе са АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНИ:
1. Проверка на състоянието на семейството
2. Третиране за акар
3. Справяне с роевото настроение
4. Планова подмяна на майката
5. Подготовка за паша
Колкото до операцията ВАДЕНЕ НА МЕД - при тебе ще отнема 100 пъти повече време от нормалното. Себестойноста на този мед ще скочи до небесата.
На практика ти НИКОГА няма да имаш шанса да спечелиш дори и 1 лев. Само ще си натрисаш разходи на пари и труд и в края на краищата ще ти омръзне и ще изоставиш всичко. Дори няма да имаш шанса да го продадеш това семейство, защото най-вероятно то ще избяга от този кошер, когато се задръсти от акар.
Матеев, всичко коетосина писал е 50% вярно! Има и едно нещо гледане на ЯК като "домашен любимец". Това е както отглеждане на декоративни зайчета, козички, прасета и т.н. Гледаж го за кеф! и малко мед!
Г-н Матеев, в поста ви няма и 10 процента достоверност, но щом Ви вярват нямам против. Мнението си е Ваше. Мисля, че не сте удачен пророк. Мога Да ви обясня всичко, но не виждам смисъл да го правя, тъй като едва ли ще срещна разбиране и опит за вникване от Вас и свитата която едва чака да напишете нещо и пръска лайкове, дори когато е несъстоятелно, като цитирания от мен пост.
Мислили ли сте за разходите, които се спестяват от липсата на рамки восъчни основи тел, центрофуга дето никак не е евтина? Колко труд се спестява по време на сезона надали. Ваденето на меда пък хич не ме тревожи, нито е толкова трудоемко, нито толкова времеемко. Толкова лесно мога да го третирам за акар ако реша, не виждам смисъл. прегледах си детайлно минималния подмор тази зима никъде не видях акар. Какво ще спечеля аз си знам и ще споделя какво съм спечелил.
Тук си много прав. Една професионална поточна линия за вадене на мед започва от 500 хил.евро нагоре (има и малки за само 25 хил.евро). Заплатата на един работник пчелар хамалин в нормалните държави е около 15 долара на час (извънредния труд се заплаща с коефициент 1.5 върху нормалния надник). Заплатата на пчелар началник на екип може да достигне и 30 долара на час. Цената на основите, рамките, корпусите (понеже са по-сложни за изработка са и по-скъпи) и майките за подмяна няма да ги смятам, а пък цената на лентичките - въобще.
Ако аз навреме бях започнал с този кошер и пчелите, за които е измислен, само от икономиите на разходи, вече щях да съм в NZ
Не мога да разбера защо спорите. Ангеле , имаш малко практика, а се изказваш доста крайно понякога. Матеев, ти гледал ли си филмчето с многото тръвни и дядовците (сигурно бяха над 150 броя, но се оправяха ) ? Аз работя с ЛР и ДБ , но имам и кениец, а сега си подготвям колода за заселване , защото ми е интересно да видя как се развиват в различни къщички .Когато човек няма определена практика може само да дава предположения .Аз съм доволен от кениеца, когато ми дойдат гости мога да одрежа прясна пита с мед, а миналата година направих 3 отводки от него. Всеки си има различни приоритети и си определя начина на работа. Желая успех и на двамата в различния начин на мислене и работа !
Казвам си мнението, Борисе. Просто отговорих на въпрос на колега и съжалявам, че го направих. Нищо крайно не съм казал. Благодаря за пожеланието желая успех и на теб и те поздравявам за опитите с различни системи от кошери. Човек обаче няма как да въплъти в себе си световната практика и затова чете. Ако всичко опираше и ставаше само с практика нямаше да има училища.
Защо се карате ?
Един е избрал да работи за мед , а друг за удоволствие .
Аз пък, каквото и да е го работя с кеф! Най вече.....
Борка, и аз по всяко време мога да бръкна в ДБ- то и да извадя пресен мед. Ама мога, отдругаде да извадя и някоя рибица, че и нещо за пиене. Ела да видиш! Ще има и други колеги. Но караници в мое присъствие, не позволявам. Губи се градуса.
Тянка , като дойда лятото на море, може да я свършим и тая работа. Аз и без туй не обичамда се пека , та мога и да ти помогна на пчелина . Само не знам после жените къде ще ни търсят?
Петьо, ако визираш мен, прав си работя за удоволствие, но за 2 г. от 2 семейства съм направил 30 , а и мед съм извадил.И наистина работя за удоволствие .Обичам си пчелите.(Между другото не съм купувал семейства )
Матеев написа:
Най-важните пчеларски операции при тебе са АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНИ: - Възможни са всички операции.
1. Проверка на състоянието на семейството – проверката може да се направи по външни признаци, без да се отваря кошера. Аз не съм отварял рамковите си кошери от месец август м.г. И не съм ги подхранвал до този момент. Само като видя какво става на дъното на кошера, и съм спокоен, защото съм си свършил работата през есента.
2. Третиране за акар – може да се направи и в ЯТ. Но не е необходимо. И ми спестява средства, не купувам лекарства.
3. Справяне с роевото настроение – Това пък е най-елементарното при ЯТ. Разширяване с празни корпуси отдолу и си свиркаш, и си ги гледаш от близо, не нападат, и си пушиш цигарата пред прелката. Разширяването се прави на две стъпки – когато цъфнат овошките, и преди цъфтежа на акацията с много корпуси. И край, това ти е работата до ваденето на медът.
4. Планова подмяна на майката – Не е необходима такава планова подмяна, старите и немощни майки се сменят от пчелите – самосмяна на майката. Това са най-добрите майки.
5. Подготовка за паша – ако само реша, да ги форсирам сега, ще си вкарам таралеж в гащите. При тази ранна пролет пчелите не трябва да се подхранват. А когато пролетта закъснява, имам горна хранилка и мога да ги форсирам без никакъв проблем.
Размножаване – сега си направих корпуси на ЯТ с рамки. Ползвам стандартни рамки, които режа и вкарвам в корпуса на ЯТ, и мога да направя каквото си поискам, правене на отводки, включително и отглеждане на майки.
На никого не препоръчвам японската тръвна.
https://www.youtube.com/watch?v=zIVs5URjBTU
Идеално здраво-нетретирано за акар семейство.
Браво адаш!Този път влизат 100 за минута.Скоро няма да могат да се изброят.Но след месец и половина,по обяд,ако могат да се броят........
Браво. много рязко са дръпнали. Дърводелеца май ще има работа.
Като стана дума преди време за броя на влизащите пчели за минута си направих труда да прегледам няколко кошера и после ги заснех и на бавен кадър и преброих влизащите за минута да изведа някаква закономерност. Времето трябва да е без вятър в пика на летежа за деня и над 18 градуса.
Имаше закономерност, 100 пчели за минута = 10 000 пчели в кошера. 80 пчели за минута = 8000 пчели в кошера.
Дамянов преди време беше пуснал едни клипчета на негови кошери. На кошер А5 успях да преброя 100 пчели за минута, това му беше най-силния кошер. Ако са ми верни наблюденията трябва да има вътре около 10 000 пчели или 7 рамки добро покритие на ДБ. Ако го е проверявал тогава кошера може да потвърди или отрече да сверим.
На василевса успях да преброя сега около 65 пчели за минута или 6500 пчели.
Между другото василевсе сега на какъв обем ти е кошера или брой килийки.
Василевсе , от самото начало ли е на 5 корпусчета ?
Благодаря за отговора .
Една пчела покрива 3 килийки, следователно една рамка ДБ с нормално до плътно покритие има между 1500 и 2000 пчели. Как ги изброих ли?
Отварям капака, защипвам рамката с щипката вдигам и поглеждам за около 10 секунди. Не съм го измислил аз, Дадант го е измислил.
А ти как ги броиш твоите? А да забравих, снимаш ги от 15 метра от шубрака с камера.
Посмях се от сърце рано рано сутринта.
ШОУТО ЗАПОЧВА.
Следват десетина страници хумор, чакам с нетърпение.
10 минути седя и се чудя закакво говориш-накрая разбрах! Сега си пия първото кафе и загрявам :bigsmile: YouTube автоматично слага цифра в скоби А(5), когато качваш много клипове с едно име :bigsmile:
Може и да има някаква закономерност, но тя трябва да се измерва при точни, еднакви условия. За 1м разстояние, разликата е много значима. Тези които са завъртяни с прелката малко повече на юг, излизат около 5мин по-късно, но летят около 20мин повече при залез. Само една 2м фиданка без листа пази достатъчно сянка, за да наруши условията. При мен е доста ветровито и сутрин...аха да излязат и ако леко духне вятър - всичко се връща обратно. Иначе сутрин при 5.5-6 градуса, без облаци и вятър - пчелата лети все едно е 20 градуса. Ако се намокри, се парализира, но това е друга тема. Ако усетят прашец и/или нектар - излизат и се жертват при ниски темп и причината не е в глада. Причината (според мен) е генетична, а и зависи от количеството пчела в кошера(трябва да топлят пило).
Най-силните кошери от тези клипове са А(6) и А(8). Това се случва когато има слънце, но вали слабо, а пчелата има нужда от вода - Пчела на дъжд(1) и Пчела на дъжд(2). Това го снимах преди 2 дни, но нямах време да го кача.
Изобщо...много фактори могат да изкривят тази закономерност, но си прав, че горе-долу пчеларя може да си направи някакви сметки. Ползата може да е от това, поне да не се отварят излишно кошерите с идеята "да видя ко стаа".
Днес след дъжда излезнаха за прашец:
https://youtu.be/gZBKWoeY-tY
На повечето им беше трудно да разберат, че там няма вход, а трябва да преминат на горното стъпало големо бласкане в тая летва :laughing:
Ето от днес:
https://youtu.be/7DuxWFCMb4U
из града всички джанки са обсипани с пчели.
Продават се! Ракия имаш ли? ;) Мое изобретение са, но не държа на патента :)
Ето линк към едно от мненията в които съм ги описал -> http://pchelari.com/forum/showthread...ll=1#post75002
Другите мнения не ги знам в коя тема са, трябва да питаш m_pchelari, той може и да помни.
http://s3.postimg.org/amhklyifj/IMG_20151025_132327.jpg http://s3.postimg.org/csggu7b9r/IMG_20151025_144519.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=Vxs3nNX-5dg
https://www.youtube.com/watch?v=ZZaN2ZZpOEc Матеев, заповядай джанка, да не се оплакваш.
Захвълих ги, и дори вече не мога да си спомня къде съм ги захвърлил. Затова и казах, че вече остарявам, щом съм забравил къде са ми очилата. :) А очилата наистина ми трябваха, за да потърся по-внимателно къде на клипа на Василевса има цъфнали джанки. :)
То и с паметта може да се получи,като с очилата-пусни и един "рестарт" и след седмица ще си,като 35 годишен.Е,с тази информация дето ти е в главата,може да ти трябват и две седмици за да се подредят нещата.
Можеш да ги намериш във фирми, които продават поликарбонатни плоскости и рекламни агенции(външна реклама). Плоскостите излизат от завода с размери, които гарантират много отпадък точно по тази страна на плоскостта. Фирмите които кроят на размер, нямат какво да ги правят и ги продават много евтино или ги изхвърлят. За 100 броя ще платиш 2-3 лева :bigsmile:
Успоредно по канала се реже лесно дори и с накетен нож, но перпендикулярно се реже с циркуляр или ъглошлайф...
Лято и есен вършат чудна работа срещу осите, а и най-вероятно срещи кражби. Зимата срещу гризачи и за по-добър климат в кошера. Препоръчвам ти да ги правиш на 4см(по-дълъг канал, вход към кошера).
На 10мм плоскост, вътре килийката е с приблизителен размер 9мм х 10мм и с диагонал 12,7мм. На теория, дори през лятото, не би трябвало да има проблем с майката и с търтеите, но това само на теория.
Мисля го Иво. Това ми е следващата стъпка. Малко снимки отвътре не се получи добро качество засъжаление.
Прикачен файл 6330Прикачен файл 6331
Прикачен файл 6998
Овошки 2016, част от добива вкуса е отличен.
Прав си, но мед от овошки не се продава. Не съм и чувал някой по принцип да продава такъв. За моя употреба си е и съм си го налял в произволни буркани. Не виждам и търговците да дават цена за такъв за изкупуване. мисля че и ти не би продал мед от овошки прав ли съм?
Захаросва ли се бързо този мед от овошки?
Мед от овошки, не всяка година вадя. И моя тази година е "мътен" като на колегата, но със страхотен аромат и "тежък" вкус. Такъв мед не мога да го пусна по 8лв. на дребно!
За захаросването; не му остава време, да се захароса!
А каква беше теорията на Василевса и Слави???
Ами припомния....
За мед от овошки или др. може да се говори,когато има над 30-50 декара от тях,а и населеноста с пчели в района и те оказват влияние.Всяка година по време на овошките цъфтят и не малко дървесни видове(явор,шестил...),които при подходящо време(като таз година) отделят значителни количества нектар......За мед от овошки може да се мисли,когато липсват тези дървесни видове.Но да не забравяме мъртвата коприва и глухарчето,които също цъфтят по време на овошките.А при японката е възможно горния корпус да е пълен още от есеното подхранване.
Адаш при 12 кг колко според теб да е останало? Имаше два корпуса с мед и измиваха от него и се развиваха на пролет. Какво да остане от него?По вкуса си личи какъв е меда разбирасе ще има примес с мъртва коприва и глухарче няма как но качеството е много добро.
Каква бе теорията на Василевса и Слави? Темата стана прекалено дълга и не мога да се ориентирам и да я намеря.
Че в тесни и високи - топли кошери при люпене на пило при 36 градуса акара не може да се размножава и семействата не боледуват от акароза. Това е по-общо казано. всеки знае, че в тесните кошери семейства се развиват по-бързо но малко хора се питат защо, ами защото при люпене на пило при по-висока температура пчелите излизат примерно при 36 градуса на 19 ден, а не както всякъде пишат 21.
Имам един рояк в циментов дирек сигурно е 3/4 метра по протежението. Като напече излиза целия отвън бая пчела и така вече 3 та година
И никой не му слага лентички, и други пестициди за да го лекува от акар.
Независимо от липсата на лечение против акар, независимо от трудните условия за живот е оцелял 3 години, на този пек и жега през лятото.
Точно това е теорията, при малък диаметър на гнездото, не се развива акар.
От единични случаи не могат да се вадят заключения за цялото множество от събития или възможности.
Не са единични случаите. Интернет е пълен с клипове и с информация по този въпрос, и има много пчелари които практикуват това пчеларство.
Друг е въпросът, че търговците на восъчни основи ще направят всичко възможно да пресекат опитите на пчеларите да не ползват восъчни основи, с най-различни заплахи за качеството на градежа. Това важи и за търговците на лекарства против акар, ще направят всичко възможно за да ни уплашат, че пчелите ще умрат ако не си купим лекарствата.
През тази година не съм ползвал восъчни основи в многокорпостните кошери, пчелите градят нормално и не ми пука.
Не съм ползвал лекарства против акар.
А това което направи Василевса е супер!
И как ще го направят? Наистина ли го вярваш, добри ми човеко? Те много всемогъщи тез търговци!
А за теорията на безрамковите кошери нищо лошо не мога да кажа, докато не видя сериозно проучване на плюсовете и минусите, направено по всички правила на научното изследване. Да не се окаже, че е по-добре да имаш 500 такива японски тръвни, дето сами се гледат, отколкото 200 ЛР кошери, около които се скъсваш от работа и винаги има риск всичко да отиде на вятъра. Това ми прилича на тактиката със соларните панели, за които навремето в соларния си форум Матеев твърдеше, че е по-добре да сложиш много панели с ниска цена и умерено КПД, отколкото скъпи панели с високо КПД на следящ тракер. И го беше подкрепил със солидни сметки напред в годините. Наздраве!