Има закон за пчеларството.
Преглед за печат
Има закон за пчеларството.
Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2011 г., в сила от 09.04.2011 г.) За учредяване право на ползване върху земеделски земи и върху горски територии - държавна собственост за устройване на постоянни пчелини с над 10 пчелни семейства се прилагат разпоредбите на Закона за горите, Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост.
http://www.lex.bg/assets/images/blaws1.gif http://www.lex.bg/assets/images/blaws2.gif http://www.lex.bg/assets/images/blaws3.gif http://www.lex.bg/assets/images/blaws4.gif
Чл. 13. (1) Право на ползване по чл. 12 може да се учреди в полза на заявителите, когато:
1. в района не са настанени повече от 50 броя пчелни семейства в радиус 2,5 км;
2. в населени места и вилни зони пчелините са на разстояние не по-малко от 5 м от границата на съседа, ако входовете им са ориентирани към него, и не по-малко от 3 м, ако входовете не са с лице към границите на съседния имот; при наличието на плътна ограда, висока над 2 м, или когато са разположени на склон и съседният имот е поне 2 м под нивото на пчелина, пчелините може да се настаняват и до самата ограда;
3. (изм. - ДВ, бр. 8 от 2011 г., в сила от 25.01.2011 г.) няма констатирано заразно заболяване по пчелите и пчелното пило в района от органите на Българската агенция по безопасност на храните.
(2) Алинея 1, т. 1 не се прилага за райони, заети от растителност с обилно нектароотделяне - акациеви, липови гори и масиви, засети с културни медоносни видове.
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135468444
Благодаря забързия отговор колега:)Ами значи отивам и продължавам с работата.Вече е ясно,че ще има война.......
Дали не си обречен в тази война? Прецени си да не се трудиш напразно...
И за теб и другия ще е по добре,да не сте един до друг.От гледна точка и на паша,болести и вс.останало.Най добре потърси др.терен все пак той е първи там.
Не е срамно да питаш,а и нали това е идеята на този форум,НО след като си го отварял какво си видял в кошера? Нали затова се отваря да се види има ли признаци на роене и т.н.Ти си го отворил и питаш ще се рои ли,ако някой колега хвърля боб може да ти отговори!Разбери ме правилно какво искам да ти кажа(напиша)
Колега плодника се отваря след като имаш съмнение отваряш и гледаш рамка по рамка за всичко,което те интерсува.Няма как без да отвориш плодника да разбереш дали ще се рои или не.Всеки колега би искал без да отваря да разбира има ли майка например, има ли пило,ще се рои ли кошера и т.н. Без да го отвориш няма да знаеш на 100 процента какво се случва в кошера!
п.с. слагането на магазин не прекратява роенето.Казваш днес са се прибрали, а от къде знаеш,че не е излетял рой днес от този кошер?
Ами според мен този район е МНОГО медоносен- има около 100 декара акация и сигурно още толкова липа. Отделно други диворазстящи храсти, билки и т.н и т.н. Извън населено място е, и в радиус от 3-4 км са само кошерите на този колега, с когото не можем да се разберем( започвам да разбирам вече защо не е съгласен ).Това са били стари пчелини и сигурно са 20 на брой, на разстояние един от друг около 40-50 метра.
Пчелина ми е наследствен и невиждам за какво трябва да се отказвам, и да търся друг терен, като притежавам перфектен. Значи вече е ясно, че имам пълното и законно право да си преместя кошерите там и да регистрирам. Опасявам се само после дали моя ''приятел'' няма да ми направи някакъв ку.. капан. Така или иначе началото на битката е факт вече;)
Поздрави;)
Да ви питам купих си 3 кошера тези дни очаквам пчелите майка и 4 отводки със пчели .След като сложат пчелите във кошера какво трябва да правя ?
Искам да те питам нещо. Защо ще ставаш пчелар след като задаваш този въпрос? Май са подиграваш с хората тук. Искаш да ми кажеш, че си си купил отводките и кошерите и ще питаш какво да правиш сега? Това ми звучи много странно неможе да няма някой около теб да ти обясни първите стъпки. На такъв въпрос незнам как може да се отговори.
Това което аз мога да ти кажа е на първо време да им намериш хубаво място. Защитено от ветрове, но и от пряка слънчева светлина тези две неща биха те поставили пред проблемите на начинаещите простудяване на кошерите както и претоплянето им което пък води до много болести и загиване на семействата. Ако ще придаваш майките с клетки то трябва да намериш матриал :) по въпроса и да видиш как става не е трудно, но си има тънкости. Ако са транспортни сандъчета то само ги прехвърляш. Започваш да подхранваш както и може да използваш добавки към сиропа прочети виж има много информация и разширяваш гнездата когато всяко едно от 4-те семейства е готово затова тъй като едвали ще се развиват в едно темпо. Целта ти е да напълниш максимално плодниците за да можеш да ги зазимиш силни и здрави и догодина да ти носят медец.
Приятелю 999,виждам,че си мераклия и бързо ще навлезеш в пчеларските тайни.Не се притеснявай.Преди време моето джи пи ме попита дали може да я направя пчеларка и аз на другия ден и занесох 3 многокорпусни и много агресивни кошери.Зададе ми същия въпрос.Отговора ми беше да пие една ракия и една седмица да не ги пипа,а през това време да прочете малко за пчелите и в движение ще се научи.Така и стана.Сега гледа 12 кошера в двора на селото си.Ще станеш пчелар единствено и само ако си много наблюдателен.Много хора съм направил пчелари,но малцина от тях се развиват.Повечето още ме викат за помощ и констатирам,че както съм им подредил предната година гнездата,така ги намирам на другата година.Та всичко е много относително.Предполагам,че вече си боядисал новите си кошери.Ако имаш въпроси, питай някой колега на лични.Гледай да е близо до твоя район,защото отговорите ще са по точни.
0,625 захар и 0,625 вода се получава точно 1 литър сироп съотношение 1:1
Здравейте колеги сравинетелно нов съм във пчеларстово и имам един малко странен въпрос - дадоха ми един стар кошер ДБ12 на който подкапачната табла е обърната на обратно смисъл разреза с хранилката може да обхване точно една рамка а не е като стандартните поне 2-3 , това проблем ли е ?
Има разстояние просто самата табла е завъртяна на 90 градуса
В началото получих няколко ужилвания и почти никаква реакция,напоследък обаче при ужилвания мястото се подува доста...не знам защо и как се промениха нещата.Не знам дали съм алергичен или е нормална реакция.
Единия ми кошер е нещо страшно.Не дават да ги пипне човек.Днес се опитах да ги прегледам и не успях.Опушването като че не им влияе.Наскачат със стотици.Предния път ме изпоядоха,сега направо се отказах.При другите кошери няма такова нещо.
Обличаш се дебело, намираш майката и я убиваш. Купуваш си след 7 дни една майка, отново се обличаш дебело, разрушаваш всички маточници в кошера, ако все пак има още незапечатано пило вадиш питите и ги даваш за отглеждане в друг кошер, придаваш новата майка. Като приемат новата майка нещата ще се нормализират постепенно. И аз имам тази неделя същата неприятна операция и друг изход не виждам.
Ако семейството е силно и майката не е маркирана, намирането и е трудна задача.
И аз имах подобно агресивно семейство - правеха гривни около ръцете ми, но нещата се оправиха преди да убия майката и то без моя намеса.
При оглед на кошер винаги мятам едно покривало, което в голяма степен пречи на пчелите да излязат масово и да ме нажилят. Откриваш само 1-2 до 3 рамки и работиш.
Имам един кошер, който остана за известно време без майка. Докато не се излюпи и сега все още не е оплодена. През това време пчелите са напълнили целия плодник с мед. Преди няколко дена им сложих магазин, дали ще преместят меда в магазина ? Защото майката няма къде да снася кога се оплоди. Чудя се какво да правя, или да изцентрофужа някоя пита, кое е най - правилното решение ?
Извади 2-3 рамки с мед и сложи на тяхно място восъчни основи да градят.
Вариант е и центрофугата.
Има майки и майки.Например BB майки.
Ама каква захар, колко големи кристалчета, какъв въздух има между ръбчетата им, какъв е обемът им, каква част от общото количество е въздух? Да поразсъждаваме над този въпрос, вместо да мерим в килограми. Едно от първите неща, които ни набиха насила в главите в техническия навремето беше именно да изравним първо дименсиите, после да се борим с цифрите. Много си усложнявате живота.
Хубаво ама аз пак не разбрах.На едно кило захар колко аджеба вода да се слага?
Злобливите пчели трудно се оправят.Много колеги казват,че това е от грешки допускани от пчеларя като неподходящо време за преглед,използване на инсектициди в близост до пчелина,рязко спиране на пашата,дълго време на валежи и ред други неща свързани с прекомерно разширяване,поставяне по погрешка на прашецова пита между прясно пило и ред други грешки.Това е верно и в течение на времето всичко се оправя и пчелите се успоояват.Да,ама има и такива семейства които са наследствено злобливи и по принцип трябва да им се смени майката.Ако кошера е слабичък не си струва това занимание и най лесния начин е да се разформира като се стръскат пчелите по повече кошери и питите с пило да се придадат на слаби отводки за подсилване или както реши самия пчелар.Но това е краен вариант.Преди него за последно се прилага метода на Бараков с часовниците.Вземат се 2 до 3 от старите навиващи се будилници.Поставят се следобяд 2 пълни хранилки и отстрани се навиват часовниците.Ако след 3 пъти изпълнение на мероприятието не се оправят,то се счита че са злобни по природа и майката се сменя или преминава през фризера за 24 часа/говоря за пилото/.Ако се иска бърз ефект,може и с един будилник поставен в найлонов плик/от по здравите,с червените лепенки отгоре/поставен директно в магазина на мястото на 2 магазинни пити над мястото където снася майката и привързан с капронов канап,излизищ настрани на кошера за лесно изкарване.Оптимален вариант е при пълнолуние или по време когато Луната е в земни зодии.Някой ще каже,че такова животно няма/в преносен смисъл/,ама нека опита.
Искам да постигна следната комбинация:една бира+сто грама цаца!
Аз съм на морето.Днес една в магазина вика Советское време.
Соларис потресен съм.Мислех те за абсолютен капацитет?
Бат Тянко - кажи си право .
По-малко ли са , или повече от миналата година .
Край!Слънчев Череп,ако в най-скоро време не дойдеш да черпя бира тотално ще ми паднеш в очилата.
Тази година сезона тръгва слабо,ама рускини дал господ.Ходят горкичките немили недраги.Като ги гледам чак ми се насълзяват очите и някои други работи.
Давай координати и да стане много горещо, че обичам морето да е като топла бира и ще ти цъфна на вратата. Сега да не помислиш, че си уреждам почивката при теб?:bigsmile: Ще дойда за има - няма час. Да почерпиш една бира, но себе си, че аз не пия - нищо. Сега пък ти ще кажеш - тогава за какъв ........ ми идваш?:bigsmile: Ами за да те видя, че ми изглеждаш пич на фона на някои тъпанари(извинявайте - тук няма такива).
Както ти казваш минавам на лични!Извинявам се на модератора,че изместихме фокуса на темата ама се надявам,че поне той жули нещо?
Да ти кажа честно аз не жуля ами правя любов.Готините мадами ми викат Оги.Съкратено от Оргазъм.
Когато и неготините започнат да ти викат Оги, тогава ще се биеш в гърдите!:laughing:
Здравей,Слънчо.Метода на доктор Лазар Бараков/родоначалник на плевенския метод на пчеларстване/ няма да го намериш никъде защото самия той не е вече между живите и методите му не се разбираха от пчеларите и се вземаха малко на присмех.Самия той при една лекция в Пловдив в пч. дружество Акация каза,че той е взаимствал от Рудолф Щайнер.В момента има пчелари които стриктно работят по метода му като се ръководят от календара на Мария Тун/ежегодник по дати и часове на мястото на Луната спрямо реалните зодии,а не измислените вестникарски /В Смолян има човек който практикува метода.Мисля,че се казва Тодоров.Родоначалник на метода е Шайнер,но Бараков го е доразвил частично за пчелите.Пити се дават за строеж когато Л.е в един от земните Съзвездия/Дева,Козирог,Телец/В тези дни восъкоотделянето е до 3 пъти по ускорено.Когато Л.е пред Везни,Близнаци и Водолей пчелите стимулират пилото/ако вали,трябва задължително подхранване/Когато Л.е пред Лъв,Овен или Стрелец пчелите имат стремеж за нектар и мед.Когато Л. е пред Риби,Скорпион и Рак кошерите не се отварят.Мед се вади само в топлинни и светлинни дни/.Това е за напреднали в метода.Фазите на Луната и в кои знаци е ще намерите тук http://fazinalunata.com/bulgarian/
Не,просто пчелите и в частност майката усещат тиктакането на будилника,а когато са повече от един се получава ефект на няколко различни шума за 1 секунда.Това е разовничето.Вибрацията я усеща цялото семейство,даже и акарите.На първо четене ще си каже човек, че е несериозно,а той пробвал ли е.Солей,ти се смеееш,но и аз се смях като разбрах,че колега пчелар търсеше стари тракащи часовници,особено сега когато всеки от нас има на мобилния,на колата и къде ли не.Има наглед смешни неща,но всеки има право да се съмнява.По същия начин,с часовници се оправя майката и започва по рано да снася.Човек ми е обяснявал че се стимулира канала през който излизат сперматозоидите и яйцата са оплодени.Слънчо,не се смей преди нещо да си пробвал.Успех с пчелите и извинявай ако съм те засегнал.
Не се смея, а се усмихвам не вярвайки все още на метода. Никога не отричам нещо което нямам доказателства, че е възможно. Ако знаеш и други неща за това можеш спокойно да ги споделиш. Аз лично искам да знам повече за това, а и не само това. Сподели ако обичаш, ще ми бъде безкрайно интересно.
П.П. Не си ме засегнал ни най - малко и няма за какво да се извиняваш.
Това вече е наследствена злобливост и няма нищо общо с астрономията,но ние сме длъжни да пробваме.
Във връзка с написаното от колегата Хинап - 24 минута...https://www.youtube.com/watch?v=EIp1...yer_detailpage
Рунд трети...Този път се облякох здраво и реших каквото и да става ще ги отварям.Имаше екшън, при всеки опит да пипна някоя рамка.Майката си е там,прясно пило има,запечатано,подхранено.. .Не видях някакъв проблем...Явно ме "обичат" много и искат да ме пипнат. :)
https://www.youtube.com/watch?v=ua8Q5ez1drY чудесен нагледен пример
За да нямам проблеми със съседите се налага да преместя кошерите около 10 метра.Как точно да процедирам / преместването ще е нощем /.
В друга тема описах как аз го правя.Много колеги не го вярват ,защото има разни логики -против.Опитай с един кошер и ще прецениш.Много важно условие е на старото място да не личи ,че е имало кошер.Махат се стойки ,камъни и тем подобни.Аз разтилам трева ,да изглежда като останалото пространство.Наведнаж съм местил 4 семейства /5 рамкови/ от един лежак ,разделен за резервни семейства.Ако теориите бяха вярни ,на старото място щеше да има пчели за поне два роя.Нищо подобно.Първите дни ,преди обед се въртят малко пчели и после се махат.Може би се губят малко пчели ,но техния брои е нищожен.
Не, че не ти се вярва, но все пак не подвеждай колегата да си играе с огъня. В някои моменти тези фокуси се получават, но понякога - не. Я си представи, че не се получи и всичко лумне в пчели? Тогава какво ще посъветваш колегата. Ти си местил някакви пикливи семейства от един лежак, а той ще мести 10 кошера. После се чудим защо ще ни изхвърлят от населените места. Ами заради ето такива необмислени експерименти.
Не 10 кошера , а на 10 метра .И не са никак силни -отвотки са, 4 / четири / млади семейства.Двете сформирани преди месец,двете преди два дни.Като видя съседя ,че съм сложил още два кошера и ........Не искам спорове и затова ще ги преместя малко.Може и да не са 10 метра но 6-7 със сигурност имат.
Тази година май месец местих 30 кошера на 100 метра.Не видях проблем?
Извинявам се за недоглеждането(по точно объркването). За такива метили и аз съм съгласен. Един съвет и от мен. Не ги местете през нощта, а късно след обед. Защо? И за да се получи нещо няма да има развитие, а и тези които се объркат по - бързо ще се преориентират.
И друго ми предложиха.След като се стъмни ,местя и слагам трева буквално върху прелките ,не много но сутринта като излезнат пчелите да имат препядствие още от входа на кошера .
Разстояние от десет метра дали ще е много голямо за да не може тази пчела да се преориентира, а и да не се преориентира какво толкова, тя ще умре заради акъла на пчеларя, който мести пчелите по никое време, а в случая заради акъла на този, който го принуждава да прави това действие. А твоите пчели които излитаха когато премести кошера, къде отидоха? Аааа, да. Ти им изгуби дирята и сега питаш мен, а дано да ти кажа. :bigsmile:
Защо вечер?Аз ги преместих сутринта.Когато се развидели.Затворих прелките и на камиона.Когато ги разстановах при отварянето очаквах да се юрнат навън,но това не се случи.Излязоха няколко пчели поогледаха се,после повече и така.Говоря за 12 рамкови ДБ,с пълни междурамия.
Пчелите все пак не са много прости и си имат начини за преориентиране. Случайно да си виждал пчели с вирнати дупета и вглеждайки се виждаш една жлеза. При такива премествания пчелите от целия кошер са в стрес от преместването и дори да отвориш кошера и малко да се разхвърчат и започват да си вирят дупетата. Това случва ли се когато кошера е на постоянно място? Ами не. И има защо. Защото няма вече този страх. Успокоили са се . Знаят си мястото. Атанасов, казвал ли съм ти когато идеш на пчелина да си наблюдаваш пчелите, а не комшийките дето се фръцкат по улицата и говорейки уж на жена ти те гледат теб, как се протягаш под някоя сянка и не те е еня за пчелите.
Ей тук е момента да споменем какъв процент от пчелите са събирачки?
Но пък невъзможно ли е? Пчелите са си негови - може да си ги врътка както си иска. А и друго нещо има. Може след като се вдигнат кошерите след това да се сложат на техните места нуклеуси с майки и когато пчелите се върнат ще си имаш още един нов пчелин. Ха, ха. Какво ще кажеш? Идейка а?
Колеги а да попитам аз пак в тази насока.Тази година сложих на някой кошери помощни семейства плътно до някое силно основно.Мисля сега на слънчогледовата паша да отместя помощните на другия край на пчелина за да налети летящата пчела в основното семейство медовик.Четох за тази технология и пише че се прави на 2-ри,3-ти ден от започването на главна местенето около 10 сутринта.Та както всички знаем това по книгите понякога се разминава с реалноста :D има ли сред нас някой който го е правил и да сподели своите опит и впечатления :)
Преместих ги.Ще споделя какво се случва след ден -два.
п.п.По дъното на единия кошер имаше 50-60 умрели пчели.Явно докато съм премествал отводките от преносните сандъчета преди два дни , някои са влезнали в неправилния кошер:fencing: