Пчелите все пак не са много прости и си имат начини за преориентиране. Случайно да си виждал пчели с вирнати дупета и вглеждайки се виждаш една жлеза. При такива премествания пчелите от целия кошер са в стрес от преместването и дори да отвориш кошера и малко да се разхвърчат и започват да си вирят дупетата. Това случва ли се когато кошера е на постоянно място? Ами не. И има защо. Защото няма вече този страх. Успокоили са се . Знаят си мястото. Атанасов, казвал ли съм ти когато идеш на пчелина да си наблюдаваш пчелите, а не комшийките дето се фръцкат по улицата и говорейки уж на жена ти те гледат теб, как се протягаш под някоя сянка и не те е еня за пчелите.
Ей тук е момента да споменем какъв процент от пчелите са събирачки?
Но пък невъзможно ли е? Пчелите са си негови - може да си ги врътка както си иска. А и друго нещо има. Може след като се вдигнат кошерите след това да се сложат на техните места нуклеуси с майки и когато пчелите се върнат ще си имаш още един нов пчелин. Ха, ха. Какво ще кажеш? Идейка а?
Колеги а да попитам аз пак в тази насока.Тази година сложих на някой кошери помощни семейства плътно до някое силно основно.Мисля сега на слънчогледовата паша да отместя помощните на другия край на пчелина за да налети летящата пчела в основното семейство медовик.Четох за тази технология и пише че се прави на 2-ри,3-ти ден от започването на главна местенето около 10 сутринта.Та както всички знаем това по книгите понякога се разминава с реалноста :D има ли сред нас някой който го е правил и да сподели своите опит и впечатления![]()
Преместих ги.Ще споделя какво се случва след ден -два.
п.п.По дъното на единия кошер имаше 50-60 умрели пчели.Явно докато съм премествал отводките от преносните сандъчета преди два дни , някои са влезнали в неправилния кошер![]()
В момента има 14 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 14 гост (и))