Ей,лъжльо с лъжльо!!!:laughing:;):laughing:Бил той на А–то?crying;:cool:
Преглед за печат
Относно колегата със мобилните кошери,лесно може да се оправят нещата,но не искам така,все пак ми идва в селото на 1км от моя пчелин без да пита,неделя ако е там ще поговорим сериозно дано да се вслуша в това което ще кажем.Двама колеги са пуснали жалби в Търново,ако евентуално нищо не е станало ще се приказва.
Здравейте!
При нас не може да си сложиш кошерите където искаш без да питаш.Горските и кметовете следят и наказват такива самозванци.Колкото до превоза на кошери без ветернарно разрешително е абсурт.Кръстник съм на шефа на ДВСК в Левски и той е пчелар и общуваме постоянно и от него знам,че хванат ли някого-гори.Мобилното пчеларство е само с разрешение от ДВСК и кметовете на населените места.Не може всеки който е решил нещо да го прави без разрешение.
Поздрави:Цветан Димитров
Как горят, с какво ги наказват? И знаят ли кой и кога превозва пчели, че да не може да се извършва без разрешително от тях? Може и наистина да си вършат работата тези доктори, за които говориш. Други изобщо не можеш да ги намериш. Едвам ги откриваш веднъж в годината да разпишат документите за цяла година назад.
Нещата не са много добре при нас.В момента цъфти осена и глога,но забелязах побелели цветове на няколко акации.
http://picbg.net/viewpic.php?u=75865psWGC&i=873561
http://picbg.net/viewpic.php?u=75865psWGC&i=873562 във Велико Търново видях първите цъфнали акации, но видях и това
http://picbg.net/viewpic.php?u=75865psWGC&i=873568
http://picbg.net/viewpic.php?u=75865psWGC&i=873567
Рапицата се проточи и акацията подранява и май ще ги смесят!
Относно подвижното пчеларство - когото и да питам всеки си мести пчелите където иска даже и без регистрирани ремаркета!
Вчера бях във Павликени,до село Михалци колега сложил мобилни кошери 2-3 платформи точно до рапицата,голяма красота,мястото където ги е сложил е супер,и кошерите му са идеални браво на колегата и много мед да извади:)
Акацията вече цъфти при нас.Две седмици по рано от плануването.Цъфти и глога сега се пита в задчата кое ще предпочетат децата.
Проблема не е в цъфтежа,а колко ще продължи.Ако познаят Руснаците времето може да се повтори 2014г даже и по лошо да стане.Аз затова всяка излишна рамка с мед я пребирам в склада,че знаели се какво ще дойде.
п.п. Разбра се , че те няма.:bigsmile:Форума стана като черква след велик ден.:bigsmile:/ласкаяте Модернизаторе/
От днес и на най-южната част на брега на Дунав акацията цъфна. Има и силен, характерен аромат.
Такъв бурен цъфтеж на акация не бях виждал.Няма ранна няма средна нямя късна. Всичко цъфти ,че се пука.Роеве как каза един колега май тая година ще са кът при нас.От видяното днес съдя,че майките са снасяли от 2,5к до 3к яйца на ден.Цял ден се чудя къде да сложа рамка за градеж или отводки да правя.А иначе Акацията ухае добре.
Във Елена също започва цъфтежа,но там нещата са в норм с цъфтежа.
При мене рапицата на някои места започна да позеленява тоест да преминава тези жеги и суша бързо ще я свърши.Акацията е цъфнала навсякъде.Вчера за първи път в кошер видях подготовка за роене,градят като луди,лошото е че почнаха се цакат пчелите със майката където е успяла е снесла другото нектар трупат яко,прашец има доста,това е добре за отводките които правя.
Имам запитване към по-опитните колеги,имам една майка от 2016г.Много кротка и продуктивна.Направиха си маточник за самосмяна махнах майката от кошера заедно със две рамки и сложих още две(сборна отводка) след 8 дена направиха два маточника отново за самосмяна,вчера направих още две отводки от тези маточници.Преместих майката отново във друг празен кошер.Вупроса ми е как може да я използвам максимално да ми направи още маточници?Миналата година нейна дъщеря от маточник ми беше лидера по мед.
Не се вижда особено добре, но ако се вгледа човек...
https://www.youtube.com/watch?v=VIfN...ature=youtu.be
Тая вечер минах за малко през Лясковец.Липата има няма 10 дена ще цъфне.Много напред е ппиродата тая година.А в Златарица вече има първия хванат рой.
Забелязвам нещо странно. При положение , че има паша градежа е почти нулев.Според мен това се дължи на липсата на прашец.Добре,че Бай Иван Сълкъма спомена,че до ден два къпината ще цъфне.
Сериозно ви казвам ,че не градят.Сложих 5/5 само на изградените работят в третия магазин.:bigsmile:Който поставих над втория ДБ корпус.:bigsmile:
п.п. Кой невярва да пита тоя от долу.:bigsmile:
Забравих да спомена, а може и това да е причината,че направих една отводка която сложих в капанче над кошера.Да ли това не е също проблем да не градят?:bigsmile:
Ъъъ, извинявай, ама да питам, да не си им таковал Мамата?
Колеги , рапицата при нас прецъфтя, но ще я пръскат за втори път! Дали да се притеснявам!>? След първото пръскане имаше подмор пред всеки кошер!
С наземна техника си пръскат но първия път пръскаха и по обяд вместо посоченото време в писмото (19:00-10:00)!
https://youtu.be/US-9s_bcCpc така е при нас.Пчели много акация нанайси.:bigsmile:От утре почвам ударно подхранване да направя тонажа.:bigsmile:
Ти да видиш, на това ли учат шпецовете по телефона, как се прави захарен мед. А честито на Матеев, че ще си купи рамки с Мед. :laughing: :laughing::laughing:
За Елена е тава, инфото ти е вярно.За Златарица не е точно така.Летящата се загуби точно 3 дена преди цъфтежа и добива няма да е голям на средните семейства. Силните са събрали не знам от какво е но като гледам сухата запечатка може и да е от сняг.:bigsmile:Акация почти няма вече летежа е от друга паша.Днес братовчеда оцапа центрофугата и сподели,че е като вода бистра.
Едни крупни зърнопроизводители май оплескаха яко нещата из наште села. Срещу Първи май много смъртност, чувам в някои големи пчелини 50% и нагоре... Оня ден още не съм слязъл от колата и служителка от кметството тича с уведомително писмо от кмета, хем съм дребен и нерегистриран - ще пръскат с Пропулс и Протеус в съседно землище, на 2-8 километра от нашето, нещата вече явно са мноо загрубели...
При мен като че ли има малко загуба на летяща пчела, но не е страшно, за една седмица почти пълен магазин, не са запечатали. Има и приличен градеж в магазините.
Абе преди Първи май беше цъфнала... И за късмет, за втора година имаме съвсем малко рапица, а и такива добри условия не помня за последните десетина години... Акацията е малко, а кошерите - много, но си мисля, че по един магазин ще има и за мен :)
Да ви се похваля колеги.Сефте за тая година вчера видях шлейф.:bigsmile:
Е клип няма ли!?
От първата "брачна нощ"? Колкото е любопитен, толкова е и свенлив :)
http://picbg.net/viewpic.php?u=75865psWGC&i=874201 До къде ни докара немотията тоя елексир на 8 лв да го даваме в тоя вид.Хората нямат пари и почнаха да ни мислят за кожудери.:bigsmile:
Че не е чиста не е чиста, но пък можеше да ми турите пръста.:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Малко са пчеларите които успяват да добият добър акациев мед. Всеки който е успял има реалната възможност да поиска достойна цена. Търсенето далеч надвишава предлагането на този мед, а за добива му далеч не са достъчни много знания и умения, иска се съвкупност от климатични фактори които не са ни подвластни.
https://youtu.be/MF_w5QfxPf8 Прав си колега.Тая пчела си иска паша.А пашата трябваше да почва от днес при нас,а тя вече е преключила.
Днес времето беше като за съдене на домате и копане на картофи.:bigsmile:Минах да нагледм и децата.Хрупат,та хрупат.На тая цена на акацията направо ми се скъса сърцето,но какво да се прави.Колеги чувам вадят на 100% всичко и то незапечатано.Аз не съм от тия смелите макар,че имам рефрактомер.:bigsmile:
И при мен вкараха доволно нектар но сега идва глад и ще им е нужен този мед. Няма да вадя по много да има какво да хапват. Ако вадя сериозно ще трябва да храня а не искам.
Друмев при тебе в Златарица нямате рапица,доколкото говорих с други колеги от там.Аз съм задръстен в плодниците от нея и акация колкото дал господ във магазините не е чиста има от всичко,но ще въртя да освободя,рапица не оставям във плодниците.
Нямаме рапица от няколко години инфото ти е вярно.Акация няма по Златарица,чак толкова много колкото в Елена.Пробле е в дупките м/у пашити още нещо което не бях виждал до сега.Преди Акацията ако ми следиш писаниците от 7 до 9 рамки запечатано пило.В момента имам кошер 12 рамки само открито.Това е голям проблем за меда от акация според мен,но ако погледнем от хубавата страна идва до 7 дена липата.:bigsmile:
Вълчан-Относно рапицата имам доста рамки запечатани тях ги въртя,другите които са със прашец и медец ги ползвам за отводки в момента.Лошото е че имам закупени 15 отводки от миналата година които рамките са стари и черни,трябва ги сменя.Предпочитам да го извадя и сега като каза Друмев когато има дупки между пашите правя вода,медец и малко захар и подхранвам със 300мл.през 2-3 дена хем да градят новите основи хем и да наваксам пчелата която се поизгуби от задръстването в плодника,може и да греша,но все пак съм на 3г.пчелар:)))
Голяма мъгла в Елена има в момента.Това време направо разказа играта на колегите тук.Старта беше голям,но от една седмица всичко се бъгяса.
Сутринта цялата " Долина на розите" беше под дебела гъста мъгла.
Хм, при нас (около Свищов) сериозна суша. А на други места мъгли, порои и т.н. Всичко бързо прегаря, а аморфата сега започва. Колеги започват да центрофугират акацията без да е запечатана и на 50 %. Вижда им се доста гъстичко и трудно се вади. Тази година около нас (явно не само при нас) рапицата е дефицит за добро или лошо.
Абе, това пчеларството по-сериозно и от шаха :) Бая ходове напред трябва да се мисли :)
Какви 50% има колеги нямат и 10% вадят.Аз изчаках 8-9 дена и чак тогава се пробвах.Изялиса или самъкнали почти цял магазин,но не съжелявам за това.В плодниците ми хареса какво е съотношението преди липата.Вадих само рамки със суха запечатка около 70-80%.От хибридната система ДБ съм много доволе около40-45кг на кошер събрала.Жалко,че я пробвах само с няколко бройки.
Много гладни вашите :) Или нямат възпитание ) Как така: хем в склада, хем бъркат там? Много странно. То да не е август, всичко изгоряло и няма поддържаща паша?
При нас си знаят, като сложат в магазина и не барат повече:) При нас липа няма, нея не я мисля :) А тоя хибридна система, защо я пробваш само на няколко кошера?
Ако са 100 или 1 000? Ухаа, как мислиш? :)
Тази година меда от акация е много редичък и си мисля, че с това бързане да се вади, някой ще си вкарат таралеж в гащите.
Аз лично ще изчакам. А и ние нямаме друг избор, не сме като колеги с n... капани за рояци:) Чак им завиждам :) При нас времето сякаш е спряло и този нагон (роене) изглежда странен, хихи :)
Браво, Данчо :) А, аз като Кума Лиса въртя опашка покрай гроздето и се облизвам :)
Ааа, колко си хитър и дълбок :) Нещо пак си замислил :)
Много здраве на пчелите, на пчеларите и на пчеларките! :)
Дълбок, колко дълбок в собствената си глупост. Можеше да постигне много повече, но пустото няма пари, ще го обрича още дълго време да си блъска главата в стената, особенно с разбирането за пчеларстване с брата.
А не така.От него може също да се научи нещо.:bigsmile:Е колко повече.При нас не е Акациев регион.В Елена има вярно много,но в Златарица за 1к кошери и не е толкова много.+Това летящата изчезна преди пашата,Жега около 30 градуса я опърли,а дъжда я довърши.Сиромах челяк и на ... е доволен,е верно цяла си е по добре ,но колкото толкова.:bigsmile:
Вчера врътнах магазините,за първи път вадя акация,оставих си 17 кошера без да ги цепя и съм много доволен.Центрофугата вече е пробвана огън е бързо и лесно става.9 майки са оплодени от новата колекция и снасят,засега 100% оплождане,но вече имам гостенин Пчелоядче седи чурулика и чака.Жал ми е за него да го гръмна с пушката но ако не се оплодят мамите ще го целна.
Аморфата,цъфти при нас,но се усеща вече глада преди липата който имаме всяка година. Вчера по завъртяхме още някой килце,но вече се виждат следи от аморфата.
Роево 0.Това е не виждано до сега по това време на сезона.Според мен не е от наши манипулации, а от климатичните промени които имаше март-април.
Да не би да си има рояци, но капаните да не ги привличат? :bigsmile:
По един запечатан корпус средно на семейство акация при мен. Като за начинаещ ми се вижда добре. Захващам се с ваденето, че аморфата цъфти и липа всеки момент. Дано да сколасам навреме.
При мен настана време за отводките,мина рапицата и акацията липа имаме подържаща и тази седмица ще падне цепене за отводки да са готови до слънчовката.3 майки имам които си правят маточници 2-3 за самосмяна и аз бетер крадец дърпам и цепя отводки,дано направя още 10-на отводки така още.
https://youtu.be/clcHE4Nvlfo Така е при нас всеки ден след 16 00 до 17 00.
Вадих меда сега събота и неделя, рекапитулацията от акацията е: от 27 бр. кошера десетаци даданблатови - 9 бр тенекий с добре узряла чиста кристална акация и още 2 с оцветяване. Сега иде ред да се преборя с роевото и ще съм готов за слънчовката.
http://store.picbg.net/pubpic/46/02/...d98d214602.jpg Това ми е рекордьора за сега на БИО кошера.:bigsmile:
Роево,ако имаш си хранил много.От 125 кошера нито един в роево.14 дена имам бонус.Липата ще цъфне до 2-3 дена слънчувката напиня и тя.Може тая година да ми паднат акциите на ловец.Проблем има с майките които се оплождат.До сега нямаше проблем 100% успеваемост.Да ли е от оксалиса или друго от 10 10 не са се завърнали.Акар дал господ.:bigsmile: