Славчо , влез в ритъм , нещо ти те се губи - Традиционно пчеларство в Япония.:)
Преглед за печат
Той Василевса в последните 2 седмици раздаде няколкостотин отрицателни палеца. Накратко - в този форум сме една сбирщина от некомпетентни некадърници, които все още не са дорастнали да разберат неговите велики идеи и огромния му личен опит. Аз лично получих толкова много отрицателни палци, че вече ме е срам да се покажа пред хората.
Ангеле не си познал за ракията .
Аз , познах за митничарчето .:)
Единият ми кацна точно в 10-та на мишената .
Явно , ти си вторият .
Какво става в тая тема? Още ли им обръщате внимание на тези двамата?
Тутурутки при вас от ГКПП -тата .
Знаеш кой е ?
Погледнато от тяхната призма и роенето е самосмяна .
Да. Важно е да се знае кой е доцента, който загроби Българското пчеларство: http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=1483
Смешници !
От вчера следобед 3 сраници, заяждене кой по-по-най-! Въпрос; ЯК прави самосмяна, новата майка загива и тоу остава без майка, как разбираме и го спасяваме, след като незнаем, че прави самосмяна и няма съответно майка? Заради редките прегледи как ще раберем?
Дори при разборния кошер, се е случвало да си направи самосмяна и да стане търтовка илида излезне нова майка без да забележа при активния сезон. Дори и да се рои, аз в последствие да го открия!
Дори и нещо от тези непредвидени ситуации да се случи - какво ти пука, винаги може да го напълниш пак.
АКО имаше вариант, в който отваряне на кошера да се налага ВЕДНЪЖ годишно ( ВАДЕНЕ НА МЕД), то би било лесно един човек да отглежда ДЕСЕТКИ хиляди кошери СЪВСЕМ САМ. Всички случаи на роене, загуба на майка, самосмяна и т.н. биха били икомонически неоправдани ( до 10-20% от общия брой) за да им се обръща внимание.
Когато обаче, човек има един кошер, той му трепери и бди над него случайно нещо да не му се случи. И често за да спасим такъв кошер, ние го реанимираме и похарчваме двойно повече ресурси, които в другия случай биха били достатъчни за да си направим две нови семейства.
Юри , аз мога да кажа , но .......
По-добре е ,, джапонците,, да споделят .:)
Аз мисля, че тази тема се дублира с темата "Хумор,Шеги и Вицове"
Братле,както и в "хумор,шеги и вицове",така и в тази тема има истини...
Напълно съм съгласен, има такъв мор защото не се извършва правилна селекция от тези които трябва да я правят( като например Доцента, не знам кога намира време да я прави тая селекция след като обикаля постоянно държавата). Почти всички европейски държави имат някакви проекти за развитие и селекция НА определени качества на медоносната пчела, само на нас всичко ни е наред.
По-скоро санитарния контрол. В страните където има добър ветеринаро-санитарен контрол, масови морове, в степента в която се среща в други страни, не съществува! А разлика в начина на пчеларстване почти няма.
Напротив, по-голяма селекция от тази която се извършва в момента, ЗДРАВЕ МУ КАЖИ. Насищаш територията на страната със всевъзможни болести и просто каквото остане. Между другото, в целите на НРАП, повишаването на добивите или икономическите качества на пчелите не знам дали са били част от сметките някога. Главната цел винаги е била записана като запазване на расовата чистота и възстановяване на естествения ареал.Цитат:
Почти всички европейски държави имат някакви проекти за развитие и селекция НА определени качества на медоносната пчела, само на нас всичко ни е наред
Австралия, Нова Зеландия, Аржентина, Дания, Швеция.....
Не искам да се конфронтирам с хората които отглеждат пчелни майки за продажба.
Но, продажбата на майки, както сега се случва, не спомага ли за разпространението на болести в България?
Някои пчелари си поръчват по две-три раси пчелни майки за един пчелин – пример от този сайт, когато Матеев искаше да прави производство на майки. Само гледах и се чешех по главата! Матеев нямам нищо против твоята работа, и не се засягай от моето мнение.
В България има всякакви условия за отглеждане на пчели. Може би са прави за ареалите, и за съхраняване на расата на пчелите в тях. Аааа, нееее… сигурен съм че са прави!
Някой от производителите на майки казва ли на купувача къде трябва да засели продаваните майки – примерно до морето, в Балкана, и на каква надморска височина, на студено, на топло, в северна България или във Пирин и т.н.
Много въпроси има.
ИМЕННО! Ако на Бай Иван пчелина му е заразен с Ам. гнилец, няма сила в България, която да му попречи да си продава рояците (освен собствената му съвест, доколкото се вслушва в нея)!! При това гнилцовите заболявания са лесно разпознаваеми от ветеринарните власти. Същото, за съжаление, се отнася и за лицензираните.... с тази разлика, че имат една думичка в повече пред "производител".
Късметът, че досега не е пламнала зараза от ам. гнилец в цяла България, мен ме радва, и показва че все пак има останала някаква капка съвест у съвременните далавераджии. Обаче навика им да купуват и препродават + липсата на ветеринарен контрол, някой ден може да изиграе лоша шега.....
Отводките са много по-рискови при разпространението на зарази, отколкото пчелопакетите и майките. И ето тук е най-големия провал на пчеларската програма - повечето кандидатстващи пчелари участват с желанието си да увеличат семействата си и да се разрастнат, НО често вместо да се разрастнат - почти се зануляват (пострадват и кошерите които са имали отпреди) и дълго не могат да се възстановят след това.
Пък относно опазването на една пчела "чиста" в рамките на даден ареал, при условията на неконтролираното оплождане , в днешно време е НАПЪЛНО НЕВЪЗМОЖНО. И те си го знаят, но пък за сметка на това звучи доста добре като оправдание.
Секулатора го написа - „Пък относно опазването на една пчела "чиста" в рамките на даден ареал, при условията на неконтролираното оплождане , в днешно време е НАПЪЛНО НЕВЪЗМОЖНО.“
Тук си абсолютно коректен. Но според мен това е грешка на растежа, която ще ни се върне тъпкано. В вече се връща.
Доста се отплеснахме от темата. Това което казвате е вярно. Трябва пчелата да не се експлоатира прекалено за огромни добиви а да се гледат повече семейства с по-нетрудоемки технологии, които съответстват на природния им начин на живот. Болестите и тяхното пагубно влияние според мен за резултат на съвременното експлоатационно пчеларство, което чрез разни похвати се пречи на нормалното развитие на пчелното семейство.
За съжаление всяко предимство идва с недостатъци. А от глобализацията вие вече сте видяли повечето от недостатъците и почти нищо от предимствата ( такава е националната политика). Темата е много дълга, затова ще се опитам да я съкратя.
Ако човечеството се откаже от секса, болести като СПИН, сифилис, гонорея, трипер, птичи грип и т.н. ще се превърнат в нищо повече от спомен, който вече никой не си спомня.
Човек не може да спре и да върне времето назад, от преди 10 000 години, когато човек е живеел доста по-хармонично с природата и тя е била чиста и неопетнена. Най-доброто, което всеки пчелар може да направи е ДА СЕ АДАПТИРА към новата среда - така както го прави всеки друг фермер.
Адаш,"вертикалните безрамкови технологии" позволяват ли естествено роене(раждане) или ....."цезарово".
Нали казаха че, вдигат заплатите на учителите. Явно ще се отказва от пчелите.:laughing:
ЦИТАТ:
"Горещи (топлещи) пчели или как пчелите контролират температурата в гнездото
Попаднах на видео, в което с инфрачервена камера се извършва наблюдение на пчелно семейство. Темата е температурата на пчелното гнездо. Как пчелите успяват да поддържат постоянна температура, как използват топлината и какви качества изгражда топлината в младите пчели.
Видеото е и описанието са на немски, но кадрите са достатъчно нагледни. Преразказала съм по-голямата част от чутото и текста под видеото.
Пчелите живеят в перфектно организирани колонии, състоящи се от десетки хиляди животни. Те общуват помежду си и полагат грижи за поколението си. Пчелите успяват да поддържат постоянна температура от точно 36 градуса по Целзий в гнездото си. Проф. Юрген Тауц от университета във Вюрцбург споделя, че пчелите поддържат температурата с изключителна точност. Той предполага, че пчелите регулират температурата съвсем целенасочено. С използването на ултравиолетова камера учените са открили т. н. горещи пчели. Те са в състояние да загряват тялото си до 43 градуса и по този начин целенасочено управляват температурата на пилото в гнездото. Според изследователите те постигат това като трептят много силно с мускулатурата на крилата, но без да движат крилата си.
С помощта на инфрачервената камара учените са установили и защо майката не снася яйца във всяка клетка, а оставя празни места. Оказва се, че тези празни клетки се използват от горещите пчелите за да затоплят пилото в съседните клетки.Те се вмъкват в тях и отдавайки топлината от тялото си оказват топлинно въздействие върху пилото в околните клетки. В резултат на това целенасочено загряване на една част от пилото, те един вид "изпичат" в поколението си качествата, които ще им бъдат необходими след излюпване и определят още в зародиш дейностите, които те ще изпълняват в гнездото. Чрез наблюдение на новоизлюпените пчели (с помощта на микро предаватели) учените от университета на Вюрцбург са установили, че отгледаните в по-студени условия пчели са по жизнеспособни и работят по-често в гнездото, а по "топло" отгледаните са по-комуникативни и по-интелигентни.
А оригиналът може да се види, чуе и прочете тук:
http://www.wdr.de/.../sendun.../2011/0920/003_unsichtbar.jsp
Затоплянето на гнездото става и чрез притискане на гърдите на силно загрятите пчели към капачетата на покритото пило. При това загряване е измерена разлика от около 3,2 градуса между темепратурата на пряко затопляното пило и това, което не е в непосредствена близост. Пчелата, която отдава топлината отпуска антените си спокойно въху капачетата на пилото или ги движи бавно наляво-надясно, като по този начин най-вероятно събира информация за състоянието на пилото.
Снимките и описаните по-горе изводи са на зооложката г-жа Brigitte Bujok, която е част от екипа на проф. Таутц. (Heiße Bienen sorgen im Stock für Nestwärme)
Първата снимка показва пчела, която е долепила гърдите си към участък със запечатано пило, а антените и са отпуснати върху капачетата, а на втората се вижда същия участък, заснет с инфрачервена камера - топлият отпечатък от гърдите на пчелата е ясно видим, а отчетената температурна разлика със съседното пило е 2,6 градуса по Целзий.
Темата за горещите пчели се третира и тук:
Bee Vision and Heater Bees from B Bee on Vimeo.
Основният извод е, че чрез топлината пчелите не само успяват да отгледат пилото си, но и изграждат у младите пчели качествата, които след това са определящи за ролята им в семейството. Чрез контрола на топлината и целенасоченото й прилагане, пчелите регулират потомството си и се подготвят за различните сезонни изисквания."
Край на цитата!!!
Информацията е от Колега Валери Цеков закоето му благодаря!!
Как е "япончето"?
Ами, имах честа да го видя- изглежда приказно!
Ето така стартира япончето:
https://www.youtube.com/watch?v=okzFHt_opu8
Адаш,за минута влезнаха 50 пчели.Щом успявам да броя,значи семейството не е повече от 3ДБ рамки.
И моите влизат-излизат със същия оборот (горе-долу), пък са на 5-6 рамки ДБ, с 3 пити пило колкото чиния. Всичко зависи от много работи.........време, цъфтеж, ..... а и от тамазлъка зависи.........
Ха ха предлагам да се въведат мерни еденици за пилото. До сега съм чувал:
-колкото пепелник, длан, цигарена кутия, педя, чиния...
Интересно има ли формула за оценка на летящите пчели според трафика на входа?
Казах го в смисъл, че са увеличили площта в сравнение с предишното отваряне преди 15-20 дни. тогава им извадих по 1-2 пити и един вид ги стесних. Сега пилото хем е увеличено като площ по питата, хем с още 1 пита са увеличили. Педи бяха на 2 пити сега на 3. Рано натискат нещо..........ако карат така след 45-50 ДБ 10 са готови за магазин...... Дано не се обърка нещо времето през Марта.........
Това по каква формула го сметна? Жалко че ме домързя да се кача до вкъщи в по-късния следобяд да направя още едно видео. Има вятър и се реят повече време преди да влезнат на входа, но адаша го е изчислил. Щом са на три рамки що им трябва час и половина да се облетят не разбирам, аз следя всичко.
Това което успях да намеря:
Семейството е годно за опрашване ако се връщат повече от 100 пчели за минута при над 18 градуса целзий и вятър по-слаб от 16 км/ч.Цитат:
Preliminary data from Washington State University indicate that the colony is a good pollinating unit if there are more than 100 incoming bees per minute at 65°F and above, with winds less than 10 miles per hour.
Летящите пчели са между 5 и 10% процента от всички пчели в зависимост от силата на семейството.
Да процента би трябвало да варира в широки граници в зависимост от степента на развитие на семейството. Взех го от конкретно изследване и може да става дума за частен случай.
http://www.ars.usda.gov/SP2UserFiles...ney%20Bees.pdf
Ето още нещо интересно. Само 20% от летящите пчели носят 50% от меда. И в кошера има скатавки и отличници.
http://entomologytoday.org/2014/07/2...-if-necessary/
Процента може да варира като долна граница е 30%. Сметките са елементарни. През активния сезон, една пчела живее да кажем 34 дена. Айде и малко повече да е пак тази точна долна граница се запазва. От тези 34 дена, 21 дена всяка пчела е кошерна. Очевидно само през 1/3 от живота си една пчела е летяща. От тук и имаме поне 30% летящи пчели.
Колеги, броя на летящите пчели зависи от много фактори и не винаги е правопропорционален на броя на пчелите в кошера. Зависи от температурата, от пашата и така нататък. Този брой никога не е константна величина. Така , че да се съди за броя на пчелното семейство в кошера според летящите пчели и влизането им през входа за единица време е меко казано смешно. То в различни часове активността се изменя драстично.
Ще те разочаровам аз съм. Аз извършвам всекидневни наблюдения и си правя анализи, това което казвам че за часове се изменя драстично го наблюдавах и днес както и през други дни многократно. Ако бях правил видео от вчерашния летеж, адаша щеще да каже че кошера ми има половин ДБ рамка пчели, ама няма как да е така.
Понякога очевидните неща не се оказват много верни. Наистина малко странно, но намерих още едно по обобщено изследване с почти същите резултати. Сравнение на летящите пчели между африкански и европейски пчели. Процентите пак са до 10%.
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00890686/document
Може би това, че пчелата е стара не означава непремено че е летяща и носи нектар. Не знам, странно наистина.
Според моето скромно мнение истината се корени в последното ти изречение. При необходимост старата пчела летяща става кошерна и обратното млада кошерна става летяща в зависимост къде е необходим ресурс в кошерната работа или външната работа на пчелите по осигуряване на притока на храна. Кое диктува необходимостта това са различните фактори, които съм изброил в долния си пост.
Покрай тази насока на разговора почвате ли да долавяте защо ЯК/АК е доста правилен кошер?
Хайде последно, с което казуса за мен приключва. Благодарско на колегата Йосифов и 212х, че ме накараха да се замисля.
Процентен състав на пчелите в кошера.
Прикачен файл 6097
E - яйце
L - ларва
P - пупа
H - кошерна
F - летяща
T - общ брой пчели.
При 30 000 пчели 11% процента летящи (около 3 000 пчели), при 82 000 пчели 25% процента летящи (около 20 000 пчели).
Какви са изводите?
Източник:
http://journals.plos.org/plosone/art...l.pone.0130966
Логиката е следната. Винаги имаме поне 30% летящи пчели. Обаче не всички летящи пчели излизат да събират прашец или нектар. Има нещо което ги задържа в кошера и това е поддържане на необходима температура. Колкото кошера е с по-голям обем толкова повече пчели са ангажирани в тази и сродни дейности. Още много може да се напише по тази тема, и доста е писано вече назад.