Юри , аз мога да кажа , но .......
По-добре е ,, джапонците,, да споделят .![]()
Аз мисля, че тази тема се дублира с темата "Хумор,Шеги и Вицове"
Братле,както и в "хумор,шеги и вицове",така и в тази тема има истини...
Напълно съм съгласен, има такъв мор защото не се извършва правилна селекция от тези които трябва да я правят( като например Доцента, не знам кога намира време да я прави тая селекция след като обикаля постоянно държавата). Почти всички европейски държави имат някакви проекти за развитие и селекция НА определени качества на медоносната пчела, само на нас всичко ни е наред.
По-скоро санитарния контрол. В страните където има добър ветеринаро-санитарен контрол, масови морове, в степента в която се среща в други страни, не съществува! А разлика в начина на пчеларстване почти няма.
Напротив, по-голяма селекция от тази която се извършва в момента, ЗДРАВЕ МУ КАЖИ. Насищаш територията на страната със всевъзможни болести и просто каквото остане. Между другото, в целите на НРАП, повишаването на добивите или икономическите качества на пчелите не знам дали са били част от сметките някога. Главната цел винаги е била записана като запазване на расовата чистота и възстановяване на естествения ареал.Почти всички европейски държави имат някакви проекти за развитие и селекция НА определени качества на медоносната пчела, само на нас всичко ни е наред
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Доста се отплеснахме от темата. Това което казвате е вярно. Трябва пчелата да не се експлоатира прекалено за огромни добиви а да се гледат повече семейства с по-нетрудоемки технологии, които съответстват на природния им начин на живот. Болестите и тяхното пагубно влияние според мен за резултат на съвременното експлоатационно пчеларство, което чрез разни похвати се пречи на нормалното развитие на пчелното семейство.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))