Ще те разочаровам аз съм. Аз извършвам всекидневни наблюдения и си правя анализи, това което казвам че за часове се изменя драстично го наблюдавах и днес както и през други дни многократно. Ако бях правил видео от вчерашния летеж, адаша щеще да каже че кошера ми има половин ДБ рамка пчели, ама няма как да е така.
Понякога очевидните неща не се оказват много верни. Наистина малко странно, но намерих още едно по обобщено изследване с почти същите резултати. Сравнение на летящите пчели между африкански и европейски пчели. Процентите пак са до 10%.
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00890686/document
Може би това, че пчелата е стара не означава непремено че е летяща и носи нектар. Не знам, странно наистина.
Винаги може по-добре.
Според моето скромно мнение истината се корени в последното ти изречение. При необходимост старата пчела летяща става кошерна и обратното млада кошерна става летяща в зависимост къде е необходим ресурс в кошерната работа или външната работа на пчелите по осигуряване на притока на храна. Кое диктува необходимостта това са различните фактори, които съм изброил в долния си пост.
Покрай тази насока на разговора почвате ли да долавяте защо ЯК/АК е доста правилен кошер?
Хайде последно, с което казуса за мен приключва. Благодарско на колегата Йосифов и 212х, че ме накараха да се замисля.
Процентен състав на пчелите в кошера.
journal.pone.0130966.t004.jpg
E - яйце
L - ларва
P - пупа
H - кошерна
F - летяща
T - общ брой пчели.
При 30 000 пчели 11% процента летящи (около 3 000 пчели), при 82 000 пчели 25% процента летящи (около 20 000 пчели).
Какви са изводите?
Източник:
http://journals.plos.org/plosone/art...l.pone.0130966
Винаги може по-добре.
Логиката е следната. Винаги имаме поне 30% летящи пчели. Обаче не всички летящи пчели излизат да събират прашец или нектар. Има нещо което ги задържа в кошера и това е поддържане на необходима температура. Колкото кошера е с по-голям обем толкова повече пчели са ангажирани в тази и сродни дейности. Още много може да се напише по тази тема, и доста е писано вече назад.
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))