-
Цитат:
Първоначално публикувано от
tarty
Днес яко носят. Надявам се да се прекъсне роевото на някой решили да набият гората. За пръв път виждам при мен такъв приток на нектар, целият магазин пълен с пчели , който градят и слагат нектар. Миналата година питах Дони, защо при мене все градят от единия край към другия. Отговора беше, че може да е от гена на майките/нали сме близко до Турция/, но сега се убедих, че всичко е от пашата. Маната дава продължително но слабо, а сега все едно са на рапица, заемат целия магазин и слагат.
Когато има паша по голямата част градят от изток на запад при мен
-
Цитат:
Remi
По принцип в природата градят с ориентация север-юг
-
Не знам защо, моите градят където им сложа основи?
-
Цитат:
бат тянко
Не знам защо, моите градят където им сложа основи?
Основата за тях е повредена пита и дори да имат минимален ресурс се хвърлят да я възстановят.
-
Така и не разбрах, има ли чисто гладък без никакъв релеф фибран в Бургас? Щото напълних де що има с отводки и сега се чудя къде да ги слагам? Може ли малко помощ!
-
Цитат:
бат тянко
Така и не разбрах, има ли чисто гладък без никакъв релеф фибран в Бургас? Щото напълних де що има с отводки и сега се чудя къде да ги слагам? Може ли малко помощ!
Военни съндъци нямали става бързо евтино здраво и грозно ама няма да ходят на сгледа
-
Цитат:
бат тянко
Ако не се намери фибран, аз имам доста празни сандъци ! :bigsmile:
-
Цитат:
бат тянко
Аз имам едно сандъче от релефен фибран (такъв намерих в магазина) и да ти кажа за сега не виждам разлика с другите.
-
Скоро не беше валяло! Е, сега пак почна. От тия треволяци ще стане страхотен мед!
-
Цитат:
Remi
Предполагам, че зависи на каде гледат входовете, но явно пашата ти е слаба/няма да е като слънчоглед/.
-
Хубаво вали! Красота! Идеално пивко време! Само да не бях на работа....Тоя дъжд според учителя Дънов е чуден за тялото и духа!
-
Добре е да повали, да мога да скова някоя друга рамка докато медитирам :-) :-) :-)
-
Цитат:
tarty
Предполагам, че зависи на каде гледат входовете, но явно пашата ти е слаба/няма да е като слънчоглед/.
Входовете са обърнати на юг коширите не са засенчени може би затова градежа е от изток
-
Цитат:
Remi
Входовете са обърнати на юг коширите не са засенчени може би затова градежа е от изток
Градят от по-топлата към по-студената страна, така е при мен. Моите са обърнати на изток.
-
Породата ви не бива момчетаааа! Моите градят отсам, натам и обратно! А ако случайно забравя да сложа рамка и далаци пускат хубави. Само че след тоя дъжд и маточници правят.
-
Градски и селски от кадя морето ,и моите градят о де всякъде ,но най много двата роя които хванах преди седмица .Може да са били и моите .
-
Цитат:
бат тянко
Породата ви не бива момчетаааа! Моите градят отсам, натам и обратно! А ако случайно забравя да сложа рамка и далаци пускат хубави. Само че след тоя дъжд и маточници правят.
Ако сложиш един магазин с празни восъчни основи от къде започват да градят ?
-
Винаги почват от средата.
-
5 Прикачен файл(ове)
Положението при мен е следното. Отовдките са повече от прекрасни. Кориандъра цъфти, обаче всеки ден вали, носят яко през малкото слънчеви часове...
Прикачен файл 6833Прикачен файл 6834Прикачен файл 6835Прикачен файл 6836
В лошото време приключих с големия куп рамки брак... и вече си имам кула с восък... на есен при Матеев.
Прикачен файл 6837
-
Цитат:
tarty
Добре е да повали, да мога да скова някоя друга рамка докато медитирам :-) :-) :-)
Ъ, рамки шъ ковеш, ти не гледа ли клипа с ония пчелари в дъждовно време с плетките?:)
-
Цитат:
Георги Кръстев
Страхотно пило и майка.Браво ,колега!
-
2 Прикачен файл(ове)
Цитат:
Георги Кръстев
Положението при мен е следното. Отовдките са повече от прекрасни. Кориандъра цъфти, обаче всеки ден вали, носят яко през малкото слънчеви часове...
Кориандъра няма да го бъде ако не се вдигнат градусите малко а изгледи няма. По литър приток на ден колкото за тях и съвсем малко в магазина.
И аз да покажа някоя снимка от майки отгледани в правилен температурен режим :bigsmile:.
Прикачен файл 6840
Прикачен файл 6841
-
Липите в Морската градина разнасят чуден аромат. А на Охлюва има фолклорно представление. Идилия! Но къде са пчелите?
-
Цитат:
бат тянко
! Но къде са пчелите?
"Пчеличките" са нощна смяна....
-
С това мръсно подсъзнание, да беше станал политик!
-
А, значи аз да бях станал политик?
-
Колеги знаета ли как действа нурелето, от изпаренията или контактно. Баща ми отишъл сутринта на пчелина и окъпал 2 дка. ябълки с нуреле и топсин. Пчелите с в тях, летеж още няма, но мирише адски. Може ли да стане някоя голяма беля.Не знаеш вече от къде ще ти дойде.
-
Цитат:
m_pchelari
Колеги знаета ли как действа нурелето, от изпаренията или контактно. Баща ми отишъл сутринта на пчелина и окъпал 2 дка. ябълки с нуреле и топсин. Пчелите с в тях, летеж още няма, но мирише адски. Може ли да стане някоя голяма беля.Не знаеш вече от къде ще ти дойде.
комбиниран органофосфорен-пиретроиден инсектицид, със силно изразено инициално действие осигурено от цеперметрина и дълго последействие осигурено от хлорпирифос-етила. продуктът действа контактно, стомашно и чрез парите си. Последействието на продукта е 14-20 дни.
ПРИЛОЖЕНИЕ:
ябълков плодов червей по овощни - 0.05% (50 мл/дка).
ябълкова плодова оса по овощни - 0.04% (40 мл/дка).
кръгломиниращ молец по овощни - 0.06% (60 мл/дка).
гъботворка, анарзия по кайсия - 0.05% (50 мл/дка).
листогризещи гъсеници по овощни - 0.05% (50 мл/дка).
обикновена сливова щитоносна въшка по овощни - 0.05% (50 мл/дка).
калифорнийска щитоносна въшка млади ларви по овощни - 0.05% (50 мл/дка).
бадемов семеяд по овощни - 0.07% (70 мл/дка).
мъхнат бръмбар по овощни - 0.06% (60 мл/дка).
вишнев хоботник по овощни - 0.08% (80 мл/дка).
гроздов молец по овощни - 0.05% (50 мл/дка).
лозова филоксера по овощни - 0.06% (60 мл/дка).
лозова щитовка млади ларви по овощни - 0.075% (75 мл/дка).
цвеклови бълхи по захарно цвекло - 50 мл/дка.
зелева нощенка по захарно цвекло - 70 мл/дка.
обикновен цвеклов хоботник по захарно цвекло - 250 мл/дка.
листни въшки, трипс по памук- 50 мл/дка.
тютюнев трипс по тютюн - 70 мл/дка.
зелева нощенка по тютюн - 70 мл/дка.
оранжерийна белокрилка по тютюн- 0,1%
оранжерийна белокрилка по зеленчуци- 0,1% .
колорадски бръмбар по картофи- 50 мл/дка.
вредна житна дървеница ларви по пшеница и ечемик- 50 мл/дка.
житна пиявица ларви и възрастно по пшеница и ечемик - 50 мл/дка при стандартно третиране и 40 мл/дка при самолетно третиране с дюзи тип дъждовна капка.
обикновен житен бегач по пшеница и ечемик - 70 мл/дка.
житни мухи хесенски и шведска по пшеница и ечемик - 75 мл/дка.
царевичен стъблопробивач по царевица- 70 мл/дка.
италиански и марокански скакалци на свободни площи - 75 мл/дка.
хмелова листна въшка по хмел- 0.05%
рапичен цветояд по рапица - 60 мл/дка.
мъхнат бръмбар по рапица - 0.08% (80 мл/дка).
ИНТЕРВАЛ НА ТРЕТИРАНЕ: в зависимост от неприятеля.
АКТИВНО ВЕЩЕСТВО: съдържа 500 г/л хлорпирифос-етил + 50 г/л циперметрин
ФОРМУЛАЦИЯ: емулсионен концентрат
ПРОИЗВОДИТЕЛ: Дау Агросайънсис - САЩ
КАРАНТИНЕН СРОК: 28 дни
СМЕСИМОСТ: да не се смесва с продукти на алкална основа и бордолезов разтвор. преди смесването му с друг продукт задължително да се направи тест за съвместимостта им в отделен съд предварително.
ЕКОТОКСИЧНОСТ: много токсичен за риби и водни организми. много токсичен за пчели. да не се пръскат култури по време на цъфтеж,
-
Мерси колега. Към момента видим подмор от днес само пред един кошер, около 50 пчели. Но поне до утре няма да има спокойствие. Кориандъра от вчера пуска много добре, това ще е от помощ.
-
Цитат:
m_pchelari
Мерси колега. Към момента видим подмор от днес само пред един кошер, около 50 пчели. Но поне до утре няма да има спокойствие. Кориандъра от вчера пуска много добре, това ще е от помощ.
Аз също използвах този продукт и нямам проблеми не съм го използвал при цъфтеж а и без растителна защита няма реколта
-
Положението е беритбено.Като вдигнеш глава и виждаш гъст снеговалеж, само дето снежинките не са бели, а черни.Освен това и вместо да падат, половината отиват нагоре. :bigsmile: Не съм вдигнал обаче да видя носят ли нещо или само се разхождат.blush;
-
Днес погледнах няколко мешета, има по 2-3 желъдчета на места и едно листо оцапано от мана, но нещо не ми харесва. Нещо ме тревожи, че и тази година няма да има мана.
-
Цитат:
tarty
Днес погледнах няколко мешета, има по 2-3 желъдчета на места и едно листо оцапано от мана, но нещо не ми харесва. Нещо ме тревожи, че и тази година няма да има мана.
То какво друго има, та маната остана?
-
Цитат:
tarty
Хайде-хайде, миналата /2015/ нали имаше.Пак ще разлаете кучетата.:bigsmile:
-
Стига сте плакали на чужд гроб. Всичко има- прашец, нектар, пчелояди, смоци, пепелянки, скорци отводки, млади майки. И рускини има в изобилие....
-
Цитат:
ch.atanasov
Хайде-хайде, миналата /2015/ нали имаше.Пак ще разлаете кучетата.:bigsmile:
Разликата е, че сега ако няма мана, ще ги закарам всичките на сънчогледа, накаде около бургас. Някой ще ме псува яко, но какво да се прави, и аз искам да ям :-) :-) :-)
-
Цитат:
tarty
Разликата е, че сега ако няма мана, ще ги закарам всичките на сънчогледа, накаде около бургас. Някой ще ме псува яко, но какво да се прави, и аз искам да ям :-) :-) :-)
Да не налазиш Янев.:bigsmile:
-
Цитат:
бат тянко
А защо ли ? Отговора ще е много полезен за начеващите в този '' бизнес ''– пчеларството.
-
Цитат:
бат тянко
Цитат:
Гогол
А защо ли ? Отговора ще е много полезен за начеващите в този '' бизнес ''– пчеларството.
Я си помислете и двамцата дали е винаги и дали няма да излъжите начеващите. Аз лично мога да ви го демонстрирам. А как ли?
-
Цитат:
solaris60
Я си помислете и двамцата дали е винаги и дали няма да излъжите начеващите. Аз лично мога да ви го демонстрирам. А как ли?
Затова и попитах .За да стиковаме нещата с бат Тянко .Все пак , .......
-
До двамата убавци, които много обичам! Няма как да си меря пчеларството с вас. Защото от вас се уча, ама не се знае, дали някога ще ви задмина. Най- вероятно никога. Така че, когато Слънчо и Гогол говорят, бат тянко слухти....
-
Аз лично много се радвам че двамата убавци са отново на линия определено форума е по интересен и определено човек има какво да научи от тях.А че са убавци, убавци то спор няма.
-
Маната текна, днес видях първите килийки с мед, но след дъжда, който идва едва ли ще остане нещо по листата. Лошото е, че почти навсякаде са по две, три зърна, то няма какво да гние, освен ако не излезе листна въшка.
-
Така е ,тамън бяхме се отказали от каквато и да е продукция от маната,но уви.Ще се вади мана и тази година.
-
Цитат:
tarty
Маната текна, днес видях първите килийки с мед, но след дъжда, който идва едва ли ще остане нещо по листата. Лошото е, че почти навсякаде са по две, три зърна, то няма какво да гние, освен ако не излезе листна въшка.
Колега би ли разяснил маната на зърна ли е от гниене ли става ролята на лисната въшка.
К
-
Цитат:
валко
Колега би ли разяснил маната на зърна ли е от гниене ли става ролята на лисната въшка.
К
От гниене на зърната.
-
Зърната какви са пшенични ли ,пишете глупости и после не мажете да кажете две смислени думи.
-
Цитат:
валко
Зърната какви са пшенични ли ,пишете глупости и после не мажете да кажете две смислени думи.
Зърната се наричат желъд, и когато дървото не може да изхрани всичките зърна, някой от тях загниват и изпускат мана. Във момента ако видиш Дъбово дърво в Странджа и му разгледаш листата ще видиш, че кадето има напукан желъд, под него листата са оцапани с мана. В момента по листата Няма листна въшка.
Така добре ли е обяснено или трябва да те хвана под ръка и да те закарам да видиш с очите си. Мисля, че миналата година качвах снимки на напукан/загнил/ желъд и как са оцапани листата.
-
Грешиш кардинално сладкия сок по листата на дъба няма нищо общо с жълада ,появява се кагато листата се разкясат от различни хоботници които пият сок от тях това което остане е храна за лисните въшки които ислед като премине през тях пак е сладък и лепкава мана леката мъгла го разрежда и прави лесен за сабиране от пчелите дъжда особено пароините я измиват .
-
Цитат:
валко
Грешиш кардинално сладкия сок по листата на дъба няма нищо общо с жълада ,появява се кагато листата се разкясат от различни хоботници които пият сок от тях това което остане е храна за лисните въшки които ислед като премине през тях пак е сладък и лепкава мана леката мъгла го разрежда и прави лесен за сабиране от пчелите дъжда особено пароините я измиват .
А когато няма разкъсани листа от какво е маната? Ако не забравя ще снимам, но после как ли ще се пречупиш да кажеш, че не си бил прав. Ако искаш напиши един телефон и като се прибирам да ти донеса клонче за подарак.
-
Всички дървета отделят мана не си ли виждал листата на сливите как почерняват и пчелите кацат по тях питаи някои от Царево че и липата от деля мана не само нектар и листата и лъскат мъглата тя е наи важна за маната краи морето има идеални условия за това ,когато няма разкъсани листа няма мана всяка година ли има мана ,мановия мед за това е скъп иска много баене и подходящо време.
-
2 Прикачен файл(ове)
Цитат:
валко
Всички дървета отделят мана не си ли виждал листата на сливите как почерняват и пчелите кацат по тях питаи някои от Царево че и липата от деля мана не само нектар и листата и лъскат мъглата тя е наи важна за маната краи морето има идеални условия за това ,когато няма разкъсани листа няма мана всяка година ли има мана ,мановия мед за това е скъп иска много баене и подходящо време.
Виж какво съм снимал миналата година -http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=444&page=42
Пост 939, вижда се маната по листото, но никаде не се вижда листото да е проядено. За 15 години само 2014 година нямаше мана.
А това е от днес, но листата не са оцапани, вероятно дъжда я е измил, дори във момента вали в Бургас, а никаде не даваха дъжд.
Прикачен файл 6902
Прикачен файл 6903
-
Маната не се образува от разкъсване на листата, а от големия диапазон на температурата през нощта и през деня. Студени нощи и горещи дни. Растението за да се предпази от горещината през деня изпуска сок. И то не чрез разкъсване на листата, а чрез "устицата" които се намират по долната част на листата. Именно този сок е маната. Другия вид мана, както се споменава в горния пост за сливите е когато има листни въшки, които смучат сока и след това го изхвърлят по листата.
-
Пак научих нещо ново. Не знаех, че освен от листни въшки, има и друг вид мана?
-
Всяка година близката липа отделя мана. Досега не се е случвало да не отделя. Спирам си колата под нея на сянка :laughing: Това нещо няма чистене, а разни буболечки много харесват маната. Комбинацията между смолиста течност и буболечки по цялата кола е уникална.
-
Цитат:
бат тянко
Пак научих нещо ново. Не знаех, че освен от листни въшки, има и друг вид мана?
Ха, ха..... ти ако наистина си си мислил, че основната мана е от листни въшки, то направо ти се чудя. Ако е само от листни въшки ще изкарвате само по един буркан манов мед от пчелин с примерно 500 кошера. Основния начин по който се получава маната е първия за който казах. Оффф..... и вие сте едни пчелари.
-
Цитат:
Дамян Дамянов
Всяка година близката липа отделя мана. Досега не се е случвало да не отделя. Спирам си колата под нея на сянка :laughing: Това нещо няма чистене, а разни буболечки много харесват маната. Комбинацията между смолиста течност и буболечки по цялата кола е уникална.
Сега си представи какво е да си в Града на Липите по това време.
-
2 Прикачен файл(ове)
За пореден път снимам мана от жълъд, на снимката ясно си личи,че по листата няма мана.
Прикачен файл 6932Прикачен файл 6933
-
След дъждовете,маната изчезна.Дано жегата да я отпуши.В момента са по треволяците.
-
Цитат:
tarty
Къде са пчелите ,тези жълади освен смолиста маса която може да влезе в прополиса в меда няма място.
-
Чудех се, на това напрежение , което е във момента с това пръскане дали да пиша, но все пак дадената информацията може да е полезна на някой. Днес започнах ваденето на меда, защото маната текна пак и да не я разбъркат с наличния мед.
-
Цитат:
tarty
Чудех се, на това напрежение , което е във момента с това пръскане дали да пиша, но все пак дадената информацията може да е полезна на някой. Днес започнах ваденето на меда, защото маната текна пак и да не я разбъркат с наличния мед.
След рапицата и акацията, сега какво вадиш?
-
Цитат:
ch.atanasov
След рапицата и акацията, сега какво вадиш?
Няма да запомниш веднъж завинаги. Рапицата е вадихме от пчелина на брат ми, а аз досега не бях вадил. Акацията така и се канех, но уви, не отдаде време. В момента в рамките има от всичко, което е цъфтяло до момента, като се започне от акация/домързя ме да я отделям/детелина, глушина и за капак от 10 дена са предимно на лавандула. Имам още двайсетина магазина да свалям и се прехвърляме пак при брат ми. Слъчогледа ще цъфне при него до десетина дена, а и вече нямало място за меда.
-
Цитат:
tarty
Няма да запомниш веднъж завинаги.
Прости грешките ми, от годините е. blush; Ооо и лавандула? Знаех си : Странджа не е планина , а Чудо. Ще търся имот нататъка.:bigsmile:
-
Цитат:
ch.atanasov
Прости грешките ми, от годините е. blush; Ооо и лавандула? Знаех си : Странджа не е планина , а Чудо. Ще търся имот нататъка.:bigsmile:
Простено да ти е, но освен имот ще ти трябва и джип, а както вървят нещата, ше трябва да научиш и циганския :-) :-) :-)
-
Ето ви и пчели,и мана по листата
-
Лалов, сега някой Бургазлия ще пише, че си напръскал със сироп листата и затова има пчели :-) :-) :-)
Цитат:
Лалов
-
Цитат:
tarty
Лалов, сега някой Бургазлия ще пише, че си напръскал със сироп листата и затова има пчели :-) :-) :-)
Голямо събрание е станало. :laughing:
Явно отделя много или глада е голям.
-
-
Същите са, тава е ДБ с магазини.
Цитат:
Дамян Дамянов
-
Цитат:
tarty
Същите са, тава е ДБ с магазини.
Как го видя ДБ? Нещо не им схващам на системата.
-
Цитат:
Дамян Дамянов
Как го видя ДБ? Нещо не им схващам на системата.
Долния корпус е ДБ, а нагоре са магазини. Той не стигна до долу, за'да'видиш големите рамки.
-
Цитат:
tarty
Долния корпус е ДБ, а нагоре са магазини. Той не стигна до долу, за'да'видиш големите рамки.
Аз ги виждам всичките магазинни. Да не се слагат 2 мазина и в тях плодникови рамки? :laughing:
-
Цитат:
Дамян Дамянов
Аз ги виждам всичките магазинни. Да не се слагат 2 мазина и в тях плодникови рамки? :laughing:
Ще ти купя очила :-) :-) :-) , ти не виждаш това което виждам аз. Различават се на външен вид.
-
Цитат:
tarty
Ще ти купя очила :-) :-) :-) , ти не виждаш това което виждам аз. Различават се на външен вид.
Другата седмица като дойда, ще ми покажеш. Изобщо никаква разлика не виждам. :laughing:
-
Загледай се по-добре. Долния корпус е различен. Не мога да преценя дълбочината но е с 2 ръкохватки.
-
Цитат:
Юрий Цветков
Загледай се по-добре. Долния корпус е различен. Не мога да преценя дълбочината но е с 2 ръкохватки.
Долния е ДБ корпус, имам ги същите.
-
Време е да се похваля два дена вадя мед от детелина и глушина бистър и прозрачен страшно ароматен,почти всички семеиства са запечатали по 2 магазина а рекордьорките по 3 раните роеве се отчетоха и те с 1 .Странжа планина като дава дава яко ако даде и малко мана годината ще е супер богата.
-
Цитат:
tarty
Долния е ДБ корпус, имам ги същите.
Много съм любопитен каква е структурата на стените на тези пластмасови кошери. Имат ли някакви топлоизолационни качества, подобно на полистиренните? Плътни отливки ли са, или имат някаква клетъчна структура за олекотяване поне? Защо този човек от клипа просто не ги продуха с духалка като останалите промишлени пчелари, ами си играе с тая пчелогонка?
-
Цитат:
agro
Много съм любопитен каква е структурата на стените на тези пластмасови кошери. Имат ли някакви топлоизолационни качества, подобно на полистиренните? Плътни отливки ли са, или имат някаква клетъчна структура за олекотяване поне? Защо този човек от клипа просто не ги продуха с духалка като останалите промишлени пчелари, ами си играе с тая пчелогонка?
Плътна отливка на две части и са на принципа на дограмата/стъклопакет/, леки са и в сравнение с стириопорните нямат никаква разлика. За това, че не ги издухва, само той си знае, аи и няма смисъл ако има десетина кошера.
-
Тази година, ще ям мед от слаби семейства. Силните се изроиха до едно. Тези, на които изкарах майките в отводки се роиха най- вече. Специално за теоретиците с дебелите книги подчертавам това. Роиха се младите таз годишни майки! Да! Вчера оправях стара майка заела шест рамки пило всички с маточници. Останалите шест рамки така си и стоят девствени. Говоря за постоянно разширение с основи и магазини. Така че, при мен всички са щастливи и се роят на воля. Пчелоядите и те! Сега слабаците пълнят магазията със слънчоглед и ще спасят сезона!
-
Цитат:
бат тянко
Тази година, ще ям мед от слаби семейства. Силните се изроиха до едно. Тези, на които изкарах майките в отводки се роиха най- вече. Специално за теоретиците с дебелите книги подчертавам това. Роиха се младите таз годишни майки! Да! Вчера оправях стара майка заела шест рамки пило всички с маточници. Останалите шест рамки така си и стоят девствени. Говоря за постоянно разширение с основи и магазини. Така че, при мен всички са щастливи и се роят на воля. Пчелоядите и те! Сега слабаците пълнят магазията със слънчоглед и ще спасят сезона!
Относно дебелите книги : На едно от семействата ми,местя го в друг кошер 12р. и поставям магазин за акацията,отивам на втората седмица и го виждам на брада на прелката! Викам си: работата е ясна! Отварям,а магазина пълен,но незапечатан,а долу......маточници да иска човек! Та семейство в роево не работело ли?!? Само това семейство беше напълнило магазина от акацията,другите едвам събрали по две магазинни пити акациев мед. Хвана ме яд и го делих на 5 и сега всичките напредват. Та книгите........
-
Цитат:
kli6o
Относно дебелите книги : На едно от семействата ми,местя го в друг кошер 12р. и поставям магазин за акацията,отивам на втората седмица и го виждам на брада на прелката! Викам си: работата е ясна! Отварям,а магазина пълен,но незапечатан,а долу......маточници да иска човек! Та семейство в роево не работело ли?!? Само това семейство беше напълнило магазина от акацията,другите едвам събрали по две магазинни пити акациев мед. Хвана ме яд и го делих на 5 и сега всичките напредват. Та книгите........
Реално погледнато то вече се е наработило и заминава на почивка по Южното!
-
Цитат:
kli6o
а защо си сложил само един магазин
-
Цитат:
kli6o
Наличието на мощна паща при липса на пространство за развитие форсира роенето. А и това дето го пишат, че не работи не важи за италианките.
-
Борка, при мен и втория не помага понякога?
-
Цитат:
borislav aleksandrov
а защо си сложил само един магазин
Защото имаше 3 ВО в него и не ми се вярваше да изгради и да го напълни толкова бързо,особенно при това дъждовно време… И друго сем. с два магазина ми се рои! Та както казва бат тянко: и това не помогна!
-
Цитат:
бат тянко
Борка, при мен и втория не помага понякога?
Хубаво пишат за 12р кошер, но на колко рамки пчела, на колко рамки пило. Това се търси в загадката :)
-
Стига с това роене, годината си беше странна. Аз като бях сложил по 4-5 магазина защо пак ги намирах по дърветата повечето. И за пръв път ми се ройха и оставените на гол рой.
-
Цитат:
бат тянко
Так е, колеги.Аз тази година се подведох по акъла на професор Първулов.Извадих всички стари маики в отводки до основното семеиство след рапицата.След двадесетина дни всички млади маики от основните семеиства се роиха.Добре, че имах отводки със стари маики, та не останах без пчели.
-
Цитат:
todor_19
Так е, колеги.Аз тази година се подведох по акъла на професор Първулов.Извадих всички стари маики в отводки до основното семеиство след рапицата.След двадесетина дни всички млади маики от основните семеиства се роиха.Добре, че имах отводки със стари маики, та не останах без пчели.
Ти кво очакваше?
-
Цитат:
todor_19
Не си уцелил времето според мен
-
Цитат:
Remi
Не си уцелил времето според мен
To май никой не го оцели тая година. Народа получи мазоли на ръцете от рязане на маточници ма не си признават.
-
Цитат:
vasilevsa
To май никой не го оцели тая година. Народа получи мазоли на ръцете от рязане на маточници ма не си признават.
Аз си признах ДБ ЛР лежак се роиха и се удвоиха сега се зазимяват успешно
-
Маната текна пак, който има доста пчела в кошера може да изкара по някое кило мед ако сложи магазините. Днес вадих мед и гледам има пресен и като се прибирах се загледах и видях, че има капано по асфалта от дърветата. В сряда го дават да вали и сигурно ще я измие пак.
-
Цитат:
tarty
Маната текна пак, който има доста пчела в кошера може да изкара по някое кило мед ако сложи магазините. Днес вадих мед и гледам има пресен и като се прибирах се загледах и видях, че има капано по асфалта от дърветата. В сряда го дават да вали и сигурно ще я измие пак.
а как се познава че е манов , цвят , мирис ???
-
Цитат:
Бандит
а как се познава че е манов , цвят , мирис ???
За 10 лв бурканчето/като за колега/, ще разбереш и двете, но за по сигурно е лабораторен анализ.
-
Цитат:
tarty
За 10 лв бурканчето/като за колега/, ще разбереш и двете, но за по сигурно е лабораторен анализ.
“бурканчето“ Кво ще рече..... от бебешко пюре......?
-
Мен пък най ме кефи слънчогледовия, като маанеш 2 лъжици, и ти държи ситка 3 часа. Горчи от сладост. Дебел, силен, тежък мед.hi;
-
Мислиш, че слънчогледовия мед НЕ Е мед. Така ли.....хи хи хиииии:bigsmile: