Малко :laughing:
Преглед за печат
Да започна с ,, , Леле , леле , леле ,, -цитат от сръбският филм ,, Горещ вятър ,, .
И ти си предозирал с ракията, но си все още тук kiss;
Поздрав, клипа е от днес.
https://www.youtube.com/watch?v=YmGJlVkqP4o
Дребни рибки , бързо се хващат !:)
Така е то , каквото кълве .
Егати пчеларите.:bigsmile:
И Даскалите !:)
Малко полезна информация, че поне да има полза за тези на които не им са им смешни бисерите японски и доцентски.
Лондите са около 20литрови, производство на фирма от Пловдив, а цената им беше 3.50-3.60 (преди около 6 години). Пластмасата е мека, а не чуплива и издържат на UV поне 5 години и издържат поне на 30кг(не съм пукал досега нито една). Не си вземайте пластмаса която не е UV-устойчива, живота и е 1-2год максимум.
Стиропорът е с плътност 100кг/м3 и е чуден за целта, но трябва да е на парчета или по-малък от лицето на дъното, иначе може да заседне и да се давят пчели. Лондите са трапецовидни и когато са пълни има много място между стените и стиропора. Засега остават така на парчета, а другата година ще ги мисля, че не ми харесват.
Пчелите могат да вземат над 10кг сироп на семейство на ден, стига времето да го позволява. 3-те лонди заминаха за 4 часа.
ДА! Стиропорът е на http://maxim.bg/
С ниската плътност попива доста повече и ме хвана страх, че ще потъва. Излиза по 30-40ст / лонда и не мисля, че си заслужава да икономисвам.
В при семейства заселни в хралупи също има акар. И да е голяма хралупата пак може да рои. ОСНОВНА причина да оцеляват е защото роят.
Имам само един въпрос за японската ''технология'' веднъж заселено семейство в такъв кошер как му се сменя майката или се рои?
.................................................. .................................................. ........
Понеже въпроса ми се затисна,пак да се повторя.Мисля, че отговора ще осветли много за моренето на акара.
В какво се състои това изкуствено роене? За разборните кошери е ясно как се постига и какво се прави сетне в тия япончета как се процедира?
Състезанието , е в сила .
Скоро време , един колега ще публикува статия за традиционното японско пчеларство .
Вчера , даскала споделих инфо по темата .
Търсих я много време , но я открих .
Сам каза япончетата роят изкуствено или не няма значение ... ЗАТОВА оцеляват без третиране т.е като тръвните. С роенето акара се РАЗРЕЖДА. Има го но не е в големи количества и не е фатално.
По същия начин може да се процедира с всяко семейство независимо в какво е заселено.
Сега аз ще се смея. По често само/смяна?! При пчели оставени на самотек?!... иска ти се да е по често само/смяна, НО на ПРАКТИКА се случва ТЕ каквото решат т.е по скоро роене.
Отговорих ти когато е в минимални количества именно заради роенето оцеляват.
Аз пък си мисля за нещо хибридно.
Малко осветли как контролираш роенето, че да се посмея още повече.
Как се увеличават семействата по тази японска технология? За роенето разбрах , че се роят и не се роят както при другите. Как се размножават?
Ако ми отговориш ще ми стане ясно , може би и за акара ще ми се изясни повече.
Към Матеев:
http://www.malkaqueens.com/ingles/pr...84articulo.pdf
не е точно доказателство, но доколкото си спомням, тази статия ме накара да се замисля и да се поразровя.
Мислех че съм бил достатъчно конкретен, тъй като термините са много ясно дефинирани:
хигиенично поведение = откриване и разпечатване на болни/умрели предкакавиди ( до 2-3 дни след запечатване). Това е различно от обикновенната хигиеничност, която се изразява в почистване на боклуците заседнали по дъното и отдалечените кътчета на кошера.
VSH= откриване и разпечатване на килийките, в които има възпроизвеждащи се акари.
пощене (grooming) = вибриране на тялото докато натрапника не изпадне сам; притичване на помощ от други пчели, които помагат на вибриращата пчела да се освободи от натрапника; многократно пробождане с челюстите и контузване/убиване на акара.
Към момента повече се интересувам от това пчелите да изглеждат здрави и да имат висока продуктивност (двете не винаги са едно и също), отколкото дали имат хигиенично поведение. Щом няма наличие на варовито пило и ларви на молци в семейството, повече по отношение на хигиеничното поведение не ме засяга. Не извършвам тестове с убиване на участък от пилото. Споменах ли вече колко съм несръчен и че боравенето с течен азот не е за мен?
По отношение VSH.... също не ме засяга (повечето от родословието с такъв произход вече съм го заличил безвъзвратно). Повече ме интересува до колко пчелите са склонни да понасят акарите преди да започнат да проявяват признаци на опаразитяване. Нещо, което за условията на България смятам за жизненоважно. За съжаление, както и всички други качества, за които мога да се сетя в момента, и то се предава малко на зиг-заг ( поради това че семейството представлява комбинация от две различни поколения - това на майката и това на пчелите)
Пък за пощенето.... стига да е в някаква умерена форма, ме кефи. И опитвам да го пропагандирам в популацията винаги когато мога.
Добре,приемам го,но защо за 15 години хралупата не е оставала без пчели? Както казах вече,това е на работата ми,наблюдавам го и се чудя,как по дяволите оцеляват толкова години без третиране?!? А може би излизащия рой отнася голям процент от акарите и младата майка снася по малко търтеево пило,може би това да е причината,но мога само да гадая…
Заради екзотиката,но само единични бройки. Тази година имах нещо подобно с една отводка,забравена от недоглеждане без преградни дъски с тази разлика,че края на Август имаше 4 рамки ЛР пило и на празното 5 далака от които две/трети с мед и прашец и съвсем малко пило, почти като рой в хралупа.
Майтапя се -рибки кльоет хорошо.
Ако знаеш как се правят отводките или имаш линк или клип сподели го. Аз не се сещам друг начин освен роене говорим за япончетата.Друг вариянт е да се ползва хибридна система.
Явно приказките които се изговориха по ваш адрес са основателни. Аз си защитавам тезата, че именно роенето= размножаването предпазва пчелите по косвен начин от акара в тия япончета или където и да е.
Затова те питам как се размножават, с роене или по друг начин? Казваш И с отводки,но как се правят с това японче?! наистина не съм запознат.
Това на общо дъно ли е? в смисъл в отделни япончета, ли се случва и в тия корпусчета какво има само мед и пчели ли?
Преди години съм вадил пчели от хралупи ,в Странджа повечето хралупи в които има заселели се пчели са на дървета бабеци ,стари криви ,дебели наи често церове с много големи хралупи много често до пчелите има и стършели в същото дърво тези дървета не се секат от дърво секачите не се секат и от мераклиите за мед и пчели ,те са резервати от които всяка година хвърлят 4-5 роя.Правил ли си десекция на някое дърво в което има пчели ,цялата вътрешност е глижосана с прополис по пчелите няма акар ,няма дребни пчели търтиевото пило е малко и внего няма акар ,единични броики меда е 10 килограма .При почистване на хралупата когато умре семеиствато деино участие вземат и мравките и стършелите,засели ли се ново семеиство почва на ново и на чисто .
Ти може и да не искаш, но няма как да не се запознаем.
Форумът е такъв, какъвто се харесва на болшинството от участниците в него, а не на групичка която е решила, че трябва да диктува кое-как ще се случва в пчеларството и във форума. Матеев не е тиранин и е дал доста голяма свобода и като гледам така...тук е доста по-добре от фейс групите, където можеш да говориш само ако ти позволят и само ако не пречиш на интересите на лицата XYZ. Точно по същия начин една групичка органичава пчеларството и решава къде ще отидат парите и по-точно кой колко ще лапа. Сега се активизираха по повод субсидиите и глад, алчност, глад, алчност...но хората ги виждат тези неща и не са чак толкова глупави, колкото ги изкарвате.
Ако тази групичка бяха разумни същества, то щяха да се скрият и да не излизат от дупката си. Хем са ги предупредили и въпреки това продължават с глупавите изпълнения. И вместо да карат някакви "колеги" да ме разпитват, можеше просто да си мълчат и да не пречат на останалите, които се опитват да направят нещо. Да си лапат там каквото е останало от изтормозеното пчеларство, че още малко остана, а търпението вече не е добродетел.
Това беше приятелски съвет, но той няма да разбере защо му го казваш. Няма смисъл, няма как да се разбереш с неразумни хора.
Майката спира да снася. Това означава прекъснат цикъл на възпроизводство. Разделяне на популацията на акара. Тази гад е живо същество и женската снася по-малко яйца, ако е по-възрастна или мъжкия е по-малко потентен (не се сещам кое от двете или и двете). Женската снася мъжки в килийката и после започва една множене и значи проблема не е в мъжкия, а женската снася по-малко. Я...Дони да каже, че по памет не обичам да говоря.
vasilevsa ако?! акоту мириши . Нали говорим за япончета тип хралупи забрави ли при тях всичко е на естествен принцип т.е не се изключва ежегодно роене.
Акара го има, но е малко сам каза пити без пило за отводката.
Когато всички акари останат само върху пчелите, част от тях се губят (заедно с пчелите в полето), изпадват по дъното, стават жертва на "пощене" или просто умират от старост.
Мъжките акари съществуват само в килийките, колкото да извършат оплождането. Всички акари върху пчелите са единствено женски.
Е да но аз говоря, когато вече е завъртяно ''колелото'' :), в смисъл че при новото семейство(отводката) е с минимално количество акара, от нея следващата година пак отводка и така количеството му е сведено до минимални граници.
Предполага се, че основното семейство е създадено по подобен начин или е от гол рой т.е първоначално при него нашествието е малко и така ''хем вълка сит и агнето цяло''.
Друга причина да няма акар без третиране и когато колегите ти третират качествено и едновременно в радиус от 5 км. а ти минаваш между капките :)това малко в кръга на шегата, не че няма логика цялостно ако популацията му е намаляла за целия периметър от 5 км.
За "свободно" живеещите пчели-роеве. Преди време бях чел, за едно такова семеиство, живеещо под каменна козирка, години. Наблюдаващия пишеше, че всяка година семейството се премества постепенно, като изоставя старите черни пити на молците.
Четеш , но не викваш в написаното. Ако не третираш дадено семейство и без да правиш отводка от него догодина... Какво ще се случи знаеш ли?
Мога от сега да ти кажа. Успех! За мен темата е приклюяена на този етап.
Има ново доказателство, че теорията на Василевса за малките килийки в хралупите е ПЪЛНА ИЗМИСЛИЦА. Ако в хралупите наистина живееха диви пчели с генетични заложби да правят килийки с размер 4.9 mm, то тогава ако хванем такъв рой и го сложим в разборен кошер, той няма да може да се адаптира към килийките на основата с размер 5.35 mm и ще направи такъв градеж:
Прикачен файл 5113
Следователно килийките на "дивите" роеве и на пчелите в хралупите са си нормални с размер 5.3-5.4 mm.
Това пък от своя страна разбива на пух и прах теорията на Василевса за АКАРИТЕ, че ги нямало по причина малки килийки в хралупите.
Между другото това разбива на пух и прах и лъжата на доцента от Пловдив, че бил ходил по баирите на Родопите да търси пчелни майки, незасегнати от цивилизацията. И че бил открил нова раса Родопика. Ха-ха .... ако наистина имаше такива майки, то техните пчели нямаше да могат да градят нашите основи.
Обърка адреса много сериозно и очаквам да ми се извиниш, защото аз в моите мнения съм опровергавал това. Тази теза я лансираха някои колеги, но аз не съм натова мнение. Дай ми мнение, в което аз твърдя, че в хралупата килийките са по-малки? напротив аз твърдя, че пчелите отглеждани в хралупа са по-едри. Аз боренето на акара не го обяснявам с размера на килийките. Теорията ми касае термичния метод и няма ама нищо общо с големината на килийките.
Същото се отнася и за обратният вариант. Ако сложиш основа с р-р 4,9 мм на пчели свикнали да градят 5,4 мм килийки, ще се получи същия ефект. Трябва да се премине през междинен размер, за да се постигне желания резултат. Има семейства, които се справят по-добре от други и такива, които въобще не се справят с тази задача. Аз сложих на три отводки по една ВО с р-р 5,1 мм за проба как ще ги изградят и само едната от тях си изгради основата добре, при другите две се получи нещо подобно на снимката, но не толкова зле.
Браво .
Сподели , как ги подготви за зимата ?
Дай някакви обяснения .
Хващал съм много семейства от какви ли не места. Имам достатъчно кошери, (но като всеки ловец, тръгвам след заек минал една седмица преди това :bigsmile:)и мога да си направя отводки. Но мисълта ми е, че когато съм ги поставял в кошера, започват да си градят съвсем нормално основите. Затова и казвам за кой ли път, че диви и питомни пчели няма.
Това с прелката не е много сигурно. Аз доста години гледам пчели и до сега съм видял да заклейват прелката само на два кошера и на един орехов пън, който донесох в къщи заедно с пчелите и тъй като отвора беше фи 80, го направиха на 20. Затуй, че не се надявай много. Не винаги това което го четеш по книгите се получава.
Кошера
https://youtu.be/E2yVMMMVaEo