Малко осветли как контролираш роенето, че да се посмея още повече.
Малко осветли как контролираш роенето, че да се посмея още повече.
Как се увеличават семействата по тази японска технология? За роенето разбрах , че се роят и не се роят както при другите. Как се размножават?
Ако ми отговориш ще ми стане ясно , може би и за акара ще ми се изясни повече.
Към Матеев:
http://www.malkaqueens.com/ingles/pr...84articulo.pdf
не е точно доказателство, но доколкото си спомням, тази статия ме накара да се замисля и да се поразровя.
Мислех че съм бил достатъчно конкретен, тъй като термините са много ясно дефинирани:
хигиенично поведение = откриване и разпечатване на болни/умрели предкакавиди ( до 2-3 дни след запечатване). Това е различно от обикновенната хигиеничност, която се изразява в почистване на боклуците заседнали по дъното и отдалечените кътчета на кошера.
VSH= откриване и разпечатване на килийките, в които има възпроизвеждащи се акари.
пощене (grooming) = вибриране на тялото докато натрапника не изпадне сам; притичване на помощ от други пчели, които помагат на вибриращата пчела да се освободи от натрапника; многократно пробождане с челюстите и контузване/убиване на акара.
Към момента повече се интересувам от това пчелите да изглеждат здрави и да имат висока продуктивност (двете не винаги са едно и също), отколкото дали имат хигиенично поведение. Щом няма наличие на варовито пило и ларви на молци в семейството, повече по отношение на хигиеничното поведение не ме засяга. Не извършвам тестове с убиване на участък от пилото. Споменах ли вече колко съм несръчен и че боравенето с течен азот не е за мен?
По отношение VSH.... също не ме засяга (повечето от родословието с такъв произход вече съм го заличил безвъзвратно). Повече ме интересува до колко пчелите са склонни да понасят акарите преди да започнат да проявяват признаци на опаразитяване. Нещо, което за условията на България смятам за жизненоважно. За съжаление, както и всички други качества, за които мога да се сетя в момента, и то се предава малко на зиг-заг ( поради това че семейството представлява комбинация от две различни поколения - това на майката и това на пчелите)
Пък за пощенето.... стига да е в някаква умерена форма, ме кефи. И опитвам да го пропагандирам в популацията винаги когато мога.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))