[QUOTE=jdrumev;101944]Тя и ракията ще му е като бърбореното:bigsmile:на майтап да я е сварил:bigsmile:.Много се чудя каква е се я хвали[/QUO
Там няма да пипаш - рИкията на бат Тянко е добре.
Преглед за печат
[QUOTE=jdrumev;101944]Тя и ракията ще му е като бърбореното:bigsmile:на майтап да я е сварил:bigsmile:.Много се чудя каква е се я хвали[/QUO
Там няма да пипаш - рИкията на бат Тянко е добре.
Спецове сме в данданията , а в практиката ?
Това е за друга тема;)довечера ще кажа във видео чата новата си идея с тръбичка 32х1,2
Друмев Ачката ти го написа 4% разтвор тоест 4гр. на 100мл. или 40гр. на литър по упътване е 3,5%разтвор за накапване 1:1Захар- Вода
За пулверизиране е друга доза а рецептата на Дони е с друг работен разтвор ОК е 35гр. но захар и вода е друго съотношение не е 1:1 Но съм чел че дори може за накапване до 4,5%разтвор или 45гр. на литър за накапване вече над тази доза при при съотношение захар вода 1:1 май започват нежелателни последици.(аз не съм пробвал но щом Ангел казва че се слага 4% значи е така).
А захар се слага за PH, OK и Захарта май са синергисти тоест концентрацията на захарта повлиява на силата на действие на ОК.
75гр. не са за литър работен разтвор не се бъркай и аз как го написах .....................
Сега съм на разходка. Бриза приятно ми подухва .....След малко, когато се прибера да правя салата ще ви върна камъните дето ги хвърляте в градинката ми. С телефона не мога да пусна линка...Убавци мамини!
Ха , чел си дяволе за изкуствен маточник .
Успех !
Друмев няма да се сърдиш но я кажи какво става с майките ти както пита Делтата
ти сега третираш с оксалова и то с друг работен разтвор.
Симпатяга ! Успех в работата .
Така и трябва .
Друмев , не учи баща си как се правят деца !
Желая ти успех в работата .
Темата е - Вароатоза .
Това с изкуствени маточници си го запази за чата . Номера от 20 години не ми минават.
http://nbps.press.bg/br28/2.htm
Чети и дерзай- тук няма мои и твои теми!
Никой , не кастря момче.
Желая ти успех в работата .
Аз много не разбирам но, ако не се третира с МК и ОК,тогава с какво - лентички?
Колегата всеки път ми разказва как преди години напролет кошерите били празни - след лентичките.
Има и ментета колега.Миналата година колега прави анализ в германия 50 пъти по малко беше нормата на веществото.
А може ли някой да напише подробно рецепта за третиране с оксалова киселина.Видях пропорции,написани от Ангел Йосифов,но никъде не видях подробно описване на изготвянето на разтвора за третиране и самото третиране.
Предварително благодаря !
http://pchelari.com/forum/showthread...иселина
Темата е голяма, но е добре да се прочете.
Разтвор за напръскване с пулверизатор- 900мл дехлорирана вода, 100гр захар 30 гр ОК. Може да се използва през целия активен сезон, по 5мл на междурамие. За накапване-600 мл чиста вода, 600 гр захар 40 гр ОК. Третира се ноември декември, като разтвора се пръска между рамките, директно върху пчелите по 5мл на междурамие. При температура от 5до 10 когато семейството е на кълбо. Използва де спринцовка.
Задължително е да се използват ПРЕДПАЗНИ ОЧИЛА, ДИХАТЕЛ и РЪКАВИЦИ за РАБОТА с КИСЕЛИНИ!
Трите най разпостранени рецепти:
Защитни мерки - очила, маска, ръкавици - задължителни за ползване. Изпарението вреди на бъбрецитен образуват се камъни.
Рецептата на Дони
35 гр. ОК
900мл вода
100гр захар.
Концентрацията на ОК е достатъчно висока за да има ефект върху акарите, а захарния сироп е достатъчно слаб за да не привлича пчелите и по този начин да им причини стомашни проблеми. Ако разтвора съдържаше само вода и ОК , при изпарението на водата, концентрацията на ОК в кошера би се увеличила (с нея и страничните ефекти) , захарта се използва за да държи Ph-то под контрол.
ПРЕПОРЪКИ ЗА ТРЕТИРАНЕ С ОКСАЛОВА КИСЕЛИНА ЧРЕЗ НАКАПВАНЕ, ВАЛИДНИ ЗА СРЕДНА ЕВРОПА:
Състав на разтвора: 35 г окс. киселина дихидрат в 1 л. захарен сироп 1:1
Количество на разтвора:
30 мл за слабо семейство, 40 мл за средно семейство, 50 мл за силно семейство
Това съответства на 5-6 мл за даданова рамка заета с пчели
Период на третирането: В отсъствие на пило (ноември - декември)
Забележки:
-да се накапва разтворът между рамките, директно върху пчелите
-да се третира с хладен разтвор
-при температура на околната среда по-висока от 0 С
-да се използва прясно направен разтвор или съхраняван при по-малко от 15 С не по-дълго от 6 месеца
-накапването с оксалова киселина може при определени условия да предизвика леко отслабване на семействата през пролетта
-по време на третирането да се носят ръкавици и очила
-приложението на оксалова киселина чрез пулверизация е по-добре понесена от пчелите (30 г окс. к-на дихидрат/л вода, 3-4 мл на лице на заета с пчели рамка)
източник: Френска пчела 01/2008
оксаловата киселина се използва само есента - ноември или декември при подходящо време и нещо много важно само 1 път при спазване на точна дозиравка. всяко отклонение от дозиравока и прилагане води до нежалани ефекти и до недобра борба с акара а после четем че оксаловата киселина не върши никаква работа...
оксаловата киселина се набавя от пчелите по естествен път и освен че парализира нервната система на акара тя има и едно друго свойство което не се отчита от много хора по причина че или незнаят или им все тая важното да третират пък каквото стане...
другото и свойство е че нарушава нормалното усвояване от организма на важните минерални вещества т.е. пролетта когато развитието на семейството е най-силно и се храни голямо количество пило не се дава оксалова киселина за да не се наруши изхраннаването на пилото и да доведе до умирането му или раждане на недоразвити пчели а всички знаем какви са последствията от това необходимото им количество оксалова киселина те си я набавят сами в безвредно количество не случайно из всяка книга пише че се третира само есента когато няма пило но не са обяснили защо не са третира пролетта.
И тази с малко по голямият %.
400 гр.захар + 400мл.вода + 30гр.ОК=1кг.захар + 1л.вода + 75гр.ОК
Благодаря , но не ползвам ОК .
А , дали влияе на майката ? Питам , щото съм прост даскал .
Според един мои познат пчелар които се грижи за около 800-1200бр. в Канада.ОК влияе и то не само на майката но и на пчелите но за разлика от тях тя живее по дълго. Правят тест за опаразитеност ако се налага третират за Вароатоза и след това пак правят тестове и се опитват поне малко от малко да проследят какво става с акарите но и с пчелите споделял ми е какво е неговото мнение за синтетичните пиретроиди, органофосфорни съединения, МК, и ОК.
Мнението му не знам доколко е обективно но казва че всяко едно средство има и негативни последици и няма безвредни препарати но от 2г.третират с ОК за най малко странични ефекти и най евтино каза че са завишава ли концентрацията на ОК за да се проследи нейното действие (говоря за метода с накапване когато няма пило) и че ако сложиш по голяма доза видимо няма отрицателен ефект за разлика когато повишиш концентрацията на ОК над 45гр. на литър сироп 1:1 захар -вода а когато понижиш дозата или концентрацията няма ефект тоест ОК е с терапевтичен ефект м/у 30гр.и 45гр. на 1л. сироп в доза около 50мл. на нормално силен кошер.
Но все пак това е едно субективно мнение.
Мерси за комплимента .
На твоят въпрос преди време бях чел отговора на Скутелатора в по стар пост от преди време и той отговаряше че не е добре проучен въпроса за начина на действието на ОК и в Щатите все още не е разрешен за употреба.
Щом Дони казва така как може аз да отговоря на въпроса ти.
Обаче има факти изнесени за ОК от различни проучвания който са ме удивлявали с различни изводи за начина на действие на ОК, както и на различни концентрации на ОК(понякога достигащи десетки пъти по висока концентрация на ОК от наложеният 3,5%) така и различно съотношение на захарта и водата и на всичко отгоре за различен начин и време за прилагане на ОК (за пушене, за напръскване с пулвелизатор, за накапване) в период с пило в период без пило (например в Европа пакетните рояци ги пръскат с мини лозарска пръскачка та дори я ползват и в кошерите).
Аз мога да отговоря теоретично в сбит вид за данни прочетени от статии(ама кой са вярните нямам идея).
Сублимацията-Налягането на парите (мярка на склонност вещество да се изпари) ОК е по-малко от 0.001 mm Hg @ 20 ° С . За сравнение, налягането на парите на нафталина, които лесно сублимира, е 0,6 мм живачен стълб-повече от 600 пъти по-силен.
Едва ли ОК се изпарява няма мирис.
Ясно задал съм въпроса в темата за екологична борба с вароатозата . Да взема да отворя тема БОРБА С ВАРОАТОЗАТА НА БАЛКАНИТЕ или няма да е еуропейско и угодно?
Е аз предпочитам по балкански методи на третиране, като с това по-долу
ОК действа контактно върху акара, макар и минимали дози му изгарят храносмилателната система, може да попадне там и през хемолимфата на пчелата . Изпарявам ОК от 2012 година с писолет за горещ въздух, предлагам и обучение.
Благодаря! Това е едно от нещата, което ме интересуваше - имаме директно действие върху акара, а не пренесено през "соковете" на пчелите.
Иначе съм съгласен с Георги относно концентрациите - има много противоречиви сведения. От тук обаче следва един важен извод - превишаването на дозата не е смъртоносно опасно за пчелите. При пулверизиране трудно може да се определи точната доза, а това се оказва най-ефикасния метод. За мен този метод е и най-ефективен от гледна точка на времеемкост.
До колко градуса е нагрят въздуха?
Мисля че все още не е доказано начина на действие на ОК на самият акар
факт е че пчела поела ОК със сироп след това има завишение на ОК в неината хемолимфа и почти няма в храносмилателният и тракт.
И все още не се знае дали действа чрез директен контакт или чрез поемане с хемолимфата на пчелата. При опит направен така семейство разделено с преградна стена и третирана с ОК само едната половина се поличава 80% лечение а на другата половина не лекуваната има лечебен ефект 65%, тоест имаме контактно действие.
Кое е вярното нямам идея.
До колко градуса е нагрят въздуха?[/QUOTE]
http://www.legaitaly.com/en/apiary/v...da-220v-detail
Италиаците са го измислили. Изпрението е най-ефективно и най-щадящо пчелите, но при много важно условие - липса на пило . Аз третирам 200 семейства за 2 часа. Температурата на пистолета се фиксира на 300 градуса. Държи се 10-15 секунди изпарение на кошер.
Ти въобще не си прост ами си хитър като малко слонче и със сигурност знаеш доста за ОК и не само.
А ОК действа на пилото, пчелите и разбира се на майката тя живее повечко от другите пчели и щом лечение с ОК им скъсява живота то за зимните пчели и майката повече от еднократно лечение в годината май не е желателно (говоря теоретично разбира се)
Все пак, трябва да се има в предвид, че повечето други лечения също влияят на пчелната майка (кумафос), или търтеите (флувалинат) или на пилото (амитраз, мравчена, тимол),
От много време ползвам ОК за късно есенно третиране. Използвал съм много методи и концентрации. В последните две години прилагам " рецептата на Дони". Всяка пролет имам над 5 процента майки които са в семействата но не снасят. Тази година няма да третирам единия пчелин и на пролет ще правя изводи за ОК и майките. За сега имам само подозрения.
Спирането на снасяне може да стане и от други причини не само от ОК.
Аз мисля че третирането с ОК е един от приемливите методи за борба с Вароатозата (аз ползвам еднократно накапване през зимата когато няма пило по безопасно е за мен и може би за пчелите). Всеки сам за себе си трябва да прецени кой метод, концентрация и времеви период да използва за третиране за ОК.Може да е биологичен метод за борба с Вароатозата но в никакъв случай не е нещо безвредно и безопасно за пчелите и пчеларя. Същото се отнася и за другите к-ни, химии и т.н..
Някои пробвал ли е накапване 3 пъти през 8 дни с ОК август .Питам понеже на Hive clean пише ,че се третира по този начин а ОК е основна съставка какво би се случило с пчелите ако накарам 3 пъти и какво би се случило с маиката ако някой е пробвал да сподели
2 години третирам август 3 пъти през 8 дни и не съм имал проблем с майките.
И аз 2 години ползвам ОК за есенно третиране по рецептата на Дони + накапване с ОК ноември и 2014 нулева смъртност само 1 семейство без майка, 2015 отново нулева смъртност 100% работещи майки.
Сетих се че сага в този период в някои пчелини има малко пило плодниците са блокирани и пашата приключва.Ако решим да третираме за Вароатоза за кошерите с ценни майки използваме рецептата на Дони, но ако искаме да сменим някой майки със свищеви и имаме по голям брой кошери вместо да търсим майката не може ли просто да използваме лечение с по високи дози мравчена киселина (действа и на трахейният акар) майката дава фира и се образува прозорец в пилото тоест ако се изчисли ще имаме времеви отрязък без пило всичките акари на пчелите и ние повтаряме но с ОК по гореописаната рецепта за пръскане за да не прецакаме новата майка.
Гошка,не е ли по лесно и рентабилно да изведеш майката с -2-3 рамки и оставиш основното семейство да се оправя.Така използваш старата майка поне до октомври от,която ще получи поне кило пчели.А в основното семейство,докато се оплоди новата майка и докато запечатът първото пило,ще останат без запечатано пило.Известно е,че по това време,акара,за разлика от пчелите,увеличава своето възпройзводство,а в случая няма къде да го прави.Когато акара е по гърбъ на пчелите в активно време,пчелата по лесно може да се отърве от него.Освен това,като няма пило, третираш еднократно с по голям ефект.
[QUOTE=Ангел Йосифов;102181]Гошка,не е ли по лесно и рентабилно да изведеш майката с -2-3 рамки и оставиш основното семейство да се оправя./QUOTE]
Да така е не го бях дообмислил.
Повода за идеята ми е че на един познат се бяха роили малко а той не иска да ги увеличава даже мисли да ги събира за зимата и има три кошера с стари майки. Казах му да ги убие и пусне в плодника но човека търсил търсил и не можал да ги намери казах му да ги пусне през празен магазин с ХР (Ама това било сложно) и вчера ме помоли да ходя да ги намеря. Та по този повод ми хрумна идеята че може би може да стане фокуса с мравчена к-на при хора с много кошери които нямат време да търсят майката и при хора не можещи да я намерят и хора нежелащи директно да убият майката.
Хем сменят майката хем последващото лечение с ОК е еднократно и предполагам с много висок % на лечение.
В този ред на мисли това лечение с пръскането не можем ли да го прехвърлим рано напролет когато почти няма пило а сега да третираме с друго декемврииското накапване разбира се си остава то е задължително. В Европа май има и ОК под форма на аерозол опасно е за пчелара (ама с предпазни с-ва става ).
Рискът,младата майка да не се върне след оплождане е мн голям,особено по това време.И какво правим????
Как предлагаш да се вкара Мравчената киселина в кошера така че да се убие майката а пчелите и пилото да оцелеят.[/QUOTE]
Проблема е че никога не съм ползвал мравчена к-на нямам опит с нея сега трупам знания по въпроса (разбира се теоретични) мисля че за пилото няма шанс ама ако е малко в момента и ако е силно опаразитен кошера то неговата ликвидация ще е +. По голям проблем ще е успешното заплождане на младата майка Ангел е прав миналата година по това време от 8 майки само 4 се заплодиха благополучно.
Между другото за работата с ОК в теорията има парадокси.
Все още не е проучен въпроса как действа (но почти сигоурно е контактно) а не от уста в уста.
Изчислява се по две формули едната е като ОК е тегло към обем а другата (ползват я в Италия само в тегло) и от там разликата от 3,5% до 4,5%. Ама май в страни с по топъл климат май е оправдано по високата концентрация.
Другото е начина на прилагане (мисля че опушването е може би по добрият вариант от напръскването) ама накапването е най сигурният.Другото е съотношението захар:вода (също има голямо значение).
И не на последно място ефикасноста когато има пило според опит проведен в Германия в пчелин с 250кошера са установили че при трикратно третиране с ОК август месец лечението е от 40до 60% тоест пилото е буфер.
Ама това са си мой изводи и нямам идея за тяхната достоверност.
Чудя се при малък брой кошери в този период на годината напудрянето с пудра захар дали не е по оправдано и после декември ползваме ОК.
Мисля, че метода на Матеев да упоиш целия кошер с диетилов етер и после да преситиш пчелите през ханеманова решетка и да остане само майката би имал по-големи шансове за успех :bigsmile:.
Аз ще ти дам още една идея а ти си избери най-откачената от всички.
Вземаш силна търтовка и я слагаш с ХР над семейството след 3-4 дена долната майка изчезва, после местиш на друг кошер и така ти гарантирам, че ще си затриеш доста майки с минимум труд.
Профи начина да търсиш майка бързо е чрез друга майка в клетка. Слагаш клетката в кошера и след точно 5 минути отваряш и намираш майката на клетката опитваща се да я убие. Fight fire with fire.
Относно метода на действие на ОК. Търсиш навсякъде а то си е тук от доста време:
http://pchelari.com/forum/showthread...ll=1#post89362
Скоро осъзнах че всеки гледа нещата през собственият си мироглед любитела пчелар и професионалиста са две коренно различни неща.
Докато любитела гледа малко за собствена консумация то той може да прави каквото си иска и то с не лош резултат докато професионалистите нямат право на грешки и разни биогимнастики поради високият бр. на кошерите и респективно на материални загуби времеви и т.н.
А каква е разликата между напръскване и накапване? Аз третирам само със спринцовка отгоре между питите, гледах го на сръбски клип в тубата преди години. Първата година мерих ОК ама после започнах “на око“ и миналата година ми припадна едно ел. кантарче и разбрах, че съмслагал по около 2,5-3гр. Така че и по-слаб разтвор действа.
От това което четох лечебната доза е от 2,8гр. на 100мл. до 4,5 гр. на 100мл. захарен сироп.
Накапването се прави с захар:вода 1:1 зимата когато няма пило с спринцовка, а пръскането се прави с пулвелизатор, мини градинска пръскачка(може и с спринцовка) може и по самите пити а може и междурамията само но тука имаме пило и трябва концентрацията на захарта да е по ниска в Германия е 30% а по рецептата на Скутелатора е само 10% и се прави 3 пъти през 7-8-9дни (всеки го прави различно).
Аз слагам по 5-6 супени лъжици захар на литър вода. Това май идва 5-10 %, не повече.
П.П. Третирам само 1 път. Късно есента, след 10-15 октомври. Това е за цялата година.
1супена лъжица е 15-20гр. Захар.
Тая година за пръв път третирах отводките малко след направата. И 1 хванат в капан рояк. За момента не виждам съществена разлика в сравнение с миналите години когато не третирах отводките. Не проверявах по дъното какво е паднало. Ама есента 10-20 октомври ще минат всички през спринцовката.
Обмислям го като вариант.
С така наречените биометоди (етерични масла и органични к-ни) имат голямо предимство пред химиите, но имат голям минус дозата (всъщност и те са отрови само че от растителен произход + мравчената к-на а млечната не я знам от какво е) по ниска доза и не действа по голяма мориш пило майка и пчели. За сравнение химиите и те увреждат майка (кумафос), търтей (флувинат) но те имат широка граница на токсичност за флувината трябва да превишиш дозата над 800пъти.
За човек да умре трябва да изяде около 24 ленти флувинат (варостоп), 1 лента чейкмат (кумафос) но ако приеме тимол или мравчена
к-на няколко лъжички и е мортос.
С биометодите трябва да се внимава с доза, концентрация на разтвора външни температури и т.н.
Янчо, проблема е там , че пика на развитие на акара е август и ако не се третира на време, до ноември може да станат големи поразии.
Гоше, точно това имах предвид. Аз третирах вчера с ОК. След една седмица пак.
Борка далеч сън от мисълта да ти давам акъл но четох някакви сложни таблици преведени с транслатор (не знам до колко е достоверен превода ) ама в едно изсл. с такова пръскане изчисляваха че се прави на 9 дни като много държаха на 19ден тогава имало прозорец в пилото ама тръгват без пило, а имало и нещо свързано и с цикъла на Вароа.Казваха че ОК действа 3 дни като се пръска
До колко е вярно не знам.
.................
Аз целогодишно си третирам с БиоАпис и есента с ОК. Отделно си им слагам витамини. Втора година го прилагам и за момента съм видял видимо по един кърлеж само на два кошера. Излюпващите пчели не са с прогризани криле и нямам пълзящи пчели пред кошерите, пък и съм претръпнал от към загуби от акара. През 2014 ликвидирах 120 кошера от акара/от тогава третирам така/, но ми останаха семействата можещи да се справят с него, та си е добре от време на време природата да отсява справящите се и несправящите. В това отношение съм напред от майко производителите.
С риск да стана досаден ще напиша нещо което може да е от полза за някого превода не е много точен но се разбира.
Четох нещо интересно при борбата за Вароатоза при опити определящи степента на действие на даден препарат (стигат до извода че един тест за опаразитеност може да те подведе) взимат проба от 300-400 пчели лекуват и след лечението има повече акари при положение че при лечението видимо има ефект.Това означава че има заразяване от вън (което не е за подценяване) и когато има пило не се знае колко от акара е там и отделно по самите пчели в зависимост от местоположението им в кошера има различен процент опаразитяване.
Решават да използват пудра захар (метод безвреден но с не кой знае какъв лечебен ефект трае около 1 час)
10 юли - 79 акари
20 юли - 61 акари
25 юли - 30 акари
31 юли - 80 акари
Август 8-74акари
Август 24 -125 акари
Август 30 - 91 акари
Септември 9 - 122 акари
20 септември - 252 акари
11 октомври - МНОГО акари, повече от 250
17 октомври - 250 акари. Започнах оставяйки бяла дъска, за да се види на кърлеж-падането през нощта. Темп 55
18 Октомври - преди запрашаване е имало по-голяма от 250 акари от през нощта. След разпрашаване, само 112 акари. Темп 58
19 октомври - преди запрашаване имаше акари само под центъра на клъстера. След запрашаване, 56 акари. Темп 60
20 октомври - преди запрашаване само на 100 акари, след почистване на прах, 33. Temp 60, но времето беше влажна.
21 октомври - преди почистване на прах, 15 акари. Реших да не прах за само 15 акари. 25 октомври - 27 акари. Температура 70 °. (Тъй като беше толкова слънчево и топло, така че годината за Уисконсин късно, аз поръсени за последен път.)
07 ноември - Тъй като температурата е определянето 75 ° С рекорд, взех кошера напълно отделно и не е имало пило. Не съм прах.
Ноември 13 - 9 акари Temp 60 ° С след още 24 часа чакане, само на 8 акари повече.
Накрая жената направила опита постига опаразитяване по ниско от 1 % но изводите може да се видят какви са.
Моля за съвет как се третира с AMITRAZ. В какви дози и срокове.Тимола на кристали с какво се разтваря.Ще пръскам с газова пръскачка.
Тази Руска рецепта за опушване с 15г ОК разтворена в 100мл. мед. спирт прибавен и 15г. Тимол за 25 кошера,питам за отговор налива ли се вода.Ако се налива колко.
И аз натам съм се насочил /тъмен балкански субект/. На етикета пише колко тактик да се сложи, но дали е вярно? Трима попитах, три различни рецепти ми дадоха. Някой може ли да каже изпитана рецепта с амитраз и как да се дозира?
Прикачен файл 7207
Прикачен файл 7208
Колеги, толкова ли няма друго освен амитраза? Този мед нямали да се яде от хора? И кои са тия хубостници дето ви ги дават тия съвети. А догодина може да ви посъветват да хакнете и кумафос....
Няма пълно щастие. Но восък все пак не се яде. Чак толкова да отдаде към меда после не вярвам. То ако е така, мед изобщо да не ядем, като си помисля какво се пръска по нивите и пчелите го внасят с нектара, прашеца и водата.
Опитвам се да се придържам аз към по-щадящи препарати, обаче като почнах да виждам как щъкат акари, се притесних какво ще третирам тази година
Проблема не е в това, че еднократно се е използвал някакъв препарат. Проблема идва от натрупването във восъка на различни БОВ! Това е многократно дискутирано във форума. Този своеобразен коктейл постоянно се допълва от постъпващия прашец. А пръсканията не го разреждат...Комбинирането на ОК, МК, биологични методи, смяна на майките и др. засега дава резултат в борбата с кърлежа.
Дава резултат, но труда е много. По тази логика земеделците вместо хербициди още щяха да използват култиватори, мотики, че и ръчно плевене. От тежката химия спасение няма и няма да има, докато нуждата от храна нараства заедно с броя на населението. При животновъдството в огромните ферми с какво ли не го тъпчат добитъка, с какво пчеларството да е по-различно? Пчеларите не са ангели небесни и дори аз да не слагам, други ще слагат, щом анализите им издържат, докато ме избутат от пазара с по-ниска себестойност. Не че съм стигнал дотам, де.
За съжаление пчелоотглеждането е свързано с преразход на труд :laughing: . За земеделието не съм съгласен. Каквито и химии да се използват без сеитбооборот така и ще си идат на вятъра. А относно пазара, вече сам се избута.
Ако в главата ми беше само колко левчета ще изкарам, нито един кошер нямаше да завъдя. По-добре обясни малко от това, което ти знаеш, а аз не, може и да прихвана. Знае ли човек колко е на другия акъла? Аз съм пипнал кошер за първи път април тази година, когато си купих първите отводки и на място ги прехвърлих в мои кошери. Бяха двадесет, сега са осемдесет. Опитвам се и да чета за пчелите в свободното си време,а то, за съжаление, никак не е много. Най-лесното е да наречеш някого някак си, по-трудното е да разкажеш и да покажеш кое как. Никой не се е родил научен, а натрупването на необходимия минимум познание в дадена област не се случва изведнъж.
Ако някой ден се случи почасовото заплащане в България да се доближи до средноевропейското /към което уж се стремим/, а да няма субсидии за пчеларството, последното го отпиши като бизнес при сегашния разход на пчеларски труд. Следователно, трябва по всякакъв начин да се оптимизира труда. Това и се опитвам да проумея как да стане.