Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Мерси за комплимента .
На твоят въпрос преди време бях чел отговора на Скутелатора в по стар пост от преди време и той отговаряше че не е добре проучен въпроса за начина на действието на ОК и в Щатите все още не е разрешен за употреба.
Щом Дони казва така как може аз да отговоря на въпроса ти.
Обаче има факти изнесени за ОК от различни проучвания който са ме удивлявали с различни изводи за начина на действие на ОК, както и на различни концентрации на ОК(понякога достигащи десетки пъти по висока концентрация на ОК от наложеният 3,5%) така и различно съотношение на захарта и водата и на всичко отгоре за различен начин и време за прилагане на ОК (за пушене, за напръскване с пулвелизатор, за накапване) в период с пило в период без пило (например в Европа пакетните рояци ги пръскат с мини лозарска пръскачка та дори я ползват и в кошерите).
Аз мога да отговоря теоретично в сбит вид за данни прочетени от статии(ама кой са вярните нямам идея).
Сублимацията-Налягането на парите (мярка на склонност вещество да се изпари) ОК е по-малко от 0.001 mm Hg @ 20 ° С . За сравнение, налягането на парите на нафталина, които лесно сублимира, е 0,6 мм живачен стълб-повече от 600 пъти по-силен.
Едва ли ОК се изпарява няма мирис.
Ясно задал съм въпроса в темата за екологична борба с вароатозата . Да взема да отворя тема БОРБА С ВАРОАТОЗАТА НА БАЛКАНИТЕ или няма да е еуропейско и угодно?
Е аз предпочитам по балкански методи на третиране, като с това по-долу
Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу
ОК действа контактно върху акара, макар и минимали дози му изгарят храносмилателната система, може да попадне там и през хемолимфата на пчелата . Изпарявам ОК от 2012 година с писолет за горещ въздух, предлагам и обучение.
Благодаря! Това е едно от нещата, което ме интересуваше - имаме директно действие върху акара, а не пренесено през "соковете" на пчелите.
Иначе съм съгласен с Георги относно концентрациите - има много противоречиви сведения. От тук обаче следва един важен извод - превишаването на дозата не е смъртоносно опасно за пчелите. При пулверизиране трудно може да се определи точната доза, а това се оказва най-ефикасния метод. За мен този метод е и най-ефективен от гледна точка на времеемкост.
До колко градуса е нагрят въздуха?
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Мисля че все още не е доказано начина на действие на ОК на самият акар
факт е че пчела поела ОК със сироп след това има завишение на ОК в неината хемолимфа и почти няма в храносмилателният и тракт.
И все още не се знае дали действа чрез директен контакт или чрез поемане с хемолимфата на пчелата. При опит направен така семейство разделено с преградна стена и третирана с ОК само едната половина се поличава 80% лечение а на другата половина не лекуваната има лечебен ефект 65%, тоест имаме контактно действие.
Кое е вярното нямам идея.
До колко градуса е нагрят въздуха?[/QUOTE]
http://www.legaitaly.com/en/apiary/v...da-220v-detail
Италиаците са го измислили. Изпрението е най-ефективно и най-щадящо пчелите, но при много важно условие - липса на пило . Аз третирам 200 семейства за 2 часа. Температурата на пистолета се фиксира на 300 градуса. Държи се 10-15 секунди изпарение на кошер.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))