A каната с гроздомицин къде е?
Преглед за печат
A каната с гроздомицин къде е?
На студено..
Ангеле,къде ще слагаш масата за да знаем къди да дойдем!
Поздрави:Цветан Димитровhi;
Аааа заповядайте!"колкото повече толкова повече".Има провизии всякакви...ако се позабавите.....
Прикачен файл 9182
Продължавам да се боря с анорексията безмилостно и жестоко!!!
Закуската е готова
Ако някой случайно иска да надникне, да споделя как ги правя аз козунаците:
kozunak.top
Да сложим обяда,а за козунаците има време.
Патешка капама..
Прасе да се обработва с мотика за сефте виждам!!!!....това е някакво Еленско ноу-хау явно!!!bow;...едни съседи ходиха тази година на празника на бута - по 150-160лв. броя го продавали казаха.
Мотичка по точно/тая която става и за вар/.Четината се маха по лесно и не забравяй ,че това са по стари методи.След опаковката от консерва кошърка пробита с пирони се появи рендето.:bigsmile:Ако ти кажа с каво се чистяха ушите преди години може и да не повярваш. С копънка от мисир просто тия са забравили.:bigsmile::bigsmile::bigsmile: ия бутове на клипа съхнат за 14 дена,а на мама овошките макар че по окапаха 1,5г.;),но иначе идеята на тоя празник е много добра.Така простите хорица могат да си помогнат с някой лев.;):bigsmile:Проблема е ,че вече нямаме традиции и всичко е бизнес.:bigsmile:
п.п.И да не забравяме Кораконжула.:bigsmile:Макар и малко да помнят какво е.:bigsmile:
Скоро не сме готвили.;)
Прикачен файл 9984Прикачен файл 9985Прикачен файл 9986Прикачен файл 9987Прикачен файл 9988
Прикачен файл 9989Това успях да направя, това показвам.
Едно Узо 12 и трябва само на тази хубава салата!
Прикачен файл 10062
Една тортичка от мен.
Здравейте,някой ползвал ли е следната рецепта?24 часа преди да се пекат пражоли ,да престоят в зелева заламура?
Прикачен файл 10179
Телефона е само 5мп и на лампа размазва.
Как направих баница
С моята се скарахме кой ще направи по-хубава баница. Обещах да изчистя всичко след себе си и я пратих на кафе. Провеждам светкавична консултация с майка ми - о, че то било толкова лесно! Слизам до магазина. Купувам кори, бира, "Петрохан", сирене и малко фъстъци. Качвам се. Забравил съм яйца. Пак долу. Взимам цигари, но на асансьора се сещам за яйцата. Връщам се. Вир - вода отново съм вкъщи. Олиото е свършило. Яко псувам. Сещам се, че имам сланина – ето ти мазнина. Тавата е заета с пържоли и трябва да я измия. Упорито търкам с гъбката, но няма голям ефект, а и верото почва да ми свиди. Изплаквам я за последно – ръцете ми са червени, а в мивката все едно някой е повръщал гъбена супа. Навсякъде е мокро и плочките се пързалят. Взимам яйцата и в този момент се хлъзгам, хващам се за сушилника... много лошо решение... повличам го върху себе си на земята. Порцелан, стъкло, човек – в едно цяло. С порязани пръст и чело - почиствам. Слагам първия лист, настъпвайки нещо остро. Викам с все сили, вадейки парчето – бинт, йод (който разливам върху телефона си), превръзка с картоф (нали се слага за рани) и съм готов. Кокошите яйца съм опазил някак (за моите не е сигурно) и почвам да ги чупя майсторски в един оцелял кастрон. Повечето съдържание излиза отстрани, но го събирам с шепи. Има черупки, но те са полезни против кръвно и слаб слух. Мачкам сиренето... не!... ще ползвам миксера. Едната му бъркалка не се побира вътре. Какво пък... включвам... Господи... торнадо – в окото си имам жълтък, а в ухото 200 грамова бучка сирене, котката ме гледа отстрани цялата оклепана, сякаш сега е излязла от утробата на майка си – казва едно тъжно „мяуу”, оттегляйки се за миене. Разделям криво-ляво листовете, изтърсвам останалата плънка, нареждам парченцата сланина и бух във фурната. Изпивам една бира на екс, предоволен от себе си. Обръщам се – от печката излизат гъсти кълба черен дим, все едно съм запалил гума. Кулинарното ми произведение се запалило (бях му сложил малко уиски за вкус) и сега оживяло се мъчеше да бяга от горещината. Позатиснах го малко, но в крайна сметка го измъкнах. Изгорен на две места оглеждам черната си баница – прилича на капак от улична шахта. В тоя момент любимата се прибра...
Е, в общи линии - така беше! :bigsmile:
Ами, текста и снимките на тоз трилър, ги пусни в подходяща тема, ти! kiss; http://dostin.blog.bg/zabavlenie/2017/05/18/vchera-se-nasrah.1547395hi;
Прикачен файл 10377
Скоро не сме размахвали тиганите, че спретнах нещо по никое време.;)
Само краставиците ми приличат на истински,демек,тигана си е за размахване...
И аз минах през кауфланд,но само за тоалетна хартия от 9,99лв и бонбони мерси(голяма) за 10,9лв.
Прикачен файл 10381
Останем малко свободни и веднага се хващаме за дръжката.....на тиганЯ.;)
Ми и аз така!...
Ако останем и без него смятай че 50 –те години които съм отредил че ще ни има, ще се скъсят на 20–25 години. Разбира се,не искам да съм пророк,но нататък отиват нещата. Изчезваме.Опонентите ще ме грабнат,ноо....ооооооо нека да се огледат ,ослушат и ако не идва влак,да ревнат срещу истината която ги мачка ежесекундно в нашата мила Майка Родина/Мащеха/.
Прикачен файл 10417
Позапълних малко от свободното време. ;)
Прикачен файл 10422 Прикачен файл 10423 Прикачен файл 10424 Прикачен файл 10425 Прикачен файл 10426
След следобедната закуска е време и за вечерята.
Прикачен файл 10517 Ха, наздраве.
Прикачен файл 10519 Хайде един скокльо за вечеря. Наздраве. drinks;
Аз след малко ,ще разреждам МУСКАТОВИЦА,прясно сварена ,на два дена ! Миналогодишен матриал :) Сега си допушвам от GLUBMASTER MiNi и я започвам .
Моите марули изкараха стебло и цъфнаха. Не знам, тези в салатата как са отгледани?
Прикачен файл 10556
Прикачен файл 10557
Прикачен файл 10558
Хайде да се завъртим пак в кухнята.;)
Това понички с бира ли ще да е? А за теб коктейла?
Прикачен файл 10559Прикачен файл 10560 Завърших си барбекюто заедно с пещ и ето ги първите опити. Ималите възможност да опитат изказаха само позитиви.
Тоз майстор на пеща трябва да познава нашия.:bigsmile:
Аз лично съм си я правил. Имам и апарат за два вида бири, но ще го инсталирам само при подходящо голяма компания.
Да считаме ли че вече приемаш записвания за компанията?;)
Всеки е добре дошъл!
Прикачен файл 10563Като каза, че майстора е един и същ, да попитам имаш ли печка на дърва, като моята в средата. Когато и зидах комина, го измазах много добре отвътре, но все още ме е страх да и дам зор, случайно да не спука някъде. Зидах го с пясък, вар и цимент.
Прикачен файл 10564
Аз разбирам от морски дарове. Наздраве!
Прикачен файл 10565червено- печка на дърва
зелено- плот на печката
жълто- комин на печката, който се включва в общия
Пещта съм я пробвал и там където си показал нямам проблем. Питам за комина обелязан в жълто. Май ще я пробвам пък каквото, такова. То друга алтернатива няма. Или ще е добре, или ще спука.
Прикачен файл 10566
Нещо морско за вечеря.
Абе не знам на кво ти мяза на теб, ама на мен не ми излиза бройката? Значи тия пипала вървят по десет. А на снимката са седем. Така. Къде са другите?
Прикачен файл 10567
Други готвачи няма ли? ;) Хайде да продължа серията от морски деликатеси.
Вкъщи си направихме една салатка от печетни патладжани и червени чушки, нещо като кьополу, много добре се получи.
Прикачен файл 10568
Не е лефер, но пак съм доволен. За семейната статистика-66 бр. зарган.
Прикачен файл 10569
Ииииии сега наздраве! Рибата е пържена, защото не е особено едра. Ако е по-едра става чудесна на скара или барбекю. За пърженето ползвам комбинация от бяло и царевично брашно, сол и черен пипер. Овалвам рибата в брашната, потапям във вода и сетне в тигана. Пръска, но брашното дето остава не почернява. Картофената салата я обичаме намачкана, а не нарязана. Като първо режа лука, а после го поливам с дресинга от сол, оцет и олио. По този начин се маринова леко.
Що бе Тянко го казваш със съжаление,че не е лефер? Зарганчето си е деликатесче,а лефера е тежка риба. Едно време на вълнолома между Равда и Несебър/сега там е к-са на М.Велчев и не можеш да припариш/ излизаха хубави заргани за скара. Но и този е добър,пък и тази бройка сега трудно се прави.За колко часа ги ловна и къде?Мисля да навестя приятелите от Бургас до Обзор за двайсетина дена,а си падам по риболова,та за това те питам.Имах едно местенце над потъналия кораб след Влас,към Елените ,ама вече го няма. Да ви е вкусно и приятно!
Деликатесче е, но не колкото лефера. Знаеш, че трудно се намира. И в морето, и по пазара. Тази година в близост до Бургас най актуално място за риболов на зарган е крепостта Акра в Черноморец. Но там има повече хора отколкото на митингите в София. На Юг местата са си все едни и същи Агалина, Дюни, Царево и т.н.Тези са от Дюни. Иначе най добър улов сме правили до Нестинарка- 170 бр. за два дни.От тогава не си играя да мариновам зарган. Голямо раздаване и ядене беше, та ми втръсна!
Времето захладня и си приготвихме това:
Прикачен файл 10571
Най-добрият пример за симбиоза между растителният и животинският свят са сармите.hi;
П.П.
Не поръчвайте филетирани късчета фини свински деликатеси в желирано чесново канапе.
Пача е!:bigsmile:
Тянко, искрено се надявам и най-сърдечно ти пожелавам, другия път като се видим, току-що да си наловил 1-2 кофи от тоя "гадния" лефер;) и да се омажем както си трябва, пък Гогол, да е жив и здрав, нека през това време да си похапва от деликатесния зарганец:laughing:
Ако и аз съм на тази маса за която си представям виртуално и има на нея от "гадния" както ти пишеш Перо/за мен е мазничък,ама не и гаден/ лефер и голямо плато със зарганче/ няма значение, едър или дребен/,мариновано чернокопче по Несебърски ,бъди сигурен ,че няма да пипна от лефера.Зарганче,чернокопче ,зарганче,чернокопче и ........... така.Ех,потекоха ми лигите от фантазии за хубава черноморска риба.
Ходя поня
кога до Одрин/короната малко промени нещата/ и купувам риба различна–сафрид,скумрия,к лкан,паламуд, но друг е вкуса.Комшията ме уверява –черноморска е,малко настрани от Созопол я хващат мойте хора. И много интересно–много по евтино от тук.
Така че, да ни е сладко Перо.
Прикачен файл 10576................
Е,не баш тъй по вкусови качества. То и циганката е паламуд, ама е циганка–друг вкус,по–лека и не тежи на стомаха като паламуда.Бат Тянко има решаващото мнение по въпроса. Несебърлии/Стария град/ казваха така–Един паламуд може да отвори стара рана от 10 години. Сигурно е проверено от тях ,щом го имат като поговорка и ми го казаха като ме видяха как набивам парчетата осолен паламуд преди повече от 35 години.Накара ме да си спомня толкова хубави неща от това прекрасно място. Но толкова,няма време.
Последно/миналия октомври–ноември/ разликата беше паламуд –7лв там,10–12 лв тук, калкан–10–12лв там, тук не знам как е бил.Циганката още по евтина, За всичко като цена зависи от пазарлъка с комшията–ако не провиш пазарлък ,го приема като обида.Колкото повече се пазарите,толкова повече повишава тон и си прави реклама.Тази година още не съм ходил от април или май защото се бях запасил с лекарства за доста време заради короната. Сега е момета да ги навестя/при този срив на лирата/,но още е много топло,а за мен е вредно.
Осоления паламуд наистина "отваря" стари рани. Но пресен на скара е нещо уникално! Пържен не ме кефи особено, макар че и така се приготвя. Чернокопа става чудесен, когато се маринова. Бие по вкус всички останали риби. А за мезе пие всичко без изключение! Наздраве!
За паламуда съм съгласен. Маринован чернокоп не съм кусвал, ама на скара също е чудесен.
Лелеее, разтекох се:P
ако имам възможност щя изхвърля всичко от фризера и ще го нагнетя с калканец при такава цена
При нас сигурно цената почва от 20лв/кг и то най-вероятно за вносен, океански, размразен. Черноморския, пресен сигурно е повече
п.п. А това за паламуда дето "разболявал" според мен са малко бабини деветини:laughing:
Море, напери са със солен паламуд и пак ще си говорим. Един път го бях гарнирал и с яйца, та едвам оцелях.
Перо, паламуда сам си поема солта,никой не му инжектира разсола.Сега,дали в солта е проблема или самото месо е без отговор досега.Очаквах бат Тянко да ти го обясни.Така че, не се чуди ако е купешки осолен да те накара да имаш такова чувство. Когато го употребявах преди сам си го осолявах и много внимавах. Въпреки всичко пак ставаше доста солен.
Когато една поговорка е синтезирана от много поколения преди нас,значи отразява истина. Затова не ги подлагам на съмнение и им вярвам и се съобразявам с тях. Така мисля аз,а всеки си шета на акъла и прави това което си пожелае.
Е паламуд, паламуд не съм ял от 2013 и не съм го готвил от тогава...
Къде може да бъде намерен пресен български паламуд или калкан?
Паламуда беше за кратко, но чернокоп все още има. Току що си купих по 7 лв. килото. Изчистих го и сега бъркам саламурата с едра сол. Сетне в нея за 24 часа. После 12 часа в оцет. След това прекия ми началник си играе да го нарежда в буркани(щото мен ме мързи). После се залива с олио, което е предварително загрято и истинало. След една седмица идва интересната част. Идеално мезе за вино, ракия бира и т.н. Наздраве на всички! Весели празници! И Бог да ни пази от ковида и всякакви гадости! Амин!
Искам да благодаря на публикувалият рецептата "Авокадо със скариди". Страхотна е!
Вярно, че замених 200 грама авокадо с 1 килограм пържени картофи, а сотираните скариди със свински пържоли, но наистина, страхотно се получи. hi;
Нещо ново в кухнята. Който познае какво е това, печели......БРАВО. ;)
Прикачен файл 10627