Това е изискване към мераклията, не към казана. В такъв случай и майстор се иска /ако има/.
Преглед за печат
То, майстор на всякъде се иска. Като приказката и тате може и бате може, но козата си иска пръч.
Та мисълта ми е: има ли нужда от такава инвестиция, за да си свариш един материал, приготвен по принуда.
Е, ако си с намеренията да правиш спиртоварна, това е друга работа.
Написах, че в момента изобщо не ми се занимава с варене на ракия, но, това е, защото съм натоварен с друга работа. Иначе интереса ми към темата е дългосрочен и отдавна, но ще се реализира истински, ако доживея да се пенсионирам. Дотогава тече набирането на опит и хардуер. С пчелите се занимавам на същия принцип.
Бизнеса с ракия е много по-печеливш, отколкото с меда, аз вече почвам да се замислям!!.. шопите особено мрът за кайсиева ракия, и изобщо за хубава ракия...а съм тръгнал да пренасям двукратно личинки, че да произведа по-едри майки....то да е нещо друго, но акъла трудно се набива!!
Прикачен файл 9784
Това си купих минавайки през един град. Тъй като не пия ще я пробвам само на аромат. Много е хубав и затова я купих.
Дончев,кажи от кой град си я закупил?
Може пък ние които пием да се излъжем и също да си закупим не по една ,а по няколко бутилки!:yahoo:
Поздрави:Цветан Димитров
п.п.Чакам отговор!
Дончев,да вземаме мезето и да идваме тогава!
Такива като теб най ги обичам!Имам двама приятели -въздържатели като теб и почти след всяка сбирка ги болят главите!kiss;Ако и ти си от тях по добре да не идваме,а да се срещнем на изложението в Плевен догодина и да ти донеса шише ракия да добавиш към сбирката си!Обещавам двойно препечена грозданка-48 градуса!Плъзга се без да я усетиш когато я пиеш!judge;Ако ще идваш на изложението-пиши ми на лични да се разберем къде да се срещнем и как да се познаем.
Преди бях и съм в един форум, но с друга тематика. Срещи се правиха редовно из цялата страна. Веселяха си се хората. Има и дори събиране в семейства. Други само се събираха по двойки уж за по продължително да е, но станаха раздели. Много, много неща ставаха. Та среща може да се насрочи, и ако има желаещи ще се съберат, но дали? Пчеларите сме малко е.. партия и малко се съмнявам.;) Действайте.
Ей, аз ви казах, че не пия, а вие ракия започнахте да ми предлагате. Идвайте. Ще ви запиша час в едно заведение и започваме. Вие ще пиете, а аз ще ви гледам сеира. Има река наблизо и ще може да си охлаждате главите. Един от вас е виждал заведението./отвън, че беше претъпкано както винаги/ Заповядайте, чакам ви. Всичко си носете, но парите да са в повече, че нямат сапун и бръсненето е малко твърдо.;)
Дааа, вероятно си прав. Аз преди няколко години пуснах някъде (тук или оттатък) че ще бъда в Плевен и който иска, да се свържем, за да се запознаем лично. Обаче никой не се престраши - жалко. Инак с доста от тук и оттатък присъстващите съм контактувал на яве и по телефон. В крайна сметка от кого и от какво се крият - незнам.
Както писах, заведението е претъпкано по всяко време. Затова ще трябва уговорка, която аз нарекох час за по кратко ;), ако искате и час за доктор мога да ви запиша, само кажете кой за какъв иска. Повечето ми сватове са все доктори. Братовчеди имам няколко. Та въпроса ще се нагласи. Сега, реката си тече през всеки месец и няма как да я преместя в друг. :bigsmile:
Като спомена тия обеми на бъчви и каци, си припомних в далечната '92-'93 година странстването ми в тогавашното ОНД ( общност на независимите държави), наследник на СССР. Та в с.Валя Пержей бях посрешнат от Вадим - бесарабски българин. Първо ме въведе в избата си, където бяха поместени 3 - 4 бъчви с вместимост от по един тон, каците не помня с какви параметри бяха. От туй може да съдиш какви са пиячите по други места. :)
Колеги източих виното от пращината,искам да я сваря на ракия.Сега колко захар-вода трябва да добавя?Слагали се лимонтузо,мая
Най-лесната рецепта е на 10 литра топла вода, разтваряш 3 кг. захар и сипваш в джибрите. Добре е материала да зимува в помещение с умерена температура около 20 °С. Ферментацията може да я забележиш след десетина часа. Аз така процедирам и варя материала юни месец, тогава всичката захар се е превърнала на спирт. Може да се наложи да затвориш плътно съдовете и по-рано, просто трябва да наблюдаваш сегиз-тогиз какво се случва. Ако случайно по някаква причина спре ферментацията, предимно заради по-ниска температура, тогава вадиш част от материала, загряващ го и го връщаш. Завиваш съда с примерно вата за гипсокартон и ...Общо взето това е.
Трябва и от време на време да разбърква джибрата за да не се получи кисела жилка в ракията след като я свари.
При ферментация при отсъствие на кислород се получава алкохол. а при наличие на кислород - оцет! Изваряването на ракията трябва да стане непосредствено, след като захарното съдържание на джибрите спадне под 3 %. Всяко забавяне води до увеличаване на киселинността и загуба на алкохол!
Колеги колко трябва да е захарноста на течноста във пращината?Преди малко я мерих показва 15
Когато се мелят или дребнят плодове за ракия, било то кайсии, ябълки, круши, сливи, дюли, дренки или грозде, има златно правило. Като се надребнят плодовете, им се налива вода и се изчаква соковете на плодовете да се разтворят във водата. Примерно след 10 или 12 часа се мери захарността на разтвора. Ако е захаромера показва 22 е идеален. Ферментация става и при 20 захарност, но 22 е идеална захарност при точен захаромер. Не трябва да се надвишава 22 захарност особено на виното, защото почти винаги остават неферментирали захари, виното остава сладко, а след това боли много глава.
Колеги, ако знаете каква ракия става от развален мед, вместо захар, малей-й-й-й-й-й-й-и-и-и-и-и...
Глупости си написал. Поне опитвал ли си да правиш оцет, че да даваш празни надежди на хората? Оцет от ябълки правя от 2010, а ракия от 1998. и в къщи консумираме само такъв оцет. И на представа си нямате, колко е вкусен! Това, което се продава в магазините като ябълков оцет е лъжа и измама, фимия на търкалета.
Първо - оцетна ферментация имаме, когато захарността на разтвора не превишава 10, максимум 12 на сто. Второ - оцетна ферментация се получава от етстествени бактерии, които си ги има в природата и точно количеството захари в разтвора кара точно оцетните бактерии да се развиват, а не спиртните, и тъкмо заради опасността дрозофили/мушички да заразят разтвора със спиртни бактерии, е задължително материалът за оцет да се покрие с кърпа, и кърпата за се защипе с ластик. След това ти трябват 2 или три месеца, за да стане оцета. Ако температурата на въздуха надвишава 25 през деня може и да имаме оцетна ферментация с образуване на едносантиметрова "оцетна гъба" след около два месеца. Тогава източваме оцета и го наливаме в бутилки без да го стерилизираме. Гъбатата продължава да си се образума в бутилките, но точно това са ценните живи млечнокисели бактерии, които са естествените пробиотици.
Когато пък се прави ракия или вино, трябва да имаме захарност поне 20, а 22 е перфектната и е важно да се остави съдът леко открехнат за да влизат мушички, защото точно те донасят бактериите за спиртна ферментация.
А изваряването на ракията става тогава, когато захарното съдържание на материала падне на нула.
Когато се прави второ вино за ракия-то захарност не се мери.Прави се три килограма захар към десет литра вода.Захарност се мери само когато си смачкал плода-грозде,кайсии,джанки и т.н.Захарноста да не надвишава 22-23 процента.Проверявал съм взахаромери в лицензирана лаборатория от три закупени в магазинната мрежа-за битови цели и трите показваха по.малко с около1-1,5 процента захарност.
Направи си меден оцет и ще забравиш за ябълковия:).
Хората пари направиха вече,а ние още се туткаме:
https://harmonica.bg/produkti/otset/meden-otset/
20 безумно точни неща за ракията, които всеки българин трябва да прочете
1. Не си истински българин, ако в хладилника нямаш шише от марково уиски, пълно с домашна ракия.
2. Народно поверие гласи: Ако на бутилката от „Фанта“, има капачка от „Кока-Кола“, значи в шишето има ракия!
3. Празна бутилка ракия е като сутиен на простора… Най-хубавото го няма вътре.
4. И психотерапевт може да помогне, но с ракия е по-евтино.
5. Разликата между човека и животното е 500 грама ракия.
6. Секс телефон за алкохолози: Бавно изваждам ракията от фризера…
7. Ако обичаш някой човек, дай му свобода. Ако и той те обича, на връщане ще ти донесе ракия.
8. Мъжът е най-съсредоточен, когато прелива ракия от дамаджана в малка бутилка…
9. А сега да поработим върху твоята красота – докато ти се гримираш, аз ще си сипя ракия!
10. Българският патриот винаги е готов да защити родината, въоръжен с ракия, салата и дистанционното на телевизора.
11. Народна мъдрост: Ако не може да бъде излекувано с ракия, значи е не лечимо.
12. Злоупотреба с алкохол е, когато с ракия се дезинфекцират рани и се бършат прозорци.
13. Мъж в аптека: Нямате ли хапчета за глава, дето се пият с ракия?
14. Днес научих що е то домашно шампанско – мъжът пие ракия, а жената съска!
15. Разлях върху клавиатурата ракия… и сега, каквото и да натисна изписва три главни букви: ОЩЕ!
16. Каква е разликата между българите и немците?
– Когато изпият две бири немците минават на „ти“, а българите – на ракия…
17. Да се пие по една ракия вечер е не само полезно, но и малко…
18. Понякога толкова ме мързи да си правя кафе, че направо си сипвам ракия…
19. Продавачката: Какво обичате?
Той: Ракия и бира, ама сега съм дошъл за хляб!
20. Аз лично си инвестирам парите в ракия. Къде другаде можеш да получиш 40%?
Като стана дума за немците: Не може един народ, който се напива с бира, да дава акъл на друг народ, който изтрезнява с бира.
Вчера сложих джибрака: сини сливи, захар и мед. Захарност около 23 %.Днес гледам доста са се запенили, някакви съвети?
Ами в съда, в който се слага материала ( бидон, варел и др.), се оставя свободен обем, такъв, че когато започне фермащентационния процес, да има място материала да се разшири, без да "гостува" на комшията. Демек по-добре разпредели равномерно материала в два, три или колкото е необходимо съда. Това се прави пропорционално ( плод, захар, мед), за да може да ферментира, по едно и също време да е готов за дестилиране. Плюс минус ден два. ;) След като е готов материала в някой бидон, той се затваря плътно и така нататък. ;)
Първа помощ...Прикачен файл 11367
Таз година,е голям урожай от джанки,амааааааааа.......шшшш шшшшшшт,че тия копои,скоро ще ни сложат чатала.:laughing:
Пак ще ставаме шумкари;)
Докараме я и до тука.Прикачен файл 11487
На някой да му се намират корен-два от билката кадънска кълка( сладък пелин, пак пий)?
Аз го знам като "папий" и шеговито му казваме "пак пий". Имам наличен.
Слагаме го в джибрите, докато ферментират. Ако остане в джибрите при изваряването за ракия, аромата се предава, но не ме кефи особено, когато аромата е в ракията. Виж във виното е приятно.
ПП Имаш ми координатите.
Абе я раздуйте нещо за тия кадънски кълки :)
Пролетес някой даде на вуйчо една китка от туй нещо, аз го бучнах в едно кьоше и оня ден като го загледах - то станало храстче до коляно. Пооскубах му тревата наоколо и му хвърлих една кофа вода Нищо не знам за него, освен за джибрите друго приложение има ли и как?
Догодина по това време, я опитваме.Прикачен файл 11544
Прикачен файл 11544
Малък е чепа на бурето и няма да се получи! :laughing:
Прикачен файл 11550........:laughing:
Моето буренце е къмто 15ина литра/има го напред в темата/ и ся се сещам че му е време да го източа. Държа ракийцата вътре до 3-4 месеца и после друга.
Ти засичал ли си го това колко изпива за година?
Ми така де!Да пием!
Стига сме я съхранявали:bigsmile:
Аз например,мога да изпия море със ракия,амааааа, само на думи.Иначе ми е най-сладка до 100-150млл....
Прибирам се в къщи,след работа.Отивам на хладилника и удрям бустер-трийсетина грама на екс.Ей така,да ми запари на гърлото.95% от "болестите" навлизат през носоглътката,таа лекарската доза си я взимам одма.След това,шетня из двора,кучета,котки,кокошки. ...и чак след това сядам на още стотина грама....
Та те това ми се случва след работа..:P
Днес заредих и малкия брат с прасковена.
Чепа бива ли го?:bigsmile:Прикачен файл 11601
'Арна, 'арна... Прасковата, ако не се добавя захар, пуска между 3 и 6 на 100. Аз изкарвам 1 казан джанки на патоки и ги преварям с прасковите. Аромата не е толкова осезаем, като на кайсиевата, но не може да се обърка. Аз нямам много праскови и за мен си е екзотика...
Колеги само да ви попитам, то сигурно го има назад в темата, ама много страници и не съм сигурен дали ще го намеря точно. По принцип баща ми добавя захар спрямо материала който ще вари. Той разтваря 1 към 3. 1кг захар за 3 литра вода и според обема на материала слага ...
Мисълта ми е че аз искам да пробвам с мед, вместо захар. В този случай ако преди е било 1 към три вода захар. Сега водата с колко мед трябва да е и има ли особености ?
Захаромер трябва. А колко трябва да е изходната захарност на пращината - виж в ракиджийския форум. По мой личен опит разтвора на мед с вода е добре да се свари.
Ще пиша тогава по-късно каква е нашата технология. Но според мен нашия материал винаги си е и без захар добре ... Добавя се само за да подпомогне ферментацията. И количестватат са много малки. Затова питах вместо това да си сложа просто мед разтворен и идеята ми беше пропорцията която замества захар/вода 1:3, колко ще е с меда ... Това ми е въпроса, а не че искам да докарам захарност.
Вари го, печи го. Ти все питаш, а не възприемаш какво ти се говори/пише. Дрождите, за да работят и изведеш максимума от тях, са нужни определени условия, при които захарта се превръща в алкохол. Без значения тя -захарта дали е от плодовете или познатата ни на кристали или в меда.
Когато захарността на материала е по-ниска, в киселите бактерии се размножават бързо и надделяват на полезните(алкохолните). Подобно се случва и при прекалено висока захарност. Там алкохолните въобще не сработват.
:bigsmile::bigsmile: Калин май ще се окаже прав...:bigsmile:
Ами точен отговор едва ли някой ще ти даде, най-малкото защото и меда е различни видове и съответно с различно съдържание. За отговор "горе-долу" може би трябва да вземеш предвид само водното му съдържание...
Така или иначе отговора на твоя "прост въпрос" едва ли може да се вземе наготово отнякъде, а предполга съответни пресмятания, а ти би трябвало да си добър в сметките...
Та така...
Задачата е толкова елементарна,че.........чак ме учудва,че компютърджията неможе да си намери отговора:laughing:
Топло, топло, започвате да ми харесвате. Опитвате се да мислите, макар и с идея да се бъзикате :)) .. Но все пак мисленето е труден процес и не се отдава на всеки. Иначе сметките са лесни, когато съединението е просто. Когато има толкова разнородна смес като меда, нещата са други :) ..
Защо, аз се осигурявам на възможно най-високия праг и то вече повече от 20 години, не съм толкова млад. Не се плаши :) ако всички бяха като мен, нещата щяха да изглеждат по един много по-хубав начин.
Ама то така става, винаги навсякъде, изглежда че съм малко тъп :)) ... Но пък аз питах за практически съвет, някой който е правил нещо да каже. Винаги ми се сервира това за работата наготово. Но в интерес на истината сам си оправям работите. То ако имаше някой практик щеше да сподели как върши нещата. Пак да кажа ние всяка година правим и ракия и вино. :) А не само да ми спускате теория, от която си личи че не се занимавате с тези неща и опита ви е нулев :)
И без очила си личи, че си бос във всичко. Като начало, нямах предвид осигуровките, но ти явно не вдяваш какво ти се казва/пише. А за ракията, то е като при жената, явно и такава нямаш, но да ти кажа - всеки си я гласи, както си знае. Та така и с ракията, която се прави с мед. Капиш?!
:) Добре, съгласен съм с теб. Ти си поредния който ми казва такова нещо по принцип. Но виж сега, аз от тук насетне мога да ходя само нагоре :) Ще стана освен специалист пчелар, ще стана и специалист пивовар :) :) и алкохоловар :) .. Но все пак ако има да кажеш нещо практично по въпроса с меда и ракията , моля те да го споделиш :) За да има смисъл от всичките писаници, за следващия човек който се хване да чете.
Такаа, като за начало, прочети форума - има милиони постове, които ще са ти от полза. После седни и размисли кое как и защо. Най лесно е да ти кажем мед:вода 2:1, но дали ще е успешно това съотношение, един Господ знае. Явно и мисловния ти процес е ограничен, щом не можеш да проумееш какво ти казваме. Купи си един захаромер, може и от най-простите. Смеси литър вода, със същото количество мед и виж показанията на захаромера. Следват бакалски сметки. Какво по-лесно искаш?
:) Ами явно така ще да е работата :) .. По-лесно е да дойде да ми покажеш или да си мерим ракиите, да видим кое как е : ) .. Ти дето ги правиш със захаромер и аз дето ги правя без ... :) .. Може и да ги дадем на независимото форумно дружество да преценят .. Аз мога да предоставя от 1 до 10 години назад във времето. След това имам пропуски.
Нямам време за експерименти. Т.е. да принципа проба грешка, защото времето ми е ограничено за това. Демек нямам свободно време за явяване и участие в класации. Със сигурност знам, че тук има колеги, които могат да те преварят в класацията за най-добър ракиджия. Ама това е отделна тема. Я да те питам - ти консуматор ли си на тази ракия?
Темата наистина е голяма и трудно намерих мненията на agro.
Може да ти дадат отговор.
100гр захар има 400 килокалории...
100гр мед има 300килокалории...
1 кг към 3 литра не е 1 към 3. Аз всяка година варя ракия с мед и винаги ползвам захаромер. меда разтварям в топла вода до 21%. Прибавям към материала и разбърквам. Повече не измервам. До сега резултатът е бил отличен всеки път.
Вече не помня какъв е вкуса на ракия от захар. От 2003 година досега само мед ползвам. По едно време се бях уплашил че е възможно в ракията да има ХМФ. Хидроксимет.... Търсих много информация. Търсих лаборатория да нося проба. Говорих с един специалист по алкохол от София.... Накрая се успокоих, че щом никой не знае нищо за това, значи не е опасно. Изпил съм толкова много ракия през годините и хората около мен също - всички сме живи и здрави
А бе, момчета, един кг. мед, струва 12-15лв., един кг. захар струва2.50лв. .....
Не се познаваме лично. Да не си от НАП или си митничар..... Не бих публикувал такава информация