Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 81 от 496 ПърваПърва ... 3171798081828391131181 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 801 до 810 от общо 4956
    Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията

Ще ти кажа още един пример, където пчеларите "извиват ръцете" на други хора и фирми, и при това го правят най-безжалостно. Става въпрос за "изкупните цени" на рамките, по които пчеларите изкупуват рамки от дърводелските фирми. Правил ли си си някога сметката, че цената, по която ти лично си купуваш рамките е ПО-МАЛКА от цената на дървесината? Да, това е точно така. Смятал съм го 1000 пъти. Пчеларите дотолкова много са "извили ръцете" на дърводелците, щото са ги принудили да правят рамки с КРАДЕН МАТЕРИАЛ, да дават МИЗЕРНИ ЗАПЛАТИ на работниците си, да не плащат осигуровки и данъци, и въобще да станат едва ли не ПРЕСТЪПНИЦИ в името на това да преживеят някакси с мизерната изкупна цена на рамките, НАЛОЖЕНА ОТ ПЧЕЛАРИТЕ !!!

А честните и почтенни фирми, които си плащат данъци, заплати и осигуровки, тези фирми са на път ДА ФАЛИРАТ, и причината за това са пак ПЧЕЛАРИТЕ, които без да им мигне окото ИЗВИВАТ РЪЦЕТЕ ИМ. Хайде ела да си купиш рамки от мене по левче бройката. Бас ловя, че няма да го направиш. И въобще няма да ти пука, че работниците ми ще останат без заплати и ще трябва да ги уволня. Ха-ха ..... няма да ти пука и факта, че моите рамки са единствените официални рамки в България с честно платени данъци към държавата и разни други държавни вземания.

Същото е и с кошерите и с другото пчеларско оборудване - пчеларите жестоко ИЗВИВАТ РЪЦЕТЕ на по-слабата страна (производителите на това оборудване). С две думи пчеларите по нищо не се отличават от изкупвачите, а именно когато се почувствуват по-силната страна, най-безжалостно, безскурпулно и бескомпромисно започват да ИЗВИВАТ НЕЙНИТЕ РЪЦЕ !!!

Нищо лично към никого. Просто искам да кажа, че пчеларите действуват точно така, както би действувал и всеки един друг пазарен субект - ИЗВИВАТ РЪЦЕ и с подобаваща жестокост се ВЪЗПОЛЗВАТ от безсилието на по-слабата страна, извличайки от това лични изгоди. При това положение ми е малко чудно защо започват да се жалват, когато попаднат от другата страна на бариерата? Ха-ха...... това се нарича ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, но другото му име е ЗАКОНА НА ДЖУНГЛАТА - ИЗЯЖ, ЗА ДА НЕ БЪДЕШ ИЗЯДЕН !!!

В заключение:
    В пазарните взаимоотношения НЕ ОЧАКВАЙТЕ МИЛОСТ ОТ НИКОГО !!! Всеки по-силен от вас е в правото си да ви извива ръцете така, както и вие го правите с по-слабите от вас. И вместо да се оплаквате, което си е напълно безсмислено, по-добре започнете да мислите как да станете по-силни. Това са основни мои възгледи за живота, към които винаги съм се придържал. Съвременното общество, в което живеем, дава правото на по-силния да изнудва по-слабия, и както виждате ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ масово се възползват от това свое законно право. Пчеларите също - ха-ха. Огледайте се около себе си, и ще видите, че съм прав.
    Въобще не съм съгласен, че цената на рамките, кошерите и всякакво друго пчеларско оборудване е наложена от пчеларите. Още по-малко пък ние да ги подтикваме към каквито и да е незаконни действия(ползване на краден материал, неплащане на осигуровки...)!!! Къде е държавата със съответните си органи(горски, правоохранителни, даначни, НАП) да сложи ред щом съществуват такива нарушения?!? Докато има един който да работи на по-ниски цени, то той ще повлече след себе си втори, трети и т.н.т... и в крайна сметка всички трябва да смъкнат цените за да са конкурентно способни и да им се "харчи" продукцията. Аз съм обикалял десетки дърводелски фирми във всички краища на България и мога да кажа, че на нито една сериозна фирма която е с капацитет за производство на сериозни количества не съм успял да и "извия ръцете", Знаят си цените и си ги отстояват, независимо какво количество исках да им поръчам. Единственно податливи са разни дребви фирмички и цехове, които и за две години да работят на пълна пара едвам биха смогнали да ми изпълнят поръчката която им исках са след няколко месеца...
    Всички знаем каква е цената на кошери, рамки и друго обурудване. Но, колегите които са в бранша от повечко години(когато ти не си си и представял, че ще се занимаваш с пчеларство, а аз само чат-пат помагах на дядо ми - лека му пръст) - нека да припомнят какви бяха цените накошери, на рамки, на майките дори?!? И това е не толкова отдавна - преди 6-7 години или точно преди времето на прехвалената пчеларска програма, която вместо да почогне не пчеларите реално, то тя само облагодетелства някакаъв малък кръг.
    Дърводелската фирма от която си поръчвам всичко от няколко години, произвежда и рамки за износ. Качеството им е много различно(по-ниско е от това на твоите рамки) от качеството на рамките които отделят за вътрешният пазар, но и цената им е много различна(по-висока е дори от твоята) от тази на която продават на нас. И какво излиза - изнасят си хората рамки за чуждина с по-ниско качество от това което е на Матеев, но на по-висока цена, намерили са си хората пазар(за което са си направили някакви вложения - може да са огромни разходи - но това едвали някой го вижда, а само им гледаме в паничката). Съобразяват се фирмите с положението и конкуренцията ди на нашият вътрешен пазар и цените са съобразени с него, не толкова с това което искат пчеларите. Всичко е въпрос на оптимизация. Специално рамките които аз си купувам се правят от отпаден материал от производство на друга много по-голяма фирма, но това не е проблем те да са със "задоволително" качество на "балансирана"/устройваща ме цена.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Именно затова писах ,че колега получил оферта от 5.20 лева дано се е възползвал защото надали ще я получи отново ,а тези 0.20 стотинки са данъка дето ще внесем на държавата.
    Аз си пропуснах шанса си да го продам на 5.20, и сега го продавам на 5.00. Нали точно затова написах и оня дългия постинг.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Например изкупвачите също си мислят, че нелоялната конкуренция между пчеларите е причина за ниската цена. И са прави за себе си, защото това си е самата истина. И след като някой е съгласен да си продаде меда евтино, тогава защо да не го изкупят. А дали пчеларя си плаща данъци, осигуровки и заплати - изкупвачите това не ги интересува.
    Винаги ще има нелоялна конкуренция докато има малки и големи производители просто малкият е притиснат отвсякъде и се принуждава да продава на по- ниска цена специално при пчеларите не можем да обвиняваме някой ,че е продал 100-200 кг.на по ниска цена важното е да се разбере когато имаш количество ти можеш да си търсиш по добра цена защото и за изкупвачите е важно количеството ,пробата за 500 кг. и 5000кг. е с една цена транспорта е по изгоден.Целта на всеки би трябвало да е да стане по голям но не всеки има капацитет за това.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Аз си пропуснах шанса да го продам на 5.20 и сега го продавам на 5.00. Нали точно затова написах и оня дългия постинг.
    Аз очаквам да го вземат на толкова такава бе уговорката при вземане на пробата преди 15 дена.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Въобще не съм съгласен, че цената на рамките, кошерите и всякакво друго пчеларско оборудване е наложена от пчеларите. Още по-малко пък ние да ги подтикваме към каквито и да е незаконни действия(ползване на краден материал, неплащане на осигуровки...)!!! Къде е държавата със съответните си органи(горски, правоохранителни, даначни, НАП) да сложи ред щом съществуват такива нарушения?!? Докато има един който да работи на по-ниски цени, то той ще повлече след себе си втори, трети и т.н.т... и в крайна сметка всички трябва да смъкнат цените за да са конкурентно способни и да им се "харчи" продукцията. Аз съм обикалял десетки дърводелски фирми във всички краища на България и мога да кажа, че на нито една сериозна фирма която е с капацитет за производство на сериозни количества не съм успял да и "извия ръцете", Знаят си цените и си ги отстояват, независимо какво количество исках да им поръчам. Единственно податливи са разни дребви фирмички и цехове, които и за две години да работят на пълна пара едвам биха смогнали да ми изпълнят поръчката която им исках са след няколко месеца...
    Всички знаем каква е цената на кошери, рамки и друго обурудване. Но, колегите които са в бранша от повечко години(когато ти не си си и представял, че ще се занимаваш с пчеларство, а аз само чат-пат помагах на дядо ми - лека му пръст) - нека да припомнят какви бяха цените накошери, на рамки, на майките дори?!? И това е не толкова отдавна - преди 6-7 години или точно преди времето на прехвалената пчеларска програма, която вместо да почогне не пчеларите реално, то тя само облагодетелства някакаъв малък кръг.
    Дърводелската фирма от която си поръчвам всичко от няколко години, произвежда и рамки за износ. Качеството им е много различно(по-ниско е от това на твоите рамки) от качеството на рамките които отделят за вътрешният пазар, но и цената им е много различна(по-висока е дори от твоята) от тази на която продават на нас. И какво излиза - изнасят си хората рамки за чуждина с по-ниско качество от това което е на Матеев, но на по-висока цена, намерили са си хората пазар(за което са си направили някакви вложения - може да са огромни разходи - но това едвали някой го вижда, а само им гледаме в паничката). Съобразяват се фирмите с положението и конкуренцията ди на нашият вътрешен пазар и цените са съобразени с него, не толкова с това което искат пчеларите. Всичко е въпрос на оптимизация. Специално рамките които аз си купувам се правят от отпаден материал от производство на друга много по-голяма фирма, но това не е проблем те да са със "задоволително" качество на "балансирана"/устройваща ме цена.
    Във всичко си прав и това е точно така - ти описваш реалната сложност на човешките и търговските взаимоотношения. Но аз не исках да кажа това, а нещо друго, а именно че действията пчеларите като ТЪРГОВСКИ СУБЕКТ по нищо не се различават от действията на ИЗКУПВАЧИТЕ. И двете страни търсят НИСКА ПОКУПНА ЦЕНА НА СУРОВИНИТЕ и ВИСОКА ПРОДАЖНА НА ПРОДУКЦИЯТА СИ. Къде е разликата? Няма разлика.........

Аз не казвам че пчеларите грешат. Напротив - те правят най-правилното нещо за себе си - търсят ниска покупна и висока продажна цена. Това го правят всички, правя го и аз. Дразни ме само факта, че някои пчелари се изживяват КАТО ЖЕРТВА НА СИТУАЦИЯТА, а това е много грешно, дори и ЕГОИСТИЧНО. Един вид те искат да "извиват ръце" под благовиден предлог когато са силната страна (когато купуват), а в същото време очакват някакво съжаление когато са слабата страна (когато продават). Това не е ли малко егоистично? Искаш на бъдеш вълк, когато ядеш агнета, но не искаш друг вълк да те изяде тебе?

Колкото до невинните оправданията, че "разбираш ли, те дърводелците сами си свалят цените" - ха-ха - ами контрата е, че пчеларите също сами си свалят цените.
    Или пък "не ме интересува дали дърводелците печелят", контрата е че изкупвачите не ги интересува дали пчеларите печелят.
    Или пък "не ме интересува дали дърводелците плащат данъци" контрата е че и изкупвачите на мед не ги интересува същото за пчеларите.
    Или пък "не ме интересува колко труд, пот и кръв са вложили дърводелците в рамките" контрата за изкупвачите спрямо пчеларите е същата......

Не разбираш ли че каквото и да се оплаче някой пчелар за някой изкупвач, абсолютно същото може да го каже и дърводелеца по отношение на пчеларите.
    Не разбираш ли че каквото и оправдание да си измисли пчеларя за това колко е добричък по отношение на дърводелците, същото оправдание ще си измисли и изкупвача по отношение на пчеларя.

Не разбираш ли че това е една верига от звена, в която всяко едно звено МИСЛИ ПО ЕДИН И СЪЩИ НАЧИН, и ДЕЙСТВУВА ПО ЕДИН И СЪЩИ НАЧИН. Къде е разликата - кажи ми я, че нещо не мога да я схвана? С какво пчеларите са по-добри или по-лоши от звеното отдолу или от звеното отгоре?

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Винаги ще има нелоялна конкуренция докато има малки и големи производители просто малкият е притиснат отвсякъде и се принуждава да продава на по- ниска цена специално при пчеларите не можем да обвиняваме някой ,че е продал 100-200 кг.на по ниска цена важното е да се разбере когато имаш количество ти можеш да си търсиш по добра цена защото и за изкупвачите е важно количеството ,пробата за 500 кг. и 5000кг. е с една цена транспорта е по изгоден.Целта на всеки би трябвало да е да стане по голям но не всеки има капацитет за това.
    Ааа, че не винаги "малкият" пчелар е притиснат отвсякъде, че да продава на дъмпинг. Ами ако ходи на още две места на работа и има достатъчно амбалаж и условия да си съхранява меда?? А пък големия, ако разчита само на тоя мед може и никакво време да няма да търси "добра" цена... Тъй че паралели между нелоялна конкуренция и "малки" и "големи" може да се прави, ама на друго място.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Вчера бях по задачи из града(Варна) и цената на дребно беше 8-9лв/"кг" полифлорен.
    Кой точно го констатира това, че на големи фирми не можеш да извиваш ръцете.
    Това е въпрос повече на знания и умения, а не толкова на финансови възможности.
    Аз купувам несушен избран дървен материал на цена от 190лв до 250лв/м3 без ДДС. (20% са си 20%)
    За сушен материал "има само една" фирма в България и тя е Палисандър (не е реклама, а извод от работа с техни изделия).
    Дадох пари за техника и си реших проблема.
    Правиш избор и после си береш плодовете, не ти е виновен комшията.
    Днес загубих 4200лв, но не ми е виновен Путин,Обама,Меркел или ЕС...
    Аз съм си взел решението и си приемам последствията.
    Вземаш си кола на лизинг и после си продаваш меда на 3лв, защото банката чака...
    Кой точно е виновен, че си притиснат до стената?!?!
    Не можеш да чакаш държавата или прекупвача да се смили над теб. НЯМА ДА СТАНЕ!!!
    Оставяш по един или друг начин контрагент да диктува правилата. - КАКВО ОЧАКВАШ (Със своето действие или бездействие - така пише в закона)
    Като искаш да продаваш на по-висока цена, то трябва да търсиш начин да я постигнеш.
    А ако не можеш, тогава търсиш начин да си намалиш разходите.
    Ама то не може така...ама няма да стане...
    Човек без стратегия и план е човек без посока.
    Капитализмът кара лекари и зъболекари да вземат пари,да правят реклама, да издават касови бонове.
    Какво точно ни кара да си мислим, че ние трябва да си гледаме пчелите, а всичко останало не е наша грижа.
    Знаете ли колко добри идеи се провалят, защото нямат план за реализация?
    По мое мнение над 90%
    Защо си мислим, че книгата за пчеларство е злато с букви, а книга на тема бизнес е потенциална тоалетна хартия.

Дадох цифри и информация с цел да не бъда обвинен, че си премълчавам нещо.
    Извинявам се, ако съм обидил някого, не ми е цел и не визирам никого конкретно.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Аз си пропуснах шанса си да го продам на 5.20, и сега го продавам на 5.00. Нали точно затова написах и оня дългия постинг.
    Спокойно, за Китай не знам но във Южна Америка реколтата е ужасна (заради проливните дъждове). В Австралия пък ги удари сушата....
    От реколтата в следващите няколко месеца (Ноември, Декември и Януари) зависи дали дефицита на мед в световен мащаб ще се изостри или нещата ще се нормализират.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    В интерес на истината, цената 5.20 все още е жива, но само за един единствен изкупвач от Добрич. Получих координатите му в ЛС от посетител на форума и веднага му звъннах, но за съжаление той отказа да дойде чак до Габрово. Каза че изкупува само от Добрич и Варна. Освен това не се нуждае от акациев мед, а част от моя мед е именно акациев. Проучването сред останалите изкупвачи е бетонно - всички говорят за 5.0 лева и нито стотинка повече. 90% от тях отказват да изкупуват акациев мед. С една от Ловешките фирми имаше по-подробен разговор, и те споделиха, че за целия сезон са успели да наберат само 10 тона акациев мед, и то с много лоши показатели. На фона на всичко това Апитрейд Пловдив си остава най-добрата алтернатива за мене, и тази година явно пак ще си продам меда на тях на цена 5.0 лева, но поне те ми обещаха да купят и акацията на цена около 6.50.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Преди 5 дена се видях с познат,със негов приятел събрали 900кг и го продали на 5 лв. без договор. Живее в село до бургас.Не го разпитах за името на фирмата.

Страница 81 от 496 ПърваПърва ... 3171798081828391131181 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •