Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 80 от 496 ПърваПърва ... 3070787980818290130180 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 791 до 800 от общо 4956
    VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Общо прието в пчеларските среди е под "прекупвачи" да се разбира "бизнесмени", които купуват от производителя или търговци и след необходимата логистика (складиране, транспорт) и... надценка продават на преработвателните фирми.
    Така, че според мен би било редно да кажете преработватели, а не прекупвачи.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    Mateev, безспорен факт е, че прекупвачите печелят благодарение на това, че има кой да им продава мед! Тези, които са инвестирали в предприятия за преработване на мед, печелят от пчеларите и от прекупвачите (ако сами не си купуват или произвеждат мед). Пчеларите си имат пчели, които им правят мед и отново безспорен факт е, че те печелят благодарение на техните пчелички!
    Знам какво е пазарна икономика и нямам нищо против всеки да си изкарва печалбата както може. Дразня се,обаче, когато някой по некоректен начин се опитва да манипулира някого и от това да получи някаква облага! Имам предвид случаите, когато се извиват ръцете на дребните производители, като се посочват какви ли не измислени доводи. Дразня се и от безхаберието на много пчелари, които дори сега продават продукцията си на смешни цени... Когато се комбинират тези фактори и още няколко други, се получава крайната картинка, с която всички останали трябва да се съобразяват благодарение на пазарната икономика.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от distedi Виж публикацията
    ... Дразня се,обаче, когато някой по некоректен начин се опитва да манипулира някого и от това да получи някаква облага! Имам предвид случаите, когато се извиват ръцете на дребните производители, като се посочват какви ли не измислени доводи. ....
    Какво според тебе означава НЕКОРЕКТЕН НАЧИН, МАНИПУЛИРАНЕ и т.н.? Нали никой не е насочвал пистолет към тебе? Нали никой не е отвличал детето ти и да те изнудва след това? Нали никой не е правил престъпление срещу тебе съгласно членовете на Наказателния кодекс? Ако това е така, ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ПОЗВОЛЕНО !!!

ИЗВИВАНЕТО НА РЪЦЕ е нормален похват в пазарната икономика. В едни бизнес преговори ВИНАГИ по-силната страна извива ръцете на по-слабата. Правят го всички без изключение, дори и пчеларите. На мене през живота ми хиляди пъти са ми "извивали ръцете", когато съм бил слабата страна. Аз обаче също съм "извивал ръце", когато съм бил по-силната страна. Няма как - така е устроен живота. По-силния винаги извива ръцете на по-слабия, и за слабия не остава нищо друго, освен да се опита и той да стане по-силен.

Мислиш си че пчеларите винаги са по-слабата страна, но това не е вярно. Ето например тази година меда е дефицитен, и пчеларите масово започнаха да "извиват ръцете" на изкупвачите. И естествено успяха, като си повишиха изкупната цена с цял един лев. Ако догодина се случи да е добра за пчеларството с много-много мед, бъдете сигурни, че изкупвачите ще ни го върнат тъпкано и ще ни извиват ръцете с чиста съвест. И ще бъдат прави.

Ще ти кажа още един пример, където пчеларите "извиват ръцете" на други хора и фирми, и при това го правят най-безжалостно. Става въпрос за "изкупните цени" на рамките, по които пчеларите изкупуват рамки от дърводелските фирми. Правил ли си си някога сметката, че цената, по която ти лично си купуваш рамките е ПО-МАЛКА от цената на дървесината? Да, това е точно така. Смятал съм го 1000 пъти. Пчеларите дотолкова много са "извили ръцете" на дърводелците, щото са ги принудили да правят рамки с КРАДЕН МАТЕРИАЛ, да дават МИЗЕРНИ ЗАПЛАТИ на работниците си, да не плащат осигуровки и данъци, и въобще да станат едва ли не ПРЕСТЪПНИЦИ в името на това да преживеят някакси с мизерната изкупна цена на рамките, НАЛОЖЕНА ОТ ПЧЕЛАРИТЕ !!!

А честните и почтенни фирми, които си плащат данъци, заплати и осигуровки, тези фирми са на път ДА ФАЛИРАТ, и причината за това са пак ПЧЕЛАРИТЕ, които без да им мигне окото ИЗВИВАТ РЪЦЕТЕ ИМ. Хайде ела да си купиш рамки от мене по левче бройката. Бас ловя, че няма да го направиш. И въобще няма да ти пука, че работниците ми ще останат без заплати и ще трябва да ги уволня. Ха-ха ..... няма да ти пука и факта, че моите рамки са единствените официални рамки в България с честно платени данъци към държавата и разни други държавни вземания.

Същото е и с кошерите и с другото пчеларско оборудване - пчеларите жестоко ИЗВИВАТ РЪЦЕТЕ на по-слабата страна (производителите на това оборудване). С две думи пчеларите по нищо не се отличават от изкупвачите, а именно когато се почувствуват по-силната страна, най-безжалостно, безскурпулно и бескомпромисно започват да ИЗВИВАТ НЕЙНИТЕ РЪЦЕ !!!

Нищо лично към никого. Просто искам да кажа, че пчеларите действуват точно така, както би действувал и всеки един друг пазарен субект - ИЗВИВАТ РЪЦЕ и с подобаваща жестокост се ВЪЗПОЛЗВАТ от безсилието на по-слабата страна, извличайки от това лични изгоди. При това положение ми е малко чудно защо започват да се жалват, когато попаднат от другата страна на бариерата? Ха-ха...... това се нарича ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, но другото му име е ЗАКОНА НА ДЖУНГЛАТА - ИЗЯЖ, ЗА ДА НЕ БЪДЕШ ИЗЯДЕН !!!

В заключение:
    В пазарните взаимоотношения НЕ ОЧАКВАЙТЕ МИЛОСТ ОТ НИКОГО !!! Всеки по-силен от вас е в правото си да ви извива ръцете така, както и вие го правите с по-слабите от вас. И вместо да се оплаквате, което си е напълно безсмислено, по-добре започнете да мислите как да станете по-силни. Това са основни мои възгледи за живота, към които винаги съм се придържал. Съвременното общество, в което живеем, дава правото на по-силния да изнудва по-слабия, и както виждате ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ масово се възползват от това свое законно право. Пчеларите също - ха-ха. Огледайте се около себе си, и ще видите, че съм прав.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Ето малко информация за размисъл: има български фирми, които внасят пчелен мед на цена 1,75 евро. Леко го преработват или само го прехвърлят в по-големи съдове и го изнасят за чужбина на цена 3,26 евро! При тези условия как искате изкупната цена на меда в България да е висока? Вече няма как да ме убеди някой, че прекупвачите не печелят на наш гръб!
    Не мога да загрея какво има да умуваме по тая информация?
    Мед в Украйна колкото искаш, па и не бил лош казват, транспорта ясен, цените според мен са реални... Тука го внася преработвател който си има договори за износ... Ми що да не го внася? Преработката, викаш, била лека... Аз си мисля, че не е лека и че не го "прехвърлят" в големи съдове ами заготвят в малки разфасовки... Па секи пчелар знае, че в колкото по-малка разфасовка продава мед, толкова цената на тоя мед отива нагоре... Па ако можеш да изнасяш на варели и като ти излиза сметката, ми що да не изнасяш? Тоз нашия преработвател не от вчера и от оня ден си има цех и лаборатория и няма никакъв проблем всеки да си натовари меда и да му го закара лично до входа на склада и да си го продаде с договор... Някои колеги така правят от години, няма прекупвачи, няма превозвачи, няма посредници... Друго какво? Ами всеки да произвежда толкова, колкото може да продаде на цена, която го устройва, това е.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    ........ Вече няма как да ме убеди някой, че прекупвачите не печелят на наш гръб!
    Ако прекупвачите печелят, то е защото добре са си опекли питката, и това със сигурност не е на наш гръб. Няма как някой да спечели нещо на наш гръб, ако ние ДОБРОВОЛНО не му го позволим това. Да, наистина има случаи аз да съм се оставял нещо да се случи на мой гръб, но винаги това съм го правил ДОБРОВОЛНО - било то от съжаление или от някаква друга по-възвишена кауза. Винаги обаче е било ДОБРОВОЛНО !!!

Ха-ха.... дори и на държавата давам данъци доброволно, и доброволно се оставям да живеят на мой гръб например 100-200 пенсионери (или цигани - знам ли).

Темата с цената на меда е интересна от ИНФОРМАТИВНА ГЛЕДНА ТОЧКА. Нейното предназначение е да ни държи информирани къде какво се случва и кой по какви цени къде и как продава. Това е много важно за нас, още повече че информацията е навременна и е получена от първоизвора (самите пчелари). Аз лично ползвам тази тема всеки един път, когато реша да продавам някакъв мед било то на дребно или на едро. Та от тази гледна точка тази тема е БЕЗЦЕННА като информационен източник.

Много се дразня обаче, когато темата започне да се пълни от един или друг пчелар с безсмислени жалвания или оплаквания, които само разводняват ИСТИНСКАТА ИНФОРМАЦИЯ за текущите цени на меда. Разберете - няма смисъл от жалби. Няма смисъл непрекъснато да се повтаря едно и също нещо, което всички отдавна си го знаем. Не ни устройват изкупните цени, но то това си е било така и когато меда е бил по 2 лева, така ще си остане и когато меда стане 20 лева. Никога няма да сме доволни и винаги ще има поводи за жалби, но тези жалби не носят НИКАКВА ИНФОРМАЦИЯ. Те просто спамят темата.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Освен цената от 1.75 евро за кг. колко са митничиските такси?Украйна не е в ЕС

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ето един постинг с ИСТИНСКА ИНФОРМАЦИЯ:

Преди месец бях решил да си продам на прекупвачи малкото мед, който извадих тази година. Направихме запитвания към няколко прекупвача и получих цените им, които в общия случай бяха приблизително еднакви. Запален от общата еуфория за високи изкупни цени тогава аз реших да не си продавам меда, а да изчакам цената още да се вдигне.

Преди 2-3 дена направих ново подобно запитване, и отново получих цени, но .................. но това, което констатирах е, че цените не само че не са се вдигнали, а дори леко са започнали да ПЪЛЗЯТ НАЗАД. Това ми подействува ОТРЕЗНЯВАЩО и аз вече си взех моето решение какво да правя. Няма да ви го казвам или налагам - всеки сам си има глава на раменете. Това е информацията, която исках да споделя, без да налагам на когото и да било моето лично мнение. Към днешна дата изкупната цена на меда е точно 5.0 лева. За акацията е на ниво ОКОЛО 6.50 лв., в зависимост от поленовия анализ. Тука точно число не можах да науча, но и приблизителното число също е информация.

Ето още една ИСТИНСКА ИНФОРМАЦИЯ:
    Както предполагам и друг път съм ви казвал, сина ми непрекъснато провежда една доста интензивна МАРКЕТИНГОВА СТРАТЕГИЯ на продуктите, произвеждани от семейните фирми. Издирва клиенти и доставчици, разпраща им мейли или листовки, създава и поддържа десетки лични WEB сайтове с рекламен или промоционален характер, провежда конферентни разговори или директно пътува насам-натам по света било то на бизнес-срещи или на разни изложения (както като посетител, така и като изложител). Благодарение на тази негова активност ние непрекъснато получаваме запитвания от едно или друго място за доставки на големи количества например мед или прашец или други произвеждани от нас продукти. Та информацията е следната - напоследък получаваме много запитвания за закупуване на едро на цели TIR-ове с мед. При това тези запитвания са не от дежурните немски и полски изкупвачи, а от разни други фирми, включая и от такива, на които основната дейност не е свързана с преработката на мед. Ха-ха имаме например запитвания от Румънски фирми или което е по-интересно - имаме запитвания от Финландския производител на кошери Paradise Honey. Всичките искат оферта за по поне 2-3 ТИР-а. Тъй като аз все още няма как да осигуря такива количества мед, пък и все още нямам оборудване за преработка и хомогенизиране, реших да потърся тези количества от някое Българско преработвателно предприятие. Идеята беше не да спечеля някакви пари, а да създам добри бизнес-отношения със западни фирми, които за в бъдеще ще са ми от полза.

И тука вече идва истинската информация:
    Българските преработвателни предприятия вместо да ми дадат оферта, просто ми казваха едно и също с малки нюанси, а именно: "Какви TIR-ове търсиш сега? Та то в България тази година НЯМА МЕД !!!. То и в цяла Европа няма мед и всички са луднали да търсят TIR-ове, но откъде да ги вземем?"

Та това са двете информации, които донякъде са противоречиви, но ако се замисли човек, в тях има много логика. Ето го моето мнение, което не искам да го налагам на никого. Просто го споделям:

Спред мене наистина в Европа има дефицит на мед и това е принудило много странични фирми да се включат в търсенето на ТИР-ове, защото са били помолени от приятел или познат. Ха-ха - ето че дори и аз се включих в това търсене. Изкупната цена обаче не се вдига, защото КРАЙНИЯТ ПОТРЕБИТЕЛ не е склонен да дава по-висока цена. Става въпрос за продажбите на мед по веригите. Там по рафтовете все още има стар мед. Сигурно го има и по складовете. В момента тече разпродажба на наличните количества, и те постепенно се топят, но този процес може да отнеме цяла една година, докато всички по веригата си изчистят запасите до чистата нула. Никой не смее да купува нови количества на по-висока цена, защото какво ще ги прави после, ако цената се върне на старите нива? Засега все още всички по веригата се надяват, че цената ще се върне назад, и затова са предприели СТРАТЕГИЯ НА ИЗЧАКВАНЕ. В това състояние ще стоят докато складовете им се изчерпат и докато магазините се опразнят. И ако това наистина се случи, което е малко вероятно предвид агресията на Китайците и Бразилците, то тогава наистина ще се създадат предпоставки за скокообразно нарастване на СВЕТОВНАТА ЦЕНА НА МЕДА. По-вероятния сценарий обаче е това да не се случи, като тогава цената пак БАВНО ще пълзи нагоре, но този път приблизително с темповете на инфлацията. Ключовата думичка е БАВНО.

Накратко: Мед няма, но и цената няма шанс да се повиши повече от 5.0 лева, защото крайния потребител по веригите все още не е готов да дава по-висока цена. Този един лев повишение дойде от това, че всички по веригата си стегнаха коланите и изцедиха до минимум надценките си. Повече няма накъде, и затова си мисля че тази цена ще си остане чак до началото на следващия сезон. Има/няма мед това е засега цената. Тя няма как да се промени, защото на практика по веригата почти не се извършват ПОКУПКО-ПРОДАЖБИ, които са основния двигател на движението на цената. Тоест това вече е станало ИСТОРИЧЕСКА ЦЕНА, задържала се много дълго време, което означава че е придобила и ПСИХОЛОГИЧЕСКИ СВОЙСТВА, а това пък означава МНОГО ТРУДНА ПРОМЯНА за в бъдеще в която и да било посока. 10 стотинки надолу и пчеларите няма да си дават меда, 10 стотинки нагоре и изкупвачите твърдо ще отказват изкупуване. Именно поради тази причина си мисля, че тази цена ще се задържи доста дълго време. Промяната ще стане много трудно, но за сметка на това ще е със скок. Цената или от раз ще падне на нива около 4.20 лева (също силно психологическо ниво), или ще скочи поне на 6.0-6.50 лева - зависи кой сценарий ще се развие. От гледна точка на техническия анализ на финансовите пазари, в момента сме в КОНСОЛИДАЦИЯ, след която обикновенно предстои скок. Само дето не знам в коя посока ще бъде - ха-ха....

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ще ти кажа още един пример, където пчеларите "извиват ръцете" на други хора и фирми, и при това го правят най-безжалостно. Става въпрос за "изкупните цени" на рамките, по които пчеларите изкупуват рамки от дърводелските фирми. Правил ли си си някога сметката, че цената, по която ти лично си купуваш рамките е ПО-МАЛКА от цената на дървесината? Да, това е точно така. Смятал съм го 1000 пъти. Пчеларите дотолкова много са "извили ръцете" на дърводелците, щото са ги принудили да правят рамки с КРАДЕН МАТЕРИАЛ, да дават МИЗЕРНИ ЗАПЛАТИ на работниците си, да не плащат осигуровки и данъци, и въобще да станат едва ли не ПРЕСТЪПНИЦИ в името на това да преживеят някакси с мизерната изкупна цена на рамките, НАЛОЖЕНА ОТ ПЧЕЛАРИТЕ !!!

А честните и почтенни фирми, които си плащат данъци, заплати и осигуровки, тези фирми са на път ДА ФАЛИРАТ, и причината за това са пак ПЧЕЛАРИТЕ, които без да им мигне окото ИЗВИВАТ РЪЦЕТЕ ИМ.
    Всичко друго, което казваш е точно така но с това не съм съгласен да обвиняваш пчеларите, че ние сме виновни за цената на рамките.Нелоялната конкуренция между производителите на рамки определя цената ние само се възползваме от това да купуваме от там където ние изгодно ,а дали производителя е платил данъци,осигуровки и заплати нас не ни касае.Ако купим нещо без документ и двете страни печелят така, че примерът според мен е некоректен.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Много точно казано, но това е "оправданието" на тези, които стоят на позицията на СИЛНАТА СТРАНА. Тези от слабата страна пък си мислят за "извиване на ръце".

Например изкупвачите също си мислят, че нелоялната конкуренция между пчеларите е причина за ниската цена. И са прави за себе си, защото това си е самата истина. И след като някой е съгласен да си продаде меда евтино, тогава защо да не го изкупят. А дали пчеларя си плаща данъци, осигуровки и заплати - изкупвачите това не ги интересува.

Въобще ти и повечето други пчелари много точно и правилно разсъждавате по отношение на производителите на рамки и кошери, но не ми е ясно защо очаквате изкупвачите да разсъждават другояче по отношение на вас.

Аз се опитвам да разсъждавам от позицията и на двете страни и ясно осъзнавам, че действията, които аз предприемам към тези под мене са същите, които тези над мене ще приложат спрямо мене. Не ги обвинявам и не им се сърдя, защото това е тяхно право, пък и защото аз самия го правя същото. Това важи и за пчеларите, но част от тях все още не са го осъзнали това напълно. Все още си мислят, че те са добрите, а всички други около тях са лоши. Това не е вярно. Всички сме един дол дренки, и това е най-голямата истина от всички истини.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ето един постинг с ИСТИНСКА ИНФОРМАЦИЯПреди 2-3 дена направих ново подобно запитване, и отново получих цени, но .................. но това, което констатирах е, че цените не само че не са се вдигнали, а дори леко са започнали да ПЪЛЗЯТ НАЗАД. Това ми подействува ОТРЕЗНЯВАЩО и аз вече си взех моето решение какво да правя. Няма да ви го казвам или налагам - всеки сам си има глава на раменете. Това е информацията, която исках да споделя, без да налагам на когото и да било моето лично мнение. Към днешна дата изкупната цена на меда е точно 5.0 лева..
    Именно затова писах ,че колега получил оферта от 5.20 лева дано се е възползвал защото надали ще я получи отново ,а тези 0.20 стотинки са данъка дето ще внесем на държавата.

Страница 80 от 496 ПърваПърва ... 3070787980818290130180 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 31 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 31 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •