Матеев, на срещата им обясни, че един километър разстояние е малко.В края на краищата, нали парите са за агроекология, а не за вдигане добивите на земеделците.
Матеев, на срещата им обясни, че един километър разстояние е малко.В края на краищата, нали парите са за агроекология, а не за вдигане добивите на земеделците.
Прав си, но в ОДЗ не знаят GPS координатите на пчелините.
GPS координатите само на някои от пчелините се знаят от БАБХ, а както предполагам всички знаете ОДЗ и БАБХ си комуникират с официални писма и всеки един въпрос/отговор отнема поне 10 дена. Освен това дори и БАБХ не знае всички GPS координати, а тези които ги знае са написани на хартия и стоя по чекмеджетата в едни прашасали папки. Поради некомпетентност на служителите са направени големи мазали в изписването на цифрите нат GPS координатите. Има 3-4 различни формата на запис, и служителите ги бъркат един с друг, в резултат на което става мазал. И не на последно място - в БАБХ нямат подходящ софтуер с който за секунда да могат да кажат на някакъв арендатор какви пчелини има в еднокилометровата зона на всеки един негов блок. Да не говорим, че в БАБХ си нямат никаква представа кои пчелини все още са активни и колко кошера има във тях. Това го знаем от пчеларския регистър, който бъка от грешки и е задръстен с неактуална информация до ниво, което го прави АБСОЛЮТНО БЕЗПОЛЕЗЕН.
С две думи - осъществяване на връзка в посока АРЕНДАТОР ==> ПЧЕЛАР е почти невъзможно, и държавните служби с нищо не могат да помогнат за това. Могат само да дадат списък с имена и телефони на пчеларите в дадено населено място, но кой арендатор ще си направи труда да звъни на стотици телефони, само за да разбере че 80% от пчеларите имат много малко на брой кошери и не са чували думички от типа КОМПЮТЪР, GPS КООРДИНАТИ, ДОГОВОР, ФАКТУРА, СЧЕТОВОДСТВО и т.н.
сега БАБХ изисква GPS координати. За пчелини извън регулация координати се вземат от ОСЗ. За пчелини в регулация координати се вземат от Техническа служба в общината или на място в БАБХ на GPS карта на компютъра показваш и служителите записват. Мойте координати в регулация не ми ги издадоха в общината и на място в БАБХ Плевен ми ги записаха по картата на компа. Не съм имал проблеми с БАБХ Плевен, доволен съм.
Аз пък имах проблем с БАБХ Ловеч. Всичките ми пчелини ги бяха сбъркали до един. GPS координати във формат градуси, минути и секунди ги бяха записали на удостоверенията във формат градуси и десетични градуси, като просто преписали цифрите, премахвайки символите за градус, минута и секунда. Ако такива координати ги въведеш на картата, пчелина се показва на друго място, отдалечено на 30-40 километра от действителното. Моите излизаха например че са някъде в община Луковит, а в действителност бяха в с. Александрово, Дойренци и Слатина.
Мой познат, всяка година си опрашва бадемите с около 250 кошера. Плаща по 15 лева на семейство.
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Това трябва да се запише задължително в наредбата, че формата на GPS координатите, трябва да отговаря на формата, който ползва ДФЗ в цифровите си карти за границите на имотите. Иначе ше настане боза! И трябва да се ползва системата WGS84!
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Аз вече получих предложение за сключване на договор с арендатор на земеделска земя. Чудя се за каква сума да преговарям. Някой би ли ме посъветвал?
Аз също имам предложение от един арендатор по негова инициатива, но не смея да отида на преговори, защото не знам какво да се опитвам да се договарям.
Иначе възложих на ловешкия си директор да издири всички арендатори около нашите пчелини и да им предложи среща. Досега други двама са проявили интерес, така че в следващите дни ми предстоят срещи с 3-ма арендатори, но все още не съм решил какво да приказвам на тези срещи.
Едно обаче е ясно още от сега - ПЧЕЛАРЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ АКТИВНАТА СТРАНА и сам да търси контакт и диалог. Ако само стои и чака някой да го потърси, има да чака още 100 години.![]()
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))