Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 55 от 72 ПърваПърва ... 545535455565765 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 541 до 550 от общо 718
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Хранят ги да. Всъщност според книгата която слави13 цитира, точно това е механизма на определяне колко точно прашец да носят летящите пчели.

Няма какво да мериш бе Чанко. Прашецоуловители, сироп, разширяване на гнездото и рамки за градеж. Трябва след и по време на рапицата снасянето да не намаля и да имат работа насекомите.
    Досега не съм имал нито един ама нито един изроен кошер на 2 плодника ДБ. Трябва да се разшири гнездото а не механично да се хвърлят два магазина отгоре. Разширяването на гнездото трябва да доведе до преподреждане и оттам работа.
    Ха ха, кой ти е писал, че ще меря нещо.Да мерят тези, които ги разбират тези работи.Другите методи ,които споменаваш ги зная и при нужда ги прилагам.Писал съм,че нямам проблеми с роенето.ХА ха -може да е от слаби семейства и от неук пчелар.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Да имам имам проблем с роенето. Както казах вече се мъча винаги да съм максимално подготвен за акацията и винаги имам и рапица. Тази година пак ще е така. Повечето опит в роенето дойде през 2014 когато това беше масово с цяла страна, но при мен беше повече от ужасно. Естествено голяма част от вината беше моя. Допуснах няколко грешки и си изпатих сериозно.
    Иначе два корпуса за плодник. Питка най-късно февруари. Ротация началото на април и втора ако има нужда. Отводки целия май. Майките ми са отвратителни мелез,и но поне ги поддържам млади. Не остава време за абсолютно никаква селекция и за сега не мога и да си позволя да сменя голямо количество майки с "нещо по-така"
    Отчиташ явно сериозни грешки, би ли ги споделил.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Не му ги споделяй, че той ,във всеки негов пост задава въпроси и в крайна сметка никакви отговори, освен иронични подмятания, с които не помага никому.
    Струва ми се, че е избрал тактиката, да прави сравнителен анализ, спрямо неговите семейства, което ми се струва за доста егоистично.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Не му ги споделяй, че той ,във всеки негов пост задава въпроси и в крайна сметка никакви отговори, освен иронични подмятания, с които не помага никому.
    Струва ми се, че е избрал тактиката, да прави сравнителен анализ, спрямо неговите семейства, което ми се струва за доста егоистично.
    Ааа ,колегата дето си пази ноу хауто от интернет.Да колега, питам, сверявам часовника, уча се.Май форума е за това. И спокойно няма да напиша книга на твой гръб.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Ааа ,колегата дето си пази ноу хауто от интернет.Да колега, питам, сверявам часовника, уча се.Май форума е за това. И спокойно няма да напиша книга на твой гръб.
    Е поне като решиш да сътвориш някое печатно издание, можеш да споменеш форума като източник.
    Апропо Вие да не сте роднина с TSC

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Ехо и ти бързо пишеш.Е как така аз съм егоист, а ти хвърляш тука нещо и после заявяваш, че не можеш да го споделиш публично.Ти като какъв се броиш?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Е поне като решиш да сътвориш някое печатно издание, можеш да споменеш форума като източник.
    Апропо Вие да не сте роднина с TSC
    Форума ще го спомена, но теб няма с какво. Далечни братовчеди сме.Знам, че ти е любимец, като мен.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Ехо и ти бързо пишеш.Е как така з съм егоист, а ти хвърляш тука нещо и после заявяваш, че не можеш да го споделиш публично.Ти като какъв се броиш?
    Не хвърлям нищо. Когато има зададен достатъчно конкретен въпрос, аз отговарям, според компетенциите си. Не се стремя да съм на всяко гърне мерудия.
    Не се "броя", то това да не е казарма първи-втори. Аз съм един участник във форума, на който като му остане време отговаря на въпроси и споделя практика, без да задава излишни въпроси.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Съдържа естроген пише го на много места. Именно той развива яйчниците у кърмачките.

Всъщност, хормона отговорен за развитието на маточниците, поне при майките, се нарича прогестерон.

Цитат Първоначално публикувано от ves Виж публикацията
    Та да се върнем на въпроса, какви техники да приложим за да излъжем здравите и силни семейства да не се роят (размножават)?
    До сега проблема с роенето беше разгледан изцяло като резултат от био-химични и анатомичични процеси. Аз обаче смятам, че невронно-поведенческия заслужава също такова внимание. Защото анатомичните промени (или други дразнители в околната среда), водят до био-химични реакции, които от своя страна заглушават определени гени, които пък от своя страна превключват определени участъци от пчелния мозък, отговарящи за определен вид поведение.

Сега ми хрумна че ройливостта по време на рапицата би могла да се катализира не само от пълноценния прашец, но също и от коктейлът от пестициди, с които се пръска. И във този ред на мисли, някой ден учените биха могли да синтезират феромони, които да подтискат определените участъци от мозъка, отговорни за интинктите на роенето.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Не хвърлям нищо. Когато има зададен достатъчно конкретен въпрос, аз отговарям, според компетенциите си. Не се стремя да съм на всяко гърне мерудия.
    Не се "броя", то това да не е казарма първи-втори. Аз съм един участник във форума, на който като му остане време отговаря на въпроси и споделя практика, без да задава излишни въпроси.
    "Както ти се изразяваш "ние от набор ---" не сме трудни, а имаме рутина, която сме добили от практиката.
    Ти, като гледам си "набор 2014", а вероятно отглеждаш пчели от доста преди тази година и би следвало да знаеш, че на много от въпросите неможе да се даде еднозначен отговор.

И в допълнение бих казал, че неможе всичко, което мисли и знае човек да се сподели ей така в необятното пространство, наречено интернет.
    Постарай се да прочетеш нещо и успоредно с това, да практикуваш и анализираш, за да процедираш правилно, пък ако е рекъл господ, ще имаш успех в начинанието.
    Знай, че нищо не идва даром.
    Не си мисли, че и ние знаем всичко. Четем, размишляваме и стигаме в повечето случаи до вярното решение. "-- Това да не съм го писал аз? Да ти цитирам ли и въпроса?

Страница 55 от 72 ПърваПърва ... 545535455565765 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •