Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 8 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 73
    Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Емко Виж публикацията
    ето такова развитие исках на темата , не да ми се каже за 2 дни 4 часа и 20 сек. се изгражда магазинна пита .... Просто хората да ми кажат с какво са се сблъскали и как са отреагирали .
    И да попитам това за градежа го знам 10 рамков - 9 рамки и т.н. НО дали ще ми е слабо семейството ако сложа на 10 рамков кошер 8 рамки ,1 преградна дъска и 1 строителна (разделена на 2 с половин основа . Тоест да речем 8 рамки и половина .
    В началото с преградна. като стигнеш до 9 пити махаш преградната и слагаш 10. там вече преградната няма място.

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Емко Виж публикацията
    ето такова развитие исках на темата , не да ми се каже за 2 дни 4 часа и 20 сек. се изгражда магазинна пита .... Просто хората да ми кажат с какво са се сблъскали и как са отреагирали .
    И да попитам това за градежа го знам 10 рамков - 9 рамки и т.н. НО дали ще ми е слабо семейството ако сложа на 10 рамков кошер 8 рамки ,1 преградна дъска и 1 строителна (разделена на 2 с половин основа . Тоест да речем 8 рамки и половина .
    На 10 рамков плодник може да има и само две пити спчели, но задължително с преградна дъска.
    В плодника рамките са на разстояние 10-12мм.
    Храниш ли ги пчелите, те ще строят. =>Слагаш основи и храниш.
    До колко ще разшириш плодника 8, 9 или 10 рамки, зависи от майката и от храненето.
    Когато се чудиш от къде да купиш изградени пити, не приказвай за строителна рамка, няма място за такава.
    Магазинните основи ги строят по-бързо, ако ги поставиш в плодника, но има опасност да извадиш много добре изградена пита пълна с яйца.
    Затова магазинните пити си ги слагай в магазина поне в началото.
    И престани да се сърдиш на закачката ми за литературата!
    П.п. Все пак без литература не може. Особено ако е препоръчана от бат тянко.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Ха ха -аз питам или за сверяване или да става раздумка. Като гледам от пост 35 доста го объркахте с този градеж на пити.Вече бърка плодник с магазин.
    Да, обърква се но постепенно ще се научи. Те новите пчеларчета каквото им кажеш и са готови. Ето например, ако им кажеш, че може да летят с метла и току виж някой хвръкнал.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от zapstojan Виж публикацията
    На 10 рамков плодник може да има и само две пити спчели, но задължително с преградна дъска.
    Тая преградна дъска ви е като библия, що не вземете да я махнете по добре,току виж направили по един далак на нейно място :-) :-) :-) :-) .

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Тая преградна дъска ви е като библия, що не вземете да я махнете по добре,току виж направили по един далак на нейно място :-) :-) :-) :-) .
    А вместо далак, ако направят една допълнителна пита, какво ли ще е?

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Японка ще е.
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    .Вече бърка плодник с магазин.
    Ама как няма да ги бърка при такъв голям поток от информация за отрицателно време.Явно това студено време благоприятства за седене пред компютъра и писане ,писане.Да, това е добре.Но дайте му малко време да асимилира прочетеното,защото той започна да приема всичко–дори и тези практики които се самоотричат.Същественото е силна паша/ако я няма–яко хранене/ и силно семейство/стеснено максимално + основа за градеж/,но не сега.Да напълни плодника,а магазина е лесен за пълнене.

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.03.2014
    Пчеларски район
    Ямболски
    Колеги,някой може ли да обясни на младите и желаещите да се занимават с пчеларство,защо пчелите прояждат восъчните основи по-теловете.Много се разводнява темата за изграждането на ВО.Аз изчетох всичко което е написано до тук и искам да знаят нашите мнения и да поставят навреме и къде точно да ги поставят за да няма прояждане на ВО.Аз например вземам от 1 корпус където е семейството 2 пити с запечатано пило и го качвам в 2корпус като м/у него слагам рамка с ВО.а долу в плодника на мястото на двете рамки слагам изградени рамки.Първият и вторият корпус са разделени с ханеманова решетка.Младите пчели след като се излюпят остават там ,не слизат долу.Така хем има празно пространство за майката ,хем след като се излюпят младите пчели градят ВО в 2 корпус. Това обаче както се споменава навсякъде от колегите при силна паша и нектаропоток.Както знаем пашата е различна и е бурна но и краткотрайна. При тези цени на восъка и ВО.не е много рентабилно да слагаме да градят и след това да бракуваме рамки.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от M.Milkov Виж публикацията
    Колеги,някой може ли да обясни на младите и желаещите да се занимават с пчеларство,защо пчелите прояждат восъчните основи по-теловете.....
    Защо ги прогризват не мога да ти отговоря, но мога да изброя условията, при които го правят и съответно как да го предотвратиш.

Прогризване при теловете се наблюдава при:
    1) липса на паша/градеж
    2) неправилно обтелени восъчни основи - когато телът не е във центъра/вътрешността на основата (тежките основи тук имат предимство) или тела е прекалено дебел.
    3) генетична особеност на самите пчели. Някои пчели градят основи дори и когато приток не се забелязва (макар и бавно), докато други - правят на парцал всяка основа и са напълно неспособни да изградят две еднакви килийки, дори и при най-хубавата паша (такива пчели загиват, ако го няма пчеларя да им осигури изградени рамки, в които да гледат пило )
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.03.2014
    Пчеларски район
    Ямболски
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Защо ги прогризват не мога да ти отговоря, но мога да изброя условията, при които го правят и съответно как да го предотвратиш.

Прогризване при теловете се наблюдава при:
    1) липса на паша/градеж
    2) неправилно обтелени восъчни основи - когато телът не е във центъра/вътрешността на основата (тежките основи тук имат предимство) или тела е прекалено дебел.
    3) генетична особеност на самите пчели. Някои пчели градят основи дори и когато приток не се забелязва (макар и бавно), докато други - правят на парцал всяка основа и са напълно неспособни да изградят две еднакви килийки, дори и при най-хубавата паша (такива пчели загиват, ако го няма пчеларя да им осигури изградени рамки, в които да гледат пило )
    Дони, радвам се че включи и разясни защо прегризват ВО.Аз съм намерил мой си начин който го обясних как им слагам да градят във 2 корпус.В плодника не слагам докато не започне по-обилна паша.

Страница 5 от 8 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •