Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 8 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 74
    Наблюдател
    Регистриран
    17.02.2011
    Тоя проблем при мене се появи през пролетта на 2013,писах за това тука,писах как необяснимо за мене се изпразниха 67 кошера,след това и направените около 50-тина отводки.Бил съм проверител по времето до промените,пчеларствам защото го ОБИЧАМ това занимание и нямаше нещо на руски и български(вкл.информационе не пакет по почеларство на БАН) което да го нямаше в библиотеката ми(има си го и сега,два големи шкафа...),съставяли сме протоколи за АГ,нападения от мечки(пчеларствах преди в полите на Пирин)виждал съм голяма опаразитеност с акар(в много пъти по-висока от това което има в момента,аз разрязвам около 20 см 2 зап.търтиево пило промивам във вода и на бял лист се вижда горе долу колко е голям проблема)Имал съм години наред 2-3 процента смъртност(и нулева също,антибиотици профилактично не съм давал НИКОГА и по времето когато всеки даваше)След това рутината те завърта,нещата са наред какво по-хубаво...(Да ама ти идва като удар с чук-това са думи на Андон-скутелатор-от него прочетох за многото вируси,в интерес на истината мислех деформациите на крила за причинени от акара...пряко,не косвено...за параличите знаех,но мислех че не е проблем,за цераната бях чул,но мислех ,че трябва да е свързана с разтройство!Това е рутината,а трябва да сме нащрек,времето е такова ...Нека благодаря Тука на Андон!Чест и почитания за всичко което е споделил тука по тия (и не само)проблеми),сега разбира се следя и се опитвам да свързвам нещата...последното което написа,за амебозите и трипамонозите(ако не беше посочил ,дори не бих попаднал на информация за тях,пак рутина...) Много дълго стана,След 17 ще кажа тука какво е при мене положението,Знам как да зазимя пчелите си(и колегите също) не ползвам ахтибиотици(познавам доста които ползват)третирал съм с мравчена и оксална киселина август септември и ноември последните две години.ОТ СЪРЦЕ пожелавам на ВСички здрави пчели,Балгопожелания за вас и близките!!!

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Колега ,много си прав за рутината и течението ,което ни носи.Това ,което си ни пожелал -да се случи с пълна сила и при теб.И да не забравиш 17 -ти.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Не третирам с антибиотици,но и моят пчелин не е баш в Странджа.Сега да не изкарате,че на който не са му умрели пчелите,то това е защото ги блъска с антибиотици.Вече очаквам всичко да чуя.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Наблюдател
    Регистриран
    17.02.2011
    ще няколко думи,страдат силни семейства,имам си 5-6 от които вземах м-л за отгл.на майки,дневника ми е елементарен ,та там с леки изменения ги опрделям и оценявам всяка година,имах си така да се каже и любими 3-4, и те Всички без 1 са аут,миналата година при мене нещата се постабилизираха,имах около 10 процента и пак отличници...сега трябва да се оглеждаме за най- устойчивите за нашите простички усилия по селекция , поне докато се
    стабилизира положението)
    Имам ангажимент до 15 ,ако не успея на 17,на 18 ще докладвам! И да ви пожелая една медоносна и спорна година та ЗДРАВИТЕ Ви семейства да зарадват до един!!

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Най после открих,защо умират пчелите в Страндажа,след днешното посещение на пчелина на г-н Титов.Ми то на 100 бр трябвало да имаш 40 празни,:-) :-) :-) :-) :-) ,а аз умник с умника,миналата от общо 310 имах 18 бр загинали/празни/.Сещам се и за друго казано от колегата.През 2012 имало голяма смъртност в Пловдиско,то май тази смъртност прескача от район в район през 2-3 години.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Когато се набляга на количеството, а не на качеството - резултата е такъв. За всичко е виновен ПЧЕЛАРЯ.
    Аз съм за - НЕ НА ПРОГРАМИТЕ.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Когато се набляга на количеството, а не на качеството - резултата е такъв. За всичко е виновен ПЧЕЛАРЯ.
    Е добре де, ма аз не разбирам защо. Първите две изречения - добре. Ама третото... малко продължава да ми звучи като - "НЕ НА РОЗОВИТЕ КОШЕРИ".
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Този път няма да съм аз лошия.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Как смяташ да правиш селекцията. Много ми е интересно. С изкуствено осеменяване или със свободно оплождане. Ако е първото, да може и да направиш някаква селекция, при свободното оплождане малко трудно, особено когато си само с 5-6 семейства, които да дават бащин материал. А какво става с търтеите на останалите? После в изолиран район ли работиш? Как ще си сигурен, че търтеите, които оплождат майката са точно от тези семейства, които са отличници.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    А меда в тези пити дали не е манов? Специално и за двата вида нозематози изрично пише в литературата, че мановият мед ги активира.

Би трябвало всички пчелари в Странджа есента да изцентрофужат на 100% всичките си пити, дори и в плодника, и после да заредят семействата с по 15-16 килограма инвертиран сироп 70%. Дали това е правено или не? Наясно ли са колегите от Странджа, че мановия им мед е както дар божи, така и нож в гърба?

Цитирам:
    Профилактика. Редица фактори благоприятствуват за възникването и по-тежкото протичане на нозематозата. Затова трябва да се вземат мерки за отстраняването им преди зазимяването и по време на зимуването на пчелните семейства. Преди всичко се налага отстраняването на мановия мед от гнездата, ако пчелите са събрали такъв през лятото, и заменянето му с доброкачествен мед или захарен сироп. Семействата трябва да се зазимят като силни — с повече млади пчели. Гнездата се затоплят добре при зазимяването и същевременно се осигурява възможност за добро вентилиране на кошерите през зимата, за да се отстранява излишната влага; ........

Виждате че фактор номер 1 за нозематозата е мановия мед, а точно той е в изобилие в Странджа ........
    Ето линк към пълната информация: http://gradina.bgvhod.com/2012/05/12...0%D0%B0%D0%B7/
    Матеев е прав .На 95% мана. Поради тази причина , вуйчо ми , се отказа от отглеждането на пчели преди 30 години в Странджа .Село Кирово .

Страница 5 от 8 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •