А меда в тези пити дали не е манов? Специално и за двата вида нозематози изрично пише в литературата, че мановият мед ги активира.

Би трябвало всички пчелари в Странджа есента да изцентрофужат на 100% всичките си пити, дори и в плодника, и после да заредят семействата с по 15-16 килограма инвертиран сироп 70%. Дали това е правено или не? Наясно ли са колегите от Странджа, че мановия им мед е както дар божи, така и нож в гърба?

Цитирам:
Профилактика. Редица фактори благоприятствуват за възникването и по-тежкото протичане на нозематозата. Затова трябва да се вземат мерки за отстраняването им преди зазимяването и по време на зимуването на пчелните семейства. Преди всичко се налага отстраняването на мановия мед от гнездата, ако пчелите са събрали такъв през лятото, и заменянето му с доброкачествен мед или захарен сироп. Семействата трябва да се зазимят като силни — с повече млади пчели. Гнездата се затоплят добре при зазимяването и същевременно се осигурява възможност за добро вентилиране на кошерите през зимата, за да се отстранява излишната влага; ........

Виждате че фактор номер 1 за нозематозата е мановия мед, а точно той е в изобилие в Странджа ........
Ето линк към пълната информация: http://gradina.bgvhod.com/2012/05/12...0%D0%B0%D0%B7/