Тоя проблем при мене се появи през пролетта на 2013,писах за това тука,писах как необяснимо за мене се изпразниха 67 кошера,след това и направените около 50-тина отводки.Бил съм проверител по времето до промените,пчеларствам защото го ОБИЧАМ това занимание и нямаше нещо на руски и български(вкл.информационе не пакет по почеларство на БАН) което да го нямаше в библиотеката ми(има си го и сега,два големи шкафа...),съставяли сме протоколи за АГ,нападения от мечки(пчеларствах преди в полите на Пирин)виждал съм голяма опаразитеност с акар(в много пъти по-висока от това което има в момента,аз разрязвам около 20 см 2 зап.търтиево пило промивам във вода и на бял лист се вижда горе долу колко е голям проблема)Имал съм години наред 2-3 процента смъртност(и нулева също,антибиотици профилактично не съм давал НИКОГА и по времето когато всеки даваше)След това рутината те завърта,нещата са наред какво по-хубаво...(Да ама ти идва като удар с чук-това са думи на Андон-скутелатор-от него прочетох за многото вируси,в интерес на истината мислех деформациите на крила за причинени от акара...пряко,не косвено...за параличите знаех,но мислех че не е проблем,за цераната бях чул,но мислех ,че трябва да е свързана с разтройство!Това е рутината,а трябва да сме нащрек,времето е такова ...Нека благодаря Тука на Андон!Чест и почитания за всичко което е споделил тука по тия (и не само)проблеми),сега разбира се следя и се опитвам да свързвам нещата...последното което написа,за амебозите и трипамонозите(ако не беше посочил ,дори не бих попаднал на информация за тях,пак рутина...) Много дълго стана,След 17 ще кажа тука какво е при мене положението,Знам как да зазимя пчелите си(и колегите също) не ползвам ахтибиотици(познавам доста които ползват)третирал съм с мравчена и оксална киселина август септември и ноември последните две години.ОТ СЪРЦЕ пожелавам на ВСички здрави пчели,Балгопожелания за вас и близките!!!