Това че пчелите трудно градят магазини пити при мен не е така.Миналата година слагах само рамки с основи в магазините,всичките ги изградиха и напълниха.Имали силно семейство и паша,пчелите градят много бързо
Това че пчелите трудно градят магазини пити при мен не е така.Миналата година слагах само рамки с основи в магазините,всичките ги изградиха и напълниха.Имали силно семейство и паша,пчелите градят много бързо
Туй незнанието е голяма работа.Стига да има паша слагаш празните рамки и си готов. Нямаш рамки - слагай само горниците. И това нямаш? Слагай празен магазин и след това само режи далаците. Изкарай меда, а след това другото на восък. Еееех, къде е тази паша и аз да съм там и да нямам рамки? Ха, ха..... клони от върбата ще дялкам и ще поставям само и само да се хване този благодат.
Нямала буля вретено.
Емко, ако взимаш изградени рамки от всякаде не се знае каква болест ще си навлечеш, ако може даже първата година смени всички плодникови рамки. Има една поговорка; много баби,хилаво бебе.
ето такова развитие исках на темата , не да ми се каже за 2 дни 4 часа и 20 сек. се изгражда магазинна пита .... Просто хората да ми кажат с какво са се сблъскали и как са отреагирали .
И да попитам това за градежа го знам 10 рамков - 9 рамки и т.н. НО дали ще ми е слабо семейството ако сложа на 10 рамков кошер 8 рамки ,1 преградна дъска и 1 строителна (разделена на 2 с половин основа . Тоест да речем 8 рамки и половина .
да разкажа набързо за една случка по тая тема.. българската завист ...
срещам една колежка , която знам че мъжа и гледа пчели иииии почвам аз отдалече : Как е ? Има ли паша ? Смъртността как е? цитирам ...
-Ооо моя Данчо цял ден чете книги за това книги за онова ,мед много , много добър доход е даже вземаме повече и от основният за който ходим на работа..
решавам вече да и кажа че и аз вече имам само сандъци ,инвентар и местенце за кошерите и дали няма как да ми даде някоя книга и се чува :
-Ооо ма то да знаеш много трудно, ние нямаме книги нз от къде ги взема Данчо... нямаме време за нищо ..то не е така както си мислиш и умират и болести сега .. и мед не пускат ние не сме вадили от всичките кошери ...
Та така с моята случка![]()
Преди три години и аз бях в подобно положение - в началото на май взех три отводки на по 3-4 рамки и едно изстрадало семейство на починал пчелар. Имах нови-новенички кошери, току-що сковани рамки и много мерак. Хранех отводките, но напредваха много бавано докато не измолих 6-7 стари плодникови рамки от колега пчелар. Сложих ги и семействата дръпнаха - появиха се пчели и започнага да градят основите. Към края на юни понапълниха плодника в стана време за слагане магазини, а изградени магазинни пити нямах. Четох тук-там, питах във форума и реших - вдигнах няколко осеменени плодникови рамки в магазините и допълних с основи. След 5-6 седмици имах изграден по един магазин напълнен с ливаден мед. Това ми беше първият сезон - тръгнах с отводки, изградиха ми пити, мед ядох и за почерпка остана.
В резюме - по-важното е да имаш няколко резервни плодникови рамки, за да има къде да снася майката в началото. Другото си идва на мястото след като засилиш семействата и хванеш някаква паша.
Идеята ми беше да пълнят,не да си правя магазинни рамки,все пак се губи време докато ги изградят,а акациевата паша е кратко време .Иначе е ясно,че при наличие на паша и силно семейство,може и само на основи да ги сложиш,и пак ще извадиш мед.Тези без магазините бяха миналогодишни отводки,които бях развил ,но не толкова,че им сложа рамки с основи само.Трябва много армия и много силно семейство при голи основи...
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))