Пробвал ли е някой да сложи мед във ултразвукова вана и да види има ли ефекта на кавитацията?
Пробвал ли е някой да сложи мед във ултразвукова вана и да види има ли ефекта на кавитацията?
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Виждали ли сте тези сокоизтисквачки:
http://www.ebay.co.uk/itm/SUPER-ANGE...XKwQВодят
Водят се Ролс Ройса в този тип уреди, могат да правят сок от ...паркет, но при тях шнековете са два, зацепени един към друг и имат 3 прехода. Тези проблеми, които Матеев описа, може би нямаше да ги има, ако машината му бе направена по подобна схема.
Христо Йорданов
Проблема с Лисонските разпечатващи машини е всеизвестен. Но се оказа, че е преодолим. Заклинването на рамките е поправимо с допълнители ограничители на веригата( става въпрос за малките цилиндърчета стърчащи от веригите... който ползва такава машина ще ме разбере ). За мен по-голям проблем бяха ножовете, а те са пълна конструктивна недомислица. Наложи се малко физическа намеса от моя страна. Резултатът е, че вече мога да разпечатвам без допълнително подгряване на ножовете. Споделих резултата с Денимир Минев, а той ме помоли да му покажа подобрените ножове и ... и сега ножовете ми са в Полша в завода на ЛИСОН. А решението е просто - режещата част трябва да е вълнообразнаКолкотото за дъгите служещи за преодоляване на горната и долната летви - ами достатъчни са само крайните две. До колкото си спомням на машината на Матеев са 10 или 12 на брой. Моите бяха 4, а са необходими само две.
Много полезен пост.
Благодаря
Имаш ли снимка на подобрените ножове?
На машините на Парадайс хъни дъгите са по две на нож. Наистина няма смисъл от повече. Камене, ти премахна ли излишните?
Снимки нямам за съжаление, пък и сега не мога да ги снимам ножовете, че са в Полша. Надявам се поляците да направят нещо в оригинал и да подарят на собствениците на техни машини по един комплект за компенсация на ядовете им. Предполагам, че за изложението в Плевен ще има резултат. Излишните дъги не съм ги премахнал, тъй като служат за стабилност. Решението е, че могат да се огънат на обратно и така няма да се опират на питата. Моите просто ги изтъних. Сега съм в процес на разработка на нови ножове за машина на ЛИСОН, но ще ми трябва малко време, тъй като се чертаят на ACAD (машината за лазерно рязане го изисква). След това ще може да се ползва режещата част за каквато и да е машина. Учудвам се, че никой не се е сетил да направи това преди мен, доколкото знам не съм единственият пчелар-инженер.
Силно съм заинтересован от направата на нови КАЧЕСТВЕНИ НОЖОВЕ за машините на Lyson. Имам 3 бройки - 2 разпечатващи машини и една уж поточна линия. И в трите машини ножовете са с проблеми, така че за тази зима си бях запланувал да си правя експерименти и да разработвам нови ножове. Ако накой го направи вместо мене - безкрайно ще съм му благодарен. Готов съм да заплатя достойна сума, ако някой ми предложи да си закупя КАЧЕСТВЕНИ И НАДЕЖДНО РАБОТЕЩИ НОЖОВЕ.
Така че ако Камен Крумов реши да разработва и прави такива ножове, аз веднага съм готов да му поръчам 3 комплекта.
Тъкмо да попитам защо не се използва центрофуга с непрекъснато действие за целта, след като утаителните съдове са ефективни, но бавни и ето ти резултата. Центрофугите са широко разпространено оборудване и не вярвам да е проблем да се приспособи някоя налична да вади восък от меда /или обратно/. Занимава ме и друг интересен въпрос. Какво ще стане, ако пусна сместа восък и мед през шнековата преса за олио? Някой пробвал ли е? Имам такава малка, 7,5 kW, с кръгли дупки на заера. Може да се направи и с процепи с произволна ширина, малко играчка ще е за преработката на заера.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
С шнековите преси не стоят точно така нещата. Принципа обикновено е следния: шнека е с променлива, намаляваща към изхода стъпка, увеличава се и диаметъра на оста му, така допълнително се смалява обема и се увеличава степента на пресоване. На изхода се "затапва" с конуса и точно там налягането достига своя пик. Там хлабините са най-малки, за разлика от началото, където са най-големи. В резултат изпресованата течност започва да се връща назад, насищайки материала и излиза през отворите в началото на заера, а напред излиза само експелера, просушен от течната фаза. Номера е колко да са големи отворите в заера, така че да минава само течната фаза. За олиото например процепите започват от 0,75 мм в началото до 0,15 мм в края, където почти нищо не излиза. За восъка ще има други стойности и вече сигурно някой ги е определил. Изобщо не се надявам на пълно разделяне, и олиото се филтрира през няколко филтъра след пресата, но поне восъка може да се изкара "сух".
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Те и процесите при двете технологии са много различни. В единия случай имаме нехомогенна смес от два различни материала, които трябва да разделим, в другия - единия материал е в другия и трябва да го "изцедим" от него. При обработката на восък има силно значение и температурата, а при слънчогледовото семе май не е така, или поне с увеличаване на температурата кюспето не се "маже" като восъка.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))