Каквато и да е шнековата преса, каквито и да са материалите от които е изработена, както и да е конструирана, накрая на шнека пак ще има каша от мед и восък. Проблема е в самата технология! Винаги притриването на материала през острите ръбове на отворчетата на кожуха ще дава това като краен резултат. Ако оставите по-голям луфт между шнека и кожуха, кашата ще излиза отпред и процеса пак няма да е ефективен. Абсолютно същия е ефекта и при правенето на доматен сок с машинката за месо.
Според мен трябва да се ползва метода на центрофугирането при предварително подгрята до 40°С смес. Никакъв проблем не е да се смени кошницата от центрофугата, която всеки пчелар има със специално изработен за целта съд. Могат да се ползват и по-високи обороти, тъй като няма опасност от късане на пити.