Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 67

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Мнения
    3,589
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Каквато и да е шнековата преса, каквито и да са материалите от които е изработена, както и да е конструирана, накрая на шнека пак ще има каша от мед и восък. Проблема е в самата технология! Винаги притриването на материала през острите ръбове на отворчетата на кожуха ще дава това като краен резултат. Ако оставите по-голям луфт между шнека и кожуха, кашата ще излиза отпред и процеса пак няма да е ефективен. Абсолютно същия е ефекта и при правенето на доматен сок с машинката за месо.
    Според мен трябва да се ползва метода на центрофугирането при предварително подгрята до 40°С смес. Никакъв проблем не е да се смени кошницата от центрофугата, която всеки пчелар има със специално изработен за целта съд. Могат да се ползват и по-високи обороти, тъй като няма опасност от късане на пити.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

  2. #2
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Мнения
    2,799
    Да ама на клиповете се вижда друго. Излизат добре пресовани восъчни "пелети" в твърдо състояние.
    Въпроси към Матеев:
    В шнека поставяте разпечатки директно от разпечатващата машина или вече изцедени?
    Къде според вашия екип е проблема на ножовете? Във формите на острието, във заточването, във подгряването, във скоростта на вибрация, във скоростта на подаване на рамката, в ъгъла на атака на ножа към питата, в дълбочината на проникване или .......?

  3. #3
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Да ама на клиповете се вижда друго. Излизат добре пресовани восъчни "пелети" в твърдо състояние.
    Въпроси към Матеев:
    В шнека поставяте разпечатки директно от разпечатващата машина или вече изцедени?
    Къде според вашия екип е проблема на ножовете? Във формите на острието, във заточването, във подгряването, във скоростта на вибрация, във скоростта на подаване на рамката, в ъгъла на атака на ножа към питата, в дълбочината на проникване или .......?
    Ако знаех къде е точно проблема, щях да го разреша. Аз наблюдавам крайния резултат, и не съм доволен от него. В клиповете на Paradise Honey един единствен човек работи на машината и за една работна смяна вади 3 тона мед. При мене работят 4 или 5 човека и вадят по-малко от тон. Наблюдавал съм с часове всяка една операция и грубо мога да кажа следните проблеми:
    1. Много видове рамки - и друг път съм обяснявал какъв хаос се създава от това и каква загуба на време е да се овладее този хаос.
    2. Лоша (недомислена) конструкция на разпечатващите машини. В резулта на това автоматичното подаване не работи - трябва рамките да се подават ръчно една по една и ето ти един човек, който само с това се занимава и с нищо друго.
    3. Лошата конструкция на подаващия механизъм предизвиква периодично заклинване на рамки. Машината трябва да се спира аварийно, да се пуска на заден ход, рамката да се вади и т.н. Като цяло производителноста пада наполовина.
    4. Ножовете вместо да режат - мажат и късат. Първоначално машините дойдоха с електрически ножове. Те режеха по-добре, но температурата им се регулираше лошо. При рязане изстиваха много бързо и започваха да мажат, а при спиране прегряваха много бързо и меда изгаряше, та чак карамелизираше и се образуваше черен нагар, който замърсяваше меда. Реших да сменя ножовете с парни, но конструкцията им беше лошо измислена. Държачите на ножовете излизаха от предния ръб, където са и зъбите. Част от питата се реже, а друга част - маже и къса. С температурата на ножа си реших проблема посредством собствена система на нагряване и терморегулиране, но с режещата част проблемите си останаха.
    5. Както колегата по-горе каза, новоизградените пити са с по-тънки стени на килийките и много лесно се разкъсват и затлачват. Поврежда се всяка 3-та или 4-та пита. За да реша този проблем направих специално помещение, в което корпусите с мед първо се темперират до строго определена температура и след това се подават на машините. Пробвах със нагряване до 30 градуса (така каза Валери от Paradise Honey), но нещата се влошиха. Пробвах обратното - охлаждане до 20 градуса, но нещата не се подобриха кой знае колко. Като цяло досега съм вложил в подобрения повече пари, отколкото струват машините, и все още боксувам в точка нула.
    6. Лошоразпечатаните пити изискват още 2-ма човека, които на ръка дооправят питите от разпечатващата машина. Стигал съм до там да си мисля да се откажа от нея и да премина на изцяло ръчно разпечатване. Така поне нямаше да си късам питите.
    7. Следващия проблем е центрофугата - в нея периодично се разкъсват пити, а това води до редица други проблеми с филтриране/утаяване на меда.
    8. Следват проблемите с шнековата преса, проблемите с матураторите, проблемите с филтирането, проблемите с восъкотопилките и т.н.

    Като цяло няма нито една машина, която да работи така, че да ти стане кеф че си си я купил. Всичките са проблемни, всичките са недомислени, на всичките по един или друг повод се е налагало да се прави някаква корекция или модификация, щото някакси да заработят и да изпълняват функцията, заради която са закупени.

  4. #4
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Мнения
    2,799
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията

    Реших да сменя ножовете с парни, но конструкцията им беше лошо измислена. Държачите на ножовете излизаха от предния ръб, където са и зъбите. Част от питата се реже, а друга част - маже и къса..
    Може ли малко пояснение точно по този въпрос. Държачите до колкото си спомням са едни извити пластини. Самите извивки наистина стърчат малко над острието тоест влизат малко по дълбоко в питата. Това е така за да могат да отворят ножовете при дървената част и да защитят острието от дървото. Тези пластини ли мажат и късат питите?
    Не отговорихте за шнека дали слагате разпечатки директно от разпечатващата или леко отцедени?

    Ако имате толкова проблеми и толкова ниска производителност определено без машините процеса ще е по бърз. Двама човека с 36 рамкова центрофуга и разпечатване на ръка предимно с вилици оправяме тон на ден. Искам да оптимизирам процеса до сваляне на тон от кошерите (40-45корпуса ) до обяд и след обяд изваждането на меда. Заради това започнах да гледам към машините защото алтернативата е двама допълнителни човека.

  5. #5
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Може ли малко пояснение точно по този въпрос. Държачите до колкото си спомням са едни извити пластини. Самите извивки наистина стърчат малко над острието тоест влизат малко по дълбоко в питата. Това е така за да могат да отворят ножовете при дървената част и да защитят острието от дървото. Тези пластини ли мажат и късат питите?....
    Точно така - тези пластини са проблема. Хубаво е ножовете да се отварят точно до ширината на питата, но техническото решение трябва да е друго.

  6. #6
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    ...Не отговорихте за шнека дали слагате разпечатки директно от разпечатващата или леко отцедени?....
    Слагам в шнека всичко - както кашата от разпечатващата машина, така и скъсаните от центрофугата пити. Понякога това което се слага в шнека е с по-много мед, а друг път - с по-много восък. В шнека се слагат и повредените пити, които са криви или разкъсани при транспорта. Въобще в него се слага всичко, което не е подходящо за центрофуга.

    От шнека излиза мед, който е с много високо съдържание на микрочастици восък. Такъв нед е неподходящ за слагане в буркани, защото никога не се избистря. Освен това се взахарява за 1-2 дена, така че трябва да се побърза да се налее в тенекии. Попитах изкупвачите дали ги бърка такъв мед и те казаха, че няма проблеми, защото при тях всичко минава през филтър с високо налягане.

  7. #7
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Мнения
    2,799
    Питам защото подозирам че колкото по отцеден е материала който влиза в шнека то толкова по близо до началото на шнека ще започне да излиза восъчна каша през външния цилиндър. Подозирам че шнековете преси се изчисляват да поемат восък с голямо количество мед. Точно такава е сместа точно под разпечатващата машина. когато има повече восък от колкото са изчислени толкова по към началото на шнека ще излиза восъчна каша.

  8. #8
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Мнения
    2,799
    Вижте на каква преса попаднах https://www.youtube.com/watch?v=PNvLXzMKCdw

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •