Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 7 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 61
    VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    7 рамки ДБ с пчели са си пак 20 хиляди пчели. Те могат да поддържат микроклимата и без преградна дъска. Пак стигаме до основната истина - да се работи само със силни семейства. Но не всички успяваме.
    Да прав си, защото това не зависи само от Пчелара, а и от условията, при които упражнява дейността си.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Според мен стесняването се прави и с цел, кълбото да не се разпуска прекалено много през точно такъв период, какъвто е в момента, за да не се преохлажда пилото, както и да се съсредоточат медените запаси по навътре в гнездото.
    Има логика. Аз мслех, че пчелите сами могат да преценят колко да разпускат кълбото, за не изстудят пилото.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    .................................................. .......

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Чудя се как една преградна дъска ще помогне за затоплянето на гнездото? Топлият въздух ще си минава покрай нея и над нея. Ако прилепва плътно, да но така ще я заклеят и няма вадене после.

Еми няма как една преградна дъска да затопли семейството нито да му помогне много в по-добрия температурен режим.

Виждам, че писането във форума не Ви е помогнало много да си развиете познанията по пчеларство.
    Преградната дъска изхождайки от името си е преграда и никъде не се споменава, че е затопляща дъска. Дерзайте...

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Niki1313 Виж публикацията
    .................................................. .......
    Прочетохме ти поста въпреки, че го заличи. И отново само "хапеш" като куче, без да споделиш опит от практиката си!

Автор
    Регистриран
    07.10.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Има логика. Аз мслех, че пчелите сами могат да преценят колко да разпускат кълбото, за не изстудят пилото.
    така и работат.
    затова когато пчелното семејство остане без храна в цент-ра,около пилото,
    а временските условија се слошат, да не би се пилото остудило, пчелите без храна умират.
    е това е најголјамата пчеларева срамота и брука.
    затова трјабва предварително да се работи или с рамка или с питка.
    от повече глава не боли.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    По принцип, инстинкта е такъв, че най-важното нещо е пилото и остават при него, за слабото семейство говоря. И ако не е стеснено, запасите остават извън кълбото и при продължително застудяване - загиват. Когато кълбото е голямо , то си е в контакт с по-страничните запаси.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Проблема ще е не толкова в затоплянето, колкото в това, че ще гладуват, за да не се отдалечават от пилото. Т.е. ако имаш възможност им сложи поне храна, било то мед в плик или питки върху кълбото, защото не е подходящо времето за разпечатване и пренареждане на пити.
    Това важи за средни, слаби и силни семейства.
    Благодаря. На есен се прецаках с едни лентички. Декември след ОК паднаха по 450 акара от кошер. Февруари пчелите вече бяха наполовина. Сега 70-80 ДБ берат душа на 3-4 рамки. Всички имаха пило преди 5-6 дена. Кошерите са много добре изолирани и затоплени и реших да продьлжа с подхранване с мед с поленови заместители. Студения март много ми усложнява положението.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Защо ли във всички учебници и книги пише за праградни дъски и за стесняване?
    Гена, явно четем различни учебници, защото аз на повече места съм срещал че не се стеснява, отколкото обратното.

Отдавна съм спрял да чета книги на български. За мен най-добрия учебник по пчеларство си остава "Langstroth's hive and the honeybee" на Л. Л. Лангстрот, не за друго а защото човек може да проследи повечето от съвременните пчеларски практики до тяхния първоизточник и да си даде сметка как са се "изродили" (или еволюирали) с течение на времето. Някой да е играл като малък играта "развален грамофон"?
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    От твоята гледна точка си абсолютно прав, още повече от снимките, които пусна и на които се вижда как семейството е покрило целия втори корпус и част от долния. Но това е защото работиш с друга порода пчели , а и климата при теб е друг, доста по-мек и семейството продължава развитието си и през зимата. Така мисля. Ние с нашата объркана карника , ако не стесним, ще се развие семейството за края на юни.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Страница 4 от 7 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •