.................................................. .......
Чудя се как една преградна дъска ще помогне за затоплянето на гнездото? Топлият въздух ще си минава покрай нея и над нея. Ако прилепва плътно, да но така ще я заклеят и няма вадене после.
Еми няма как една преградна дъска да затопли семейството нито да му помогне много в по-добрия температурен режим.
Виждам, че писането във форума не Ви е помогнало много да си развиете познанията по пчеларство.
Преградната дъска изхождайки от името си е преграда и никъде не се споменава, че е затопляща дъска. Дерзайте...
така и работат.
затова когато пчелното семејство остане без храна в цент-ра,около пилото,
а временските условија се слошат, да не би се пилото остудило, пчелите без храна умират.
е това е најголјамата пчеларева срамота и брука.
затова трјабва предварително да се работи или с рамка или с питка.
от повече глава не боли.
По принцип, инстинкта е такъв, че най-важното нещо е пилото и остават при него, за слабото семейство говоря. И ако не е стеснено, запасите остават извън кълбото и при продължително застудяване - загиват. Когато кълбото е голямо , то си е в контакт с по-страничните запаси.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Благодаря. На есен се прецаках с едни лентички. Декември след ОК паднаха по 450 акара от кошер. Февруари пчелите вече бяха наполовина. Сега 70-80 ДБ берат душа на 3-4 рамки. Всички имаха пило преди 5-6 дена. Кошерите са много добре изолирани и затоплени и реших да продьлжа с подхранване с мед с поленови заместители. Студения март много ми усложнява положението.
Гена, явно четем различни учебници, защото аз на повече места съм срещал че не се стеснява, отколкото обратното.
Отдавна съм спрял да чета книги на български. За мен най-добрия учебник по пчеларство си остава "Langstroth's hive and the honeybee" на Л. Л. Лангстрот, не за друго а защото човек може да проследи повечето от съвременните пчеларски практики до тяхния първоизточник и да си даде сметка как са се "изродили" (или еволюирали) с течение на времето. Някой да е играл като малък играта "развален грамофон"?
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
От твоята гледна точка си абсолютно прав, още повече от снимките, които пусна и на които се вижда как семейството е покрило целия втори корпус и част от долния. Но това е защото работиш с друга порода пчели , а и климата при теб е друг, доста по-мек и семейството продължава развитието си и през зимата. Така мисля. Ние с нашата объркана карника , ако не стесним, ще се развие семейството за края на юни.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))