Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 61

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Защо ли във всички учебници и книги пише за праградни дъски и за стесняване? Защо ли от 3 рамки пчели през март, добрия пчелар чрез стесняване и затопляне , хваща пашата и има 30 кг стоков мед? Трябва когато ги пишем тези неща да уточняваме дали за силни семейства ще си говорим или за средни и слаби. Според мен стесняването се прави и с цел, кълбото да не се разпуска прекалено много през точно такъв период, какъвто е в момента, за да не се преохлажда пилото, както и да се съсредоточат медените запаси по навътре в гнездото. Естествено, че ако изизмиш ЛР корпус с 15-20 хил пчели, не е нужно да се стеснява.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Защо ли във всички учебници и книги пише за праградни дъски и за стесняване? Защо ли от 3 рамки пчели през март, добрия пчелар чрез стесняване и затопляне , хваща пашата и има 30 кг стоков мед? Трябва когато ги пишем тези неща да уточняваме дали за силни семейства ще си говорим или за средни и слаби. Според мен стесняването се прави и с цел, кълбото да не се разпуска прекалено много през точно такъв период, какъвто е в момента, за да не се преохлажда пилото, както и да се съсредоточат медените запаси по навътре в гнездото. Естествено, че ако изизмиш ЛР корпус с 15-20 хил пчели, не е нужно да се стеснява.
    Ок говорим за ворсмажорни обстоятелства, каквито са в момента и не може да се приложат други удачни процудури. Що се касае до преградна дъска, аз от три години не използвам такава при 12 р. ДБ и честно казано няма видима разлика, както и в зазимяването на 11 или 7 рамки. Друг е въпроса за пролетното стесняване. Апропо пчеларствам с 50 ДБ семейства, защото съм "неделен" пчелар.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    7 рамки ДБ с пчели са си пак 20 хиляди пчели. Те могат да поддържат микроклимата и без преградна дъска. Пак стигаме до основната истина - да се работи само със силни семейства. Но не всички успяваме.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    7 рамки ДБ с пчели са си пак 20 хиляди пчели. Те могат да поддържат микроклимата и без преградна дъска. Пак стигаме до основната истина - да се работи само със силни семейства. Но не всички успяваме.
    Да прав си, защото това не зависи само от Пчелара, а и от условията, при които упражнява дейността си.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Гена, съжалявам че тази година не успях да отида навреме за констатирам със точност кога е започнало отглеждането на пило, но нормално друга година пилото започва със цъвтежа на бадемите - с други думи наличието на богат приток на протеини ( преди това цъвти дряна и минзухара, но събирания прашец явно не е достатъчен че да провокира отглеждането на пило).
    От моя гледна точка това би трябвало да е първото или най-много второто поколение пило (още семейството се състои от предимно есенни пчели). За сметка на това, когато отглеждането на пило започне, то става експлозивно.

Естествено италианките (още си пазя 4 такива семейства), в година като тази, едва ли на практика са преставали с пилото, а пък ако се започнат с протеинови питки още от есента, нищо не може да спре пилото дори и в Арктическа зима.

Стесняването съм го практикувал и аз някога. От личния си опит съм заключил, че дори и когато "семейството" е на 3 междурамия пчели, е напълно безсмислено, а в накои случаи и вредно ( когато се ползват затолпящи материали - възглавници, дунапрени, одеала, парцали и т.н.). (тук ли е момента да спомена че съм на мрежесто дъно целогодишно?)
    Нуклеусите, повярвай ми, си зимуват прекрасно на мрежесто дъно и без изолация (направени само от фазер)

Да попитам - колко от поддръжниците на теорията за стесняването, НЯКОГА са пробвали да не го правят?

Когато става въпрос за затопляне, обаче, поставянето на радиатор (отоплително устройство) в плодника- дава ефект, поне що се отнася до страните със студена пролет ( знам че има такива практики в Украйна, Русия и Скандинавските страни).

Има и още един вид/цел стесняване, което се състои в нищо повече от задържане развитието на семейството, до степен че то почти изпада в предроево състояние. По този начин след това пчелите усвояват и изграждат цял корпус много бързо и с голяма енергия, а развитието е експлозивно ( в рамките на две седмици обема може да се разшири трикратно)
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    .Стесняването съм го практикувал и аз някога. От личния си опит съм заключил, че дори и когато "семейството" е на 3 междурамия пчели, е напълно безсмислено, а в накои случаи и вредно ( когато се ползват затолпящи материали - възглавници, дунапрени, одеала, парцали и т.н.). (тук ли е момента да спомена че съм на мрежесто дъно целогодишно?)
    Нуклеусите, повярвай ми, си зимуват прекрасно на мрежесто дъно и без изолация (направени само от фазер)

scutellator

Да попитам при зимуване на мрежесто дъно ,какъв вид под капчана табла(възглавница) използваш -найлон,платно и др.Въобще от горе използваш ли затоплящи материи
    Милен Михов

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    От пчеларите който познавам никой не стеснява. А си вадят нормално мед, при положение, че северозападна България е студен край.
    Един прави опит миналата година. Имаше 6 семейства на по 3ДБ пити 3 стесни на по 3 рамки и 3 го остави така. Единия стеснен майката мина зад преградната и умря семейството, останалите 5 акация не хванаха а за слънчогледа бяха еднакви и вика, за първи и последен път стеснявам. Аз се колебах дали да стеснявам, но се отказах.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Колегата BUGI повдигна наистина много добри въпроси.

И межу другото, той не пише на старобългарски, а на майчиния си език.
    Приятно е че пчеларския ни форум може да се нарече международен, а не просто български.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Автор
    Регистриран
    08.12.2011
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Колегата BUGI повдигна наистина много добри въпроси.

И межу другото, той не пише на старобългарски, а на майчиния си език.
    Приятно е че пчеларския ни форум може да се нарече международен, а не просто български.
    извинявам се на колегата BUGI не знаех тази подробност

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Според мен стесняването се прави и с цел, кълбото да не се разпуска прекалено много през точно такъв период, какъвто е в момента, за да не се преохлажда пилото, както и да се съсредоточат медените запаси по навътре в гнездото.
    Има логика. Аз мслех, че пчелите сами могат да преценят колко да разпускат кълбото, за не изстудят пилото.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •