Моята цена тази година е 7лв. на дребно за слънчогледов мед.До миналата година го давах по 6лв. но плучих упреци от мои колеги пчелари с които споделяме общ пазар,че съм им потбивал цените и съответно и аз вдигнах на 7лв.Иначе съм много против до крайния потребител да достига скъп мед а търговците да го изкупуват на безценица!
Аз пък продавам само на дребно. При сравнително нисък добив, но с абсолютно качество съм на ръба при цена от 10лв. По голямата част от клиентите ми (приятели и техни приятели) си купуват 1 до 5 буркана на година, като търсенето е по-голямо през студените месеци. Докато в България меда се консумира основно като лечебно средство и много по-малко като пълноценна и здавословна храна присъстваща ежедневно на масата ни, то и цената на дребно няма да е определяща за това какво количество си позволява да си закупи дадено домакинство. Иначе аз пак съм против ниските изкупни цени на едро (на качесвен и достоверен мед), макари да не ме касаят засега.
Смятате ли, че при цена от 7лв. продавате толкова по-голямо количество на отделен клиент, че да компенсирате по-ниската продажна цена. Ако си разработвате пазар на гърба на колегите около вас, смятам, че си вкарвате автогол. Дори да успеете да наберете достатъчно клиенти по този начин (нарича се дъмпинг), след това ще можете да обясните евентуална корекция на цената, когато осъзнаете, че тя е определяща за 30% от клиентите, спрямо 70% основани на личното доверие(мой извод и неангажиращо мнение)?
Имам клиент който ми се хвали ,че пуши по 2 кутии цигари на ден .Но като дойде за буркан мед и му кажа 10лв ме поглежда учудено и "казва смъкни малко аз съм ти редовен клиент купувам си всяка година от теб и то по 2 буркана на година".И така всяка година
Милен Михов
Моя био- полифлорен мед се котира на цена от 6- 15 лева. Целта е да обхвана по- голяма клиентска маса, която да бъде максимално задоволена ценово, артикулно и достъпно. И да не пропусна- правя и всякакъв вид бартери. Ако остане, давам и на прекупвачите. Последното е по- скоро пожелателно, отколкото реалност. Успех на всички!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
А какво значение има? Моя мед е Истински! Иначе е полифлорен, досега успявам да извадя само чист слънчоглед, но някои клиенти са предубедени към него и заради това го вадя заедно с ливадата.
Мое решение е да гоня само качество. Досега само наливам средства в продължение на четири години, защото постепенно увеличавам броя семейства. Ако не калкулирам ДМА като такива съм много на минус, но мога да си го позволя защото основното ми занятие е в съвсем различна сфера и съм решил да пренасочвам средства още година, две и да оставя пчеларството на самоиздръжка, пък ще си покаже доколко е жизнено като самостоятелен бизнес.
Тъкмо ме подсети да благодаря на сергиите с 16 вида мед. И на тези дето зареждат магазините с незнайни вещества на които най близкия досег до природата е пчеличката от етикета...
Благодаря, Ви! Благодаря, че ви има! Заради вас успявам да реализирам всичкия си мед далеч преди нова реколта.
Ще цитирам мой клиент дето ме намери сам: Търся мед от пчелар.
В момента има 20 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 20 гост (и))