Мрежестото дъно помага за борба с Вароа и влагата зимата при изяждане на кило мед се отделя кило вода нищо че процентите са под двайсет а че ще изядат някое някое кило мед повече голям праз нали
затова са събирали цяла година Едно време като са ги слагали в зимовник Бая семейства са дали фира от плесени и хр. разстройства докато се светнат зза вентилация освен температура
Този пост е редактиран от Георги 1974; 03.08.2017 в 13:03. Причина: Допълнение
Не съм задавал въпрос, казчвам че при мен семествата с мрежести дъна зимуват много добре и се развивват много силлно пролетта. Пчелите се справят много лесно със студа, но не и с влагата и плесените. Зачитам мнението на другите но преди всичко вярвам на очите си и като съм видял че нещо е така няма как някой да ме убеди в противното. Има вярвания които са останали още от 100тици години а много хора не опитват нищо ново.
Не споделям мнението ти за мрежестото дъно. Все пак всички кадърно направени такива дъна имат възможност за затваряне на мрежата и по този начин ти дават възможност да избираш какво дъно да ползваш. Ползите за борбата с акара с неоспорими. Ползите при необходимост от затваряне заради пръскания също. При подвижно е много удобно. Вече и споделих че при силни паши когато е необходимо бързо сгъстяване на нектара и превръщането му в мед при отворено дъно това запечатването става по-бързо. За зимуването на мрежа си има тънкости, но определено помага за не мухлясване на питите. Почти не се нуждаят от почистване. Доволен съм много от мрежестите дъна и не бих ползвал други.
П.П. имам един кошер на който му се прецака затварянето на дъното. Все се каня да го оправя и като ги отворя и като ги поразместя заради подвижното и го загубвам кой е и така си остава. От три години е така и всяка пролет с изненада намирам едно от най-силните презимували семейства на това дъно. Тази зима ще оставя 10 бр. отворени
В рамките на шегата, ето още едно предимство на мрежестото дъно. По някога си правят сами двумайчин кошер и си карат така ( за трети път ми се случва) Снимката е от днес.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))