След като всеки един който има големи добиви на мед и прави бизнес от това зависи и разчита изцяло от банда мафиоти да им изкопува меда поне за малко не ви ли мина праз акъла абе аз завися от тези малоумници целият ми бизнес, бъдеще всичко от някой си да ми казва всяка година той на какви пари ще ми копува стоката ми? Матеев поработи малко първата 1-2 години на мед видя как стоят нещата и се преорентира към майкопроизводството и отводки където няма да могат 4-5 мафиотски фирми да му дават наклон на твато. Не го защитавам чета форума редовно както и много други и едно нещо ми харесва, че той за разлика от много останали робовладелциказва нещата както са и затова остава неразбран. Вместо да си мислим всички ние, че може да се промени нещо по-добре го послушайте и променете себе си и начин по който движите бизнеса си щом сте се оставили да ви определят банда мафиоти колко ще изкарате тази година значи някъде бъркате бъдете малко по независими от към това някой да ви определя цената и печалбата. На Матеев кой ще му определи цената на майките или отводките му вие ли? Та вие неможе да се съберете един път да си защитите интересите в отрасъла, неможе да се обедените от 1000 години една малка смешна бройка пчелари ще определяте цените на изкопуването на мед смешно е и е трагично погледнато отстрани не през вашите очи. Тя вече е определена цената вече се и продава на тази цена вие сте се сетили на 30 април ми навреме бе хора.....Можеше от предходната година да си опечете питата не сега когато вече е късно сега може само да се псуваме,обиждаме и накрая се знае какво ще стане всеки ще си спасява задника поеденично. И всичката тази олелия и дразги ей така вместо да се имате бе хора вие се цепите и нападате е нема се опрайм заслужаваме си съдбата ние прости българи даже и толкова незаслужава ама Господ е Българин затова ни дава ама и толкоз незаслужаваме като народ не сме хора като вълци сме. Матеев спечели от това негово преорентиране защото всички вие или повечето нямате този бизнес нюх, ако бяхте се устели навреме защо го прави това сега положенито щеше да е като при меда предлагането повече от търсенето и той щеше да загуби и нямаше да му бъдат изчерпани 80% от това което е заложил за тази година като пройзводство. Когато навремето сте ходили при местния гуру пчелар да ви учи на занаят и след като се го усвойли наученото е трябвало да идете и при гуруто на местния пазар който успява въпреки проблемите в зеленчукопроизводството той е е успявал да си продава краставиците, а другите сергии им гният стоките
та да се научите и да си продавате стоката защото не е само да я произведете на кило ами и да я продадете.
Ето това е голата истина и npachovski я е проумял. Като не стане с мед, ще правя отводки. Като не стане с отводки, ще правя майки. Като не стане с майки, ще правя запечатани пити с мед в кутийки (тази година съм договорил и ще произведа пробна партида). Като не стане с питите в кутийки, ще произвеждам пчелно млечице (тази година имам планирани за производство стотина килограма). Като не стане с млечицето, ще пробвам с прополис (вече имам заявка за сто килограма). Като не стане с прополис, ще пробвам с прашец (имаме запитвания и заявки, но количеството е все голямо - от тон нагоре). Като не стане с прашец, ще пробвам с пчелна отрова (закупил съм тестови апарати и сега експериментирам).
А ако всичко това се обърка - ами ще започна да продавам кошери заедно със семействата, ще си възстановя 60-70% от парите и ще започна друг бизнес. В края на краищата не съм женен за пчелите.![]()
Матеев ти като знаеш кеде е контрабандата и си председател и оснивстел на организацията имсща претенции за най мощната пчеларска организация какво направи за да защитиш интереса на своите членове?
Нямам доказателства, че е контрабанда. Знам само, че се случва. Имам и офертите, както и доставните цени. Това е просто една изпреварваща информация по телефона - нищо повече. Когато изкупвачите наистина обявиха ниски изкупни цени на рапицата, за мене само остана да събера две с две и да получа резултата. Това е.
И моля ти се - не ми вменявай задължения, които ги нямам. На никого не дължа нищо - всичко го правя доброволно когато и както мога. От време на време моля някой пчелар да свърши някаква работа, защото по нея е най компетентен, но не мога да го задължа, както стана в случая с тебе. Нали няма да се разсърдиш, ако кажа публично, че ти не отиде в София на едно от най-важните за всички пчелари събития, по което ти имаше най-големите компетенции. Знам че сега ще измислиш 1000 оправдания от типа жената, децата, тъщата и т.н., но това са САМО ОПРАВДАНИЯ.
Така че при това положение ти си последния човек, който може да ми дири сметка какво правя за пчеларите и какво - не. Не ме бъзикай на тази струна, защото много ми е накипяло.
Не не сърдя че споделяш това. Да не итидох и се чувствах много кофти от това но всеки има прериотети и програма която следва и да я променяш в последния момент в най важния момент от сезона не винаги е възможно.
Мисля че спорим с аргументи и градивно без да пренасяме спора на лично ниво. В случая няма голямо значение за цената на меда дали се харесваме или не. Ние сме партньори докато продаваме мед и сме от една и съща страна на барикадата. Не намирам нищо лошо да сме на различни мнения и да отстояваме яростно позициите си но последния ти пост е низка топка и няма да ти отговоря по такъв начин.
Колкото до срещата се оказа че това е подъл номер на министерството но ще ти се обадя по телефона за да го обсъдим.
Ако в спора съм те обидил моля да бъда извинен.
Да се върнем на темата.
В крайна сметка достигнахме до един и същ извод а той е че без контрабадна схема няма как цената да е такава. Тоест това което искам от името на всички е напълно нормално и не противоречи на никакви икономически или морални принципи. Радвам се че додтигнахме до консенсус.
В общия случай мислим едно и също. Отново Украйна е в основата на нашите проблеми. Да, не знаем дали Украинския мед влиза в България честно или не дотам честно, но фактите са си факти - изкупната цена се срина. От тука нататък пътища много, и по кой от тях ще тръгнат събитията - НИКОЙ НЕ ЗНАЕ.
Аз по принцип съм борбена личност и не жаля усилия и средства, когато трябва да се преборя с някаква несправедливост. Това го знаеш и това вече съм го доказвал. Проблемът е, че в случая се касае за цени, а там аз се чувствам безсилен. Цял живот битката ми е била за по-добри цени в един или друг бранш, и никога не съм успявал да постигна някакъв що-годе приличен резултат. Тука ми е слабото място и аз не случайно се притеснявам. И това е защото от опит знам, че битката за цени е обречена още в зародиш. За всичко друго може да се води битка, но не и за цени. При цените имаш равностоен партньор, които ако не иска да купува по твоите цени, можеш само да духаш супата.
Не съм станал предател на пчеларите. Аз все още съм си пчелар и все още споделям с вас всички ценности, както и всички проблеми. Но ако в другите направления се чувствам силен и уверен, и готов за борба, в областа на цените се чувствам слаб и безпомощен. Според мене нищо не може да се направи, но въпреки това съм готов да организирам протести и да отида там пред министерството да рева заедно с всички останали пчелари.
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))