Първоначално публикувано от
Mateev
На база на резултатите от изследването взех решение за окончателната
РЕЦЕПТА ЗА ИНВЕРТИРАНЕ НА ЗАХАРЕН СИРОП:
1. Захар - 150kg (3 чувала по 50kg)
2. Вода - 64L
3. Инвертаза - 12g
4. Лимонтозу - 20g (2 пакетчета по 10g)
5. Разбъркване - 24 часа при плавно нарастваща температура от 20 до 45°
6. Отстояване - 24 часа при температура 40°
Наливат се в казана 64L вода. Пуска се бъркалката. Лимонтозуто се разтваря в 250g вода (една чаша) и се сипва в казана. Инвертазата се разтваря в 250g вода (една чаша) и се сипва в казана. Захарта постепенно се прехвърля от чувалите в кофа и плавно се изсипва в казана. Процеса трае поне 15-20 минути, като особенно внимание се отделя на последните 50kg захар. При тях нова кофа не се изсипва, докато захарта от предишната не потъне под вода. Включват се нагревателите (чак сега, не по-рано). Включва се автоматичната програма на машината и се оставя без надзор до следващата сутрин (24 часа). След това сиропа се прелива във втори казан с водна риза и нагряване, където отстоява още 24 часа при температура 40°, но без бъркане. Най-накрая се изпомпва в еднотонна цистерна и там отстоява поне още 1-2 седмици, докато му дойде времето да го налея в кошерите. При това отстояване на стайна температура се надявам инвертирането да приключи на 100%.
За да може програмата на бъркането да е такава, каквато аз искам, изхвърлих оригиналния компютър на машините и си направих собствени табла със собствени компютри. Използвах промишлен контролер
Siemens Logo 0BA6. Направих следната програма:
1. 10 минути бъркане, 1 минута почивка на мотора (и разтвора)
2. 10 минути бъркане, 2 минути почивка
3. 10 минути бъркане, 3 минути почивка
........................ и така нататък след всеки цикъл увеличавам времето на почивка с 1 минута
N. 10 минути бъркане, 39-40 минути почивка - нещо подобно се получава след 24 часа работа на програмата.
Ако тока спре, Logo-то помни докъде е стигнала програмата, и след идването на тока възстановява работата си с верните минути за работа и почивка. Времето за работа по време на всеки един цикъл съм го фиксирал на 10 минути, но това е параметър, който може да се настройва от потребителя. Всичко съм го оформил в една малка кутия от ел. табло за 8 предпазителя. В нея освен Logo-то има и един трифазен предпазител за мотора и един еднофазен за нагревателя на казана. На самото Logo има екранче, на което е показано в кой цикъл се намира в момента, както и цъкат едни секунди и минути за да се ориентира потребителя колко остава до края на цикъла. Сложил съм и едно ключе с три положения - STOP, Програма 1 и Програма 2. Програма 1 е всъщност тази, която вече описах. Програма 2 представлява непрекъснато въртене на мотора. Тя се използва по време на първоначалното зареждане със захар, а след това се включва на Програма 1 с постепенно нарастващите почивки на мотора и сиропа.
Ха-ха..... това табло с Logo-то и програмата мога да го обявя за продан на цена себестойност на вложените материали + 10% печалба. Това за тези от вас, които решат да си направят машини, но ги е страх от електроника и програмиране.