Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 5 ПърваПърва 1234 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 277

Тема: Маточници

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Търтеите от търтовки си имат орехчета с материал в тях.Могат да оплодят майка ,значи и летят добре.Друг е въпроса ,както писа колегата дали ще се напълнят тръбичките на мамата.Колеги пишат за пронесли майки през март.Да , само после да пишат по колко снасят и до кога.При мен майка оплодена април ,винаги е била -гола вода.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Керчев Виж публикацията
    В едно семейство при прегледа установих наличие на маточници, открити. По това време на годината дали маиката ще се оплоди. В предвид наличие на търтеи има но те са предимно от търтовки и дали търтеите от търтовки пчели имат същите качества като от майката.
    Търтеят няма баща , а има дядо .
    Търтовката има и баща и дядо .

Наблюдател
    Регистриран
    22.03.2015

МАТОЧНИЦИ

Здравейте,преди 8 дена направих четири отводки,но нямах възможност на третият-четвъртият ден да отида да ги прегледам и да унищожа запечатаните маточници и да оставя само незапечатаните!Сега ме притеснява какви майки ще излязат!?Има ли начин малко преди да излязат майките,да разбера кои са от три дневни ларви за да ги унищожа евентуално,накратко как да избера най-качествената и да оставя само този маточник?Предварително благодаря на всички колеги за вниманието и отговорите?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от vito Виж публикацията
    Здравейте,преди 8 дена направих четири отводки,но нямах възможност на третият-четвъртият ден да отида да ги прегледам и да унищожа запечатаните маточници и да оставя само незапечатаните!Сега ме притеснява какви майки ще излязат!?Има ли начин малко преди да излязат майките,да разбера кои са от три дневни ларви за да ги унищожа евентуално,накратко как да избера най-качествената и да оставя само този маточник?Предварително благодаря на всички колеги за вниманието и отговорите?
    Чел съм мнение ,че пчелите сами избират вярната майка. В такъв случай аз избирам два по-едри маточника ,добре изглеждащи ,другите разрушавам.Имал съм свищеви майки по-добри от купешките .

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    И аз смятам , че в твоя случай размера има значение . Според мен тези които са от по-стари ларви са по -дребни . Остави най-едрите и ако на тринайстия ден от правенето на отводката не са излюпени , значи си улучил .

Автор
    Регистриран
    31.03.2015
    Пчеларски район
    плевен
    Един малак въпрос .Защо преди години маркирахме майките с 3 цвята а сега 5 ???

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от мухозол Виж публикацията
    Ами маркирай си ги пак със 3 цвята, ако искаш.
    Аз лично предпочитам с 5.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    На мен са ми нужни(предпочитам) само два цвята.Иначе на майкопроизводителите могат и да не им стигнат и пет цвята.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Това с 5-те цвята вече се е наложило като световен стандарт и е хубаво да се спазва, за да не станат обърквания при покупка или продажба на майки, отводки или цели семейства.

Иначе ако някой пчелар реши да се изолира от целия външен свят и никога да не купува или продава, тогава може да си маркира майките си както си иска. Рано или късно обаче може да му се наложи да продаде някое семейство, и така дори и без да иска може да изиграе курвенски номер на купувача.

Защото тогава се маркираха по българския "стандарт", а сега по общоприет световен такъв.

Страница 2 от 5 ПърваПърва 1234 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •