Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 11 до 20 от общо 277

Тема: Маточници

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от vito Виж публикацията
    Здравейте,преди 8 дена направих четири отводки,но нямах възможност на третият-четвъртият ден да отида да ги прегледам и да унищожа запечатаните маточници и да оставя само незапечатаните!Сега ме притеснява какви майки ще излязат!?Има ли начин малко преди да излязат майките,да разбера кои са от три дневни ларви за да ги унищожа евентуално,накратко как да избера най-качествената и да оставя само този маточник?Предварително благодаря на всички колеги за вниманието и отговорите?
    Нямаш никакъв проблем, пчелите ще се оправят сами. Това с чистенето на маточници на 4ти ден на няколко места прочетох, че го отричат. Имам една свещева майка която беше за заместване ако се наложи а тя разви супер кошер и в момента като видиш как реди пилото ти пълни душата а е една запетайка.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Нямаш никакъв проблем, пчелите ще се оправят сами. Това с чистенето на маточници на 4ти ден на няколко места прочетох, че го отричат. Имам една свещева майка която беше за заместване ако се наложи а тя разви супер кошер и в момента като видиш как реди пилото ти пълни душата а е една запетайка.
    Къде го чете? Ако е вярно майкопроизводителите ще ползват тридневни ларви ,да им стават по-бързо майките.Е май ще си паля старите книги.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Къде го чете? Ако е вярно майкопроизводителите ще ползват тридневни ларви ,да им стават по-бързо майките.Е май ще си паля старите книги.
    Миналата година по това време преди да правя отводките се рових из нета и четох информация по темата. ch.atanasov никъде не съм писал, че 3 - дневните ларви стават по добри майки а написах, че пчелите сами преценяват коя е най добрата майка и човек ако изрязва маточници (меша им се в работите) може да унищожи най добрия. Аз маточници не изрязвам и миналата година от 30 отводки само само 3 майки бяха калпави и ги убих а останалите в момента така са развили семействата че неможе да кажеш че са били отводки миналата година.

П.С. Въобще не знаем майко производителите какво правят та да излезнат такива лоши майки.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Миналата година по това време преди да правя отводките се рових из нета и четох информация по темата. ch.atanasov никъде не съм писал, че 3 - дневните ларви стават по добри майки а написах, че пчелите сами преценяват коя е най добрата майка и човек ако изрязва маточници (меша им се в работите) може да унищожи най добрия. Аз маточници не изрязвам и миналата година от 30 отводки само само 3 майки бяха калпави и ги убих а останалите в момента така са развили семействата че неможе да кажеш че са били отводки миналата година.

П.С. Въобще не знаем майко производителите какво правят та да излезнат такива лоши майки.
    Е не се впрягай.За тридневните ларви ,логиката е такава.Когато семейството остане без майка ,бърза да си произведе и залага маточници от ларви на различна възраст.Научно се приема ,че ларвата трябва да бъде на възраст не повече от 12ч.,за да се отгледа качествена майка.Затова и се прави разрушаване на първите запечатани маточници.Може и да греша ,но май това пише в моите книги.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Е не се впрягай.За тридневните ларви ,логиката е такава.Когато семейството остане без майка ,бърза да си произведе и залага маточници от ларви на различна възраст.Научно се приема ,че ларвата трябва да бъде на възраст не повече от 12ч.,за да се отгледа качествена майка.Затова и се прави разрушаване на първите запечатани маточници.Може и да греша ,но май това пише в моите книги.
    Няма проблем, нали за това е форума всеки да си каже мнението и който може след това да си извлече нещо полезно. Аз видях няколко пъти как новоизлюпена майка стои в кошера и маточниците стоят също и след няколко дена като се излюпи качествена майка убиват тази която не им харесва.

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч

Маточник

Здравейте,колеги!
    Вчера при преглед на едно от силните ми семейства ,на което сложих магазин,забелязах маточник пред излюпване.Огледах всички плодникови пити ,но втори маточник нямаше.Изтълкувах го,че е самосмяна,но дали ми е правилно тълкуванието според вас?Семейството е силно,но забелязах,че има доста търтеи и търтеево пило,което разруших.Индикация ли е това,че майката е стара?
    Има ли някакви външни белези ,по които да позная ,че една майка е стара?Четох за метода с маркирането на майките с различни цветове от различните години,но към момента не съм го практикувал.

Предварително благодаря за мненията,колеги!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Разликата между ларвите в маточниците и ларвите на пчелите-работнички е в НАЧИНА НА ХРАНЕНЕ. Ларвите в маточниците се хранят само с пчелно млечице и с нищо друго. Ларвите на пчелите-работнички се хранят с пчелно млечице само в началото веднага след излюпването, и след това се хранят с мед и пчелен прашец.

Та ако искате качествена майка, тя трябва да е направена от личинка на 1 ден. По-старите личинки вече са некачествени (поради лошата храна). В критична ситуация пчелите могат да използват и по-стара личинка, но това е не защото го искат, а защото нямат какво друго да направят.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Третират с КУМАФОС!!!!!!
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Третират с КУМАФОС!!!!!!
    Колеги , какво знаете за въздействието КУМАФОС. На мен пролетта две семейства ми излязоха търтовки и се съмнявам, че причината може да е лентите SUPERSTRIPS, с които третирах есента, но не съм 100% убеден. Едното беше отводка и не ме е много яд, но другото семейство беше най-добрия ми кошер и даже исках тази година да си произведа майки от него. Съмнявам се, че може да са си направили самосмяна и новите майки да са се развили, когато е имало ленти вътре. Сложих ги още края на юли месец защото семействата бяха много опаразитени.

На самите Суперстрипс не пише абсолютно нищо като предупреждение. (Няма и указание на български, което е противозаконно). В сайта на Bayer, които продават ленти на базата на КУМАФОС само пише "да не се ползва при майкопроизводство", но нищо конкретно. Също така пише да се извадят от кошера две седмици преди събиране на стоков мед (за консумация), а на сръбските ленти и това не е упоменато. В интернет също така намерих някакъв мижав сайт на фирмата производител в който няма абсолютно никаква информация.

Та това което ме интересува е как повлиява препарата майките.
    а) майката изобщо не пронася.
    б) пронася но е некачествена и спира след кратко време.
    в) може и да излезе хубава майка, но е въпрос на късмет

Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •