Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 327

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Дамяне,другарят Осташов има два филма как се прави кошер(лежак и ЛР) и освен това показва и заселването им.Та ако искаш може да ги пуснеш в темата.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен

Стяга

Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
    Благодаря за отзивчивосга,Дамяне!!! Днес като скицирах и нанасях размерите,възникнаха нови въпроси,единия от които ти си налучкал.Те са следните: 1.Колко е Ф–то на ролката/вътре,м/у планките на рамото/? Като я съпоставих с размерите които имам дадени и по мащаба излиза да е някъде около 20–22мм. 2.Колко е височината на петата на шпилката? Имаме широчина от 19мм.Според моите изчисления,се получава 16–17мм. 3.Не можах да схвана обяснението за страните на шестограма :,,Две от страните/долната и горната/ на шестограма са на разстояние 20мм." Но от кое е това разстояние,или това е р–то м/у тях?,, .......,но другите страни са на 22–24мм......,, но от кое ,след като на тях е отвора на шпилката.? 4.Профила от квадратна тръба ли е,или е нещо специално/по–яка стомана/? Отворите по профила по средата на вертикалната стена ли са?Получавам за дължина на шпилката около 320мм.Имам 2бр. стоманизирани,но с квадратна резба и Ф–то е 18мм. Ако променя дебелината на шестограма,за да се вместя с това Ф ,според теб ще има ли проблем при работата на стягата?Според мен не би трябвало да има,но все пак кажи си мнението.Технологията на сглобяване на страниците на кошера при мен е по–друга и затова трябва да я изпипам отвсякъде.
    Няма проблем, ще обяснявам колкото е нужно. Сега чак се чудя защо изглежда толкова сложно, а реално не е.
    1. За Ф на ролката ще ти кажа малко по-късно като лепя(на всеки 1-2 часа лепя)
    2. Няма проблем отново ще го измеря, а и може от бързане да съм сгрешил. Но петата трябва да е под размера на дъската, ако дъската ти е 25мм, то петата може да ти е 24,9мм. Ако си ме разбрал за щифтовете на петата и каква роля изпълняват, то да не го пиша отново. На оригинала петата е стиснато на преса желязо, а шпилката е вкарана вътре преди това. (виж това)
    3. Две от 6-те страни на шестограма трябва да се намалят. Ако не се намалят няма да можеш да стегнеш дъска под 26-27мм.
    Примерно намаляш страните C и D, a пробиваш през ъгъла със стрелката.

Като го видиш с очите си ще ти стане ясно, но в общи линии: Тези две страни на шестограма са успоредни на шпилката и дупката с резбата.
    Просто 1-2мм от шестограма опират на долния профил и пречат да се стегне по-малка дъска. Нали се върти самия шестограм нагоре-надолу.
    Най-важното е разстоянието между дупките на рамената, а всичко друго си идва само. Ако средните дупки са по-нагоре ще стяга първо странично и след това от горе надолу. Целта е първо да ти ги стегне между профилите и след това една към друга. Ето защо дадох от центъра на едната дупка до центъра на другата.
    4. Профила е 30 х 50 най-евтиния. Отворите са на малката страна(30мм). Тоест профила седи на високата си страна, между рамената има ~30мм.
    Да, 320мм нещо такова ми се върти из главата, но както ти казах това няма толкова голяма значение.
    Ако сложиш 18мм шпилка, имаш 2мм резба в шестограма и искаш да стягаш дъска 25мм, то шестограма остава много тънък метал по него и ще се скъса. Това беше причината да го направя по този начин с намаляне само на две от страните му и с по-малка шпилка. Виж червения цвят, това са 1-2мм тънко желязо. Ще се скъса точно там, това е най-слабата точка и ти напъваш с поне едни 50-100кг и като сложиш и резбата 2мм(с метчика)...
    Виж и на клипа колко е тънко желязото дори с шпилка 14мм.

Моля, ако можеш пусни тук скицата като си готов. Предполагам, че и на други колеги може да им свърши работа.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Имам въпрос към знаещите.
    Имам два циркюляра, и двата са за дискове ф30 на отвора. Единият е комбиниран с абрихт, а има и плот, който е с регулируема височина. Ел моторът му е 2кв монофазен и мисля, че ролките на ма мотора и вала са еднакви. Въпросът ми е: мога ли според вас, вместо диск да сложа фрезова глава и има ли проблем, че ще се върти вертикално, а не хоризонтално?
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен

Фреза

Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Имам два циркюляра, и двата са за дискове ф30 на отвора. Единият е комбиниран с абрихт, а има и плот, който е с регулируема височина. Ел моторът му е 2кв монофазен и мисля, че ролките на ма мотора и вала са еднакви. Въпросът ми е: мога ли според вас, вместо диск да сложа фрезова глава и има ли проблем, че ще се върти вертикално, а не хоризонтално?
    Проблемът не е мощността, а оборотите. Най-вероятно ще трябва да смениш поне ролките, ако не и мотора.
    Фрезите са на 10-40000 оборота/мин, а циркуляра е най-вероятно далеч под 7000.
    Иначе без да пипаш нищо...нямам идея, но може някой колега да е пробвал.
    Фрезера най-вероятно ще бъде Ф12мм, а как ще го хванеш? Това значи държач(преходник) да търсиш(ако изобщо има такива).
    Защо просто не сложиш няколко диска или не става?
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 09.01.2015 в 09:37.
    Ърнест Хемингуей

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.02.2013
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Като те слушам, май имаш габровска триоперационна машина - абрихт, циркуляр и борапарат, но трябва да качиш някоя снимка.
    Проблеми не би трябвало да имаш поради хоризонталната ос, все пак инструментът е направен да се върти. Важни са оборотите - максималните се определят от периферната скорост на инструмента и затова с увеличаване на диаметъра максималните обороти падат (видно и от сайта на производителя), иначе инструментът може да се разпадне в движение. Работните обороти зависят от профила на инструмента и дали ще режеш напречно или надлъжно. Предполагам ще стане с оборотите на абрихта, като в най-лошия случай може каналите да са ти малко рошави. Във всеки случай трябва да предвидиш линеал за стабилно водене на дъската.

Всичко това е при положение, че фрезата също е с отвор 30мм.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен

Рамки

Не е чудо, но върши работа.
    Моторът е слаб и вади само по 3 летви.
    Прахоотвеждането е само за красота. Можеше да сложи решетка под дъските с тръба към прахоуловителя и странично две фунии.

Това вече ми харесва и за рождения ден ще си направя подарък.

Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен

Фреза

Стана дума за фрези и че не всеки може да си позволи стационарна, а и ще е интересно за хората на които им е хоби да си изработват всичко сами.
    Предлагам добро и непрофесионално решение за по-малко пари. Вариантът да се направи от нула с мотор, ремъци, ролки и т.н...не е за всеки, а иначе има стационарни за под 700лв.

RAIDER RDP-ER13

Маса - Работен плот (Може да се комбинира и да се постави и циркуляр и фреза на една маса. Мисля, че няма нужда да казвам, че тази маса можеш сам да си я направиш.)

https://www.youtube.com/watch?v=Gf5tRp35EEU

Маса за ръчен циркуляр и оберфреза

Не става само с ядене, трябва и акъл (този изобщо не обра точките)

Хоризонтална фреза(оберфреза)
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Дамяне, Дамяне, благодаря за раздвижването на една стара позабравена тема. Преди време работех нощем и имах интернет. В дърводелският форум съм гледал невероятни неща. Могат да се видят доста идеи. Стягата е супер.

Поздрави, и успехи в майсторските работи.

Г. Георгиев

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Остават ми много летвички и се чудя как да ги използвам. Накрая почти нищо не се губи, но търся начин да ги използвам по-добре.
    Че... искам да попитам хората с повече опит в дърводелството дали са слепвали малки летви и заслужава ли си труда, времето и лепилото.
    Остават ми най-често летви 15-35мм х 25-30мм. Идеята ми е да ги слепвам и да ги вкарам в кошерите като слепена плоскост. Знам, че някой ги използват за рамки, но не си заслужава да правя рамки от такива малки летви, защото се правят една по една.
    Че...моля за мнение от колегите с повече опит.
    Ърнест Хемингуей

Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •