Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
вижте този файл
- Вароатоза - Препарати за борба с вароатозата.doc
Ами грешен си, и бъркаш, и те поправям, за това какво си разбрал за моето мнение. Разбрал си нещо твое си, но не това е моето мнение.
Аз не съм формулирал твоите 3 точки, и не ми ги преписвай. Не ги одобрявам. Това са само пожелания и реклама за лекарствата.
Край на спора. Няма да ти отговарям повече.
вижте този файл
- Вароатоза - Препарати за борба с вароатозата.doc
Мисля, че обобщи цяла една тема с този си пост. Вярвам, че ще е полезен на всички нови колеги.
Файла изпратен от Слави ни дава много инфо, но има неща които са пропуснати или не са коректни. Например работата с оксалова киселина, автора не познава изпарителя с пистолет с горещ въздух. Този изпарител вкарва прецизна доза от 0.25 грама ОК. Автора не познава изпарителя за мравчена киселина Насенхайдер, с него работя от юни и нямам нито едно семейство да е напуснало кошера, както твърди автора за минусите на МК. Повече преводи от статии и с много малка практика е автора на файла. Има още да учи.
Файла наистина е интересен с анализа, който прави на различните средства за борба с акарите, на тяхната ефективност и на вредата им за пчелите, пчеларите и консуматорите на пчелни продукти. За съжаление не успях да видя никъде кой е източника на този файл, кой го е създал и за какви цели, както и кога е писан. Това може би обяснява и факта, че не са анализирани най-новите методи, за които пишете Вие. Преди няколко седмици се появи в някоя от другите теми и един линк към видеоклип, в който един руснак прави анализ на методите за изпаряване и сублимация на химическите вещества, с които се третират пчелите и опасностите за тях и най-вече за пчеларите. Изводите са шокиращи!
Неправилното прилагане, липсата на контрол на температурата в тези "изпарители" води до разлагане химикалите на вещества със силно вредно действие, често и канцерогенност.
Аз определено не разбрах какво предизвика нервната реакция на Слави в моите предположения, но личното ми мнение е, че преди да изберем средството за борба с акара, трябва да сме решили каква е целта, която преследваме. А тази цел можем да постигнем само ако знаем механизма на действие на един или друг химически препарат или такъв, извлечен от живата природа.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
Ако той е автора, не виждам причини да го крие. Положен е много труд, цитирани са много източници, което е коректния подход и материала определено заслужава адмирации. Снощи успях да стигна някъде до средата му и съм си го оставил отворен, като ми остане време тия дни да го дочета.
Моля, дай препратка към текст, в който е упоменато времето на престой на женския акар под храната на ларвата след запечатването на килийката.
Моля, дай препратка към текст, който би потвърдил или отхвърлил макар и индиректно подобно твърдение. Все съм си мислел, че работата на кърмачките е да се стремят да предоставят пречистена, лесноусвояема и филтрирана откъм патогени и токсини храна (задача, в която едни се справят по-добре от други) на всички останали членове от семейството, като по този начин допринасят за поддържането на сравнително хомеостазисната среда за живот в пчелното семейство....Тук помагат маслата от мента и чаят от пелин. Те влизат в храната на пчелните личинки в краят на юли и през целият август при мен. Тогава няма паша и всичкият лечебен сироп се ползва от пчелите за отглеждане на пило, и пречи на развитието на акара през края на лятото и есента...
Не се опитвам да се заяждам, просто това са неща, които са важни от гледна точна на изграждане на правилната стратегия за борба с вароатозата (и други болести). Все пак пишеш статии (което е ГОЛЯМА отговорност) и изводите ти трябва да са базирани на факти.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Файлът е мой, правен е преди около 3 години.
Във файла има източниците на информация, за почти всичко включено в него. Има и неща за които не са посочени източниците на информация.
Все пак, когато направих файла, не съм и предполагал, че ще трябва да давам обяснения от къде е информацията, която всеки може да намери в книгите и в интернет.
Това не е статия, и никога не съм искал да правя такава. Не правя никакви стратегии за борбата с акара.
Файлът показва безпомощността на учените и пчеларите в борбата с акара. Пълна безпомощност.
Тъй като чувствам отговорност, не ви давам рецептите, за да не си изтровите пчелите, а ги експериментирам върху моите кошери.
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))