Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    ..............
    Според мен, единственият начин да се ограничи акара в студените, ниски и широки рамки на "стандартните" кошери, е само в един момент от неговото развитие, когато оплодената женска на акара влиза в килийката и застава между личинката на пчелата и се потапя в храната за личинката. Там оплодената женска на акара, е в контакт с храната на пчелната личинка, и стои неподвижно, като парализирана, в рамките на часове или денонощие, изложена на всички пчеларски опити да я убият, и е безпомощна!

Ако има някакво вещество, масло от билки, или нещо друго, което пчелите могат да ползват за захранване на пчелните личинки в тяхната последна фаза на развитие, което вреди или забавя развитието на акара, и то се дава от пчеларя като лекарство, ще има успех в лечението.

Е как не го откриха това "вълшебно вещество" толкова години, а трябва пчелари любители да дават най-различни рецепти с билки?
    Ако бъркам, поправи ме, но според всичко, което съм разбрал до момента е, че борбата с акарите се води на три фронта:
    1. Да се убие акара или да се спре възможността му да се размножава.
    2. Да се накара да се пусне от пчелата и да падне.
    3. Да се направи така, че това, което смуче от пчелата да му "загорчи" и пак да се пусне от нея.
    Така ли е?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Ако бъркам, поправи ме, но според всичко, което съм разбрал до момента е, че борбата с акарите се води на три фронта:
    1. Да се убие акара или да се спре възможността му да се размножава.
    2. Да се накара да се пусне от пчелата и да падне.
    3. Да се направи така, че това, което смуче от пчелата да му "загорчи" и пак да се пусне от нея.
    Така ли е?
    Не съм казал такова нещо.

Ето на какво не си обърнал внимание:

"Според мен, единственият начин да се ограничи акара в студените, ниски и широки рамки на "стандартните" кошери, е само в един момент от неговото развитие, когато оплодената женска на акара влиза в килийката и застава между личинката на пчелата и се потапя в храната за личинката. Там оплодената женска на акара, е в контакт с храната на пчелната личинка, и стои неподвижно, като парализирана, в рамките на часове или денонощие, изложена на всички пчеларски опити да я убият, и е безпомощна!"

Тук помагат маслата от мента и чаят от пелин. Те влизат в храната на пчелните личинки в краят на юли и през целият август при мен. Тогава няма паша и всичкият лечебен сироп се ползва от пчелите за отглеждане на пило, и пречи на развитието на акара през края на лятото и есента.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Не съм казал такова нещо.

Ето на какво не си обърнал внимание:

"Според мен, единственият начин да се ограничи акара в студените, ниски и широки рамки на "стандартните" кошери, е само в един момент от неговото развитие, когато оплодената женска на акара влиза в килийката и застава между личинката на пчелата и се потапя в храната за личинката. Там оплодената женска на акара, е в контакт с храната на пчелната личинка, и стои неподвижно, като парализирана, в рамките на часове или денонощие, изложена на всички пчеларски опити да я убият, и е безпомощна!"

Тук помагат маслата от мента и чаят от пелин. Те влизат в храната на пчелните личинки в краят на юли и през целият август при мен. Тогава няма паша и всичкият лечебен сироп се ползва от пчелите за отглеждане на пило, и пречи на развитието на акара през края на лятото и есента.
    А къде твърдя, че ти си го казал??? Защо не четете внимателно? Опивам се единствено да разбера дали моето схващане за борба с акара е вярно и дали има и нещо четвърто, извън изброеното.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    ....
    ....
    Моля, дай препратка към текст, в който е упоменато времето на престой на женския акар под храната на ларвата след запечатването на килийката.

...Тук помагат маслата от мента и чаят от пелин. Те влизат в храната на пчелните личинки в краят на юли и през целият август при мен. Тогава няма паша и всичкият лечебен сироп се ползва от пчелите за отглеждане на пило, и пречи на развитието на акара през края на лятото и есента...
    Моля, дай препратка към текст, който би потвърдил или отхвърлил макар и индиректно подобно твърдение. Все съм си мислел, че работата на кърмачките е да се стремят да предоставят пречистена, лесноусвояема и филтрирана откъм патогени и токсини храна (задача, в която едни се справят по-добре от други) на всички останали членове от семейството, като по този начин допринасят за поддържането на сравнително хомеостазисната среда за живот в пчелното семейство.

Не се опитвам да се заяждам, просто това са неща, които са важни от гледна точна на изграждане на правилната стратегия за борба с вароатозата (и други болести). Все пак пишеш статии (което е ГОЛЯМА отговорност) и изводите ти трябва да са базирани на факти.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Файлът е мой, правен е преди около 3 години.
    Във файла има източниците на информация, за почти всичко включено в него. Има и неща за които не са посочени източниците на информация.
    Все пак, когато направих файла, не съм и предполагал, че ще трябва да давам обяснения от къде е информацията, която всеки може да намери в книгите и в интернет.
    Това не е статия, и никога не съм искал да правя такава. Не правя никакви стратегии за борбата с акара.
    Файлът показва безпомощността на учените и пчеларите в борбата с акара. Пълна безпомощност.
    Тъй като чувствам отговорност, не ви давам рецептите, за да не си изтровите пчелите, а ги експериментирам върху моите кошери.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Лично мнение
    Според мен файла е добър и са обобщени и събрани много неща за Вароатозата на 1 място разбира се не е съвършен но който желае може да си го доразвие било теоретично било практично или да го допълни нещо ако го няма или ако се заинтересова от нещо да си го доуточни с още инфо

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Файлът е мой, правен е преди около 3 години.
    Във файла има източниците на информация, за почти всичко включено в него. Има и неща за които не са посочени източниците на информация.
    Все пак, когато направих файла, не съм и предполагал, че ще трябва да давам обяснения от къде е информацията, която всеки може да намери в книгите и в интернет.
    Това не е статия, и никога не съм искал да правя такава. Не правя никакви стратегии за борбата с акара.
    Файлът показва безпомощността на учените и пчеларите в борбата с акара. Пълна безпомощност.
    Тъй като чувствам отговорност, не ви давам рецептите, за да не си изтровите пчелите, а ги експериментирам върху моите кошери.
    А дано най - после учените си отдъхнат от тази безпомощност, а и ние с твоя помощ да го изкореним до крак тоз акар.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    А дано най - после учените си отдъхнат от тази безпомощност, а и ние с твоя помощ да го изкореним до крак тоз акар.
    Какви учени, тези които ни препоръчваха да слагаме пестициди в кошерите, или учените които пишеха една след друга платените си статии, за това, че ползваните пестициди при растителната защита не оказват смъртоносно влияние върху пчелите?
    Фармацевтичните компании непрекъснато плащат на учени, за такива статии и финансират "изследванията" им, които имат предварително зададени изводи.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Какви учени, тези които ни препоръчваха да слагаме пестициди в кошерите, или учените които пишеха една след друга платените си статии, за това, че ползваните пестициди при растителната защита не оказват смъртоносно влияние върху пчелите?
    Фармацевтичните компании непрекъснато плащат на учени, за такива статии и финансират "изследванията" им, които имат предварително зададени изводи.
    Да Славчо. Същите тези учени си правят каквото искат, а не са безпомощни и затова ще взема да ти препоръчам да започнеш и разработката на някакъв илач за грипа, че зимата наближава. Ако може на билкова основа.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    За да се разбере за какво става на въпрос в моите 2 по-горни мнения, трябва да се знае много добре как се размножава и живее акара в пчелно семейство.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •