Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
..............
Според мен, единственият начин да се ограничи акара в студените, ниски и широки рамки на "стандартните" кошери, е само в един момент от неговото развитие, когато оплодената женска на акара влиза в килийката и застава между личинката на пчелата и се потапя в храната за личинката. Там оплодената женска на акара, е в контакт с храната на пчелната личинка, и стои неподвижно, като парализирана, в рамките на часове или денонощие, изложена на всички пчеларски опити да я убият, и е безпомощна!

Ако има някакво вещество, масло от билки, или нещо друго, което пчелите могат да ползват за захранване на пчелните личинки в тяхната последна фаза на развитие, което вреди или забавя развитието на акара, и то се дава от пчеларя като лекарство, ще има успех в лечението.

Е как не го откриха това "вълшебно вещество" толкова години, а трябва пчелари любители да дават най-различни рецепти с билки?
Ако бъркам, поправи ме, но според всичко, което съм разбрал до момента е, че борбата с акарите се води на три фронта:
1. Да се убие акара или да се спре възможността му да се размножава.
2. Да се накара да се пусне от пчелата и да падне.
3. Да се направи така, че това, което смуче от пчелата да му "загорчи" и пак да се пусне от нея.
Така ли е?