Ако той е автора, не виждам причини да го крие. Положен е много труд, цитирани са много източници, което е коректния подход и материала определено заслужава адмирации. Снощи успях да стигна някъде до средата му и съм си го оставил отворен, като ми остане време тия дни да го дочета.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
По-лани се заговорихме с един познат пчелар на около 65г. Като заговорихме за кърлежа се оказа, че не го е виждал и не знае какво представлява. Гледа кошери от 20-30г. Сигурен съм, че има много като него.
П.П. Мислех да му хвана 1 кърлеж и да му го покажа, ама ми стана кофти, аз новобранеца с 4-5г стаж, да показвам на старите пушки.
Защо трябва да загинат какво ще се случи с оцелелите относно вароатозатс
Аз виждам различно отношение на отделните пчелни семейства към акара и неговите поражения в пилото. Има семейства които го почистват добре в самото пило, най-вече в търтеевото пило, има и такива които имат нужда от помощ от страна на пчеларя.
Всяка помощ на пчеларя, оставя нежизнеспособни семейства да оцелеят още една година, и да си предадат гените на новите майки.
Това е са гените за хигиенно поведение (опитах се да го кажа в другата тема ама....) тук вече селекция е възможна. Но уви повечето от нас се интересуваме за селекция която ни носи повече мед.
При европейската пчела поне за сега няма ген за устоичивост на Вароатоза има с по добро хигиенно поведение и респективно заболяването се развива с по бавни темпове но пак ще ни се наложи да лекуваме било с билки, органични к-ни и т.н.
Какавидата не е ли запечатена? Ако е запечатена, нещо не се връзва.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))