Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 11 от 12 ПърваПърва ... 9101112 ПоследнаПоследна
Резултати от 101 до 110 от общо 149

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Късметлия при мен са над 400 около пчелина в дъждовно време.
    Ти направо ме успокои, при мен са около 200.Вчера след четири часа дъжд, останаха 5-6 и направо им се радвах.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Хайде да се опитаме да намерим прагматично решение на проблема. Очевидно " само пушката ги оправя" не е решение при стотици птици. Ако някой твърди, че с въздушна или малокалибрена пушка сваля с всеки изстрел по един бързолетящ пчелояд, позволете му да не му повярвам. Ако някой разполага с взвод за противовъздушна отбрана на пчелина и той действа целодневно, това е друг въпрос.
    Имаме реално два сценария - прелитащи ята, които попътно ползват пчелините като безплатно крайпътно заведение и трайно установили се около пчелина птици - нещо като цигански катун около града.
    Какви са възможните решения?
    Ако имаме първия случай, то решението е само плашене и разпъждане на прелитащите птици в близост до пчелина. Тук на помощ идват всякакви плашила, звукови и светлинни устройства и имитатори на звуците на грабливи птици.
    Ако имаме втория случай, решение трябва да се търси в посока трайно прогонване или ликвидиране на заселилата се до пчелина колония. Тук ще помогнат - подборен отстрел, откриване на гнездата и унищожаването им, капани около пчелина, които да залавят и унищожават досадните нашественици.
    Струва си да се мисли и действа в тези две посоки. Трябва да се търсят евтини и автоматично работещи решения. Това, което предлагам горе е някакво решение, което трябва да се тества и евентуално усъвършенства. Има и едно просто и евтино решение за капани, които всеки пчелар може сам да направи с минимални разходи. Не зная защо до сега никой не се е сетил за него, може би поради твърде цивилизованата и "компютъризирана" сегашна младеж. Понеже през шейсетте години, когато аз бях дете нямаше компютри, таблети, плейстейшъни и телевизия, нашите "занимания" през летните месеци бяха на вън - на улицата и сред природата. Това ни научи на много умения. А и си бяхме доста дива но добре организирана и задружна улична банда, която правеше доста поразии.
    Знаете ли как най-лесно се лови кокошка или друга птица, за да бъде после опечена "на хайдушки огън"? Ами на въдица! Вземаш подходяща кукичка, по-здрава корда и достатъчно дълъг и здрав прът. На кукичката закачаш за стръв царевично зърно, разполагаш се на подходящо място, където има свободно разхождащи се кокошки и чакаш с хвърлената на 2-3м въдица. Винаги ще се намери някоя глупава кокошка да клъвне апетитното зрънце царевица и кукичката да се забие в гърлото и. Не успява даже и да се разкряка и вече е с една глава по-малко.
    Защо не опитате този метод - на хоризонтално разположен здрав прът накачени няколко кукички от най-малките на здрава корда и за стръв по една пчела от подмора. Всички птици имат обща особеност - те гълтат храната си веднага и цяла. Пчелояда, глътнал пчелата с кукичката ще я усети, но когато е вече късно, а опита да се откачи ще го остави там да виси за страх на останалите. Вечерта улова може да бъде събран и заредена нова стръв.
    Мисля си, че този метод ще подейства.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията

Пчелояда, глътнал пчелата с кукичката ще я усети, но когато е вече късно, а опита да се откачи ще го остави там да виси за страх на останалите.
    Мисля си, че този метод ще подейства.
    Идеята може да се пробва, но пчелояда пикира, хваща пчелата,издига се нагоре, зависва за миг и тогава я гълта.Може би с по-дълъг повод.Наблюдавах ги и моментното задържане във въздуха е подходящо за стрелба.Незнам дали ще е достатъчно за прицелване.Става въпрос за пневматична пушка.Тези дни ще пробвам.Понеже кацаха по кошерите, ми дойде идея за хранилка с пчели, обработени с някаква отрова.Дайте идея за подходяща.

Автор
    Регистриран
    08.12.2011
    Към tsc1 ,а какво представлява това което предлагаш в първият си пост?
    Дай някаква информация,като за хора които не разбират от електроника.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от grand_pn Виж публикацията
    Към tsc1 ,а какво представлява това което предлагаш в първият си пост?
    Дай някаква информация,като за хора които не разбират от електроника.
    Комбинация от PIR датчик, източник на светлина с блиц ефект и източник на звук, имитиращ гърмежи. Захранва се с батерии. Ако ми кажете от каква граблива птица се плаши тая птичка, мога да променя звука.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Комбинация от PIR датчик, източник на светлина с блиц ефект и източник на звук, имитиращ гърмежи. Захранва се с батерии. Ако ми кажете от каква граблива птица се плаши тая птичка, мога да променя звука.
    Хвърлях доста мощни пиратки, но май не се трогват много.Във фейса има клип на Кисов, със запис на крясъци от различни птици.Твърди се, че ги отпъжда.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Хвърлях доста мощни пиратки, но май не се трогват много.Във фейса има клип на Кисов, със запис на крясъци от различни птици.Твърди се, че ги отпъжда.
    Имаш ли линк?

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Идеята за куки наредени на тънко влакно си струва да се пробва. Мрежи около пчелина не вярвам да
    свършат работата. Мислили сме с колеги да хвърлим мрежи на брега с дупките където гнездят. Не забравяйте, че по някаква причина са защитени и ако се намаляват трябва да не бие много на очи.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Имаш ли линк?

Незнам как да го копирам.В група Пчелин-Kaloian Kisov --вчера 08,46.

Заслужил Автор
    Регистриран
    23.11.2014
    Пчеларски район
    krivodol
    Някой пръскал ли е с нуреле около кошерите против мравки?Пробвах няколко метода но ефект никакъв.

Страница 11 от 12 ПърваПърва ... 9101112 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •