Цитат Първоначално публикувано от ves Виж публикацията
.....Множеството експерименти с пчели тренирани да разпознават неспецифични за тях миризми (експлозиви, болести) показва, че те могат да бъдат дресирани да реагират на неспецифични за тях миризми. В линка който посочих се говори за ИЗКУСТВЕНИ аромати.....
Не приказвай глупости, прочетени от вестнците ..... Мисля, че си разумен човек, и можеш да си изясниш кое е истина и кое - бръщолевене на некомпетентни журналисти. Да, и аз съм чел и гледал клипове как пчелите се обучават да разпознават наркотици, но това по принцип е една заблуда за некомпетентни лековерници.

Вече написах, че пчелния мозък има само 50 000 неврона. Дори и всичките те да бяха заети само с разпознаване на миризми и нищо друго, пак говорим само за 50 000 миризми (всъщност поне 100 пъти по-малко). Възможните видове химически съединения на всичките химически елементи обаче са милиони на брой ...... Хоппа ..... нещо числата не се връзват.

Също така тука трябва да се спомене и за начина на работа на една клетка и как тя взаимодействува с външните дразнители (в случая с някаква молекула, носител на някаква миризма). Във форума имаше публикуван един безкрайно интересен клип на тази тема и аз го изгледах няколко пъти, но ти явно си го проспал. Накратко - за да може дадена клетка да детектира и реагира на дадено химическо съединение, тя трябва да има СПЕЦИАЛИЗИРАН РЕЦЕПТОР ТОЧНО ЗА КОНКРЕТНАТА МОЛЕКУЛА на това съединение. И тази клетка (рецептор) може да разпознава САМО ТАЗИ МОЛЕКУЛА И НИЩО ДРУГО.

За кучето вече знаем, че може да различава около 50 000 различни видове миризми. Тоест има поне 50 000 различни видове рецептори в обонятелния си апарат, и поне 1000 пъти по толкова мозъчни неврони, с които да направи базата данни за анализ, запомняне и разпознаване на тези миризми.

Пчелата с нейните 50 000 неврона едва ли заделя повече от 2-3 хиляди от тях за разпознаване на миризми, което означава, че тя едва ли е в състояние да разпознае повече от 100 различни миризми. По-скоро говорим за 100 различни молекули, независимо в какви съединения те попадат. И в процеса на еволюция природата е подбрала 100-те най-важни молекули от всичките 100 милиона възможни комбинации и е обучила пчелата само на тях и на нищо друго.

Ще дам един по-разбираем пример. Ако говорим за писменност и природата те е обучила да разпознаваш запъртъци, давайки ти рецептор за буквата Ц, то с този рецептор ти ще разпознаваш и наркотици, защото в тях също има Ц, но ще разпознаваш и цици и мекици, и поне още 10 000 думи с Ц, и мозъка ти ще си мисли, че всичко това са запъртъци (просто защото толкова му е капацитета). Ако обаче природата не те е обучила да разпознаваш Ч (просто нямаш рецептор за него), един огромен клас от миризми (милиони на брой) въобще няма да ги надушваш.

Ако пчелите все пак са в състояние да разпознават наркотици, то това е защото те надушват някоя тяхна съставка, която им е позната от природата, но тази съставка може да я има в поне 100 000 други полезни вечества, и пчелата ще ги детектира всичките без изключение като наркотици.