Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Обонятелната система на всички животни е настроена да разпознава строго определени миризми. Това е така защото за всеки един атом (молекула), която подлежи на разпознаване, си има строго определен обонятелен рецептор (неврон), който разпознава само нея и нищо друго. Като цяло през милионите години еволюция природата се е постарала да оборудва животинските видове с различни видове рецептори, но няма как да ги накараме да разпознават миризма, за която те никога не са еволюирали (нямат рецептори). С две думи - съществуват миризми, които не могат да бъдат подушени (разпознати). Това са миризми, които ги няма в естествената природа (тоест съвременни изкуствено синтезирани препарати).
Не знам от къде си намерил тази информация, но не съм съгласен с Теб. Хората сме бозайници и усещаме стотици изкуствени аромати, които никога не са ни съпровождали в еволюцията ни. Кучетата се обучават да надушват експлозиви и наркотици. И двете ги няма в природата. Просто всяко животно обръща внимание на миризмите, които са свързани с неговото оцеляване и игнорира тези които не са важни за него. Кучето като хищник се интересува от миризмите от животински произход, защото означават храна или по-голям хищник. Пчелите се интересуват от ароматите на цветовете и миризмите в кошера (множество хормони). Множеството експерименти с пчели тренирани да разпознават неспецифични за тях миризми (експлозиви, болести) показва, че те могат да бъдат дресирани да реагират на неспецифични за тях миризми. В линка който посочих се говори за ИЗКУСТВЕНИ аромати. Всъщност акацията, която пчелите разпознават безпогрешно е внесена преди век в Европа и пчелите не са я срещали през милионите години от съществуването си. Самата бяла, рафинирана, тръстикова захар може да се каже, че е неестествен аромат за тях. Това не им пречи да я надушват като я сипем в хранилките.

Всеизвестно е, че пчелите лесно могат да се дресират да проявяват афинитет към определени аромати. Знае се че имат вроден инстинкт да НЕ събират нектар от който се чувстват зле. Въпроса е може ли да се дресират да не събират определени аромати.

Другата техника за който се чудя е поставянето на поилка със солена вода. Някъде бях чел за поставяне на поилка на пчелина за да не търсят пчелите вода от замърсени източници, но ми се стори глупаво. Все пак не сме чак толкова замърсена държава, че реките и потоците да са замърсени. Обаче като се замислих! Като измия лятото на кучето клетката и се събират пчели да пият от водата по цимента. Пчелите се нуждаят от сол и понякога я намират в урината на животните. Като се има предвид, че често животните се третират против бълхи и кърлежи се чудя доколко пчелите биха могли да внесат отрови в кошера от такива водоизточници. И ако сложим поилка със солена вода, дали това няма да е от полза. Не коства почти нищо.