Според автора на тази книга- Гранцон "Что мы знаем о меде" в меда се съдържат тези и други ензими:
-диастаза(амилаза) - разцепва молекулите на нишестето;
-инвертаза - вече ни е до болка позната;
-каталаза - разцепва молекулата на водородния прекис на вода и кислород;
-трансфераза - преобразува глюкозата във фруктоза и обратно(това пък защо)
Ако е така не би трябвало да има проблеми с остатъците от нишесте в сиропа.
Колеги инвертираният сироп става ли за пролетно подхранване,имам няколко литра от есента и се чудя.Стар колега ми каза че пролетта сиропа трябва да е неинвертиран за стимулиране на майката.
Ако е останал някакъв неусвоен инвертиран сироп от есента, пролетно време им го давам на пчелите, но го разреждам, докато стане в съотношение 1:1 (50%-ен сироп). Също така е много важно ако пролетта е останал неизяден мед от предишната година, той да бъде разпечатан и изяден по време на пролетното развитие. Това за да не се намерят остатъци от инвертаза в стоковия мед. Разпечатването се започва още докато времето е студено. Питите не се вадят, а само с една шпатула се бърка в междурамията и внимателно се разпечатват горните няколко сантиметра.
Благодаря!
1:1 сироп вода така ли?
НЕ!!!
По-скоро 2,5:1 - инвертиран сироп(ако е 70%, т.е.т. ~30% водно съдържание):вода. Така при полученият сироп съотношението ще е приблизително 1:1. Също важно е да се работи в еднакви мерни единици - килограми, защото ако е в литри 2,5литра инвертиран сироп са около 3,3кг.
Следния пост ми направи впечатление още първия път, когато прочетох темата:
Тази линия на размисъл с изместване на равновесието никой не я коментира.
Склонен съм да му вярвам, защото съфорумецът химик още отначало е казал даже концентрацията, при която сиропа не кристализира, оттам нататък две години върви търсенето на отговора на "защо ми кристализира сиропа". Моя реактор 300 л, който подготвям, е неръждаем, с водна /парна/риза и е свързан с котел Виадрус 20 kW, оборудван с въглищна горелка с процесор с размита логика. Освен с въглища, работи добре с дървесен чипс до 40 мм, пелети от дърво и слънчогледова люспа, костилки и др. подобни. Горелката идеално поддържа необходимата температура с отклонение не повече от един градус, изпробвано тази зима с най-различни тестове на отоплителната инсталация. Поради малкия обем вода на ризата предполагам, че ще я ползвам само за бързо загряване на обема и после ще поддържам на ток. Инертността при затихване и разпалване на горелката при такова малко количество вече загрята вода няма да позволи поддържане на температурата в тесни граници, ама знае ли човек, докато не пробва. Така или иначе, това лято ще пробвам с изместване на равновесието, пък ще видим. Ако на пазара има сироп с нееднакво съдържание на глюкоза и фруктоза, много вероятно е да са използвали този начин.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Напротив - някъде в темата има публикуван един документ на наглийски с 60-70 листа от изследвания и параметри на захарта и на глюкозо-фруктозните сиропи, както и на кристализацията - кога става, при какви температури и при какви съотношения на глюкоза-фруктоза-вода. Просто никой от форума не си направи трудда да го прочете този документ и да синтезира важната информация на Български език.
Потърси в Google с думичките glucose fructose syrup crystallization и ще намериш още една камара други документи и изследвания по въпроса. Проблемът е, че няма кой да ги изчете всичките и после в 1-2 постинга да напише най-важните неща.
Аз не съм добре с английския и не мога да свърша тази работа, иначе бих го направил с удоволствие. Ако можеше "Софиянец" да разкаже повече как така добавянето на фруктоза /изходен продукт на реакцията/ измества равновесието в посока хидролиза на захарозата в противоречие с принципа на Льо Шателие Браун, ще е най-добре. Написал е, че е добър химик. Забравил съм вече наученото за ензимната катализа, може там да е различно. Не знам дали още чете форума.
Този пост е редактиран от agro; 02.05.2016 в 13:53. Причина: правопис
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))