Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 12 от 15 ПърваПърва ... 21011121314 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 111 до 120 от общо 147
    VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Пиша последен мой извод и повече няма да досаждам по тази тема:

Когато имаме много акари в търтиевото пило в строителната рамка това не значи че тя е много ефективна най много може би 50% а значи че семейството е силно опаразитено и означава нашата неефективност с борбата с акара с другите методи приложени малкоефективно или не.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Строителна рамка.....https://www.youtube.com/watch?v=oOej4UtC47Y
    Не гледайте строителната рамка,а слушайте какво ви говори(към средата) др.Осташов.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Не знам средата ясно, ама в самия край разправя, че 90% от акара предпочита търтеево пило.
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Ами и аз с тоя руски толкова години съм го учил но нищо не съм научил уж ние сме им дали писменост и религия не мога да го разбера.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    През размножителния период 85-90% от акарите се намират в запечатаното пило в статията се казва не че не са в стройтелнната рамка а че в по голям % са в плодниковите стари пити с търтиево пило.Ако човек няма в другите рамки търтиево пило а само в строителната то няма проблем.
    Жоре ,те тука има разминаване на теория и практика .Не знам къде си го прочел това ,но ако ще да е с професорска титла тези който го е написал ,той не е виждал кошер с пчели ,щом го е писал това .Д.Б.–12 ,10 пити с пило ,различно .почти всички пити имат отдолу по 4–5 реда търтиеви килийки ,всички пълни с търтиево пило ,запечатано .Строителната рамка ,също с запечатани търтиеви килийки .Винаги я изкарвам отвън и я изрязвам последна .В нормалните пити я има 15–20 килийки с по 1 акар. На строителната рамка положението е различно Имаше килийки в които имаше по 4–5 новоизлюпени акара в/у търтиевото имаго. Не мога да дам отговор на това .Само споделям.Затова строителната рамка не я вадя през активния сезон .Малко повече гимнастика с магазините/пък и на мен ми е необходимо ,да направя по –голям бицепс ,та да гледам пчелички поне до век/ .Засега съм доволен от тази моя практика .Засега /в средата на 1 главна паша / почти нямам акар .След слънчогледа ,ще видим .Но предполагам ще е като другите години .

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Адаш шом го казваш значи е така от миналия път когато каза за килийките така кетегорично влезнах в профилати и видях че си с над 30 години стаж след това по прочетох за килийките и се съгласих с теб. Там попаднах на тази статия има много логика в нея после прочетох десетки статии за Вароатозата.
    Значи аз винаги съм ползвал преди строителна рамка от 2г. далаци в Д.Б. многокорпусна рамка и ще продължавам да ги ползвам но като допълнително средство за борба с акара + мрежестото дъно. Но ще разчитам на Лентите (вече 12-13г. Варостоп има ли разистентност не знам и Оксалова к-на) .

Адски много ме учудва защо в далака ще има повече кърлежи отколкото по питите според теб каква е в % ефикасноста на строителната рамка.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Когато всеки изкаже собствените си наблюдения и предположения.Обобщени те биха хвърлили много по-обширна светлина по въпроса. А въпроса с Вароа е от изключително значение за нас и не трябва да се подценява.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    .

Адски много ме учудва защо в далака ще има повече кърлежи отколкото по питите според теб каква е в % ефикасноста на строителната рамка.
    Видях че си във въртележката и затова изчаках въпросите ти .Изрязах и оставих това което и мен мен ме вълнува .И в предния пост писах че не мога да си обясня този факт.Очаквах да се включат и други колеги ,но явно ние ,двамата ,сме слаба ракия за тях .Тях ги вълнуват по –големи проблеми .Например –как да направим дрянкова ракия и от къде можем да я кусаме .Предварително им казвам ,че тя е като сръбската крушовина – 18 града ,брато ,голям трепач.
    Да драсна и нещо в отговор и на някои неща от изтритите . Към всичко се получава резистентност .Но.....само тогава ,и само тогава когато третираме последователно с едно и също средство/или еднакъв активен агент към акара / Аз използвам само ленти /пролет –есен/.И все още твърдя че нямам акар . Появява се по или след първа главна паша .Водихме диалоог с един колега, поканих друг Тома Неверни да дойде на пчелина и да се увери нагледно /не дойде/. За мен ,строителната рамка играе многопроцентова роля в борбата с акара .Колко са положителните проценти не мога да кажа .Ще кажеш –Защо? Ами защото ,това е години къртовска изследователска работа,за да си достоверен .А,аз това не съм го правил и не искам да съм голо словен .Но съм убеден че е много полезна .Мрежесто дъно .Ползвам го от 1983 година .Е, с друго предназначение ,не както сега го ползвам целогодишно.Каква му е ползата в борбата с акара?Малка.Изтървал се акара от пчелата,пада главоломно надолу от 301 етаж на небостъргача ДБ ,минава през мрежата и попада в тревата под небостъргача . К,во праим? Ами ,пълзим ,пълзим по дъските на този шибан небостъргач ,набарваме малка дупчица и се пъхваме вътре .Е...ее ,че то било мойта стара къща ,я да си яхна една кобилка ,че съм много гладен.Ей сега някой колега ще апострофира ,като каже че му звучи като ''психо трилър '',а друг ,че е рап ...какво ли .Но това е действителността .Живият акар намира начин да се върне обратно .

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Строителната рамка е средство за борба с акара а не лекарство гарантиращо 100%лечение. Познавам пчелари който не я ползват и пчелите са им живи също и други (включително и аз ) ползващия но все пак, пак има акар в някакъв %.
    Може би отговора е в особеността на размножаване на акара.(имам чуството че този вароа като че ли е изкуствено създаден толкова е гаден).

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Относно качването на акара обратно в кошера не съм сигурен. По скоро ако набара някоя пчела под кошера.
    Според мен няма как да се отървем от тази напаст на 100%. Въпроса е как да го държим "под контрол", т.е. да е в минимални бройки за да не влияе пагубно на пчелното с-во. С каквото и да третираш, каквито и противоакарни мерки да ползваш, ако комшията не прави нищо, ако има зарязани кошери наблизо........ няма как да се "изчистим".

Поздрави, Г. Георгиев

Страница 12 от 15 ПърваПърва ... 21011121314 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •