Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 147

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    Колеги има ли случаи, в които пчелите не строят търтееви килийки на строителната рамка, а строят стандартни килийки и кога?

Защо питам. Вчера изрязвах строителните рамки. Работя с 2. В единия кошер едва разпознах, кои са. Бяха изградени перфектно без нито една търтеева килийка. Майката не е нова. Миналогодишна е. В кошера като цяло няма търтей нито търтеев градеж. Защо? Пояснявам, че за пирви път ми се случва на строителна рамка пчелите да строят само работнически килийки.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Нещо интересно.
    Из ОДА ЗА ТЪРТЕЯ-ЖРЕБЕЦ
    Започнах да пчеларствам с две пчелни семейства. Тогава ме обучаваха да избивам търтеите – да ме прости Творецът! За съжаление тази насадена от сто години практика се шири и сега – погледнете в пчеларските магазини и ще откриете търтеуловки. Сега приемам,че търтеите са уникални същества, които и само които, чрез т.нар. търтеев фон, управляват естествената наследственост на локалната популация.
    Напластеният негативизъм спрямо търтеите се дължи на научното затъмнение за тяхната роля. На първо място стои необходимостта всяко пчелно семейство да се чувства биологично щастливо, като отгледа още рано напролет търтеи. Радостта на пчелите идва още със залагането на първите търтееви килийки.
    Ето какво споделя авторът Юли Шнайдер (Германия) в нашето списание “Добър пчелар” бр. 4/1934:
    “Всички се учудват на силните ми семейства и винаги ме питат как успявам. Отговарям им, че всичко се дължи на търтеите. В кошера настъпва истински възход, когато в килийките са снесени търтееви яйца. Това показва, че в семейството настъпва полова зрялост, а тя е съпътствана от кипящ живот…
    Винаги в края на април в кошерите имам търтеи. Но трябва да знаете, че в нито една пита не трябва да има търтееви килийки. Още на 15-ти март поставям в средата на гнездото празна рамка, към чиято носеща летва съм прикрепил двусантиметрова ивичка восъчна основа. Пчелите веднага се улавят на грозд и започват да градят. След две седмици преглеждам изградената пита. Ако е с работнически килийки, я дръпвам настрана и на нейно място поставям отново празна рамка. Тя непременно ще бъде изградена с търтееви килийки и пчелната майка веднага ще я осемени.
    След полагането на яйцата, семейството тръгва с всичка сила напред. Празната рамка трябва да се поставя винаги в средата на гнездото, където е най-топло, защото търтеите обичат топлината и защото само от новоизградени килийки се излюпват едри и юначни търтеи.
    У вас, в България, в двата долни ъгъла на гнездовите пити имате търтееви килийки, макар че сте поставили восъчни основи за работнически килийки. Безсилни сте да се борите срещу този навик на пчелите и в тези ъгли се излюпват много търтеи. Отсечете тези ъгли и ги заменете с работнически килийки и ще видите, че царицата ограничава снасянето на търтееви яйца само в новоизградената пита на поставената за целта рамка. Поставяйте после нови восъчни основи и по техните ъгли няма да има нежелан градеж. Знайте,че тази средна пита е Самсоновият стълб на кошера. Не бива да се допуска излюпване на търтеи от стари пити. Те ще бъдат джуджета. За многото търтеи не винете царицата – виновни сте вие, защото не сменяте старите пити и не умеете да си подреждате кошерите. За това пчелите ви жилят. Имате ли едри търтеи, ще имате и кротки пчели. Аз и Скленер облагородихме пчелите чрез търтеите. Затова пчелите ни са кротки като овчици и не обичат да се роят.” Автор: Николай Хука www.pchelar.com
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    Евгени,
    Разбрах те какво искаш да кажеш, но аз не водя борба с търтейте, а с акара вароа. Винаги съм имал предостатъчно търтей в семействата и никога не съм водил целенасочен геноцид. Напротив. Просто смятам че биологичната борба с акара е по-добра отколкото химичната . Тук обаче проблемът е обратен. Не защо има, а защо няма

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Aranis Виж публикацията
    Евгени,
    Разбрах те какво искаш да кажеш, но аз не водя борба с търтейте, а с акара вароа. Винаги съм имал предостатъчно търтей в семействата и никога не съм водил целенасочен геноцид. Напротив. Просто смятам че биологичната борба с акара е по-добра отколкото химичната . Тук обаче проблемът е обратен. Не защо има, а защо няма
    И при мене първия опит със строителните рамки не беше много успешен. При мене реших да направя комбинирани рамки - горната половина е с восъчна основа, после летвичка и после пространство за градене на търтееви килийки. Пролетта заредих всички кошери с такива рамки и наистина пчелите ги изградиха, при това перфектно - отгоре работнически килийки, а отдолу - търтееви. За съжаление обаче впоследствие решиха всички видове килийки да ги напълнят с мед.

Сега не знам какво да правя. Тези пити няма да могат да се разпечатват на разпечатващата машина и няма как да ги центрофужа. Остава въпроса - как да накарам пчелите да освободят долната част от питите (с търтеевоте килийки) и после как да накарам майката да снася неоплодени яйца в тях?

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    Нямаш ли винтова машина за изстискване на разпечатките от питите. Направо режеш в нея и тя ще изстиска меда . После ги връщаш. Сега семействата са толкова силни, че ще изградят далаци за 1 ден.
    Другия вариант е да отпечатвате на ръка и да центрофугирате в хординални центрофуги. Там няма да се разпарне питата. Аз така правя.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    И при мене първия опит със строителните рамки не беше много успешен. При мене реших да направя комбинирани рамки - горната половина е с восъчна основа, после летвичка и после пространство за градене на търтееви килийки. Пролетта заредих всички кошери с такива рамки и наистина пчелите ги изградиха, при това перфектно - отгоре работнически килийки, а отдолу - търтееви. За съжаление обаче впоследствие решиха всички видове килийки да ги напълнят с мед.

Сега не знам какво да правя. Тези пити няма да могат да се разпечатват на разпечатващата машина и няма как да ги центрофужа. Остава въпроса - как да накарам пчелите да освободят долната част от питите (с търтеевоте килийки) и после как да накарам майката да снася неоплодени яйца в тях?
    Може да сложиш тази пита в центъра на пилото. Най-вероятно няма да го търпят там, но имах такъв случай. Майката заобиколи питата с мед, а пчелите не я пипаха. Място да искаш, 24 рамки, а те отказват да преместят меда.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Ако сте обърнали внимание, пчеларката от филма за ЛР кошерите поставя строителната рамка в долния ЛР корпус. Първоначално се чудех, защото трябва да сваля целия горен плодников корпус, за да изреже търтеевото пило, което несъмнено е трудоемко. Впоследствие осъзнах причината -така в нея пчелите не слагат мед! Пчелите не търпят да има мед под пилото!

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Ако сте обърнали внимание, пчеларката от филма за ЛР кошерите поставя строителната рамка в долния ЛР корпус. Първоначално се чудех, защото трябва да сваля целия горен плодников корпус, за да изреже търтеевото пило, което несъмнено е трудоемко. Впоследствие осъзнах причината -така в нея пчелите не слагат мед! Пчелите не търпят да има мед под пилото!
    Това е голяма хамалогия, аз така работих миналата година с 10 кошера, но сега с 30 семейства, сам човек да сваля през 10 дена корпусите, не мерси. Преди 2 дена изрязах всички строителни рамки на 2ри корпус и почти нямаше нектар. Бях ги поставил на 3та позиция (мед - пило - строителна - пило)

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Остава въпроса - как да накарам пчелите да освободят долната част от питите (с търтеевоте килийки) и после как да накарам майката да снася неоплодени яйца в тях?
    Пробвайте в ДБ плодник да работите с корпусни рамки и ще имате търтеи и търтиево пило колкото си искате.

Потребител
    Регистриран
    03.06.2014
    Преди 10 дни сложих строителна рамка в два кошера,на седмия ден отворих да видя дали са изградени.изградили са ги с търтиеви килийки и започнали да пълнят мед в тях при наличие на магазини и празни рамки в магазина.Нормално ли е според вас?

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •