Чл. 14. Българската агенция по безопасност на храните поддържа и актуализирасписък с контакти на лаборатории, акредитирани да анализират проби от пчели за наличие напродукт за раститителна защита, който се публикува на интернет страницата на агенцията.
Ако няма подходяща лаборатория интересно какъв списък ще пуснат на страницата!
Ако пък няма лаборатория за изследване на растенията за начина им на третиране, а това се изисква по чл. 15 ал. 1 е редно да изискаме в наредбата да се появи член подобен на чл.14 но за лаборатории за изследване на растенията.
Не знам дали е добре да се борим за още промени в наредбат,а защото тя и без това е яко закъсняла. Няма да влезе в сила до цъфтежа на рапицата, а тогава са най-многото отравяния. От друга страна наредбата подобрява значително уведомителния режим и все пак е възможно да помогне на колеги просто като получат предупреждение. Още един въпрос сега ме разчовърка. ЗАЩО НАРЕДБАТА НЕ ПРЕДВИЖДА НИКАКВИ АДМИНИСТРАТИВНИ НАКАЗАНИЯ? При нарушение контролните органи щели да прекратят пръскането.....а наказание за нарушителя? Те така ще си пръскат с надеждата да не ги хванат пък и дори и да ги хванат ще си приберат трактора и толкова. И забележете това ще стане ако го хванат на място. Ако се установи отравяне отговорност ще търси само пчеларя и то по съдебен ред. Ако има административно наказание за това изследванията ще трябва да се направят за сметка на административно наказващия орган за да може да наложи наказание, а ние ще можем да се възползваме пред съда от направените изследвания които доказват вина за да си търсим обезщетението. Мисля че така е нормално да се развият нещата.