Не минаха ли вече тез 5 минути?![]()
Не минаха ли вече тез 5 минути?![]()
Много пъти съм започвал да пиша по темата и никога не съм стигал до финала, по простата причина че не виждам как в една държава където всичко е объркано, пчеларския сектор ще е първият сектор където нещата започват да се подреждат.
Ветеринарен лекар съм и имам договор за над 3500 кошера. По тази причина моите кошери стоят извън населено място, като ги карам на паша гледам да съм поне на 1,8км. от др. пчелни семейства. За мен е много рисковано да си настаниш семействата в населено място.
Ще посоча главните пропуски в нормативните уредби относно Американския гнилец.
-Времето през което се извършват прегледите. Пролетен профилактичен преглед 01. 04- 15. 05 . Ако някой може да диагностицира Американския гнилец по това време, аз шапка му свалям.
Есенния преглед като дати горе долу са по приемливи но последните няколко години, ветеринарите нямат договори (сключват се след 01.10месец) което означава че не им се плаща за неща които са извън този период.
- На кои пчелари се извършват профилактични прегледи. Регистрирани пчелари които имат договор с ветеринарен лекар. Давам пример. При проверка на пчелин по искане на собственика ( има нужда от протокол за прегледа) от проверени 4 семейства 3 са с признаци на Американски гнилец. Даааааа ама сега на къде, не сме подписали договор с държавата а вече сме септември месец, аз съм господин никой, нямам договор с държавата, нямам договор със собственика.????????????? Мога да му пръдна на оная работа, той господина разбра, че като не сключва договор никой не може да му влиза в двора и ето вече 2год. какво става с този пчелин, само той си знае. Да обаче до този пчелин на 300метра има др. с 200семейства по програма а поставете се на негово място.
- Друг пример от миналата година. Съвестен пчелар ми сигнализира за съмнения за Американски гнилец, добре ще вземе проба и ще я изпратим в лаборатория за доказване. Дааааааааааааа амаааааааааааа не. Като прозвънях телефоните се оказа че сме в региона на Варненската лаборатория която не е акредитирана за изследване за гнилеца и следователно по наредбите на ветеринарите можеш да си я занесеш в която искаш лаборатория като всичко е за сметка на пчеларя.
Та затова си държа кошерите в гората, то дали ще са вандали, крадци, недобросъвестни пчелари или законите в майка България, времето ще покаже.
Пробите за изследване на кошерите от АГ са безплатни, стига да има протокол от ветеринарния лекар. След което кошерите се изгарят и с протокола, пчеларите се обезщетяват финансово.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Винаги може по-добре.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))